un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Despre acoperirea wireless, cel mai puternic router și repetoare de semnal wifi

3 Dec 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

26 comentarii

De când cu topul routerelor pentru abonamentul RDS Fiberlink 1000 Mbps, primesc des această întrebare: ce router are cel mai puternic semnal wifi? Ce model să cumpăr pentru a avea rețea în toată casa?

Am decis să scriu în acest articol răspunsul, câteva sfaturi și explicații; mi-e mai simplu să le arăt oamenilor acest URL și să-i las să analizeze treburile când au ei timp. Răspunsurile, însă, s-ar putea să vă surprindă.

Problema principală: odată ce scade recepția semnalului wireless, scade foarte mult viteza de transfer a datelor. Ca un exemplu, cu laptopul prind lângă router aproximativ 150 Mbps, pe când în ultima cameră, unde semnalul bate la limită (1-2 liniuțe), nu trec de 2-5 Mbps. Așadar, nu este suficient să ai semnal în toată casa, trebuie să ai unul puternic.

După vreo 20 de routere testate, concluziile mele sunt următoarele:

1. Routerul cu cel mai puternic semnal wireless și deci cea mai bună acoperire: Asus RT-AC87U (citiți review-ul!).

asus_ac87_fotoAcest model le întrece cu mult pe toate celelalte la capitolul semnal wireless. Este la un alt nivel, pur și simplu, dovedindu-și astfel încă o dată titlul de campion la toate aspectele posibile: viteză pe cablu, funcții, capacitate wireless etc.

Asus AC87 în magazine: verifică prețul la eMAG și PC Garage.

Nu știu cum a reușit Asus, dar este singurul router cu care prind ambele rețele wireless generate, atât 2,4 cât și 5 GHz, în toată casa. Iată schema apartamentului unde testez:
schema_casa_test_router

Asus AC87 este singurul router la care rețeaua 5 GHz bate până în camera 1. Cu toate celelalte routere, rețeaua de 5 GHz nu ajunge până acolo, ci doar cea de 2,4 GHz. Mai mult, cu AC87 prind cam 40 Mbps pe wireless din ultima cameră, în timp ce cu alte routere abia reușesc un 2-5 Mbps.

Așadar, dacă vreți un router foarte puternic, luați-l pe acesta, deși prețul său este ridicat.

2. Toate celelalte routere au performanțe asemănătoare pentru puterea semnalului wireless.

Serios, nu iese nici unul în evidență. Mai mult, din testele mele am descoperit că nu contează dacă routerul ales are antene externe sau nu, diferența este foarte mică.

Antenele externe oferă un spor de performanță de vreo 5-10%, nu mai mult. Mă așteptam la o diferență sesizabilă în favoarea celor cu antene externe, dar încercările mele n-au arătat vreuna care să conteze.

Altfel spus, dacă găsiți o ofertă bună la un router fără antene externe, luați-l cu încredere! Acoperirea în casă va fi practic aceeași. De exemplu, Asus AC56 nu are antene și apare mai des în oferte; la capitolul wireless și acoperire, stă la fel de bine ca Asus AC66 sau AC68, care au antene externe. Diferențele de bani nu aici se văd.

Toate routerele testate au arătat cam aceleași performanțe. În camera 1 din schemă vedeam doar rețeaua 2,4 GHz și prindeam în teste cam 2-5 Mbps.

putere_semnal_asus_n18u

Toate din încercările mele, toate acele tehnologii noi de direcționare a semnalului wireless spre dispozitivul tău (“beam forming”) nu fac o diferență reală în practică. Influența lor asupra acoperirii wireless este mică.

3. Repetoarele de semnal (range extender) sunt cheia succesului.

asus_rp_n53_lumina_stinsaDegeaba bate routerul la limită în toată casa, viteza în celelalte camere va fi mică, prea mică pentru jocuri, YouTube și download. Dacă vreți o viteză wireless mare în toată casa, implicit un semnal puternic, aveți nevoie de repetoare de semnal. Acestea se conectează la router pe rețeaua wireless și generează o altă rețea în zona în care sunt montate, mărind practic acoperirea routerului.

Iată mai jos concluziile mele din review-ul repetorului Asus RP-N53, unde vă arăt cum l-am montat, cum a crescut puterea semnalului în camerele îndepărtate și ce am obținut în testele de viteză. Rezultatele vorbesc de la sine.
schema_casa
banda_asus_rp_n53
semnal_asus_rp_n53

Și acest RP-N53 este un model de top între range extendere și costă pe măsură. Puteți consulta întreaga categorie de repetoare de semnal la eMAG și PC Garage pentru mai multe opțiuni, prețurile variind între 100 și 500 de lei. Dacă aveți o casă cu etaj sau una foarte lungă, e singura soluție eficientă.

Vezi oferta de range extendere: eMAG și PC Garage.

Cum să alegi un repetor de semnal potrivit:

  • alegeți unul compatibil cu rețeaua wireless a routerului. Dacă routerul generează rețele de tip AC, alegeți un range extender care să cunoască acest standard.
  • alternativ, dacă vreți să creșteți acoperirea doar într-o cameră unde nu petreceți prea mult timp, un extender compatibil doar b/g/n este suficient, chiar dacă routerul poate face rețele b/g/n/ac. Nu merită diferența de preț doar pentru o cameră.
  • unele aparate oferă și porturi LAN pe RJ-45. Dacă aveți vreun computer vechi sau un televizor care are doar port de cablu, îl puteți conecta la rețeaua wireless cu un astfel de aparat.
  • eu prefer aparatele cu aspect de ștecher, pe care le introduci în priză și gata. În funcție de situație, alegeți unul care are cablu de conectare la priză sau chiar un aparat care include și priză, ca să nu o pierdeți pe cea din care-l alimentați.
  • în general, orice repetor este compatibil cu orice model de router, adică puteți cumpăra mărci diferite.
  • uitați-vă pe eventuale funcții adiționale ce pot fi utile: RP-N53, de exemplu, are și lumină de veghe, chestie utilă când mergi noaptea prin casă, TP-Link WA860RE include și o priză, altele au ieșire audio pentru a le conecta direct la boxe.

Iată câteva modele interesante:

Repetoare de semnal wifi (range extender)
 re_tplink_wa860 TP-Link TL-WA860RE – PC Garage
Modelul este interesant pentru că are și o priză, astfel încât nu o pierzi pe cea în care-l introduci. Este, practic, o priză ce extinde semnalul wireless.
 re_tplink_wa750 TP-Link TL-WA750RE – eMAG și PC Garage
Cel mai ieftin repetor.
 re_edimax_7303 Edimax EW-7303Apn – PC Garage
Singurul din ofertă ce poate fi montat și în exteriorul casei, deși domeniul de temperatură de utilizare este 0-60 grade, deci iarna nu rezistă.
 re_dlink_1520 D-link DAP-1520 – eMAG și PC Garage
Cel mai ieftin model ce suportă 802.11ac
 re_asus_ac750 Asus RP-AC52 – eMAG și PC Garage
Un alt model ce suportă standardul 802.11ac
 asus_range_extender_rp-n53_3 Asus RP-N53 – eMAG și PC Garage
Model 802.11b/g/n, lumină de veghe, ieșire audio, 300 Mbps
 re_asus_n14 Asus RP-N14 – eMAG și PC Garage
Un model mai ieftin, tot 802.11b/g/n
 re_tplink_wa830 TP-Link TL-WA830RE – PC Garage
Acest model este mai mare, dar are cablu de alimentare și deci poate fi ascuns mai bine după mobilă.

Trucuri:

  1. unele routere pot funcționa și ca repetoare de semnal wireless. Înainte de a cumpăra un repetor precum cele de mai sus, verificați dacă nu aveți vreun router vechi/neutilizat prin casă care ar putea face asta. Citiți cu atenție manualul său.
  2. un router vechi poate fi montat într-o cameră îndepărtată și conectat prin cablu la routerul principal al casei. Apoi, generați o rețea wireless și cu routerul vechi, rețea care preia Internetul prin cablu de la routerul principal. Da, întindeți un cablu prin casă, dar măcar este unul singur. Cei mai avansați vor avea grijă ca rețelele wireless să fie pe canale separate, astfel încât în eventualele camere unde bat amândouă să nu apară interferențe.

4. Acoperirea wireless depinde de tipul pereților, grosimea lor, forma casei și mulți alți factori.

Nu există o formulă clară de calcul. Ce merge bine la cineva e posibil să nu meargă bine și la voi, deoarece semnalul wireless este puternic influențat de grosimea pereților, materialul din care sunt făcuți aceștia, poziționarea camerelor și alți astfel de factori particulari fiecărei case. O ușă închisă poate avea o influență sesizabilă.

Ca exemplu, în camera 2, dar mai lângă hol, am semnal mai slab decât lângă fereastră, unde semnalul wireless de la routerul din camera 4 ajunge de fapt prin exteriorul clădirii.

Așadar, dacă nu vreți repetoare sau alte soluții active de amplificare a semnalului, un sfat bun este să montați routerul în centrul casei. Veți avea un semnal bunicel în toate camerele, dar fără a excela în vreuna dintre ele.

    26 comentarii

  1. Doua aspecte importante de mentionat:

    1. Pretul la Asus RT-AC87U este enorm in Romania. Cine vrea sa il cumpere o poate face de pe Amazon spre exemplu unde are un pret de 900 lei fata de 1500 in Romania

    2. Pentru a beneficia cu adevarat de o acoperire si viteza mai buna, aveti nevoie si de o placa wireless buna (nu am vazut mentionat in articol acest lucru). Daca vreti si alte comparatii, cautati pe smallnetbuilder – baietii astia fac teste la modul profi. Un exemplu ar fi http://www.smallnetbuilder.com/wireless/wireless-reviews/32518-netgear-r7500-nighthawk-x4-smart-wifi-router-reviewed

      (Citează)

  2. Nu era util un tabel comparativ cu puterea de emisie? În mW, de preferință, dar e ok și în dBm.

    P.S. – de ex. folosesc acasă un router b/g/n de 1W (dar nu stă la maxim).

      (Citează)

    • @George: puterea de emisie este limitată la toate și ce scrie pe hârtie nu trebuie să fie și adevărat, depinde de prea mulți factori.

      Prefer să vorbesc de situații uzuale pentru utilizatori uzuali, nu cei care știu de dBm. Ideală ar fi fost o analiză despre antene și radiofrecvență, dar ce rost are? Diferențele practice sunt infime și rămân la ideea de bază, pentru o acoperire cu viteză mare în toată suma, e nevoie de repetoare de semnal.

        (Citează)

  3. @msc:

    Despre pretul rt-ac87u

    Amazon UK 209 GBP = 1169 lei
    Emag 1189 lei
    PC Garage 1152 lei

    Per total, iesi mai ieftin cu site-urile romanesti in cazul asta.

      (Citează)

  4. rt-ac87u e mai ieftin pe amazon.de: 210 EUR + diferenta de TVA + transport = 230.77 EUR = 1022 lei

      (Citează)

  5. Eu am luat un Edimax de ala de era la reducere de BF, mai mult sa vad cum functioneaza. Pare ok. Mi-a placut ca apesi butonul WPS pe el si pe router si gata, merge treaba.
    Pe de alta parte, sunt la al doilea router Asus (scumput) care pierde pachete intr-o veselie. Niste mizerii. AMBELE au mers ok la inceput. Parca-s legume, devin perisabile.

      (Citează)

    • AC87 ar fi trebuit să coste 999 lei la noi și probabil în curând va ajunge la acest preț. Momentan îl dau și magazinele mai scump, că e cerere mare.

        (Citează)

  6. cred ca solutia cea mai eleganta pentru extins aria de acoperire este o antena cu castig mai mare (10-15dB), eventual una directionala, parerea mea ;)

      (Citează)

  7. Un access point UniFi Long Range ofera o putere de emisie de 20 dbm (ceea ce este mai mult decat ofera acest router Asus).
    Singura problema a lui este ca are iesire wifi de 300 Mbps dar intrare de 100 Mbps. (varianta cu viteze mari si dual channel costand vreo 1.000 de lei).

      (Citează)

  8. Depinde si unde asezi routerul. Eu il am pus intr-un apartament cu aceeasi configuratie, in acelasi loc, dar pe bratul din fier al suportului de la TV (are brat lung, TV-ul este cu tub). Am semnal brici in camera 4, ma uit la videouri HD pe PS3 fara probleme.

      (Citează)

  9. Cu 30 lei ( http://olx.ro/oferta/router-asus-wl-520gc-ID2HeLb.html ) , daca imi urmaresti articolul, faci un repeater – cea mai ieftina solutie. #doaroidee

      (Citează)

  10. Revin cu o intrebare….ceva din gama Netgear nu primesti la test…este acum Nighthawk si Nighthawk X6 care au niste specificatii excelente. Sunt extrem de curios cum se comporta. Multumesc

      (Citează)

  11. O varianta mai ieftina, cu acoperire si viteza foarte mari este dir 880 de la dlink. Pe parter, reteaua de 5ghz acopera cu minim 4 liniute. La etaj doar cea de 2.4. Ai facut o comparatie?

      (Citează)

  12. Nu imi este clar un lucru: repetoarele astea doar maresc zona de acoperire a semnalului, la calitatea pe care il preiau, nu il si imbunatatesc, nu? Daca preiau semnal slab ii vor mari aria de acoperire, dar acelasi semnal slab ramane, nu?

      (Citează)

  13. Intrebare, ca mi-e lene sa ma documentez pe net:

    Cu cat puterea de emisie a routerului e mai mare, cu atat creste si nivelul “radiatiilor”? Adica, dpdv al sanatatii locatarilor, e mai rau cu un router puternic, sau diferenta e neglijabila?

      (Citează)

    • @AdrianG: din nou, depinde de multe aspecte. Cu cât puterea e mai mare, cu atât stai într-un câmp electromagnetic mai puternic, da.

      Cu toate acestea, dacă mai ai alte 10 rețele wifi care intră peste tine în casă, nu prea mai contează, oricum ești “iradiat”. Apoi contează dacă stau cu routerul în cameră, eventual la picioare, sau l-ai pus undeva pe hol. Contează și ce pereți ai și dacă aceștia realizează o cușcă Faraday.

      Eu nu mi-aș face griji totuși pentru wifi. Probabil că zahărul din suc sau praful din oraș iți fac mult mai mult rău.

        (Citează)

  14. era sa cred ca e adevarat.. dar cand am dat click pe linkul emag sau pcgarage si mi-a aparut in bara “profitshare” cu redirectionare.. si cand stiu ca acum daca comand orice de la ei tu ai comision.. tind sa cred ca orice ai scrie e tot gargara ieftina!

      (Citează)

    • Gargară ieftină? Dacă găsești utile acele review-uri și clasamente, cu ce te deranjează că primesc un comision dacă ai cumpărat ceva prin acele linkuri? De ce consideri că ar trebui să le fac pe toate fără să câștig nimic, de parcă timpul meu ar fi nelimitat? Nu te forțează nimeni să și cumperi, nu-ți cere nimeni bani pentru a citi, nu plătești nimic în plus la magazin.

        (Citează)

  15. Am un router TPLINK TL-WR841N conectat pe internet digi si la 30 m un range extender TPLINK TL-WA801ND care functioneaza ca universal repeater.Cu toate ca valoarea semnalului la 30 m este maxima transferul de date este de 5 ori mai mic(de la 40 mega la 8 mega)De ce se pierde atit de multa viteza?

      (Citează)

    • Repetorul trebuie să ia un semnal puternic pentru a oferi o bandă mare, că altfel apare o gâtuire între el și router. În plus, repetoarele nu au hardware așa bun, deci viteza mai scade. Încearcă să-l muți mai aproape de router și fă un alt test.

        (Citează)

  16. Vazusem acum cativa ani un modem-router de la romtelecom (configurabil si linie tel si eth inclusiv PPOE), era pus in mijlocul unei vile cu zeci de camere si batea inclusiv afara.
    O sa incerc sa imi amintesc modelul exact.

    Din punctul meu de vedere, ASUS nu e ceva pe care sa te bazezi. Unde am avut retele mixte cu multiple marci ASUS-ul a cam facut probleme.

    Pentru extindere de raza exista solutii mai simple: antena cu cablu pusa in loc una din antenele default – si pot acoperi doua sau mai multe puncte extreme ale unei constructii.

      (Citează)

  17. Radu eu nu stiu in ce teste e ac 87 u cel mai forta la semnal ca pana si tp link 1043nd ul meu vechi (first gen) are semnalul la fel.

      (Citează)

  18. buna seara,
    Am cumparat un router Linksys Ea8300, AC2200 si nu pot sa-l configurez. Am doar 300Mbps(l-am renoit la 500Mbps). Am fibra optica, stau in judetul Arad. De la sediul RDS mi-au spus ca la mine nu e trafic de 1000Mbps. Sa fie aceasta o cauza ca router-ul nu functioneaza?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus