un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Specialiștii noștri în turism sunt cu pluta

16 Apr 2012  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Am văzut la Digi 24 o ştire care spune că avem puţin turişti în România şi că, în mod neaşteptat, nu Marea Neagră sau Valea Prahovei sunt cele mai vizitate zone, ci Covasna.

Jud. Covasna a ieşit pe locul 1 în topul ocupării hotelurilor. Aşa s-a decis unde au fost cei mai mulţi turişti, după cât de ocupate au fost hotelurile din judeţe. Fraza cea mai tare vine acum:

Specialiştii au două explicaţii: fie sunt prea puţine unităţi de cazare, fie a fost un aflux uriaş de turişti.

Cu alte cuvinte, specialiştii din turism care au făcut raportul habar n-au dacă în Covasna chiar au fost turişti sau cei de acolo au puţine camere libere şi atunci nu contează. Adică hei, poate de fapt au doar două hoteluri în tot judeţul, au avut în total 80 de turişti tot anul trecut, dar fiind doar două hoteluri s-au ocupat aproape integral, aşa că iată primul loc în clasament!

Nu ar fi mai normal să se vadă câţi turişti au mers prin ce locuri şi aşa să se facă un clasament obiectiv? Ce importanţă are câte hoteluri sunt în zonă?

De exemplu să zicem că în Constanța au fost 100.000 de turişti, dar sunt 500.000 de camere de hotel, ceea ce înseamnă o rată de ocupare de 20%. În Covasna au fost 3.000 de turişti şi erau disponibile 5.000 de camere de hotel, adică o ocupare de 60%. Tot Constanța ar trebui să fie pe primul loc pentru că a atras 100.000 de oameni, nu 3.000, indiferent câte hoteluri care stau de pomană au în rest!

via Digi24.

    8 comentarii

  1. daca nici macar un mic calcul nu pot face ce sa mai zic de altceva :))

      (Citează)

  2. Ma indoiesc ca reporterii de la Digi chiar au intrebat pe cineva din turism pentru ca atunci i-ar fi dat si numele.
    Daca sunteti curiosi de cifre va pot spune ca in Covasna sunt 103 unitati de cazare inregistrate cu un numar de 1950 de camere si 3975 de locuri de cazare. (date de la ministerul turismului 2011)
    Cum mare parte din turistii care ajung in zona sunt grupuri organizate din tara vecina si prietena Ungaria, rezulta ca sunt si nevoiti sa declare cam tot ce se cazeaza si sa emita si facturi. De aici gradul (mai) mare de ocupare declarat.

    Nu sunt neaparat un specialist al hotelariei dar cred ca sub 60% grad de ocupare nu prea are sens sa mai pastrezi business-ul asta. De unde rezulta (din punctul meu de vedere) ca minim 20% din clienti sunt in zona gri a economiei.

      (Citează)

  3. Si cu ce ajuta astfel de statistici? Parerea mea ca la absolut nimic. Pe nenea X sau Y care conduce o pensiune si care trage sa aiba cat mai multi turisti cred ca l-ar interesa mai mult facilitati fiscale sau, eventual, inlesniri la accesul catre fonduri structurale. Oamenii care au simtul business-ului adevarat in sange (nu tunari!) stiu ei mai bine ceea ce au de facut, nu e nevoie de “statistici”, trebuie macar sa nu li se puna bete in roate.

      (Citează)

  4. Astia pot sa spuna orice la tv. Nu cred ca e cineva care stie cifrele exacte si poate sa ii combata. Si chiar daca ar fi cineva, l-ar da intr-un singur jurnal si gata. In restul, tot aceeasi placa cu “ai nostri se duc la bulgari, la noi bate vantul”.
    Iar aia ce dau drumul acestor stiri ori sunt batuti in cap, ori sunt rau intentionati. Una e gradul de ocupare, alta e numarul turistilor. Tot in topul ala, unul din cele mai sarace judetem teleorman, avea 12%. Constanta avand 21%. Ce relevanta poate avea acel clasament, doar fabricantii de stiri pot spune. Nu stiu daca toti au mentionat ca datele sunt pe 2011. Iar cei ce sunt proprietari de unitati turistice, prosti sa fie sa dea numarul real al oamenilor.Pai profitul din ce il fac, din ce declara su din ce nu declara?
    Mai era un top: ca s-au vandut 4 milioane de miei. Ceea ce e enorm, mai ales ca prezinti stiri ca romanii o duc prost si ca e rau pe aici.

      (Citează)

  5. Vrei sa zici: “Specialistii” nostri cu stirile sunt cu pluta.

      (Citează)

  6. A se citi cu atentie va rugam. Cred ca este vorba despre media pe an!!nu 3 luni cat merg romanii pe litoralul romanesc

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus