un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Iată ce este schimbat pe Fold6 și Flip6, iar noile Watch Ultra căștile Buds3 Pro își fac oficial apariția

10 Jul 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Încă o vară și deci încă o generație de pliabile Samsung a fost lansată pe piață. În acest an le avem chiar mai devreme decât de obicei și asta pentru că Samsung este sponsor al olimpiadei de la Paris și vrea să aibă aceste telefoane lansate până atunci.

Avem, așadar, un Fold6, un Flip6, modelul care are și cele mai importante îmbunătățiri față de anul trecut, dar și noul ceas Galaxy Ultra, un Galaxy Watch 7, două perechi de căști, dintre care Buds3 Pro au codiță, ceea ce este o premieră la Samsung. Precomenzile încep de acum, în magazine vor fi pe 24 iulie.

Galaxy Ring, inelul care îți măsoară activitatea fizică și somnul și temperatura și alte funcții vitale, nu va fi lansat momentan în România. El a fost prezentat la nivel internațional, dar cei de la Samsung România mi-au spus că nu se știe dacă va fi adus la vânzare în acest an și în țara noastră.

Să vă spun însă despre cele care se lansează la noi, că le-am văzut ieri în mare secret. Le puteți vedea direct în clipul de mai jos, unde sunt ceva mai multe informații.

FOLD6

Galaxy Z Fold6, cel mai mare pliabil de la Samsung, vine în acest an cu trei mari schimbări:

  1. carcasa a fost modificată, este acum mai dreaptă, colțurile sunt mult mai puțin rotunjite, ba chiar aș spune că sunt ascuțite. Este același tratament de design pe care l-a avut și modelul Ultra în acest an. Tot ca element de design, telefonul pare mai simetric acum din modul în care au fost aranjate fantele pentru difuzoare.
  2. ecranul pliabil, cel de 7,6 inci, este acum mult mai luminos, ajungând la maxim 2.600 nits. Și ecranul exterior a trecut printr-un mic upgrade, având acum refresh adaptiv începând de la 1 Hz, nu de la 48 Hz ca anul trecut, ceea ce ajută la micșorarea consumului de baterie pe afișajul always-on și în alte situații.
  3. balamaua telefonului a fost îmbunătățită. Acum un rating IP48, un upgrade de la IPX8. Rezistența la apă este neschimbată, 30 de minute la 1,5 metri adâncime, dar a apărut acum și o certificare de rezistență la praf pentru particule mai mari de 1 mm. Asta înseamnă ca tot felul de gunoiașe din buzunar sau poate particule mari de nisip nu vor intra în mecanismul balamalei.

Chipsetul este un Snapdragon 8 Gen 3, cum ne așteptam de altfel, la pachet cu 12 GB RAM și stocare internă 256/512/1024 GB.

În rest, însă, nu sunt multe modificări pentru Fold6. Camerele foto sunt aceleași trei ca anul trecut, cu 50 Mpx pe cea principală, 12 Mpx pe ultrawide și 10 Mpx pe zoom optic 3x.

Bateria este tot de 4.400 mAh și se încarcă tot la maxim 25 de wați. Ambele ecrane (6,3″ exterior și 7,6″ interior) sunt protejate tot de Gorilla Glass Victus 2, iar rezoluțiile celor două ecrane sunt practic neschimbate. Camera de sub ecran mi s-a părut ușor îmbunătățită, în sensul că pare să facă fotografii mai clare, dar per total speram să văd mai multe îmbunătățiri în special la camerele foto.

Telefonul vine din pachet cu OneUI 6.1.1, iar funcțiile Galaxy AI au propriul meniu bine plasat în Settings și s-au mai înmulțit. Există de exemplu una care îți ia fotografia selfie și ți-o redesenează în diverse stilul, de la comic book la schițe, ceea ce probabil va fi un element bun de joacă pentru avataruri și alte grafice. Circle to Search mi s-a părut mult mai rapid.

Ca dimensiuni, Fold6 diferă cu un milimetru față de generația anterioară, în principal prin modificarea colțurilor. Telefonul este disponibil în argintiu, roz și albastru închis, iar pe alb și negru se va vinde exclusiv prin site-ul Samsung. Mie mi-au plăcut mai mult noile huse pentru acest telefon, care integrează mult mai bine stylusul și îl fac practic imposibil de pierdut pentru că au un mecanism deștept de reținere.

Prețuri: Fold6 începe de la 9.999 lei pentru 256 GB. Este cu 600 de lei mai scump decât generația anterioară. Pe de o parte, telefoanele s-au scumpit în ultimul an, dar în același timp Fold6 include multe componente comune cu Fold5 și chiar Fold4 și mai vechi. Mă aștept să-i scadă prețul după primele săptămâni.

FLIP6

Și Flip6 are trei îmbunătățiri semnificative:

  • camera principală a fost upgradată la un modul de 50 megapixeli cu f/1,8, alături de ultrawide-ul de 12 megapixeli. După mai mulți ani în care telefoanele Flip au avut aceleași camere pe spate, iată că acum avem un upgrade important pentru cea principală, ceea ce mă bucură.
  • bateria a crescut la 4000 mAh, cu încărcare la 25 wați pe cablu și 15 wați wireless. Împreună cu chipsetul mai eficient, probabil că autonomia telefonului va crește. Este și prima generație Flip ce include o cameră cu vapori pentru răcire, în interior.
  • ca și la Fold6, balamaua este acum mai bine sigilată, ceea ce face posibilă rezistența IP48 la praf și apă.

Mie mi se pare, deci, că Flip6 primește grosul upgrade-urilor importante, cu o cameră mai bună și o baterie mai mare. Este și modelul cu care Samsung domină piața pliabilelor și am impresia că i-au dat mai multă atenție în acest an.

În rest, însă, nu sunt alte schimbări mari. Ecranul exterior nu acoperă nici acum întreg telefonul, ci ocolește zona camerelor și are o ramă destul de groasă în rest. Prin contrast, concurenți precum Razr 50 Ultra au ecran inclusiv în zona camerelor de pe spate și mă așteptam ca și Samsung să folosească aceeași soluție.

M-am bucurat însă să văd că anumite zvonuri au fost false și ecranul exterior nu este un LCD IPS, ci unul Super AMOLED, ca și în trecut, cu refresh la 60 Hz. Pe el poți vedea notificări, widgeturi și poți rula câteva aplicații. Poate fi folosit pentru selfie-uri cu camera principală a telefonului și există și o funcție automată de încadrare de grup în fotografiere și filmare.

Ecranul pliabil are 6,7 inci și refresh de 120 Hz, chipsetul este tot un Snapdragon 8 Gen 3 cu 12 GB RAM și stocare începând cu 256 GB, ai Wi-Fi 6e, senzor de amprentă pe lateral și o carcasă care rămâne foarte rotunjită, neavând aceeași linie de design precum Fold6.

Telefonul va fi disponibil în 4 culori, argintiu, galben, bleu și verde, iar pe site-ul Samsung se vor vinde și unele albe, negre și piersică, adică un portocaliu deschis.

Prețuri: 5.999 lei pentru 256 GB stocare internă, exact ca generația anterioară la lansare.

WATCH7 și WATCH ULTRA

Trecând la ceasuri, Watch7 nu diferă prea mult de generațiile anterioare, având același design care mie personal mi se pare prea simplu. Va fi disponibil în două dimensiuni, 40 și 44 mm, acoperit cu cristal safir și având senzorii clasici de monitorizare a activității, pulsului, temperaturii și altor funcții vitale sau de fitness.

Există versiuni LTE și non-LTE, ca în fiecare an. Bateriile sunt de 300 și respectiv 430 mAh.

Mi-a plăcut mult mai mult noul Galaxy Watch Ultra, care pentru mine arată ca un ceas ceva mai masculin, mai bine conturat. Îmi place aspectul ecranului rotund, cu ramă în relief, poziționat pe un pătrat cu colțuri rotunjite.

Oficial este un ceas de 47 mm, dar n-am avut ruleta la mine ca să-mi dau seama unde anume măsoară ei acest diametru. Carcasa include titan, ecranul este protejat de cristal safir și bateria este una mult mai mare, de 590 mAh, despre care s-a spus că oferă 100 de ore de autonomie în Low Power Mode și probabil 2-3 zile în mod normal, dar asta rămâne de verificat la un review.

Watch Ultra are două butoane pe lateral, plus o rotiță care mi s-a părut cam mică și dificil de acționat la o primă vedere. Cu mănuși ar putea fi chiar foarte dificil de utilizat, dar, cum am spus și mai sus, la un hands-on de lansare este prea puțin timp ca să verifici toate acestea.

Carcasa oferă rezistență la 10 atmosfere și deci ar putea fi util și în scufundare liberă și în expunere de durată la apă. Ecranul se pare că are 3000 nits. Mai rămâne de văzut dacă Watch Ultra oferă software specializat pentru activități sportive mai complexe, precum drumeții de durată sau altele.

Eu am văzut două culori, Titan Gri și Titan Alb, și mi-au plăcut curelele văzute, toate siliconice, dar foarte bine construite și cu catarame ample pentru prindere solidă la încheietură. Pare un produs bun și vom vedea cât de bine concurează cu Apple Watch Ultra 2 și cu Garmin Epix Pro sau Fenix.

Prețuri: Watch7 începe de la 1.599 lei, deci probabil este varianta 40 mm non-LTE. Watch Ultra costă 3.499 lei și am înțeles că ar fi o singură variantă care include LTE. Aștept să văd review-uri de la sportivi care-l vor compara cu cel Apple.

Prețurile ceasurilor Samsung scad însă rapid după lansare, inclusiv din primele luni.

BUDS3 și BUDS3 PRO

Au fost lansate două modele de căști. Ambele au anulare activă de zgomot și o autonomie asemănătoare a bateriei, diferențele principale fiind la aspect și calitatea sonoră.

Buds3 au codiță, dar fără dop de silicon în vârf.

Buds3 Pro sunt căști cu codiță și dop de silicon în vârf. Codița este triunghiulară în secțiune și are o dungă neagră pe exterior, iar corpul căștilor este desigur rotunjit pentru a sta confortabil în ureche. Ca aspect mi-a plăcut că au un mic accent de culoare pe ele, albastru pe stânga și portocaliu pe dreapta.

Ce le face, însă, să fie… Pro? Ei bine, dacă Buds3 au un singur driver de 11 mm în interior, cele Pro au două, unul de 10,5 mm și încă unul de 6,1 mm, deci reproducerea sunetului ar trebui să fie mult mai bună pe modelul Pro.

Ambele modele au anulare activă de zgomot, dar cele Pro au o funcție în plus de detectare a vocii pentru a comuta automat pe modul transparență atunci când vorbești. În plus, pot distinge și tipuri de zgomot în jurul tău. De exemplu, dacă se aude o sirenă, căștile vor comuta pe modul transparență pentru a-ți atrage atenția asupra ei.

Și autonomia este un pic mai mare, oficial 6 ore față de 5 ore pe o încărcare și 26 ore față de 24 de ore cu tot cu cutiuța lor de transport, asta cu anularea activă de zgomot pornită. Fără ANC, autonomia totală urcă la 30 de ore pe ambele modele.

Prețuri: 899 lei pentru Buds3, 1.249 lei pentru Buds3 Pro.

asus s5507

    11 comentarii

  1. Ceasul ultra arata naspa. De ce te mai chinui sa il faci mare si patratos, daca lasi ecranul mai mic si tot rotund? Doar ca sa nu semene cu ceasul de Apple? Zici ca e televizor din ala cu tub.

      (Citează)

  2. Radu, ceva nu inteleg in materialul tau (text si video). La ce Buds3 ai facut preview? Ca daca ma iau dupa MrWhoseTheBoss si GSMArena, Buds3 au “blades”/stems, nu sunt doape. Vezi https://youtu.be/F0lHIMxoZEw?t=668

      (Citează)

  3. ciudat. pe site-ul samsung buds 3 nu sunt ceea ce ai prezentat in poze si nici nu au forma de “dop”
    https://www.samsung.com/ro/audio-sound/galaxy-buds/galaxy-buds3-silver-sm-r530nzaaeue/

      (Citează)

  4. Tot eu sunt, revin cu inca un comentariu (primul e inca pending). Sunt tare curios care e faza la Buds3 in prezentarea ta. Probabil le-ai incurcat si in text si in video, nu? Ca Buds3 au codita/blades/stems, nu sunt doape. Cred ca cele aratate in text si video sunt Buds2 Pro.

      (Citează)

  5. Chiar nu mai face nimeni în afară de Huawei căști fără mizeriile de silicoane care-ți intră până în creier??

      (Citează)

  6. nwradu:
    Nu, sunt alea cu codiță https://www.samsung.com/ro/audio-sound/galaxy-buds/galaxy-buds3-pro-white-sm-r630nzwaeue/

    Tu zici in text si in video “Buds3 au aspectul clasic al earbuds-urilor Samsung, cel de “dop””. Nu e adevarat, daca te uiti pe pagina Samsung la Buds3, au codita, nu sunt doape. Eu de modelul Buds3 non-Pro zic.

      (Citează)

  7. Buds-urile sunt copia fidela a Airpods, normale si Pro. Imi place tupeul Samsung, pe de o parte ataca Apple cu orice ocazie si pe partea cealalta copiaza tot ce prind.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus