un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Orange are cele mai competitive pachete de Internet prin fibră optică și televiziune

22 May 2024  ·

PUBLICITATE, TEHNOLOGIE  ·

39 comentarii

Orange România a lansat recent un nou portofoliu de televiziune și Internet prin fibră optică. Nu doar că sunt printre cele mai accesibile din piață, dar au început să integreze și Netflix în unele dintre ele, pe lângă deja clasicul HBO Max.

Sunt 4 pachete în noua ofertă Orange, numite Entry, Extra, Supreme și Premiere. Entry cred că este chiar cel mai ieftin pachet de acest tip din piață, de departe chiar, costând doar 37 de lei.

Mai exact, pachetele includ pe scurt următoarele:

Entry (37 lei/lună): internet la 480 Mbps, 145 canale TV din care 60 HD și router Wi-Fi 6 inclus.

Extra (64 lei/lună): internet la 940 Mbps, 168 canale TV din care 76 HD și router Wi-Fi 6 inclus.

Supreme (94 lei/lună): internet la 940 Mbps, 168 canale TV din care 76 HD și router Wi-Fi 6 inclus, Netflix Basic inclus.

Premiere (156 lei/lună): internet la 2.100 Mbps, 168 canale TV din care 76 HD, mesh Wi-Fi 6 inclus (prima unitate), Netflix Standard inclus, HBO și Max incluse.

Ultimele trei pachete includ opțional și câteva oferte suplimentare foarte bune. Primul pachet, Entry, nu include altceva, dar la 37 de lei este foarte ieftin. M-am uitat pe la alți operatori și un pachet similar de cablu+TV costă 50-60 de lei, minim.

Cei care se abonează la celelalte pachete mai pot cumpăra diverse gadget-uri la prețuri foarte mici. De exemplu, la pachetul Extra puteți lua și 4 prize Tapo P110 cu doar 1 euro. Și sunt surprins să văd că sunt P110, modelul de maxim 16 amperi și care include contor de consum, nu modelul uzual P100 care duce doar 10 amperi și nu are contor ca să-ți spună cât a consumat acel dispozitiv în ultima perioadă.

Prizele acestea probabil le știți deja, se pot controla din aplicația Tapo sau din Google Home, pot fi declanșate prin comenzi vocale cu asistenți etc. Eu am vreo 5 prin casă și am plătit în medie vreo 15 euro pe fiecare.

Pachetul Extra vă lasă să cumpărați și o cameră de supraveghere Tapo C310 (model de exterior) sau un Tapo C200 (mobilă de interior) cu 1 euro. Puteți alege și o bandă LED RGB Tapo L930 de 5 metri, cum mi-am pus eu pe televizor la începutul anului.

HBO și Max au 50% reducere cu pachetul Extra, apropo, iar abonamentul în sine include și două carduri CI+ pentru două televizoare.

Pachetul Supreme include tot tot 50% reducere la HBO și Max, dacă le vreți. Cu 1 euro este disponibil chiar un pachet de două camere Tapo (una de exterior și alta de interior) și o priză inteligentă Wi-Fi. Pentru 96 de euro puteți lua un televizor Samsung de 80 cm.

Abonamentul de top, Premiere, include Internet Box cu port de 2,5 Gbps pe el, ca să dea internet la 2.100 Mbps bandă utilă. Este inclusă și prima unitate dintr-un sistem Ultra Wi-Fi 6 Mesh și puteți cumpăra mai multe dacă vreți un sistem mesh în casă.

Sunt în continuare și gadgeturi la ofertă, precum televizoare Samsung de diverse diagonale la prețuri preferențiale (352 euro pentru 55 inci, de exemplu). Există și laptopuri și tablete la preț mult redus pentru abonații la acest pachet.

Orange are în acest moment cea mai mare rețea de fibră optică de 2.300 Mbps la nivel național, ofertele de mai sus fiind disponibile în foarte multe localități. Disponibilitatea se poate verifica în pagina de aici introducând localitatea și adresa. Îmi place că ei exprimă în oferte banda maximă reală pe care o poți obține, nu cea teoretică ce include și antetele pachetelor de date și în general este dificil de atins chiar și extrapolând valorile.

Îmi place să văd și că a devenit uzual să ai inclus un echipament wireless în pachet, mai ales direct unul Wi-Fi 6. Acum câțiva ani astfel de routere era scumpe la lansare. Se vede cât a progresat Internetul prin fibră ca infrastructură de bază pentru fiecare gospodărie când iată că astfel de routere sunt acum incluse chiar și într-un pachet de fibră net și tv de 37 de lei/lună.

Interesant și cum Netflix începe să fie integrat direct în astfel de pachete. Acum vreo 10 ani era o întreagă discuție despre ce va face televiziunea liniară în era streamingului video. Iată ce face, conviețuiește alături de ea.

Mai mult, introducerea de Netflix direct de către Orange înseamnă că serviciul se poate plăti direct în factura Orange, inclusiv cash în diverse magazine, bănci și puncte de plată a facturilor, devenind astfel mai accesibil persoanelor care nu vor sau nu știu cum să plătească direct online cu cardul pe site-ul Netflix.

    39 comentarii

  1. Pacat ca sunt o companie care pentru a rezilia abonamentul de fix te obliga sa te duci doar la anumite sedii. Ei iti pot modifica contractul pe mail, dar clientul este obligat sa mearga in persoana.

    O companie care a fost, este si va ramane mizerabila.

      (Citează)

    • Pacat ca acoperirea Orange se suprapune cu cea a fostului Romtelecom/ Telekom prin ADSL ca altfel nu imi explic cum in centrul capitalei la o verificare pentru 4 adrese diferite, 4 sectoare diferite, pe site primesc mesajul ca la adresa ta putem instala internet fix 4G și televiziune prin satelit.
      Deci ofera 4G!!!, nici macar 5G si TV cu farfurie atarnata la fereastra :))) am ras si am trecut la Digi.
      Sper ca macar Radu sa fi facturat bine acest advertorial, ca agentia a dat banii dedeaba, Orange nu a facut o vanzare unde lumea doreste sa foloseasca doi furnizori de net.

        (Citează)

    • Care este diferența între HBO și Max?

        (Citează)

  2. Este epopee sa faci si un contract, cu cativa ani in urma am ajuns la “a venit curierul in fata blocului sa semnez hartia cu pix albastru” si tot nu s-a putut, completasera adresa gresit. Si nici ca s-a mai putut vreodata, am primit apoi mesaj sec ca “a anulat clientul comanda”.
    In plus se pare ca e acoperire (foarte) limitata (e.g sector 3 bucuresti mai deloc, cel putin eu nu am avut noroc in 3 locatii diferite)

      (Citează)

  3. Cătălin Tănase

    22/05/2024 la 7:56 AM

    Eu sunt utilizator de internet prin fibră de la orange, de trei ani. E mai stabil decât Digi

      (Citează)

  4. O mizerie si la oferte si la suport :)

    Am digi fiber 10G cu 50ron pe luna, restul pe care le dau cei de la orange sunt niste mizerii inutile care nu se vand si ti le arunca tie in abonamente.

    Nu mai folosesc cablu tv pentru ca am aplicatia digi online pe smart tv si ma uit la ce ofera gratis in aplicatie.

    Anyway bad publicity my friend :)

      (Citează)

  5. E competitiv dacă ești în acoperirea lor. Am verificat la amândouă apartamentele mele. Nu sunt.

      (Citează)

  6. Bloc nou, evident acaparat de RDS, acum ce mai pot face, orange nu se baga…

      (Citează)

    • Eu nu inteleg expresia asta cu “bloc acaparat de RDS”.
      In ce sens a fost acaparat? Au baricadat accesul si nu le-au permis celor de la Orange sa intre in cladire?
      Sau pur si simplu au fost primii care au fost dispusi sa investeasca in infrastructura, asumandu-si ca poate dura 1-2 ani pana isi recupereaza banii?

        (Citează)

  7. Astia nu sunt aia care iti spun ca ai un anumit pret pe toata durata contractului, apoi cand vor ei, baga o crestere de pret, si daca iti convine, bine ; daca nu, poti sa anulezi ?

      (Citează)

  8. Sunt curios cand se va putea face o selectie de posturi pe care le vrei cu un pret dinamic.
    Din cele 1241344 de posturi poate ma uit la 4-5; restul e platit degeaba.

    EDIT: Ca sa nu mai zic ca nici astia nu au Paprika HD :(

      (Citează)

    • Pacat ca nu mai pot duce Orange Sport..

      In rest Orange Tv si cel preluat de la fostul Telekom – Orange TV Connect – merg ok pe chromecast si cutii android chiar si in strainatate..

        (Citează)

    • @Pyro, daca se va implementa vreodata un abonament in care tu sa poti selecta individual fiecare canal pe care vrei sa-l urmaresti, vei plati la fel de mult ca acum, doac ca vei avea mai putin continut. Sa-ti explic si de ce, plecand de la un abonament de televiziune teoretic de 30 de lei pentru o grila de 100 de canale.

      1. Posturile TV sunt impartite asa:
      – 25 posturi must carry (furnizorul este obligat sa le puna la dispozitie si nu plateste nimic pentru acestea);
      – 60 posturi de calitate slaba si medie (care traiesc din publicitate si din nou, furnizorul nu plateste nimic pentru retransmisie);
      – 15 posturi pentru care furnizorul plateste (deci doar aici poti negocia reduceri).

      2. Probabil undeva la 40% (12 lei) sunt cheltuieli administrative si cu mentenanta. Iar restul de 18 lei se platesc catre televiziuni.
      Dar daca vrei sa poti face selectie dinamica (obligatoriu decodoare sa smartcam-uri la fiecare televizor plus sisteme de codare), aceste costuri vor creste putin, asadar sa spunem ca se ridica la 15 lei.

      3. Cei 18 lei se impart catre televiziunile importante, adica exact cele pe care le vrea toata lumea: Pro TV, Eurosport, Discovery, etc.

      4. Presupunem ca Pro TV (care este cel mai important) cere 4 lei pe abonat in conditiile in care furnizorul ii garanteaza 1 milion de abonati. Daca in schimb furnizorul nu ii garanteaza decat 500k abonati, probabil ca ProTV-ul va cere 5 lei/abonat (ca doar salariul Andreei Esca nu scade).

      5. Si sa mai presupunem ca restul de 14 posturi cer in medie cate 1 leu/abonat, dar vor creste si ei la 2 lei daca numarul de clienti se reduce la mai putin de jumatate..

      Deci din start vei plati 20 de lei daca vrei Pro TV si apoi in medie cate 2 lei pentru fiecare post relativ important. Si uite asa iti faci o grila personalizata cu 10 canale relevante pentru care platesti la fel de mult cat plateai in trecut pentru 100 de canale.

        (Citează)

    • @Andrei G: Nici nu stiu de unde sa incep sa desfac amalgamul de tampenii pe care il debitezi. O sa incerc pe scurt, ca sunt pe graba:
      1. Posturile din must carry sunt vreo 50 declarate “libere la retransmisie”, care trebuie sa fie x% din total posturi din grila operatorului. Nu mai stiu procentul, dar lista e pe site-ul CNA https://cna.ro/IMG/pdf/Lista_statiilor_TV_-_pct_III_02-02-2023_observatii.pdf
      2. Alea 60 de posturi de calitate slaba/medie, ce fac bani din publicitate, iau bani de la cablisti pentru retransmisie, LOL, ca nu asa se umpleau de lovele Duck TV sau HGTV.
      3. Posturi pe care le vrea lumea, ca Discovery si Eurosport -> ne mai uitam si noi in rating pe ind+? Hai, ca le ai gasesti pe internet, macar la Obae pe Pagina de Media.
      4 si 5 sunt anulate de aberatiile de la primele 3 puncte.
      Bai nene, e plin de specialisti pe internet, care explica cum emfaza unor oameni care pun intrebari legitime, lucruri care n-au nici in clin si nici in maneca cu industria.

      @Pyro: nu intr-un viitor previzibil, ar complica la maxim modelul de business al distribuitorilor, iar istoria dovedeste ca publicul nu isi doreste asta. Alegeri complicate, optiuni si micro-optiuni. Oricum, la cat costa TV digital in Romania, e un gheseft. Continut duium (cu reclame duium), la pret de doua beri si un pachet de tigari pe luna. Tendinta mi se pare inversa, bani pentru SVOD, cu abonament redus SI publicitate. Ce e mai nasol pentru consumator.

        (Citează)

    • @ipo

      1. Procentul de must carry este de fix 25% (de asta am luat eu in calcul 25 de posturi la o grila de 100).
      2. Nu ai zis nimic de costurile de mentenanta si de administrare ale serviciului. Asadar presupun ca esti de acord cu mine ca acestea se ridica undeva pe la 40-50% din valoarea abonamentului.
      3. Poate am gresit eu aici si am supraestimat dorinta unora de a vedea continut de calitate. Deci in top cele mai urmarite posturi sunt cele din portofoliul Pro TV, cele ale Intact si Kanal D (care in total au undeva la 53% din audienta).

      Scadem si posturile care sunt in must carry care au si acestea vreo 21% din audienta si ramanem si vreo 26% din audienta impartita la toate celelalte posturi TV.

      Concluzia ar fi ca din cei 18 lei, 12 lei se duc catre Pro, Intact, Kanal D si restul de 6 lei catre toate celelalte 60 de posturi.

      4. Ai mai zis tu ceva de Duck TV si HGTV care impreuna au rating de 0,04, fata de Pro Tv care are 3,5, adica de 90 de ori mai putin.

      Daca PRO primeste 4-5 lei/abonat, cat ar putea sa primeasca Duck TV si HGTV? Poate undeva pe la 0,05 lei. Sigur ca la 1 milion de abonati se aduna vreo 10.000 euro si se justifica retransmisia in Romania. Dar daca vor avea doar 100.000 abonati, probabil ca nu se vor multumi cu 1000 euro si vor creste tariful pe abonat macar de 3-4 ori.

      Si asa se va intampla pentru fiecare televiziune.

      Cum am zis, poate sumele nu sunt corecte 100%, dar ideea ramane aceeasi.
      Daca vei avea o grila personalizata, este foarte probabil ca vei plati la fel de mult ca acum, dar vei avea doar o mica parte din posturile TV actuale.

        (Citează)

    • @Andrei G insisti sa fii pe langa.
      2: mentenanta e sa urci semnalul pe satelit si sa il localizezi, bani de seminte, sub 100K anual traducerea. D-aia sunt si slabe.
      3. Hai sa adunam canalele internationale si sa vezi ca sunt pe la nivel de Intact, peste Dogan. Daca tot ne jucam pe grupuri consolidate.
      4. Am dat un exemplu anecdotic. De la multi cate putin. Ce drama a fost cand s-a scos Pro din must carry, drace.

      etc: pe distributie nu ma pricep decat marginal, dar poti sa-ti detaliez cum se fac preturile medii in CPP din afinitati, da mi-e ca se incrunta fetele alea de la digital care se uita pe performanta lui nwradu.ro.

      Auguri!

        (Citează)

  9. dati frate bani la companii romanesti…

      (Citează)

  10. Fugiti de Orange cat puteti. Astia sunt mafioti in blana de oi. E un mare scam asta cu cel mai ieftin pachet primele 3 luni dupa care devine brusc cel mai scump (se activeaza automat diverse optiuni), cresc tariful unilateral.

    Evident ca schema este sa va prinda sa semnati contractul pe care il aduce curierul si voi trebuie sa il semnati atunci atunci pentru 24 de luni. Evident ca are jde pagini si curierul va marai daca incepeti sa le cititi.

    Faceti greseala de a semna ca primarul si cand o sa inceapa majorarile o sa inceapa sa bage placa pai da, da ati semnat un contract, nu se face asa ceva :)))

    Fugiiiiti!!!!

      (Citează)

  11. Mi-e frica sa mai intru pe site-ul lor sa verific acoperirea pentru fibra.

    Ultima data cand am intrat, m-au sunat de 6 ori pana am raspuns, ca sa-mi prezinte ei oferta de fibra.

      (Citează)

  12. Acoperire zero… De ani de zile spamez site ul orange pentru a îmi verifica adresa… Piața muncii București… Îmi oferă doar net Fix 4g 😂😂

    Legat de asa zisa viteza de 2100 mbs… Aia e maxima.. Viteza normala menționată este 571 mbs…

      (Citează)

  13. Acoperirea e foarte foarte limitată.

      (Citează)

  14. As trece la orange doar daca m-ar plati ei pe mine.

      (Citează)

  15. 25 de comentarii so far si niciunul de bine despre Orange. Doo variante: ori aici sunt adunati doar hateri, ori chiar nu-i nimic bun din ce face/ofera Orange. Eu zic ca-i prima varianta. :D

      (Citează)

    • Hater ce inseamna din punctul tau de vedere?
      Un om care a avut o experienta proasta si povesteste despre ea?
      Sau vrei sa spui ca acei oameni mint?

      Si vad ca a fost o persoana care a spus ca e multumita…

        (Citează)

    • @Giumbix, decat sa te plangi ca exista numai hateri pe aici, de ce nu povestesti o experienta pozitiva pe care ai avut-o cu serviciile fixe de la Orange?

        (Citează)

    • Exista? La experienta pozitiva ma refer.

        (Citează)

  16. Eu unul sunt mulțumit de serviciile mobile ale Orange. Semnal bun, internet rapid, preț decent. Mi-aș dori și internet fix de la ei dar n-au acoperire în zona mea.

      (Citează)

  17. Adi:
    Care este diferența între HBO și Max?

    Diferența e că pe Max ai reclame. Anterior, pe HBO nu erau.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus