un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Am testat Panels, noua aplicația de wallpapers a lui MKBHD

25 Sep 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

26 comentarii

N-am scris articolul acesta pentru bashing. Îmi place un wallpaper bun pe telefon. De obicei aleg unul abstract și foarte viu colorat, ca să pună ecranul în evidență. De multe ori, culoarea predominantă este cea a carcasei, ca să se asorteze.

Așa că am fost chiar interesat când MKBHD a anunțat, într-un clip recent, că lansează aplicația Panels, care oferă wallpaper-uri frumoase atât gratuit, cât și pe bani. Pe foarte mulți bani, de fapt. 300 de lei/an costă Panels+, planul pe bani, ceea ce pare ridicol de mult având în vedere că există foarte multe surse legale de imagini de fundal foarte bune.

Dar am testat-o oricum, că n-a durat mai mult de 15 minute totul. Și rezultatul pare niște bashing. Așa că la final vă dau niște sugestii de fundaluri bune din alte surse.

APLICAȚIA PARE FĂCUTĂ PE JUMĂTATE

Panels este o aplicație de tip infinite scroll în care tot vezi și vezi sugestii de tapete. În practică, cel puțin acum la lansare, nu sunt atât de multe imagini. Unii artiști au de fapt multe variațiuni ale aceleiași idei, iar acestea apar pe rând la scroll și deci par multe imagini de fundal în ofertă, dar în practică nu sunt foarte multe.

Oricum, câteva tot mi-au atras atenția, deci ai ce găsi.

Aplicația, însă, nu are câteva funcții de bază pentru astfel de treburi importante:

  • nu-ți arată full screen o imagine, ca să-ți dai seama cum stă de fapt pe ecran. Nu mai zic de opțiunea de a simula cumva cu tot cu pictogramele tale deasupra ei.
  • search-ul este foarte simplu, sunt doar câteva categorii pentru imagini. Ar trebui să fie mult mai multe (cityscapes, mountains, waves, animals etc) decât cele 5 care apar când intri la Search.
  • simt că, venind de la un creator de conținut despre telefoane, orice imagine ar trebui să aibă și variantă Dark. Ar putea fi făcută automat cu un filtru sau ar putea fi o regulă pentru ca artiștii să înscrie imagini acolo — să aibă și variantă Dark.

FREE CU RECLAME SAU PE BANI MULȚI

Imaginile sunt de trei tipuri:

  • disponibile gratuit la rezoluție maximă 1080 x 1920 pixeli și le poți descărca după ce privești o reclamă.
  • disponibile pe bani la rezoluție mai mare de atât dacă plătești planul Panels+ de 300 lei/an sau 70 lei/lună.
  • parte din colecții care sunt doar pe bani, 40 de lei pentru întreaga colecție. Dacă ai planul de mai sus activ, colecțiile devin gratuite.

Am downloadat de test o imagine. A trebuit să mă uit 30 de secunde la reclame, am văzut una la Bolt Food și una la jocul acela fake cu soldați vs zombies, iar apoi imaginea a apărut în galeria telefonului.

Mie rezoluția de 1080 x 1920 px mi se pare oricum suficient de mare. Foarte multe telefoane Android au ecran 1080p, în fond. iPhone 15 Pro Max are o rezoluție nativă de 1.290 x 2.796, dar până la urmă, atunci când îți setezi un nou wallpapers, n-ai decât să dai un pic de zoom în imagine și îți va acoperi întreg ecranul.

Și da, nu va fi la rezoluția nativă a telefonului, dar este un wallpaper, îl vezi câteva secunde și de obicei este acoperit de pictograme, de fapt nu stai să-l studiezi cu atenție.

Nu zic că ai putea folosi și un upscaler — sunt multe de calitate disponibile online— pentru că asta ar fi, probabil, împotriva ToS-ului. Dacă vrei imagini de rezoluție mai mare, ar trebui să le plătești.

Ceea ce ne aduce la bani. Ideea aplicației este că diverși creatori digitali (graficieni sau fotografi) încarcă wallpapers în Panels și câștigă din vânzarea lor. Nobilă ideea, deși mi se pare dificil să “vinzi” ideea de monetizare a imaginilor de fundal, care de obicei sunt gratuite.

Problema este că prețul e foarte mare. 300 de lei pe an? Atât costă Disney+ pe an. 70 de lei pe lună, dacă nu vrei să plătești un an întreg? Este mai scump decât Netflix sau Spotify (cred că decât ambele la un loc, de fapt), care-ți oferă zeci de ore de conținut de calitate.

Prețurile sunt ridicole. M-am enervat scriind paragraful de mai sus. Și sunt și gândite pentru a te împinge spre planul anual, deoarece 12 x 70 de lei = 840 de lei, pe când planul anual este 300 de lei (și deci 25 lei/lună). Nici nu cred că am mai văzut vreodată așa o diferență semnificativă în oferta pe un an.

Practic, planul lunar este pentru cei care vor să se aboneze o lună, să descarce câteva imagini are le-au plăcut (sau toate) și asta a fost, la revedere, așa că se cer mulți bani pe el.

Prețurile acestea sunt de pe iOS. Nu știu cât costă pe Android. Pe iPhone, 30% din bani îi ia Apple, deci cam 100 de lei din cei 300, iar restul se împart 50/50 între MKBHD și creatorii de imagini, probabil proporțional cu download-urile obținute.

Acum, eu sunt pentru susținerea creatorilor de conținut cu bani, dar nu pentru o imagine de fundal. Poate că unele lucruri ar trebui să fie gratuite și făcute din plăcere. Dacă vreți să dați bani unui creator, mai bine îi dați unui vlogger sau blogger. Dacă vreți să dați 25 de lei/lună cuiva, dați-i unui om pe care poate îl urmăriți zilnic și v-a oferit deja sute de ore de conținut sau dați-i către o organizație caritabilă, nu pe imagini de fundal care, în cele din urmă, sunt total inutile în marea schemă a Universului.

Mă întreb care este planul de termen lung cu Panels. Unul ar putea fi că “orice ban în plus este binevenit”. MKBHD are 20 de milioane de abonați pe YouTube. Dacă 5% instalează aplicația, tot înseamnă 1 milion. Dacă 5% dintre aceștia plătesc, tot înseamnă 50.000 de abonați pe an și deci 2,5 milioane de dolari în plus (din care ia Apple taxe și creatorii jumătate, but sure).

Un alt plan ar putea fi obținerea unei baze mare de instalări folosind o idee populară, wallpapers, pentru ca apoi aplicația să vândă și alte produse. MKBHD are mult merch, de la tricouri la pantofi, colaborări cu Ridge și alții.

CONTROVERSE CU APLICAȚIA

La o zi după lansare, a fost ceva scandal minor pe net. Aplicația Panels cerea prea multe permisiuni, precum să-ți urmărească activitatea în alte aplicații. De asemenea, împarte date personale cu 136 de provideri de reclame personalizate.

Oamenii s-au mai plâns și că este scumpă, ceea ce este foarte adevărat.

MKBHD a spus că permisiunile respective au fost recomandate de providerul de reclame din aplicație și că va micșora frecvența reclamelor (după ce dai scroll peste vreo 20 de imagini, apare și o mică reclamă care ocupă cam o treime din ecran și poți face rapid scroll peste ea). Cu banii, însă, mă îndoiesc că mai poate face ceva acum. Vaporul a fost lansat.

AI?

Poate nu mă pricep eu, dar imagini precum cele de mai sus mi se par generate cu AI-uri generative de imagini. Caz în care artistul din spate vrea bani pentru ceva generat în câteva minute și apoi reglat un pic prin Photoshop.

Cum spuneam, sunt pentru a susține cu bani munca și conținutul creativ, dar parcă nu orice.

 

ALTE SURSE DE WALLPAPER-URI BUNE

Mie îmi place BasicAppleGuy.com. Este un grafician care face din când în când tapete foarte bune. Chiar folosesc în acest moment unul din Strokes. Saltern by Night și Schematics au mai fost bune.

Unsplashed este un site excelent de stock images gratuite. Au chiar o secțiune de Wallpapers. Orice telefon poate da apoi un crop.

Google Wallpapers cred că este doar pe Android. A făcut Google cândva o aplicație cu imagini de fundal și, deși nu sunt actualizate, găsiți acolo zeci de imagini foarte bune și bine grupate pe categorii.

Dar sunt imagini de fundal și deja pare prea mult efort pentru asta.

asus s5507

    26 comentarii

  1. Unsplash au si aplicatie pe ios, este geniala!

      (Citează)

  2. doamne cat de hapsan sa fii sa vii cu o aplicatie de wallpaperuri dupa ce ca ai atatea si atatea surse de venit (yt (3-4 canale, nu unul singur), probabil frisbee, ridge, adidasi, merch-uri si cine mai stie cate), omu e efectiv milionar in $ (de ordinul sutelor) si vine cu cash grab-uri din astea penibile.

    a, sa nu mai zic ca face misto de apple ca ia 30% din bani, pe cand el ia 50%. culmea ipocriziei

      (Citează)

    • Sa muncești sa pui ceva nou în piață nu mi se pare hapsâneală. Tu faci ceva. Lumea decide dacă da bani pe acel ceva sau nu.

        (Citează)

    • Matilda:
      Sa muncești sa pui ceva nou în piață nu mi se pare hapsâneală. Tu faci ceva. Lumea decide dacă da bani pe acel ceva sau nu.

      Ceva nou? 😀

        (Citează)

    • Poate nu e hapsaneala dar cu siguranta e diluarea brandului. In loc de “tipul ala care face reviewuri bune la toate gadgeturile cool” devii “tipul ala care cere 300 de lei/an pe niste wallpaperuri facute cu Copilot”.

        (Citează)

    • @matilda – n-ai inteles nimic din ce-am zis. sunt sigur ca a muncit overtime ca sa puna in app store o aplicatie pe jumtate terminata cu lucrarile altora pe care cere 50% din revenue.

      cum zice si niles – ce e nou la ce a facut? in afara de pret

        (Citează)

  3. Sonerii mp3 nu are? Sau logo-uri operator?

      (Citează)

  4. ringtonuri nu vinde ?

      (Citează)

  5. Am verificat ca nu mai stiam daca am wallpaper la telefon. Am unul downloadat si pus de mine manual acum 2 sau 3 telefoane, pe care mi l-a transferat google automat pe asta actual.
    Acum ca ma uita la el arata cam pixelit, ca rezolutia ecranului a crescut dar poza e aia veche.
    Oare am nevoie de aplicatia asta?

      (Citează)

  6. Cine mai foloseste wallpapers totusi ?

      (Citează)

  7. Eu am pus un fundal negru de când mi-am luat telefonul.

      (Citează)

  8. Eu folosesc Wallcraft pe android. merge atat pe baza de reclame cat si one time payment (in august a fost 18 lei). Are functie de favorite, recomandare alternative in functie de stil sau coloristica, schimbare de wallpaper la interval predefinit. brici

      (Citează)

  9. Ma gandesc ca mizeaza pe facptul ca are vizibilitatea mare! avand atat de multi abonati e usor sa mai amintesti din cand in cand de existenta aplicatiei – deci banuiesc ca o sa aiba persoane care platesc fie si doar pe o luna!

    Si daca ramane sub plafonul de 1mil $ vanzari/an, Apple nu mai ia 30%, iti ia doar 15%.

      (Citează)

  10. Mai exista pe net apk-ul de la Wallpapers facut de Microsoft, pentru cei care vor zilnic aceeași imagine de fundal si pe PC si pe telefon. Nu aplicatia Bing pentru Android, aceea este prea intruziva pentru gusturile mele.

      (Citează)

  11. Incearca Thematica de la One4Studio team..
    Sunt foarte wallpapere foarte frumoase si (aproape ) gratuite..

      (Citează)

  12. Pozele din aplicație pe care le-ai pus aici seamănă mult cu wallpaperurile care vin cu telefoanele Pixel. Și parcă aplicația de baza de wallpaper pe android îți pune o imagine noua la ce interval vrei.

    In rest, destule wall-uri foarte bune și gratuite pe oricare canal oficial ESA și NASA.

      (Citează)

  13. Eu am downloadat gratis de pe internet #336699, dar nu mai ştiu de unde l-am luat.

      (Citează)

  14. Asta e pe lock-screen la mine:
    https://i.imgur.com/cYeZAUM.jpeg
    Poza e facuta de mine si am plasat-o sa fie punctul ala de jos in locul unde e senzorul de amprenta. Daca va place, e free.

      (Citează)

  15. bashing :|

      (Citează)

  16. si cand te gandesti ca Samsung are o aplicatie nativa de afisare a pozelor de fundal, cu modificare la fiecare accesare si cu refresh la 2 saptamani…si pe deasupra e gratis :))

      (Citează)

  17. Mi-am instalat aplicatia de la Google, e chiar ok pentru ce vreau eu.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus