+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +
« Știrile zilei despre tehnologie – 4 iulie 2025
Iată trailerul pentru Project Hail Mary (un moment bun să citiți o carte hard science-fiction) »
Zano este o pizzerie din Iași care anul trecut a intrat în topul celor 50 cele mai bune pizzerii din Europa, alcătuit de o organizație care se pricepe la așa ceva. Zano a intrat în top pe locul 49 din 50, la final, dar având în vedere câte pizzerii bune sunt doar în Italia și țări din jur, clasarea este una excelentă.
Așa că am pus localul pe lista mea de “Vreau să merg acolo” din Google Maps, pentru următoarea călătorie în zona Moldovei. Acum câteva zile am ajuns în Iași și, după o oprire la cafeneaua mea preferată (Gist), următoarea a fost la Zano.
Site-ul localului spune că pizzeria este proiectul lui Giovanni Santarpia, un pizzaiolo cu 30 de ani de experiență în pizza napoletană. Nu mi-e clar dacă doar a făcut meniul sau încă lucrează acolo, dar nici nu contează. Important este, ca să zic așa, rezultatul.
Iar acesta a fost foarte bun, mai bine zis gustos. M-am dus la pomul lăudat… și mi-a plăcut.
Meniul este pe site, nu vi-l mai arăt în fotografii. O pizza costă între 40 și 50 de lei și mi s-a părut o valoare bună pentru ce primești, în special comparând cu prețuri de București de la Centrale sau Poco Pizza Fresca sau altele.
Am luat pizza Monella: mozzarella, nduja, burata, roșii cherry, busuioc proaspăt.
Prosciutto e Funghi: mozzarella, prosciutto cotto, ciuperci, busuioc proaspăt, sos de roșii San Marzano.
Salami: mozzarella, salam Napoli, măsline Kalamata, roșii cherry, ulei măsline, busuioc proaspăt, sos de roșii San Marzano.
Primavera: mozzarella, prosciutto crudo, rucola, parmigiano reggiano, ulei de portocale.
Toate au fost gustoase și mai ales îndestulătoare. Cam orice altă pizza napoletană mâncată de mine era mult mai golașă (și un pic mai mică în diametru). Înțeleg principiul lor, te bucuri de un aluat bun și de ingrediente de calitate, nu de o “tocană” precum pe o pizza americană cu de toate, dar uneori tot prea golașe mi se par.
Cele de la Zano sunt pline de ingrediente, însă. Mozzarella este așternută într-un strat consistent pe toată pizza, cea cu prosciutto cotto avea de două ori mai mult decât mă așteptam și tot așa. Burrata a fost exact cum trebuie, roșiile cherry dulci și ușor coapte în cuptor, totul bine.
Acum nu mă bag eu la cum trebuie să fie o pizza napoletană, dacă omul are 30 de ani de experiență în domeniu. Nu strică niciodată o pizza mai bogată, mai ales când ingredientele sunt de calitate, iar aluatul excelent.
Prin urmare, pizza este bună și aș mai lua de la Zano, dacă aș fi din Iași. Nu vă așteptați să fie uimitoare, dar este gustoasă și satisfăcătoare.
Singurul lucru de care mă plâng este că băuturile nu au fost foarte reci și ar fi trebuit să fie. De asemenea, nu au nici beri la draft, ci doar la sticlă. Am băut o Capra Noastră IPA, dar nu foarte rece. Pizza Monella a avut prea puțini cârnați nduja și nu foarte picanți, dar a mers oricum.
Mi-a plăcut și că pe pereți aveau decorat cu coperți de Popular Science, revista americană. Mai rar vezi asta.
« Știrile zilei despre tehnologie – 4 iulie 2025
Iată trailerul pentru Project Hail Mary (un moment bun să citiți o carte hard science-fiction) »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
20 comentarii
04/07/2025 la 1:04 PM
După o carieră lungă de mâncător profesionist, după ce am fost la nenumărate restaurante italiene în sudul Germaniei și Austria, restaurante care foarte des au proprietari/bucătari/ospătari italieni … mă tot nu se compară cu Italia.
Și nu zic Roma, Florența sau Napoli. Mă refer la Vipiteno, Bolzano în nord unde nici măcar nu prea sunt italieni, mai mult nemți. Secretul e la ingrediente, lactatele în primul rând dar și sosul de roșii și carnea. Dacă nici italienii ăia din sudul germaniei nu-și permit să aducă ingredientele din Italia de la 100 … 300 de kilometri, atunci în România cu toată îngăduința tot nu o să fie niciodată fix ca “acolo”. Foarte, foarte aproape dar nu acolo.
nea_caisă(Citează)
07/07/2025 la 4:43 PM
Oricum rețelele erau romanizate. Dar f bune!
Matilda(Citează)
04/07/2025 la 2:24 PM
IPA-urile se servesc la 7-10C.
Vlad(Citează)
04/07/2025 la 2:43 PM
Daca e Capra Noastra, nu face nicio diferenta, tot proasta va fi.
mArS(Citează)
04/07/2025 la 3:04 PM
@ vlad – sunt sigur ca a fost mai cald cand lui nuradu i-au fost servite bauturile. nu de alta, dar vad persoane in pantaloni scurti si tricou. cred ca se poate spune cu lejeritate ca bauturile (i-)au fost servite la cel putin 25 grade.
GabrielG(Citează)
04/07/2025 la 2:29 PM
Are review-uri relativ proaste pe Google.
Deea(Citează)
04/07/2025 la 3:15 PM
Cred că au și aparatură deosebită în bucătarie, se pare că feliatorul e cu laser, altminteri nu-mi explic cum vezi prin carne mai bine ca prin celofan…
Marinel(Citează)
04/07/2025 la 3:31 PM
mai mult de un sfert din pizza aia e aluatul gros. Nu mersi
zedicus(Citează)
04/07/2025 la 7:30 PM
Și mai ales gulerul ăla de cocă dimprejur ce ocupă juma din pizza, lăudat de toți pițerii ca avantaj (pentru buzunarul lor)…
Marinel(Citează)
04/07/2025 la 3:40 PM
Ca tot sunteti romani si sigur o sa ajungeti pe la greci, respectiv rodos, cautati “o cuore e mama”. Un restaurant fix in orasu rodos, intr-o zona neturistica. E vis. Au o pizza si niste paste de lesini. Spîrcîiciu asta din iasi e pistol cu apa.
Blackskull(Citează)
04/07/2025 la 4:35 PM
de ce ar manca un turist pizza in Grecia ?
Ionut(Citează)
04/07/2025 la 6:24 PM
de foame
GabrielG(Citează)
04/07/2025 la 8:26 PM
De ce-ar manca un turist pizza in grecia…..pai ia sa vedem: unu la mana, turistu ala mananca ce vrea pl lui, doi la mana, mananca pe banii lui asa ca mananca ce vrea pl lui. Si trei la mana, poate i s-a aplecat de la atata caracatita si vrea sa manance o pizza. Pe bani lui. C-asa vrea pl lui. Multumit de raspuns?
Blackskull(Citează)
05/07/2025 la 9:00 AM
Întrebarea rămâne: de ce ar mânca un turist pizza în Grecia, pe banii lui, in afara c-așa vrea pl lui?
Octav(Citează)
07/07/2025 la 3:58 PM
Octav, poate cand ma duc in Grecia ma duc sa sa stau cu organul la soare in conditii civilizate, poate nu ma intereseaza mancarea lor.
Servit si cu mancare indiana pe acolo, ce are ? Personal, in afara de calamar umplut cu branza la gratar nu imi prea place nimic din gama lor de fructe de mare.
Baltha Zerus(Citează)
07/07/2025 la 4:44 PM
Am fost deja, mai vreau și alte insule. Superb Rhodos oricum.
Matilda(Citează)
04/07/2025 la 10:28 PM
daca sunteti in zona : L’Antica Pizzeria Da Michele Padova
Ionut(Citează)
06/07/2025 la 7:58 AM
sa incerci data viitoare si pizza de la Di Nappo
eBogdan(Citează)
06/07/2025 la 12:13 PM
Am mancat, nimic deosebit..
fur(Citează)
06/07/2025 la 8:11 PM
In Iași, îți recomand și Di Napo, Partigiano, Piccola Italia(delivery).
Razvan C(Citează)