un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Se mai fac fotografii din satelit, dar nu ca-n Star Trek

25 Nov 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

Heineken a avut o campanie spectaculoasă cu ocazia lansării filmului Spectre din seria James Bond: au dus niște oameni în deșertul din Nevada și i-au fotografiat din spațiu, ca-n filmele cu spioni.

Costurile cred că au fost imense: sute de oameni duși în Las Vegas cu avionul, din diverse locuri ale lumii, cazare acolo pentru câteva zile, drum cu buggy-urile în deșertul Nevadei într-un loc special amenajat, întâlnire cu actorii din Spectre, sateliți, filmare, fotografiere, restaurante, tur de oraș, activări locale și ce-o fi fost acolo. Cât să zic, 3000 de dolari de persoană?

De la noi au fost George Buhnici, Alex Gâlmeanu și Ionuț Bunescu, ultimul câștigând un concurs pe Facebook ce-a oferit un loc la această acțiune numită #spyfie. Iată fotografia lui Bunescu, făcută din satelit:
spyfie_ionut_bunescu

Iată altele de la oameni din toate colțurile lumii, găsită pe hashtag-ul #spyfie:

Problema este că aceste fotografii nu sunt făcute din satelit.

Uitați-vă la ele, este imposibil pentru o fotografie făcută din satelit (cei de la Heineken vorbesc de o orbită de 600 km) să aibă această rezoluție. Văd brățara de la mână lui Ionuț, îi văd eticheta de pe buzunarul mic de la blugi. Văd modelul de pe pălăria cuiva, văd șireturile oamenilor, barba un pic nerasă sau simbolul de pe tricoul unuia dintre cei de acolo, pantofii lucioși, semnul Nike, textul de pe jos.

Pur și simplu nu e posibil. Nici sateliții militari, ale căror capabilități nu sunt făcute publice, nu pot realiza astfel de imagini. Spionajul din satelit se face prin analiza unor fotografii ceva mai grosiere, dar analiștii pot trage multe concluzii chiar și din fotografii proaste, că se uită după tancuri, submarine și forme omenești, dar nu caută să citească ziarul cuiva sau inscripția de pe tricou.

Vreți mai multe dovezi? Heineken spune că a făcut fotografiile cu ajutorul celor de la Urthecast, o companie specializată pe imagistică satelitară. Urthecast este o companie canadiană cu planuri mari în domeniul “făcut poze din satelit”, ca să le zic așa, deoarece există o grămadă de alte firme ce solicită astfel de servicii pentru agricultură, topografie, planificare șamd. Luați exemplul Google Earth și cum o companie privată a avut nevoie de imagini din satelit pentru a oferi servicii clienților săi.

Urthecast are două camere montate pe Stația Spațială Internațională: una de înaltă rezoluție, adică 1 metru/pixel, numită Iris, și alta numită Theia, cu o rezoluție de 6 metri/pixel, dar care are un obiectiv foarte larg cu care capturează cam 300 kilometri pătrați într-o singură fotografie. În funcție de aplicația pentru care ai nevoie, le ceri o fotografie sau altele.

În iulie, Urthecast a achiziționat compania spaniolă Elecnor Deimos și cei doi sateliți ai acesteia. Deimos-1 are o rezoluție de 22 metri/pixeli, dar surprinde 650 de kilometri într-o fotografie. Deimos-2 are o rezoluție de 75 cm/pixel și surprinde maxim 12 km într-o fotografia.

Rezoluția asta de 22 metri/pixel este exact ce-i spune numele, ceva de lungime 22 de metri ar avea un pixel în fotografia finală. Un autobuz, de exemplu. O rezoluție de 75 cm/pixel le permite unor analiști să vadă nu doar că sunt niște mașini parcate undeva, ci să le și identifice tipul, cu suficientă experiență în spate. Probabil că un satelit militar merge mult mai sus, probabil spre 1-5 cm/pixel. Unul dintre cei mai buni sateliți comercial în aceste momente este WorldView-3 al companiei Digital Globe, cu o rezoluție de 31 cm/pixel, dar cu suficiente fotografii, sharpening și interpolare se poate ajunge la echivalentul a 10-20 cm/pixel.

Unele dintre cele mai bune fotografii din satelit sunt cele ale complexului Google din Mountain View, California, unde poți vedea liniile duble ce separă locurile de parcare. Iată și o imagine din Londra, vedeți Big Ben în dreapta, vedeți ce scrie pe asfalt, dar observați cât de mici sunt oamenii.

spyfie_poze_03spyfie_poze_08

Îmi spuneți că un alt satelit poate ajunge de la imaginile de mai sus la cele de mai jos, unde văd reflexia din ochelarii cuiva de parcă aș fi în serialul CSI? Nu m-am născut ieri.

spyfie_3

Revenind la Heineken și Urthecast, ei scriu negru pe alb în comunicat că a fost folosită “camera Iris montată pe satelitul Deimos“. Exprimarea e dubioasă, Iris este numele camerei montate pe Stația Spațială, pe când camera de pe Deimos nu are un nume propriu-zis – satelitul în sine este o cameră de orbitează Terra la 600 km distanță.

Rezoluția lui Deimos este de 75 cm/pixel (și s-ar putea să fie mai mică în mod color, când se iau mai multe canale de culoare, asta nu mai știu). Asta înseamnă că un om ar trebui să aibă fix 2-3 pixeli în fotografia din satelit, nicidecum să-i poți vedea culoarea ochilor și textul de pe tricou.

Concluzia mea: fotografiile de mai jos probabil sunt făcute din satelit.
spyfie_poze_04

spyfie_poze_05

Cele individuale nu, ci probabil sunt făcute dintr-un elicopter sau o dronă ce zbura la câteva sute de metri deasupra tuturor.
spyfie_poze_07

Repet, nu-i nici o rușine în asta. Experiența participanților rămâne la fel de frumoasă, la fel și inițiativa de a orienta un satelit asupra lor. Atât doar că fotografiile individuale nu provin tot de la satelit, așa că dacă cineva și-a înrămat respectivul cadru crezând că a fost fotografiat din spațiu, este mai entuziasmat decât e nevoie.

Nu înțeleg două lucruri: de ce nu recunoaște și Heineken asta, că nu-i vreo rușine. Atât permite tehnologia noastră, atât poți obține prin distorsiunile atmosferice. În schimb, Heineken scrie în comunicat “fiecare persoană prezentă la eveniment a primit poza individuală din satelit“, ceea ce e un basm, în opinia mea.

Al doilea lucru pe care nu-l înțeleg este sincronizarea. Cred că cineva nu i-a anunțat corect pe cei de acolo când se fac fotografiile. Bunescu se uita la telefon; măcar îl recunoști că-i Bunescu, dar persoana mai jos de el ține telefonul în fața feței. Sper că au mai avut și vreo altă fotografie pentru el, ca să se vadă totuși la meclă și să le arate nepoților fotografia. Altul e cu pălăria în cap (mă mir că n-a stat și sub vreo umbrelă, dacă tot s-a dus până acolo ca să fie fotografiat de sus), altul se uită spre stânga, cineva în telefon, Alex Gâlmeanu tocmai se căuta în buzunare. Îi duci pe oameni până acolo și nu le spui “bă, în următoarele 10 minute vă uitați numai în sus, că altfel vă lăsăm aici!”?

    18 comentarii

  1. A. Despre faza cu Heineken. E de ajuns să observi unghiul ca să îți dai seama că nu e satelitară (care nu se face altfel decât vertical).

      (Citează)

  2. Acum 30 de ani satelitii militari erau in stare sa identifice o moneda de 25 centi pe trotuar. Nu cu detalii, dar sa isi dea seama ce este. Daca nu stii, nu mai face presupunei aberante.

    Pe google maps la zoom maxim din satelit poti sa identifici modelul masinii, si ei nu au un satelit dedicat cu camera speciala, au cumparat o baza de date de imagini.

      (Citează)

    • Când eram student am lucrat într-un call center la făcut chestionare. La un moment dat îl sun pe un tip din Galați care cum m-a prins la telefon cum a început să-mi povestească chestii. Ideea era următoarea: inventase un aparat care poate genera curent electric din oameni, fără a fi nevoie de mișcare, ci doar de prezență (un exemplu de utilitate dat de el fiind într-un mijloc de transport în comun, unde simplul fapt că există călători în interior ar alimenta un troleibuz). Oricum, omul nostru primește invitație de la NASA în anii 80 să se ducă să le prezinte invenția, însă cum ajunge acolo, e uimit să afle că se anulase totul, ca prin munune. El presupune că în spate s-ar fi aflat ceva saudiți, pentru că invenția lui le punea în pericol veniturile din petrol. Când se întoarce în țară, omul are mai multe incidente dubioase, pe care el le-a corelat cu faptul că invenția lui era prea îndrăzneață: a fost vizitat în nenumărate rânduri de misionari americani și la un moment dat a fost lovit de o mașină. Lucrurile începeau să se lege, e clar că trebuia să renunțe la invenția lui inovatoare și să se declare înfrânt. La final îmi spune că știe că e urmărit constant, pentru că americanii au sateliți care pot să-i numere și firele de păr din mustață.

      TL;DR: Confirm spusele lui Gaelex, și eu am aceleași informații din niște surse de încredere.

        (Citează)

    • Vrăjeli din articole despre conspirații. Acum niște ani mai erau unii convinși că România avea cândva tancuri “cu laser”.

      Cred că o estimare de 5 cm/pixel pentru sateliții militari este corectă și asta în alb-negru. Mai mult de atât oricum nu s-ar putea obține, Hai 3 cm/pixel, unde înseamnă că ochiul unei persoane are un pixel în imaginea finală. De acolo până la 3 cm/100 pixeli, cum au cele de mai sus, mai trece un secol.

        (Citează)

  3. Pe google maps au scapat o data niste parti cu zoom maxim, puteai sa vezi ce bea respectivii la terasa si multe alte detalii, si le-au scos imediat, zoom-ul maxim permis acum e impus de ei, si tot la fel e un pic incetosat tot de ei, din motive de securitate/intimitate.

      (Citează)

    • Le-au scăpat atât de bine încât apoi n-a mai auzit nimeni de ele, nu? Sunt doar o altă legendă de pe net.

      Guvernul SUA nu permitea vânzarea de imagini cu o rezoluție sub 50 cm, dar au scos această limitare de vreo doi ani, iar WorldView-3 poate lua imagini mult mai bune. Nu-i nici o noutate, și GPS-ul ar putea fi mult mai precis dacă s-ar da acces la frecvențele militare, nu doar la cele civile, dar acele semnale le mențin criptate pentru aplicațiile militare.

      Pentru rezoluții mai mari nu se mai apelează la sateliți, ci la avioane ce zboară pe deasupra și elimină din ecuație grosimea atmosferei și alte fenomene optice.

        (Citează)

  4. prin definitie un satelit este un corp care se roteste in jurul altui corp.

    poate aveau doua drone, una era satelitul celeilalte. nu e gresit sa spuna ca le-a facut poze din satelit. get me?

      (Citează)

  5. @flo: a face școală (clasele 1-12) cu cap, adică a înțelege, nu doar a toci pt teză, te-ar ajuta să nu mai “pui botul” la aiureli cum ar fi ca energia oamenilor din autobuz să fie suficientă pt a-l pune pe acesta în mișcare. Legile fizicii și niște calcule simple de randament etc ți-ar spune că vorbim de ordine de mărime diferență, deci o absurdidate. Nu e vorba că “nu știm” să extragem energia din oameni, e vorba că nici pe departe nu se compară această energie cu ce vorbim aici. Plus că energia nu e nelimitată, nu poți să-i și consumi energia unui om și respectivului să-i și rămînă energie pt. sine !

    În rest mă amuză cum cred unii că guvernele unor țări, fie ele SUA sau România, ar refuza să folosească surse de energie mult mai eficiente, mai ieftine și mai curate, doar “de dragul” profitului unor companii care cîștigă din petrol. Adică întregul complex industrial american, european și asiatic, cu interese și afaceri de mii de mii de miliarde, ar sta frumos la comanda unor străini (saudiți sau ce-or mai fi) producători de petrol ?

    Istoria economică recentă arată clar ca nici gînd de așa ceva. Cînd nu s-au mai putut susține, firme uriașe au dat faliment și s-au ridicat altele în locul lor. Sau, dacă au fost deștepți, tot cei de la firmele respective au schimbat tehnologia ca să rămînă tot ei în top (vezi dispariția practic a unei industrii imense de developat filme și înlocuirea cu camere foto digitale, și altele).

      (Citează)

    • Tu nu înțelegi că omul ăla inventase un aparat care făcea asta?? Ce alte dovezi îți trebuie? E o chestie cât se poate de concretă! Clar ești și tu în buzunarele saudiților…

        (Citează)

  6. Flo:
    Tu nu înțelegi că omul ăla inventase un aparat care făcea asta?? Ce alte dovezi îți trebuie? E o chestie cât se poate de concretă! Clar ești și tu în buzunarele saudiților…

    Ce alte dovezi? Un brevet ar fi un început bun. Apoi niste studii publicate în jurnale “peer reviewed” care să explice funcționarea unui astfel de aparat.

      (Citează)

    • Unii chiar au nevoie de cursuri de genul “Cum sa-ti imbunatatesti simtul umorului in 12 pasi simpli…”

        (Citează)

  7. Flo:
    Tu nu înțelegi că omul ăla inventase un aparat care făcea asta?? Ce alte dovezi îți trebuie? E o chestie cât se poate de concretă! Clar ești și tu în buzunarele saudiților…

    Eu am sponsorizat proiectul. Confirm existenta lui.

      (Citează)

    • Mulțumesc, domnule Țiriac! Noroc că mai stau și oameni de afaceri pe blogul ăsta, că altfel mă făceam de băcănie prin comunitatea de comentatori și după aia nu mă mai lua nimeni în serios!

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus