un blog de Radu Dumitru

+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +

Prăbușirea avionului Air India pare să fi fost o sinucidere criminală

14 Jul 2025  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

This is bonkers. Raportul preliminar al prăbușirii Boeing-ului Air India 171, imediat după decolare, arată că unul dintre piloți a oprit intenționat motoarele. Începe să arate a sinucidere, că altfel nu pot explica gestul.

Cutiile negre arată că, la doar câteva secunde după decolare, ambele comutatoare care controlează motoarele au fost trecute de pe Run pe Cut Off. Pe Run, motoarele primesc combustibil. Pe Cut Off… se întâmpla fix ce spune termenul, o valvă taie debitul de combustibil către motoare, ceea ce le oprește.

Este echivalentul răsucirii cheii din contact la o mașină. Cut Off se folosește pentru a opri motoarele după ce avionul a parcat la aeroport, de exemplu. Fără combustibil, turbinele masive se opresc singure destul de repede, că au o inerție mică. Altfel spus, acele două comutatoare sunt un fel de master switch de oprit motoarele.

Probabilitatea de a le mișca din greșeală este foarte mică. Sunt așezate în spatele manetelor de pe centrul cockpitului, într-un loc unde nu prea mai ai de ce să umbli la decolare. Au în laterale o protecție metalică pentru a nu putea fi lovite din greșeală. În plus, fiecare manetă trebuie întâi trasă în afară înainte de a o putea mișca în sus sau jos, ceea ce exclude mișcarea lor accidentală.

Firul evenimentelor a fost următorul, contorizând minutul și secunda orei respective, în raportul oficial:

8:35 – avionul rulează pe listă și atinge viteza de rotație, adică cea la care poate să se desprindă de pistă pentru decolare.

8:39 – senzorii indică decolarea și avionul trece în modul de zbor.

8:42 – comutatoarele motoarelor sunt trecute pe Cut Off la distanță de o secundă unul de altul. Altfel spus, la minutul 8 secunda 42 și secunda 43.

Unul dintre piloți este înregistrat întrebându-l pe celălalt “de ce ai dat pe cut off”. Celălalt pilot rășpunde că nu a făcut asta.

8:47 – turația ambelor motoare cade sub cea de ralanti, iar turbina de urgență pentru sistemul hidraulic este automat pornită.

8:52 – motorul 1 este mutat la loc de pe Cut Off pe Run.

8:56 – motorul 2 este mutat și el de pe Cut Off pe Run.

9:05 – unul dintre piloți comunică turnului mesajul de mayday, cu câteva secunde înainte de prăbușire.

Pare deci ca un pilot a oprit motoarele la doar 3 secunde după ce avionul a decolat. Celălalt a observat asta și le-a repornit de la aceleași manete după aproape 10 secunde. Mi se pare un timp normal pentru a vedea ce s-a întâmplat, a pune întrebarea, a trece peste mirarea și șocul inițial, a gândi ce se poate face și a porni la loc motoarele.

Motoarele, însă, nu se pot tura atât de rapid după oprire. Nu este ca la o mașină unde apeși pedala de accelerație și turația crește imediat.

Avionul a intrat într-un soi de procedură de restart de urgență al motoarelor, injectând combustibil și dând automat scânteile pentru aprinderea lui, dar fizica acționează împotriva lor. Injecția de combustibil și arderea lui trebuie întâi să compenseze întâi pentru scăderea turației turbinelor, iar apoi să le crească turația spre nivelurile de funcționare normală.

În mod normal, dacă așa ceva se întâmplă în zbor la 10.000 de metri altitudine, avionul începe sa piardă altitudine, poate într-un mod lin. Motoarele ar reporni după vreun minut. Piloții redresează avionul și îl readuc la altitudinea inițială. Altfel spus, situația poate fi redresată câtă vreme există spațiu suficient pentru asta.

Air India 171 nu a avut acel spațiu. Avionul era la 200 de metri altitudine. Era plin de pasageri și combustibil. Era la decolare, când motoarele trebuie să funcționeze la turație maximă, un regim folosit de obicei doar la decolare, că altfel nu poate lua altitudine cu așa o greutate totală. Avionul s-a prăbușit peste câteva clădiri, iar un singur pasager a scăpat, în mod miraculos, cu doar câteva vânătăi, ieșind pe picioarele lui din epavă.

Din ce am înțeles eu din niște documente tehnice, acele două manete sunt pur mecanice. Nu este posibil să fie acționate greșit de niște actuatoare sau de vreun software sau “să sară” la vreun șoc. Eu așa am înțeles din ce am citit.

Așa că sunt două posibilități acum. Un pilot a greșit flagrant mișcându-le, a fost maxim de distrat, cum s-ar zice, ceea ce are o posibilitate mică. La acea altitudine, un pilot ține de manșă, iar celălalt retrage trenul de aterizare (a cărui maneta este în fața pilotului din dreapta, nu între scaunele celor doi).

A doua posibilitate este o intenție de sinucidere criminală. Nu ar fi prima oară. Un pilot Germanwings s-a sinucis setând pilotul automat să o ia în jos, în timp ce traversa Alpii, iar al doilea pilot era la toaletă. Avionul s-a lovit de un munte. Zborul Malaysian MH370, dispărut un Oceanul Indian în 2014, este probabil un caz similar. Au fost multe altele în istoria aviației.

Nu se știe care dintre piloții indieni a făcut asta. Raportul nu precizează care dintre ei a întrebat “de ce ai făcut asta?” și nici care a transmis maydayul final. Faptul că celălalt pilot răspunde că nu a acționat comutatoarele nu are nici o valoare. Poate fi la fel de bine răspunsul omului prins că face ceva greșit.

Unul dintre ei avea 15.638 de ore de zbor, celălalt 3.403 ore. Erau și foarte bine odihniți, iar testul cu alcoolmetrul înainte de zbor a fost negativ.

Mă întreb dacă autoritățile indiene, înaintea lansării raportului, au luat sub protecție familiile celor doi piloți. Linșajele nu sunt neauzite pe acolo.

Bănuiesc că raportul final va da mai multe detalii de acest tip. Cel preliminar spune doar ce s-a extras din cutiile negre.

    7 comentarii

  1. Plot twist: cel care a oprit motoarele a fost ala care a supravietuit.

      (Citează)

  2. Avem și noi acces la internet 😀
    https://youtu.be/XZ5oHyNfcAE?si=IEKmCm6GWKKsyhu5

      (Citează)

  3. Pe romaneste: mortul e vinovat.

      (Citează)

  4. Din cate inteleg acele comutatoare sunt actionate cand avionul e la sol. E posibil ca pilotul sa le fi actionat din reflex fara sa-si dea seama.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus