un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Încă o lună până la Black Friday 2015 – 20 noiembrie

19 Oct 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

42 comentarii

Dacă vă întrebați când este Black Friday 2015 în România, cel mai probabil va fi pe 20 noiembrie 2015, chiar dacă la americani va fi pe 27 noiembrie.

Înainte să comentați, aș vrea să vă aduc aminte că nu există Sfântul Black Friday trecut cu roșu și dată fixă în calendar. E o zi (sau mai multe) de oferte speciale. Din partea mea, să fie și în august, câtă vreme reducerile sunt mari.

Apoi, la americani Black Friday este pus în vinerea de după Ziua Recunoștinței. Aici sunt alte considerente, precum nevoia de a chema oamenii la magazin atunci când au timp pentru asta, lichidând stocurile și rafturile pentru campania de Crăciun, când vânzările sunt de obicei și mai mari. Reducerile online au loc la americani abia luni, sub numele Cyber Monday, deși mai nou inclusiv magazinele lor fac BF online și eventual ține câte o săptămână.

La români, plasarea Black Friday pe 27 noiembrie n-ar fi fost oportună. Calendarul arată ca mai jos, vineri cumpărăm, apoi urmează weekend-ul, apoi luni avem zi liberă de Sf Andrei, apoi marți zi liberă de 1 Decembrie. Mulți oameni poate că vor fi plecați la munte, profitând de cele 4 zile libere (luați-vă de acum concediu!) sau măcar la mall, la film, la defilare, la prietenii din oraș, la rudele din afara orașului.

calendar_black_friday

În acest timp, curierii ar fi trebuit să alerge prin țară, căutându-i pe destinatari și lovindu-se de foarte dese “aaah, sunt plecat, poți reveni miercuri?“. Ar ieși mai mult haos decât ar fi necesar. Anul trecut au fost magazine la care livrările au durat chiar și 3 săptămâni, asta blocând suportul telefonic și clienții într-o perioadă când deja circulă cadourile de Crăciun, situație pe care toate magazinele vor să o evite.

E mai bine pentru toată lumea pe 20 noiembrie și cu asta basta.

MAGAZINELE

Observați că nici un magazin nu a anunțat ceva oficial privind data de 20 noiembrie. Este, momentan, doar o supoziție de-a mea. Nimeni nu anunță pentru că toți așteaptă să anunțe întâi eMAG data la care vor organiza ei această campanie, eMAG fiind liderul absolut de piață.

Toți vor să facă în același timp cu eMAG, că atunci lumea intră în modul “shopping” și atunci se cheltuie banii. Nu are rost să decaleze, nici un cumpărător nu spune “hai să nu cumpăr pe 20 acum, ci aștept 27 că sigur va avea ceva bun acel unic magazin ce face reduceri peste o săptămână”. Magazinele s-au convins deja de asta, plus că, după cum spuneam mai sus, e în interesul lor să termine cât mai repede totul legat de Black Friday și să înceapă pregătirile pentru campaniile de Crăciun și Anul Nou.

În cuvintele reprezentantului unui magazin online, cu care am discutat zilele trecute, dacă eMAG anunță data de 13 noiembrie, vor face toți pe 13 noiembrie. Follow the leader.

De ce nu a fost anunțat nimic oficial? Nu știu. Ar cam trebui, mai e o lună până atunci, sunt sigur că informal curierii, agențiile de publicitate, furnizorii, angajații și toți ceilalți implicați direct în promovare, logistică și vânzare știu deja data. Cel mai probabil nu se anunță și public pentru că, odată cu anunțul, clienții intră în modul “black friday” și nu mai cumpără nimic până atunci, așteptând să ia mai ieftin. Aici se vede lipsa unor programe de price-protection în piață.

Anul acesta cred că vom asista în premieră la o generalizare a ofertelor, după începuturile timide din anii trecuți. Cred că electro-IT-ul va fi doar o altă componentă a ofertelor, piața ajungând suficient de matură încât să se vândă bine și haine, pantofi, ceasuri, parfumuri, decorațiuni, foarte multe cărți, foarte multe jucării șamd. Serios, e un moment bun să faceți cumpărăturile pentru Crăciun la preț redus.

EU

Ca în fiecare an, voi scrie multe despre Black Friday și cum se desfășoară, inclusiv un live blogging deja tradițional pentru mine în zilele din jurul datei de 20 noiembrie.

Nu caut ceva în mod special în acest an. Anul trecut începeam renovarea, aveam nevoie de frigider, cuptor electric și încă niște chestii pe care le-am cumpărat. Acum mi-am luat televizor zilele trecute, așa că de Black Friday voi profita doar de oferte speciale, poate un SSD, poate un hard-disk nou, mai mare, poate o friteuză cu aer cald, dacă e la jumătate de preț; singurul lucru la care chiar sper este un difuzor wireless, că vreau de când l-am testat pe Level Box. Voi mai sta cu ochii pe oferte la haine, la aparatură foto și poate la cadouri de Crăciun pentru cei din familie.

Voi ce căutați? Spuneți în comentarii, mai jos.

    42 comentarii

  1. Pai la americani de ce se poate black friday inainte/dupa ziua recunostintei? Aia nu au zile libere cu aceasta ocazie?

      (Citează)

    • Probabil pentru ca ei nu sarbatoresc Ziua Romaniei cum se cuvine. Niste păgâni!!!

        (Citează)

    • La ei de Black Friday erau chemați în magazin, stau toți la ușă și apoi iau cu asalt magazinul. N-are mare treabă cu curieratul și din astea. Sau poate au altă infrastructură.

      Many non-retail employees and schools have both Thanksgiving and the following Friday off, which, along with the following regular weekend, makes it a four-day weekend, thereby increasing the number of potential shoppers

      Cyber Monday e ceva online, are loc luni.

      Nu că mi-ar păsa prea tare, dar nici ei nu sunt prea fericiți cu asta. Angajații care lucrează de BF se plâng că trebuie să fie acolo la 5 dimineața, iar de Thanksgiving de obicei mai sunt prin magazine, schimbând prețuri și din astea.

        (Citează)

  2. Anul acesta caut un laptop, Asus cu video de la GtX850M mai sus. Tastaura+mouse gaming. Monitor FHD Samsung sau LG si cam atat pentru prima comanda.

      (Citează)

  3. Eu sper la un Moto360 cu un pret ceva mai redus

      (Citează)

  4. Nu e cu sfânt, e ca Paștele după luna plină :D

      (Citează)

  5. Eu caut un mac air de black friday. sper sa faca emag-ul vreo ghidusie si sa-l iau la un pret bun. sunt curios ce o sa vand anul asta in afara categoriilor standard, abia astept cand vor pune case la vanzare :)

      (Citează)

    • e marfa care se vinde bine in restul anului nu au nevoie de o zi ca sa ii scada pretul si sa scape de stoc

        (Citează)

    • Da, la Apple și eu mă aștept să fie stocuri mici. Nu uita că Black Friday este despre lichidarea stocurilor vechi, nu vei găsi produse de ultimă generație acolo decât în cantități mici, făcute să atragă lumea în magazin.

      În particular pentru Apple, e cum zice Mihai mai sus, se vând oricum.

        (Citează)

  6. Din pacate au cam abuzat magazinele de faza cu Black Friday, cu editiile de primavara, Paste, vara, Black to School si altele. Cel mai rau insa mi se pare faza cu ‘reducerile’ de preturi la produse care nu au avut niciodata pretul vechi, cel taiat.

    Mi se pare destul de trist ca se apeleaza la astfel de tactici de pacalire a cumparatorului, dar ne adaptam si pastram liste de preturi pentru produsele care ne intereseaza, ca sa nu ne trezim ca luam un produs redus mai scump.

    Reduceri sunt, dar nu mereu impresionante (nici nu au cum sa fie), dar sunt ascunse intr-un maldar de preturi smecherite…

      (Citează)

    • A fost recent o statistică într-un interviu: Flanco vinde 12% online și crește la 15-17% când au campanii. Așa că vor mai fi campanii.

      Noi poate credem că oamenii cumpără pentru că sunt reduceri. De fapt, poate cumpără pentru că îi atrage publicitatea pe site în acele zile.

        (Citează)

  7. Eu de blackfriday de obicei imi mai iau cate ceva de sunet hifi.de aceea urmaresc mereu avstore si dvdplanet pentru oferte. Interesant este ca sunt magazine care se indreapta spre conceptul de black week.

      (Citează)

  8. Mircea cel Vechi

    19/10/2015 la 3:28 PM

    Aștept cu nerăbdare un ps4 pe la vreo 1000 de lei

      (Citează)

  9. PS4
    Mini PC decent pt media
    NAS
    Chestii pentru bebe – scaun auto, jucarii, etc

      (Citează)

  10. Ce televizor ti-ai luat? Ai scris despre asta?

      (Citează)

    • Încă nu, nu l-am scos din cutie. E un LG de 40 de inchi, smart cu webos 2.0, CI+ și sper să-i pot folosi și Time Machine cândva.

        (Citează)

  11. De abia astept Black Friday, cred ca atunci o sa scada un S5 pana la 800-100 de lei, si un Samsung Gear, cam asta am in plan pentru Black Friday-ul care urmeaza. Sa sper ca o sa si reusesc sa mi le cumpar :)) .

      (Citează)

  12. Nu caut nimic.

      (Citează)

  13. Ionescu MIhai

    19/10/2015 la 6:44 PM

    Va spun din surse sigure ca eMAG va organiza pe 20 noiembrie Black Friday-ul, iar aprovizionarea cu produse a inceput de cateva saptamani.

      (Citează)

    • Și toate magazinele știu asta, dar nu anunță nimeni oficial înaintea celor de la eMAG, că poate le fac aceștia vreo surpriză apoi.

        (Citează)

  14. Cristi:
    Nu caut nimic.

    Nu caut nimic, am de toate, doar ma laudam. :)) Pt hateri, era gluma.

      (Citează)

  15. Romanii nu pot prelua nimic bine.

      (Citează)

  16. sper sa prind un aspirator bosch cu filtru hepa la bani buni. n-as zice nu nici la un ssd de 240 ca sa-l mut pe asta din desktop pe laptop. mi-ar placea si un 6600k (nu ca mi-ar trebui, da’ sa fie)

      (Citează)

  17. Ma voi uita dupa vreun break… Logan.. sa vad ce reduceri fac..

      (Citează)

    • si-a luat o cunostina a mea Logan berlina pe motorina. cu programul rabla inclus si optiuni de baza, a ajuns-o 11000 de euro. era sa cad jos cand mi-a zis.

        (Citează)

  18. aspirator, carti, d-astea. iar cine are bulan prinde si black-friday-ul lui Leonte.

      (Citează)

  19. Un pont. BF va incepe pe 1 noiembrie.

      (Citează)

  20. Cea mai mare sărbătoare dintre toate ocaziile de sărbătoare a reducerilor este cea de Black Fraieriday, o sărbătoare destinată evident celor care îi poartă numele, celor care mai cred în Moş Crăciun şi Zîna Măseluţă, celor care pun botul la aşa-numitele reduceri, celor care n-au altceva mai bun decît să se holbeze la preţuri şi să le curgă balele de poftă cu toată că nu-şi pot permite să-şi cumpere ceva chiar dacă sînt reduceri, etc. etc. Acest cuvînt “reduceri” îmi provoacă repulsie pentru că de fapt e o mare păcăleală a fraierilor (nah c’am am zis-o!) pentru că o reducere cu 1% sau 5% sau 10% este reducere doar matematic, dar nu e o reducere care să te facă să crezi că de fapt e sărbătoare. Şi dacă egzistă reduceri şi de 95% alea sînt pentru produse care nici aşa nu se vînd, care şi dacă mi le-ar oferi de gratis nu mi-ar trebui. Dar trebuie insistat cu reclame puternice pentru această sărbătoare, trebuie pompaţi bani mulţi în reclame, bani care oricum vor fi recuperaţi din preţurile practicate ulterior. Se anunţă o droaie de produse la reducere, se facă mare tam-tam, şi cînd intrii pe sait, dik stoc epuizat. Păi cum puii mei, că acum 5 minute era stoc plin. De fapt sînt nişte cifre, nişte amăgiri, nişte comerţ onlaine, nişte fraieri… Halal reduceri…

      (Citează)

    • Absolut, de asta am luat anul trecut frigider la 1099 de lei și apoi a fost 1500 tot anul, Gear Fit la 300 de lei, SSD de 240 GB la 300 de lei șamd, pentru că nu-s reduceri.

      Sau de aia și-a luat nashu_mare PS4 la 999 lei și eu am dat pe unul 1500 de lei, tot la promoție specială, 5 luni mai târziu. Pentru că nu sunt reduceri decât de 1%.

        (Citează)

  21. Pun aici pretul actual pentru un Chromecast, la Emag: 177.59, redus de la 239.99. Sa vedem cat va fi de BF.

      (Citează)

  22. Magazinele mai mari au opțiunea de favorite / wishlist. Poți să urmărești destul de ușor așa evoluția prețurilor pentru produsul dorit fără să îți iei țeapă.

    P.S. Apreciez că ai scris cu diacritice, dar cuvântul “egzistă” nu există.

      (Citează)

  23. nwradu:
    Încă nu, nu l-am scos din cutie. E un LG de 40 de inchi, smart cu webos 2.0, CI+ și sper să-i pot folosi și Time Machine cândva.

    Vreau sa imi iau un TV nou de BF si nu stiu ce sa imi iau. Eu sunt fan Panasonic dar nu stiu daca mai sunt ce erau la televizoare…ce imi recomanzi sa iau?
    Ma gandeam la Sony dar nu sunt convins 100%…

    Multumesc!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus