un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Încă o dronă căzută în capul oamenilor

5 Nov 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

40 comentarii

O dronă s-a prăbușit ieri peste mulțimea adunată la Universitate, rănind un om. Drona a fost și ea pierdută când omul care o ghida a dispărut rapid, iar drona a fost furată de cei din mulțime.

V-am spus că astfel de momente se vor întâmplă și iată încă un exemplu. Dacă țin bine minte, au mai fost două drone căzute peste oameni, una la Summerwell 2014, alta cu nu mai știu ce ocazie. Răzvan Baciu, un profesionist al dronelor, are toate detaliile despre cea căzută ieri.

Update: drona era un Phantom 3 Professional, o dronă de aproape 7000 de lei. Nasol moment!

View post on imgur.com


poză via Reddit.

Update: a apărut clipul filmat de dronă. Cineva a recuperat cardul SD din rămășițele ei. În ultimele secunde se vede cum probabil pierde câteva motoare (o elice e oprită) și cade.

Cu astfel de prostii, nu mă mir că se dorește interzicerea lor. Momentan legea spune următoarele:

  1. drona trebuie să fie înregistrată la Autoritatea Aeronautică Civilă din România și să i se dea un număr de serie.
  2. trebuie cerut aprobare pentru utilizarea ei, tot la AACR, explicând cum, unde și ce vei survola și filma.

Observați că ambele reguli au sens perfect în situația de acum. În lipsa înregistrării dronei, nu se știe a cui era. Operatorul ei a fugit. Dacă rănea mai grav pe cineva, dacă scotea ochii sau omora vreun om când îi picau 2 kg în cap, cum găseai vinovatul? Avea poliția metode, dar ar fi durat multă vreme.

Digi24, de exemplu, filma cu o dronă și preciza că este înregistrată la AACR. E doar prima parte a problemei, probabil că nu aveau însă și dreptul de a o utiliza în acea situație.

digi24_drona_aacr

Cererea de survol este la fel de importantă. Nu s-ar fi acordat pentru a filma deasupra unei mulțimi de oameni sau poate s-ar fi solicitat ca drona să nu treacă pe deasupra oamenilor, ci să stea, de exemplu, deasupra Teatrului Național.

Iată însă ce raportează Alex Mihăileanu de la fața locului:

În spatele fîntînii de la Universitate, doi polițiști se uită fascinați la trei inși care se pregătesc să ia o dronă (d-aia profesională, 8-12 elice, diametru de un metru și ceva) pe care tocmai o aterizează. Îi întreb dacă oamenii ăia au autorizație să zboare drona și polițiștii dau din umeri. O fi a celor de la Digi, care au o mașină parcată fix acolo. Doar că nu pare, drona e cărată mai departe, lăsînd pe loc mașina. Pâi, și dacă îi cade în cap cuiva, cine e de vină, îi întreb, puteți să-i întrebați de autorizație. Polițiștii îmi întorc spatele și merg trei metri mai încolo.

Asta la o manifestație de proporții făcută tocmai pentru că nu se respectă regulile. Și oamenii au impresia că trebuie doar un ministru competent, cred că totul se va rezolva dacă un om cinstit le va spune subalternilor “de mâine să vă faceți treaba, da?!”

 

    40 comentarii

  1. asta cu profesionist este ca aia cu nwradu inginer.

      (Citează)

  2. E adevarat ca e nevoie de cerere prealabila inainte de a folosi drona. Insa ce nu stii este ca procesarea acestei cereri dureaza in jur de 30 de zile. Ce faci in cazul evenimentelor din zilele de azi, cum le poti prevedea si cum iti poti face treaba cu drona?

    Apoi, chiar daca nu e reglementat cum trebuie (din ianuarie ar trebui sa iasa legislatie mai clara din cate stiu) exista un cod de bune practici atunci cand folosesti drona. Iar una din aceste practici este sa nu tii drona deasupra oamenilor.

      (Citează)

    • Dacă te știi fără avizele necesare, mai ales în astfel de momente, măcar nu o dai deasupra oamenilor, da.

      Acum, 1400 de euro pierduți dintr-un foc.

        (Citează)

    • Stai uite o idee ! NU ZBORI CU DRONA !

      Ce naiba argumente sunt astea ma, hai sa incalcam legile si sa punem in pericol viata oamenilor ca nesimtitii aia nu ne dau autorizatia mai repede.

      Am vazut alt comentariu tampit la Razvanbb pe blog, unde un tip zicea ceva de genu: ” Pai si daca cadea un elipcoper pe multime cate victime ar fi fost atunci ?”.
      Da ba geniunle pe logica ta pot sa zic asa : ” Pai si daca era un Zeppelin deasupra…”

        (Citează)

    • raspunsul e simplu: nu mai folosesti drona. Se pot face relatari si fara drone, cum s-au facut si pana acum.

      Nu mai merge cu “las-o ca merge asa”, pentru ca uite, mor oameni. si data viitoare poti fi tu victima… sau iti poate fi cineva apropiat victima..

        (Citează)

    • @ Pandutzu

      dude, you’re taking it too seriously. si va folositi de o tragedie ca sa facem din tantar armasar. da, e nasol, da, trebuie sa plateasca amenda ca dat cu ea in oameni. dar de aici pana la mor oameni de la drone, c’mon…

      pe principiu asta, nimeni sa nu mai mearga cu 1 km – 5 -10 peste limita legala in oras, ca mor oameni. tu mergi cu 50 in oras fix?

        (Citează)

  3. în goana după senzațional, uităm că am ieșit pe străzi pentru oameni, cu oameni și, din pacate, lovim (la propriu) tot în ei..în oamenii pentru care susținem că vrem o schimbare notabilă..

      (Citează)

  4. Radu uite si tu ce comentarii tampite sunt la postul lui razvan si mai ales la clipul de pe youtube al dronei.

      (Citează)

    • Am văzut unele, era cineva de la aeromodelism care spunea să nu se mai facă publice astea, că le strică lor treaba, deși ei procedează legal.

      Păi asta e, dacă sunt în legalitate, n-au de ce se teme.

        (Citează)

  5. dragos: Insa ce nu stii este ca procesarea acestei cereri dureaza in jur de 30 de zile. Ce faci in cazul evenimentelor din zilele de azi, cum le poti prevedea si cum iti poti face treaba cu drona?

    Ceea ce nu stii tu este ca, daca vrei sa iti faci bar, aia de la PSI insista sa ai usi de evacuare in functie de numarul de persoane. Si trebuie sa ai si linii de hidrant, si extinctoare, si dureaza zeci de zile pana faci astea, si poate proprietarul nu te lasa sa spargi pereti pentru usi. Ce faci in cazul in care vrei sa faci club si sa gazduiesti concerte si e urgent, mai poti sa stai dupa toate chichitele astea prostesti sau ii dai drumul la treaba, cum fac toti? Ca doar nu oi fi tu ghinionistul sa ia foc sandramaua la vreun concert…

      (Citează)

    • Cade si Iohanis azi?
      …dupa ce va decide azi Tribunalul Sibiu…

        (Citează)

    • din nou, raspunsul e simplu: nu deschizi barul pana cand nu ai totul pus la punct.

      Nu cred ca te-a apuci sa te muti intr-o casa noua fara sa-ti pui acoperis. Nu cred ca pleci cu masina daca n-ai o roata.

      sunt niste pasi pe care trebuie sa-i urmezi inainte sa deschizi clubul. daca nu i-ai respectat sau nu iti permiti sa respecti toate normele PSI, nu mai deschizi clubul.

      Este atat de simplu!

      Asa e, nu ti se poate intampla tie, pana cand ti se intampla…

        (Citează)

    • Asa e, pandutzu, ai dreptate.

        (Citează)

  6. daca as fi premier, as propune ca toate dronele sa aiba pilot.

      (Citează)

  7. Omul care a primit drona in cap ma gandesc ca, pe baza certificatului medico-legal, isi poate scoate si certificat de revolutionar anti-pontist.

    #libertatePentruDrone

      (Citează)

  8. Eu sunt curios de exemplu dacă Alex Mihaileanu a făcut o plângere de abuz în serviciu împotriva polițiștilor aceia. Sau câte plângeri au ajuns la ISU după tragedia asta despre cluburi care pare că nu au uși destule. Sau câți sună la poliție când îl văd pe unul că merge cu 100km/h prin oraș. Sau unul într-un parc cu un pitbull fără lesă, Până să ucidă corupția, nepăsarea ucide. Dacă aș fi văzut 100 de oameni la coadă la ISU cu plângeri în mână, m-ar fi uns pe suflet. Dar nu, noi l-am dat jos pe Ponta.

    Dar asta e greu, că ar însemna că fiecare dintre noi avem o vină că lucrurile merg așa cum merg, mai bine dăm vina pe Guvern, pe Patriarh, pe americani, pe ruși sau pe mai știu eu cine.

      (Citează)

    • Să știi că plângeri se fac. Dovadă că și despre Colectiv se făcuse o plângere la ANPC, ceva legat de prea puțin coniac servit la sută sau prea diluat.

      Dacă tu nu faci plângeri, să știi că alții fac. O plângere la Poliție nu cred musai că ar trebui făcută dacă Poliția este acolo și vede ce se întâmplă.

        (Citează)

  9. dude, you’re taking it too seriously. si va folositi de o tragedie ca sa facem din tantar armasar. da, e nasol, da, trebuie sa plateasca amenda ca dat cu ea in oameni. dar de aici pana la mor oameni de la drone, c’mon…

    pe principiu asta, nimeni sa nu mai mearga cu 1 km – 5 -10 peste limita legala in oras, ca mor oameni. tu mergi cu 50 in oras fix?

      (Citează)

    • Bogdan: pe principiu asta, nimeni sa nu mai mearga cu 1 km – 5 -10 peste limita legala in oras, ca mor oameni. tu mergi cu 50 in oras fix?

      Da, normal. Am luat o dată o amendă și mi-a ajuns. Dacă ești curios, să știi că și parchez doar unde e amenajat, nu ca mârlanul unde pot.

      Dar deplasările cu mașina sunt ceva necesar și s-au luat niște măsuri rezonabile de siguranță, precum limitarea la 50 km/h. Nu la zero, nu interzicerea completă pentru că ar putea muri cineva, ci niște norme rezonabile.

      Niște norme rezonabile s-au luat și pentru drone. Ca orice regulă, e un mic efort să o respecți, așa este, dar are un scop bun.

        (Citează)

  10. Legislația privind dronele e extrem de restrictivă, normal că nu se respectă. Practic nu ai voie să faci nimic. Mai departe, presupunem că cineva a așteptat o lună ca să primească autorizația, a zburat pe traseul aprobat, nu deasupra oamenilor, etc etc… și cînd are loc o avarie, evident că drona nu mai e sub control și poate să cadă oriunde, în capul oricui.

      (Citează)

  11. Drona picata e aia din poza? Daca da, pare-se ca s-a tinut bine dupa o astfel de cazatura.

      (Citează)

  12. Din ce am vazut aseara, atât Digi cât si Antena 3 au difuzat imagini din dronă (mie mi s-a parut că erau aceleasi, deci e posibil să fie luate de pe vreun flux comun).

      (Citează)

  13. ideea e așa: a limita zborul dronelor pe deasupra oamenilor ar avea sens în aceeași măsură cu a interzice zborul oricărui aparat de zbor deasupra oamenilor: avioane, elicoptere, etc… riscul mi se pare același !

    adică, ok, aparatele alea sînt mai “profesionale” decît o dronă, deci șansele de cădere sînt mai mici, dar datorită greutății, șansele de a omorî pe cineva în caz de cădere sînt infinit mai mari; dupa cum s-a văzut la orice prăbușire de avion într-un loc populat; iar în cazul cu drona asta, respectivul a fost doar ușor rănit. Ok, nu e placut să ți se întîmple, dar șansele sînt absolut minime. A interzice tuturor dronelor să zboare deasupra tuturor oamenilor doar pt asta mi se pare excesiv.

      (Citează)

    • Tu compari drona cu avionul dar e fix ca si cum ai compara o barca cu un vapor. Cand vine un val mai mare barca ta se duce la fund. La fel si drona aia la anumiti curenti de aer. Nu mai vorbim de autonomie, care e jenanta..

        (Citează)

  14. Trebuie sa recunosti insa ca imaginile pre – cadere sunt senzationale…

      (Citează)

  15. nwradu:
    Să știi că plângeri se fac. Dovadă că și despre Colectiv se făcuse o plângere la ANPC, ceva legat de prea puțin coniac servit la sută sau prea diluat.

    Dacă tu nu faci plângeri, să știi că alții fac. O plângere la Poliție nu cred musai că ar trebui făcută dacă Poliția este acolo și vede ce se întâmplă.

    Și dacă făcea careva și pentru lipsă de uși destule nu se mai întâmpla. Eu nu mai merg prin cluburi de ceva vreme, dar nu-mi vine să cred că sunt așa de multe cu ieșiri destule. Îmi aduc aminte de Fire că coborai pe o scară unde nu încăpeau doi oameni, s-o mai fi schimbat de atunci.

    Pentru polițiștii ăia doi, dacă nu fac ce crezi tu că ar trebui să facă, există căi să fie sancționați, poți să suni la 112 și o sa ajungă la ei și i-ar fi verificat pe ăia și nu mai cădea drona în cap nimănui. (Sau scria pe facebook ca polițiștii nu lasă presa să filmeze demonstrația :) )

      (Citează)

  16. scuze, intreb de curiozitate unde a ajuns drona? Din filmulet pare ca a picat fara nici un fel de ezitare, absolut nici un Fail-safe nu a intrat (au o gramada). Conosc aceste aparate de zbor si ma intreb daca “Log-urile” (datele salvate in “cutiuta neagra”) le-a recuperat cineva, sau s-a uitat cineva. Sunt curios daca a pierdut tensiunea din baterie, a pierdut vreun motor (ceea ce nu cred) saaaaaau a fost interceptat de ceva.

      (Citează)

    • Bănuiesc că a luat-o cineva. Nu știu dacă a și dat-o înapoi.

      E posibil să o fi atacat vreo pasăre, nu zic. Tensiune pare a avea, când cade rămâne aprins becul roșu și camera înregistrează.

      Nu știu bine seria Phantom, dar cred că dacă se oprește un motor tot poate “șchiopăta” spre o aterizare, asta a căzut destul de brusc.

        (Citează)

  17. Lol, chiar ma uitam ieri seara la Digi, si in timp ce aia o ardeau la modul serios cu siguranta, cu respectul cu toate valorile astea marete, ei dadeau imagini din drona. Si chiar ma gandeam la paradoxul situatiei. Tu vorbesti in studio de niste valori pe care le ignori, filmand cu drona in mijlocul a multe mii de oameni, si punand viata in pericol a cel putin unuia din ei. Ca acum sa citesc la tine ca o drona chiar le-a cazut alora-n cap. Fabulos. :)). Sigur, exista unii care gasesc si scuze, ca deh, e greu cu avizele, chit ca nicio institutie zdravana la cap n-ar da aviz ca tu sa ridici drona si s-o plimbi intr-o zona in care sunt mii de oameni in strada. Astia care gasesc scuze si care-ti spun ca exagerezi, sunt exact aia care daca ar fi venit ISU la club Colectiv fix cu 10 minute inainte sa arda clubu ar fi zis “haide sefule, prea faceti mare caz pe tampeniile astea cu avizele pentru incendiu. Cand ati vazut ultima oara niste tineri morti in urma unui incendiu in club?” Si-ar fi fost revoltati, si-ar fi facut ca toate alea, si-ar fi injurat statul roman.

      (Citează)

    • În prima seară, că ieri n-am mai văzut imagini din dronă, dacă nu mă înșel. Și îndrăznesc să zic că nu doar căderea primeia, ci și articole precum acesta ajută, că mai zice vreunul prin televiziuni “băi, iese tămbălău prea mare, hai să filmăm de pe un acoperiș și gata”.

        (Citează)

  18. “rănind un om”

    Mno, nu-i asa grav, mai ales daca ne gandim ca in curand vom avea pe cer masini zburatoare.

    acum la modul serios:
    – da, pt inregistrare, cu obligatie de declarare a furtului in 24 de ore
    – nu la aprobare

      (Citează)

    • Dar de ce n-ai vrea aprobare? Cum ar fi să se uite unul cu drona pe fereastra ta, iar tu să nu ai ce-i face? Sau să zboare deasupra curții tale, uitându-se la tine?

      Apoi hai să vedem cazuri mai serioase. Dacă decolez o dronă la un show aviatic? Sau la unul de parașutism? La multe pe lângă unii cu parapanta? N-ar trebui să fie o autoritate care să spună “NU, nu ai voie acolo, că pui în pericol oameni”?

        (Citează)

    • nu am incredere in capacitatea statului de a raspunde la timp.

        (Citează)

    • mai bine un set de infractiuni pedepsibile.

        (Citează)

  19. cazu tau:

    “io petrica vreau sa ridic o drona la mine-n curte pe data de 16, adresa”

    ce nu am scris e ca din curtea mea am vizibilitate perfecta la tine-n curte unde faci sex cu nevasta.

    Ce sa faca statul, sa trimita un bugetar sa vina sa vada situatia de la fata locului + sa survoleze aerian zona + sa masoare topografic unghiul de vizibilitate + sa-ti verifice tie obiceiurile?

      (Citează)

  20. mai bine asteptam dupa o reglementare europeana.

      (Citează)

  21. mac gregor:
    mai bine asteptam dupa o reglementare europeana.

    Noroc ca suntem in UE si ce gandesc aia mai civilizati se aplica si la noi. Si noroc ca ne trag de maneca cand nu se aplica. Si eu sunt sigur ca vor scoate ceva legislatie noua pe tema asta, o analizau mai de mult dar e birocratie si la ei (totusi o birocratie pozitiva in care verifica de 10 ori ca nu incalca si restrictioneaza mai mult decat ar trebui). Decat sa scoatem noi o lege mai bine ne implicam in dezbaterile UE cand vor fi, teoretic de aceea avem europarlamentari.

    Oare vreunu cu drona profi a discutat cu cineva pe tema legislatiei sau e pe principiul ‘acum nu e treaba mea’ si apoi ‘uite ce legi dau astia si ne restrictioneaza’. Nu intreb daca vreun europarlamentar roman a pus in discutie publica ceva, aia e utopie.

      (Citează)

  22. Eu mi-am luat drona dupa accidentul cu elicopterul cazut in Siutghiol. Acolo am vazut pentru prima data utilitatea unei astfel de “jucarii”.

    In cele cateva luni de utilizare am avut un singur incident, acum cateva saptamani in timp ce filmam acasa la un prieten, bateria a dat subit un mesaj de “battery failure” si a inceput sa coboare accelerat. Una dintre fetele prietenului a fost atinsa de aceasta in cadere si, desi nu s-a intamplat nimic grav, pe mine m-a marcat.

    Dupa experienta respectiva mi-am propus sa tin drona cat mai departe de persoane, cu atat mai mult de ce s-ar putea trece la categoria “multime”, fara neaparat sa stiu ce spune legea.

      (Citează)

  23. Drona este unul dintre cele mai frumoase lucruri (in sensul de obiect) care au aparut in viata mea.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus