un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review range extender wireless Asus RP-N53

23 Jan 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

25 comentarii

asus_range_extender_rp-n53_3
Majoritatea oamenilor sunt bucuroși că se pot conecta la rețeaua wireless a casei chiar și în camerele unde semnalul este mult mai slab și presupun că, odată conectați, rețeaua funcționează la fel de bine ca și cum ar fi chiar lângă routerul ce o generează. După cum puteți vedea în testele mele de mai jos, situația nu este deloc așa: prindeam rețeaua pe laptop, dar banda era mult, mult mai mică.

Chestia asta este absolut normală. Scăderea semnalului duce la apariția erorilor în pachetele de date transmise prin wifi, așa că aceste pachete trebuie retransmise și deci comunicația pe ansamblu se desfășoară mai prost. Una dintre soluții este să înstalezi un range extender Asus RP-N53, un “amplificator” de semnal wireless pe care l-am văzut recent în newsletterul PC Garage și pe care l-am testat la mine în casă.

Specificații Asus RP-N53:

  • range extender pentru o rețea de tipul 802.11 a/b/g/n
  • suportă 2,4 GHz și 5 GHz (chiar și simultan), dual-band 300+300 Mbps
  • poate funcționa și ca access point
  • are și un port RJ-45
  • ieșire audio pentru streaming de muzică
  • lumină de veghe
  • dimensiuni 45 x 31 x 85 mm

Preț: 320 de lei la PC Garage.

AMBALARE

Iată cutia, cu produsul vizibil prin plasticul transparent.

CONSTRUCȚIE

Repetorul are formă de ștecher, se introduce direct în priză și nu ai nevoie de nimic altceva. Antenele sunt interne.

Carcasa este frumoasă, cu o textură discretă de romburi și sigla Asus argintie. Arată bine în priză și nu strică aspectul casei.

Pe partea stângă sunt două butoane, unul On/Off ce culisează și un buton WPS pentru conectare ușoară la alte dispozitive wireless. Pe partea dreaptă se află un port RJ-45 (păcat că nu l-au făcut alb, pentru a se “deghiza” mai bine), care-i permite extender-ului să devină un access point wireless pentru o rețea cablată, plus un jack audio, a cărui utilizare o detaliez mai jos.
asus_range_extender_rp-n53_4

Pe partea frontală se găsesc LED-uri albastre, o bandă continuă ce indică modul de funcționare. Se aprinde spre stânga pentru o rețea wifi pe 2,4 GHz (cea mai uzuală) și spre dreapta pentru una de 5 GHz, o frecvență utilizată uneori pentru noul standard 802.11n și pentru și mai noul 802.11ac.

Inedită este lumina de veghe, aflată pe partea din spate a range extender-ului RP-N53. Pe aceasta o poți stinge și aprinde prin apăsarea cu degetul în partea din față a aparatului, cam unde este sigla Asus, și este utilă noaptea prin casă, dându-ți un reper când te deplasezi prin beznă.

Forma de ștecher a repetorului are și avantaje și dezavantaje. Ca avantaje văd faptul că este un aparat discret și elegant, potrivindu-se bine cu orice casă sau birou; nu ești nevoit să întinzi cabluri suplimentare. Ca dezavantaje, antenele sunt interne, ceea ce are un mic impact asupra semnalului emis, iar repetorul trebuie înfipt într-o priză aflată la vedere. Nu-l poți ascunde după mobilă, că-i grosuț (aproape 5 cm cu totul) și ai nevoie de ceva spațiu pentru el.

PERFORMANȚĂ

Casa mea este lungă, cu 4 camere așezate una după alta, conectate printr-un hol pe toată lungimea lor. Am făcut mai jos o schemă rapidă. Routerul meu este instalat în camera din dreapta (Camera 1), în colț și ascuns după un dulap), așa că semnalul în Camera 3 și Camera 4 este la limită. Altfel spus, este o situație tocmai bună pentru acest test.
schema_casa

Range Extender-ul trebuie montat undeva la jumătatea distanței dintre router și locul unde vrei semnal mai puternic. Până la urmă, performanța lui RP-N53 depinde de performanță rețelei wifi pe care o repetă în locul în care instalat. Trebuie să preia și el un semnal suficient de stabil pentru a-l repeta eficient mai departe. Eu l-am pus pe Hol, în locul indicat prin pătratul portocaliu.

Iată mai jos cum variază nivelul de semnal al rețelei mele wifi (linia albastră) și cum range extender-ul oferă un semnal mult mai puternic în zonele anterior slabe (linia portocalie).
semnal_asus_rp_n53

Observați că fără range extender am o scădere cu mai mult de 30 de dBm (adică decibeli, o unitate de măsură) a semnalului, o scădere mare, în Camera 4. Cu range extender-ul în sistem obțin în ultima cameră un semnal mult mai bun, confirmat și de testele de bandă (mai jos).

Menționez că în grafice apare rețeaua de 2,4 GHz de tip 802.11n. Routerul meu generează și o rețea de 5 GHz, dar aceasta nici măcar nu acoperă Camera 4, fiind ceva mai slabă.

Am făcut și teste de bandă, cu laptopul meu conectat prin wireless la router și apoi la range extender. Le-am pus pe același grafic de mai jos.
banda_asus_rp_n53

Aici se observă cel mai bine cât de mult variază banda unei rețele wireless în zona ei de acoperire. Uitați-vă la graficul albastru, care indică performanța routerului. Lângă el obțin 91 Mbps, dacă ies pe hol deja scad la 55 Mbps, iar în Camerele 3 și 4 banda este de aproape 10 ori mai mică. Deși sunt conectat la router și aparent totul funcționează bine, navigarea și download-ul de pe Internet sunt puternic afectate de atenuarea semnalelor și pierderea de pachete prin atâția pereți.

Odată introdus range extender-ul pe hol, din camerele 3 și 4 m-am conectat la range extender, banda crescând semnificativ (graficele portocalii). De la 9 la 31 și de la 6 la 30 Mbps sunt salturi foarte bune de performanță.

CUM AM TESTAT
Echipamente:

  • router Asus RT-AC68U, rețea 2,4 GHz de tip n, canal Auto, lățime Auto
  • range extender Asus RP-N53 (firmware 1.0.0.1m)
  • ultrabook Asus UX31A conectat prin wireless, setare high performance.
  • smartphone LG G2
  • iPad Mini 1

Teste:

  • nivelul de semnal l-am determinat cu aplicația WiFi Analyzer pe telefonul LG G2. Probabil că antena mai mare a ultrabook-ului ar fi recepționat un semnal mai bun, dar nu contează asta, pe mine mă interesa doar măsura în care acesta scade cu distanța
  • banda de download am determinat-o pe speedtest.net (server RDS București) cu laptopul. Am făcut 5 teste în fiecare cameră și am făcut media valorilor obtinute în fiecare locație (valorile din fiecare cameră erau destul de apropiate oricum, variațiile mari fiind de la cameră la cameră)

Alte idei:

  • n-am mai precizat și banda de upload, dar variației ei este foarte similară.
  • ping-ul a fost bun peste tot, 2-3 ms.
  • am testat banda și de pe telefon și iPad Mini, tot pe speedtest.net, variația de la cameră la cameră fiind similară.

FUNCȚIONARE

În caz că nu este clar, acest Range Extender funcționează cu orice router ce generează o rețea wireless, nu doar cu cele Asus. Eu aveam în acel moment un router Asus instalat deoarece fac și teste pentru Fiberlink 1000 cu diverse modele, iar ultrabook-ul este tot un Asus pentru că acel model mi-a plăcut mie.

Instalarea este destul de simplă, dar ai nevoie de un pic de răbdare cu interfața. Inițial conectezi range extender-ul în priză și acesta generează o rețea wireless proprie, la care te conectezi cu laptopul sau telefonul la fel ca la orice altă rețea.

Intri pe 192.168.1.1 și se inițializează wizard-ul de configurare, cu următorii pași:

  1. Range Extender-ul te pune să alegi ce rețea din cele detectate de el să extindă. Poți alege una de 2,4 GHz și una de 5 GHz, știind să lucreze simultan cu amândouă.
  2. Îi spui parolele rețelelor pe care vrei să le extindă, ca să se poată conecta la ele.
  3. Alegi numele rețelei extinse, ți se sugerează denumirea inițială cu sufixul _RPT la final și aceeași parolă.


Apoi range extender-ul se resetează singur și generează rețeaua nouă, la care te conectezi cu dispozitivele tale. Asta este tot. Menționez că în acest moment range extender-ul capătă un IP oarecare, iar la o conectare la 192.168.1.1 răspunde routerul tău, nu repetorul. Într-un fel, repetorul devine invizibil pentru laptopul tău.

Pentru a-l reconfigura, trebuie să-l accesezi pe noul său IP, care-i mai greu de aflat. Folosești un utilitar de detecție sau intri în interfața routerului și te uiți ce adresă are range extender-ul conectat la el.

Poți umbla doar la setări simple, de funcționare. Dacă vrei să schimbi rețeaua pe care o repetă, trebuie să resetezi complet range extenderul și să urmezi iarăși wizard-ul de configurare.

Iată mai jos ecranele de configurare.

Acel audio streaming este o funcție pe care nu o văd foarte utilă, dar poate unii vor dori să o utilizeze. Pe scurt, la ieșirea audio a range extender-ului conectezi difuzoare, iar din interfața range extender-ului (sau dintr-o aplicație specială de telefon numită Asus AiPlayer) poți comanda să facă streaming la muzică de pe niște posturi online. Nu am testat-o.
interfata_asus_range_extender_rp_n53_06

Menționez că interfața este un pic greoaie. De exemplu la configurare se scanează rețelele existente, scrie “completed” pe ecran, dar mai durează 10 secunde să-ți fie afișate rezultatele. Din fericire, la range extender nu mai ai de ce să umbli odată ce l-ai configurat, așa că pot trece peste aceste neajunsuri.

Personal nu am testat nimic pe 5 Ghz. Asus susține că acest range extender generează rețele și pe 5 GHz, ba chiar ca poate lua o rețea de 2,4 GHz și să o extinda pe ambele benzi, 2,4 și 5 GHz. Nu am testat nimic din funcțiile acestea.
cutie_asus_rp_n53repetoare_asus

CE E BINE

  • Aspect plăcut, ușor de integrat în orice casă sau birou.
  • Lumina de veghe este o funcție inedită, dar utilă.
  • Poate funcționa și ca access point.
  • Lucrează pe ambele benzi, 2,4 și 5 GHz.

CE E RĂU

  • Prețul este destul de mare.
  • Interfața nu este foarte intuitivă.
  • Nu poți alege o altă rețea wifi pentru extindere, ci trebuie resetat complet aparatul și configurat de la zero.

UTILIZARE

Având în vedere prețul, eu zic că acest aparat are două utilizari mari și late:

  • în sediile firmelor, extinzând o rețea wifi existență pentru că nu sunt alte soluții la dispoziție
  • în vile sau alte apartamente mari, pentru cei pentru care prețul nu este o problemă.

Altfel, eu mai degrabă aș muta routerul în centrul casei, dacă pot face asta fără un efort prea mare și nu mă deranjează să am un mare aparat cu antene pe hol.

CONCLUZIE

Asus RP-N53 este o soluție bună pentru extinderea acoperirii unei rețele wireless. Este un dispozitiv complex, dual-band, cu aspect plăcut, dar pentru toate acestea are și un preț mărișor, ceea ce-l face accesibil, în opinia mea, doar firmelor și celor care nu au alte soluții tehnice la dispoziție.

Preț: 320 de lei la PC Garage.

    25 comentarii

  1. Amazing review!

    Vezi ca in DEX nu exista verbul “a impacta”! Si, pentru cine se intreaba, nici “a (se) focusa”.

      (Citează)

  2. Radu, ce impresie ti-a facut routerul Asus RT-AC68U? Ma tenteaza achizitionarea acestui model pentru a fi future proof cu standardul AC, insa oscilez intre el si Archer C7 de la TP-Link, care este si aproape la jumatate din pretul routerului Asus. Cum se descurca pe conexiunile Gigabit de la RDS si mai ales cu protocolul PPPoE? Mie imi trebuie viteza foarte mare pe cablu direct si acoperire buna, viteza wireless nu este extrem de importanta. Daca mi-ai putea da cateva detalii, mi-ai fi de un real ajutor. Multumesc!

      (Citează)

    • @Băra: impresie bună. Rapid pe cablu (am prins peste 800 Mbps), semnal wifi destul de puternic, cam toate opțiunile posibile. Este vârful lor de gamă. Îl găsești aici în tabelul cu RDS https://www.nwradu.ro/2013/12/cel-mai-bun-router-pentru-rds-fiberlink-1000-mbps/

      Dacă doar vrei ceva cu 802.11ac, acesta s-ar putea să fie prea scump, e gândit mai degrabă pentru familii cu 4 copii, unde fiecare stă pe net și face streaming, sau pentru birouri. Ai putea merge pe unul mai ieftin, precum AC56 sau AC52, care trebuie să apară în magazine în curând. Suportă standardul ac, dar nu se mai laudă cu 1900 Mbps pe wireless, ci mai puțin.

      TP-Link-ul nu-l cunosc.

        (Citează)

  3. cum adica: Scăderea semnalului duce la apariția erorilor în pachetele de date transmise prin wifi ??

    Aparitia erorilor in pachetele trimise?
    Poate nu se trimit pachetele, dar erori n-au cum apara dom’ inginer.

      (Citează)

    • @Catalin: eu zic că exprimarea mea este mai simplu de înțeles pentru cei ce nu știu ce eventuale probleme are o rețea wifi. Nu avea rost să intru în detalii privind ACK, checksum-ul din pachetele TCP, coduri corectoare, propagare multiplă și alte asemenea. Cine știe acestea se uită direct la graficele de performanță și gata, că altceva nu-l mai interesează.

        (Citează)

  4. Eu am doua din astea: http://www.evomag.ro/RETELISTICA-Access-point/Edimax-Range-Extender-EW-7438RPN-88172.html , luate de black friday cu aprox 90 RON/Bucata. Am pus unul in casa la ai mei si face treaba fara probleme, altul il port in ghiozdanul de laptop si il folosesc pe la pensiuni cu probleme, etc, fiind mititel. Face ce scrie pe cutie si setup-ul dureaza cateva minute. Aparent sunt mult mai ieftine decat al tau.

      (Citează)

  5. Alte solutii asemanatoare, mai ieftine, nu exista? Avand in vedere ca routerul gigabit TP-LINK, cu 3 antena m-a constat undeva la 250 de lei, parca n-as da 300+ de lei pe-un astfel de device, doar pentru a avea mai mult de-o linie semnal la 3 camere mai incolo, #pebuda. Am router-ul vechi, tot un tp-link, nu l-as putea folosi pe ala pentru a amplifica semnalul? Si daca da, cum?

      (Citează)

    • @coke: ba da, o grămadă http://www.pcgarage.ro/bridge-range-extender/

      Prețul acestui model este unor normal pentru dispozitive care acoperă două benzi și au și un aspect plăcut. Plus că are și acea lumină de veghe, o chestie foarte bună pentru holuri sau capete de scară șamd. De exemplu un Linksys similar este 283 lei, un Dlink 252 lei.

      Dacă vrei doar un repetor simplu, găsești și mult mai ieftine.

        (Citează)

  6. Multumesc, Radu! Eu fac cat 3 copii, crede-ma! Imi trebuie viteza foarte buna pentru PC-ul legat direct pe cablu (Steam, mostly, dar si ceva torrente, nu vreau sa par Sfanta Fecioara), apoi am pe wireless PS3-ul, probabil PS4 intr-un viitor destul de palpabil, doua telefoane, doua laptopuri, o tableta. Standardul AC mi se pare mai putin relevant comparativ cu perspectiva unui router cu procesor foarte puternic si hardware NAT eficient. Stiind ca este varful lor de gama, ma tot gandesc ca desi foarte scump, nu va deveni obsolote rapid. Acum am un Linksys E3200 care este praf pe conexiunea Gigabit de la RDS.

      (Citează)

    • @Băra: da, dar gândește-te la următoarele chestii: eu cu un laptop pe ac am scos maxim 200 Mbps pe wireless, transfer intern prin LAN de pe calculatorul cablat. SSD-uri, laptop mega-rapid de 13.000 de lei, tot tacâmul.

      Prin urmare, poate dacă stai cu 5 astfel de dispozitive conectate simultan și toate fac trafic major pe wireless vei fi avantajat de posibilitățile unui astfel de router de a duce o bandă mare către utilizatorii conectați. Chiar și așa, Asus AC68 se laudă cu 1900 Mbps în total pe wireless (valoare pur teoretică, se poate obține doar în condiții mega-speciale), dar de unde să iei cu 1900 Mbps din Internet? RDS-ul îți dă maxim 1000, până la urmă. 1900 ai putea atinge doar luând de pe alte calculatoare din LAN-ul intern, dar de pe mai multe, că altfel un singur calculator (sau media server) este limitat tot la 1000 Mbps, că atât poate portul cablat la care este conectat.

      De asta zic că astfel de viteze sunt bune pentru a te lăuda cu echipamentul, dar în practică eu aș lua ceva cu 802.11ac, dar mai ieftin.

        (Citează)

  7. @coke: teoretic e posibil sa folosesti si routerul vechi, dar depinde de model daca are in interfata lui si optiunea asta

      (Citează)

  8. si uite si un link tot de la tp-link despre cum se face asta: http://www.tp-link.com/en/article/?id=250
    (am facut comentariu separat in caz ca intra la moderare)

      (Citează)

  9. Extrem de scump pentru ceea ce face, un router wireless TP Link 1042 nd se apropie ca performante si poate fi folosit in mod repetor.Fara sa mai mentionez ca exista routere si mai bune care pot fi folosite ca repetor.

      (Citează)

  10. Interesant device. Scopul lui e pentru suprafete peste 80-100 mp sau pentru casa cu etaj – deci pretul nu ar fi o problema prea mare avand in vedere targetul.

    O mica corectura Radu, dBm inseamna decibel miliWatt (dB e unitate de masura comparativa). In cazul de fata ai o scadere de 30dB (70dBm-40dBm).

      (Citează)

  11. @Claudiu, multumes mult.

      (Citează)

  12. Deoarece nu ma pricep prea mult la retelistica, asa avea o interbare: este potrivit acest dispozitiv pentru a creste semnalul wireless al unui router pentru care nu am acces la cablul de internet? Vreau sa spun ca stiu parola de conectare la wireless, doar atat. Merci.

      (Citează)

    • @Flaviu: da, îl conectezi la wireless-ul respectiv, îi spui parola de conectare, și el extinde acea rețea wireless. Cablul este opțional și nu cred că-l va folosi cineva oricum.

        (Citează)

  13. am ințeles că ai pus alt SSID pe repeater (pt ușurință în măsurători), dar nu ar fi mai ok să pui același SSID și să schimbi canalul, astfel încât roaming-ul să se producă automat și să nu te mai doară capul la mișcarea prin casă ?

      (Citează)

    • @Ariel: nu am încercat și nu știu dacă se face automat roamingul. Chiar dacă ai același SSID, denumirea este doar un text descriptiv, dar computerele primesc si alte informații de la acel dispozitiv, probabil MAC-ul sau alt identificator, și nu s-ar conecta automat. Altfel, îmi denumesc eu rețeaua wireless ca pe cea a vecinului și interceptez tot traficul său.

      Roaming-ul oricum se face automat după prima introducere. Telefoanele rețin detaliile de conectare, Windows la fel, dacă mergi în camera unde repetorul are semnalul cel mai puternic probabil că se va comuta automat pe el.

        (Citează)

  14. Merge si un router ieftin(gen 50-60 de lei) care sa suporte DD-WRT si il setezi sa fac acelasi lucru ca si extender-ul. Avantajele ar fi pretul mai mic, semnal mult mai bun. In opinia mea o varianta mai buna si destul de usor de configurat

      (Citează)

    • @stef: multe routere pot funcționa ca repetoare, nu-ți trebuie DD-WRT pentru asta. Dar poate nu vrei să montezi în mijlocul casei un router cu becuri ce clipesc, antene, aspect urât, cabluri etc.

        (Citează)

  15. Țin să te contrazic:
    Cel mai mare proiect pe wireless al meu, de acum ceva ani – e drept – pentru un hotel din zona Bran Moeciu a impus 2 AP-uri per nivel, 4 nivele in total, 10 APuri total suplimentate pt terasa si zona receptie. Toate primeau net prin ethernet, aveau acelasi SSID, canale diferite pentru spectul maxim, aceeasi parola. Ajungeai si practic tu vedeai o singura retea, te conectai la ea si apoi roamingul se facea automat in spate, in functie de puterea semnalului pe de pe canale.

    In toamna, am fost la un resort imens, 8 hoteluri, mult spatiu deschis; aveai WiFi absolut peste tot. Le-am scanat infrastructura si am vazut toate antenele lor, acelasi SSID, canale diferite. Hotelurile care au X SSIDuri diferite pentru acelasi WiFi denota amatorism si implementarea unei solutii romanești în detrimentul celei corecte sau incorecte.

      (Citează)

  16. M-am ocupat și eu ceva timp de problema cu Range extenders, doar că eu am avut alte rezultate. Ca idee, router-ul meu (Cisco/Linksys EA4500) e în sufragerie, lângă modemul DOCSIS. Când sunt la laptop, de obicei sunt în dormitor, deci ca. 10m și doi pereți distanță.
    Laptop-ul meu a venit din fabrică cu o placă wireless Intel Centrino Advanced-N 6235. În dormitor nu s-a conectat niciodată la mai mult de 60Mbps, din sufragerie nu scădea sub 300Mbps. Atenuare prin 2 pereți de ca. 50-55 dBm (!!!) – de la -30 lângă router până pe la -80 în dormitor pe ambele benzi wireless, conform inSSIDer. Și așa a început căutarea: întâi rage extender de la TP-Link, pe urmă de la Linksys, pe urmă un adaptor PowerLine 500Mbps cu repetor wireless la capătul din dormitor. Nicio îmbunătățire semnificativă. Din fericire, Amazon.de sunt atât de drăguți încât să ia aparatele testate înapoi fără întrebări și fără taxe suplimentare.
    Acum două săptămâni mă uitam pe eBay și văd o placă wireless Intel AC 7260. Comandat, montat, șters driverele vechi, pus cele noi și… surpriză! În fix același loc din dormitor se conectează la minim 162Mbps. Dacă trag ceva, se duce singur la 240Mbps. Semnal între -55 și -65 dBm.

    În concluzie, dacă se întâmplă să aveți o placă wireless puțin mai veche și nu vă e teamă de șurubărit prin laptop, uitați-vă și de plăci noi, nu doar de repetoare/range extenders, care oricum au câteva dezavantaje din start – cele mai evidente fiind că preiau un semnal deja degradat și trebuie să îl amplifice pe acela, respectiv că au nevoie de o putere de calcul destul de mare pentru a nu produce o scădere de throughput – trebuie să primească și să transmită totul în timp real.

      (Citează)

  17. o intrebare va rog.un range extender poate fi folosit astfel: sa.l conectez la reteaua wifi iar apoi sa conectez un dispozitiv prin cablu la range extender si sa aiba net.ideea e cam asta vreau sa conectez la net un blu ray samsung care nu are decat conexiune de cablu intro camera unde am semnal wifi dar nu am cablu si nici nu vreau sa sparg peretii ca sa pun cablu.se poate?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus