►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄
« Știrile zilei despre tehnologie – 16 septembrie 2024
Formula 1 în Azerbaidjan: Red Bull pierde conducerea clasamentului general »
Cred că, de fapt, se numește lobby, nu publicitate. Am văzut acest panou montat pe colț cu Palatul Parlamentului, poate special ca să le reamintească celor din parlament ce mize sunt în joc.
Parlamentul a aprobat oricum această achiziție toamna trecută, după ce decizia a fost luată în CSAT. Recent Ministerul Apărării Naționale a publicat proiectul de lege privind achiziția de avioane F-35.
România vrea să cumpere trei escadrile de câte 16 avioane F-35 Lightning II fiecare. Valoarea achiziției este de 6,5 miliarde de dolari și suma s-ar putea referi oricum doar la prima fază de 32 de avioane. Prețul include și motoare, muniții, instruire, simulator de zbor și ce mai este nevoie.
Am citit pe repede-înainte proiectul de lege și m-am uitat și pe știrile privind decizia din CSAT și nu am găsit informații despre tipul de F-35 ce va fi achiziționat. Sunt trei variante, F-35A care este cea convențională, F-35B care este de tip short take-off vertical landing și F-35C care este pentru portavioane.
Probabil toate vor fi varianta standard F-35A, asta au cumpărat majoritatea țărilor. Varianta cu decolare de pe piste scurte și aterizare verticală este de obicei gândită pentru nave de război, dar devine utilă în caz de conflict când poate decola de pe piste semi-distruse sau aerodromuri sau cam orice alt loc și poate ateriza, de asemenea, oriunde.
Este oportună pentru România achiziția? Nu mi se pare că suntem genul de țară bogată care-și permite F-35 și mai ales costurile mari de antrenament și operare ulterioare. Pe de altă parte, apartenența la NATO și alianța cu SUA trebuie plătite cumva și acesta este unul dintre modurile de a le plăti, prin contracte acordate țărilor aliate.
Mi-ar plăcea să văd de aproape un F-35. Știu că au fost diverse prin România, dislocate din alte țări pentru misiuni de patrulare, dar n-am văzut niciunul de aproape.
Am citit că recent au fost în România și două bombardiere B-52 Stratofortress, care au aterizat în iulie la Kogălniceanu. Mi se pare o aeronavă legendară, creată în anii 1950 și încă utilizată. Este și unul dintre cele mai mari avioane din lume și mi-ar fi plăcut să-l văd cu ochii mei.
« Știrile zilei despre tehnologie – 16 septembrie 2024
Formula 1 în Azerbaidjan: Red Bull pierde conducerea clasamentului general »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
17 comentarii
16/09/2024 la 1:46 PM
Păi ăsta e visul românului din totdeauna, un F35 pentru fiecare. Și evident, să-l doneze Ucrainei.
Stefanita Dan Matei(Citează)
16/09/2024 la 1:50 PM
Da, că unii ar vrea să folosească ei cu mânuța lor echipamentele militare pentru scopul pentru care au fost cumpărate. Să își riște alții viața utilizând-le e câh.
nashu_mare(Citează)
16/09/2024 la 1:59 PM
Știi cum e, când ai în zonă o nație de troglodiți agresivi cum sunt rușii, cheltuielile în domeniul înzestrării armatei ar trebui să fie prioritatea. Cât despre tehnica donată Ucrainei după care scheaună a jale unii muscalofili, își face treaba pentru care a fost cumpărată: reduce numărul de ruși cu idei de cucerire. Deocamdată operată de ucraineni și nu de noi, susținerea Ucrainei însemnând menținerea acestei situații, cel puțin pentru moment.
Peredhil(Citează)
16/09/2024 la 2:37 PM
Eu as dona doua, unul de la mine, unul de la nevasta, doar sa stiu ca vor fi folosite ca sa le dea cu bombe in cap sobolanilor rosii din Moscova.
Andrei(Citează)
16/09/2024 la 5:45 PM
Cum iti dai seama ca un cont este fake: cauti pe google Stefanita Dan Matei :)) lol doamne.
Ciprian(Citează)
16/09/2024 la 1:48 PM
Ca sa vezi un B52 te costa doar o plimbare pana in UK : https://www.iwm.org.uk/visits/iwm-duxford/whats-here
urweiss(Citează)
16/09/2024 la 1:50 PM
Strategia nato e sa imparta atributiile de aparare intre tari, fiecare avand roluri specifice. Pe unele tari ne bazam pentru tancuri, altele trupe, altele hacking si informatii, iar din ce am inteles romania are rol aerian. De asta se fac multe achizitii in directia asta, iar pistele si aeroporturile actuale primesc upgrades.
Asa nu tine doar de o tara toata apararea nato, iar in cazul in care acea tara iese din schema se prabuseste planul. Fiecare tara are rolul ei, din ce am vazut in echipe de 2-3 cu alte tari membre.
Eu unul sunt pro oricaror feluri de achizitii in aparare, oricum se topesc bani pe prostii si se fura, macar asa ramanem cu ceva.
Robert(Citează)
16/09/2024 la 1:53 PM
Ar fi trebuit sa avem și elicoptere de atac, conform planului. Bine că s-au coyt ai noștri suficient de mult și au cam devenit obsolete între timp.
nashu_mare(Citează)
16/09/2024 la 1:53 PM
mai ales cand acel ceva e “doar” al doilea cel mai performat avion de lupta produs pana acum (dupa F22)
urweiss(Citează)
16/09/2024 la 2:06 PM
„Este oportună pentru România achiziția? Nu mi se pare că suntem genul de țară bogată care-și permite F-35 și mai ales costurile mari de antrenament și operare ulterioare. Pe de altă parte, apartenența la NATO și alianța cu SUA trebuie plătite cumva și acesta este unul dintre modurile de a le plăti, prin contracte acordate țărilor aliate.”
Calitatea de membru al alianței nu trebuie plătită, că nu suntem la piață și nici n-a ieșit încă gadina portocalie președinte. Doar că membrii alianței au și drepturi și obligații. Dacă ne scărpinăm rectul mioritic și, eventual, ducem politica de pupat în dos la Est model Orbanistan, nu poți avea pretenții să moară și soldați aliați pentru apărarea țării tale în caz de ceva.
Nu există „nu ne permitem” armament. Pentru că în caz de război , fără arme se duc naibii și școlile și spitalele și autostrăzile la care fac referire prin diverse comentarii purtătorii de cuvânt locali ai ideilor ivănești. Și se duc și oamenii pe lângă ele.
Peredhil(Citează)
16/09/2024 la 3:45 PM
Ce zice Radu este foarte adevarat si orice om inteligent si nespalat le creier trebuie sa recunoasca acest lucru. Pupam dosul Americii si al UE in primul rand pentru ca ne place viata pe care o avem asa, cu bani mai multi, libertate si acces la diverse bunuri si servicii. Dar in egala masura, le pupam dosul si de frica rusilor.
Faptul ca motivele sunt mai nobile nu inseamna ca pupatul dosului capata semnificatii profunde si care sa ne onoreze ca natiune. Tot a curulet iti miroase gura dupa. Asa ca platim fericiti taxa de protectie cu speranta ca ne va fi la fel de bine si in viitor.
In acelasi timp, suntem aceeasi capusa de cand ne-am numit Romania, pregatiti sa pupam dosul care ne asigura conditii de trai mai bune. Din pacate, probabil ca acest popor nu va reusi niciodata sa se comporte demn si sa capete cele necesare pe forte proprii, iar vesticii sa fie pentru noi parteneri si nu sefi.
A nu se intelege ca judec poporul asta, a fost oropsit cu aceasta pozitie geografica si intotdeauna calarit de diverse forte globale sau regionale (Imperiul Roman, Otoman, Rusii – in multe momente si cu cel mai nenorocit efect asupra noastra).
Marius(Citează)
16/09/2024 la 3:37 PM
logistica din spatele unei flotile de F35 este mult peste capabilitatile de orice fel ale Romaniei, este ca o aplicatie cu subscriptie la care vei plati fiecare click. pretul de achizitie este 20% din cat va costa utilizarea, cu noroc poate o sa le vedeti la defilare, dar am retineri, aceste avioane sunt ultimul racnet dar nu se aliniaza la nimic din strategia de lupta, dar in general aparare, eficienta si utila Romaniei. Dronele de orice functie sunt viitorul pe teatrul de operatiuni, Legat de faptul ca oferim Ucrainei armament, cred e vorba de multa latenta intelectuala, sa nu realizezi ca acolo se moare si pentru noi.
xixache(Citează)
16/09/2024 la 3:58 PM
Hai frate, nu primim si noi varianta USB-C? Pana si Apple a renuntat la Lightning
Sorin(Citează)
16/09/2024 la 10:16 PM
Ăștia care o ard cu “plătim armament străinilor”, ce va oprește să faceți mâine voi o fabrică de armament?
Foorysh(Citează)
17/09/2024 la 8:55 PM
Legislatia.
Gaelex(Citează)
17/09/2024 la 9:42 AM
Reclamă mascată pentru Geoană?
Clarks(Citează)
17/09/2024 la 8:55 PM
Taxa de protectie.
Gaelex(Citează)