►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Apple a anunțat topurile celor mai urmărite podcast-uri în 2024 și sunt surprins de cât de multe sunt din categoria true crime, adică podcast-uri despre crime, criminali, cazuri nerezolvate și alte asemenea lucruri care mi se par morbide.
Este acesta entertainmentul modern? Nu zic, într-un fel mă bucur să văd interesul pentru documentare, dar fix pe acest subiect? Cum te distrezi ascultând despre crime și criminali, despre oameni uciși doar pentru că s-au aflat la locul nepotrivit sau pentru că un nebun avea obsesie pentru brunete?
Top Shows
1. The Daily
2. Crime Junkie
3. The Joe Rogan Experience
4. Dateline NBC
5. SmartLess
6. Huberman Lab
7. This American Life
8. New Heights with Jason & Travis Kelce
9. Up First from NPR
10. Morbid
Crime Junkie și Morbid sunt astfel de podcasturi. Ultimul este făcut de un medic sau un tehnician legist, nu mi-a fost clar din căutările pe Google.
Top Series
1. Serial
2. Up and Vanished
3. Three
4. The Bakersfield Three
5. CounterClock
6. Something Was Wrong
7. Dr. Death
8. The Binge Cases
9. Rachel Maddow Presents: Ultra
10. The Binge Crimes
Aproape toate de mai sus sunt podcasturi din categoria true crime! Cred că doar numărul 9, cel al lui Rachel Maddow, este despre politică. În rest, toate sunt despre criminali și crime. The Binge este chiar o rețea de podcast-uri, au foarte multe serii despre diverse cazuri sau pur și simplu despre mafie, traficanți șamd, cu titluri precum “Denise didn’t come home” sau “Night Shift” sau “My Friend The Serial Killer”.
Personal n-am ascultat niciunul, ci doar le-am căutat pe Google. Recunosc însă că m-am uitat pe Netflix la câteva documentare de tipul true crime și se vede popularitatea genului prin numărul mare de producții de acolo. De ce? Unul dintre puținele la care m-am uitat mi s-a părut mai degrabă interesant pentru că descris New York-ul anilor 70 și 80, când Times Square era centrul criminalității și prostituției, inclusiv cu teatre în care se făcea sex live în fața audienței, tot felul de cluburi pentru fetișuri ciudate șamd.
A fost interesant de văzut cum au reușit americanii mai degrabă să schimbe întreaga zonă, nu musai faptul că pe acolo activa și un criminal în serie. Crime Scene: The Times Square Killer se numește și vi l-aș recomanda doar pentru această istorie a orașului New York. În rest, însă, deși am citit articole și am văzut câteva alte documentare pe subiect, pot să vă spun că nu sunt entertainment și nici nu veți dormi mai bine noaptea știind că în lume există oameni ca Gacy sau Night Stalker sau Dahmer.
Și totuși, astfel de content este foarte popular. Atât de popular încât sunt sigur că și mulți dintre voi urmăriți sau ascultați astfel de show și mi-ar plăcea să spuneți de ce.
O problemă este și că o popularitate mare a acestui subiect face probleme reale poliției. A fost un caz acum câțiva ani în care, după un podcast sau o postare în social media, tot felul de detectivi amatori au venit să scotocească prin zonă, distrugând potențiale dovezi într-un caz de dispariție. În alt caz, un astfel de podcast dădea vina pe o persoană și poliția a trebuit să depună eforturi masive pentru a-l proteja și pentru a răspunde miilor de solicitări de a aresta acea persoană și de a explica de ce nu ia măsuri.
Un serial de comedie în care detectivii au un podcast de true crime și se fac mișto de astfel de lucruri este Only Murders in the Building de pe Disney+, care este foarte bun și cu mulți actori de top.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
8 comentarii
29/11/2024 la 12:29 PM
Poporul a stat deja cu sufletul la gură la podcast ul “Elodia”.
nashu_mare(Citează)
29/11/2024 la 12:45 PM
Cel mai de succes thriller romanesc :)))
Robert(Citează)
29/11/2024 la 12:29 PM
Eu am ascultat 2 podcasturi true crime
– the ballad of Billy balls
– the frankston murders
Primul a fost interesant și cu soundtrack mișto dar am fost dezamăgit de final
Al doilea mai chilling asa relatat cu multe detalii din ancheta polițiștilor
Dan(Citează)
29/11/2024 la 1:00 PM
Explicația cred că e următoarea.
Sistemul vrea oameni needucați, manipulabili.
Sistemul nu vrea să oferi oamenilor alternativa cititului unor carti de literatură, de filozofie, de stiință pentru că asta i-ar “deștepta”.
Pentru ca să controlezi marea masă a oamenilor (cei needucați) e suficient să le oferi distracție, consumerism ieftin, poccasturi. Cultură nu, pentru că e periculoasă.
Stefanita Dan Matei(Citează)
29/11/2024 la 1:53 PM
🧻🚽
alunelu(Citează)
29/11/2024 la 2:20 PM
Sistemul a pus lacăte pe librării, pe biblioteci? Să zicem că sunt scumpe cărțile, știi că există colțuri de internet unde poți găsi mai multe cărți decât poți citi în 100 de vieți?
Da, oamenii needucați pot fi mai ușor controlați și da, există beneficii pentru actori politici și economici în acest sens. Dar la nivel individual e responsabilitatea individului să se educe, odată ieșit din școală. Sistemul nu-ți interzice să te „deștepți” doar că e mult mai ușor să vegetezi pe social media, mai o bucă, mai un tătuc sfătos explicând ce o să curgă lapte și miere dacă îi dai votul, că numai oamenii deșteptați îl votează… Cititul presupune un minim de efort, e mai puțin atractiv pentru un creier obișnuit cu distracția de pe TikTok și doar nu aștepți să vină sistemul, să-ți ia telefonul, să-ți pună cartea în brațe și să te testeze din ea. Școala e temporară, învățatul e până la moarte.
Peredhil(Citează)
29/11/2024 la 5:11 PM
Este simplu, nu este nici o schimbare fata de trecut.
Doar au fost inlocuite cartile politiste cu podcast-uri “politiste”.
Andrei G(Citează)
30/11/2024 la 11:08 AM
De ce sunt podcast-urile de tip true crime atât de populare?
Titlu de articol din 2015
conspicuous(Citează)