un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Digi și patronul Prima TV vor cumpăra Telekom Mobile în România

27 May 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Digi cumpără Telekom Romania Mobile, afacerile de telefonie mobilă ale companiei în țara noastră. Partea de fix, Internet și televiziune adică, au fost vândute acum câțiva ani către Orange.

Anunțul a fost făcut de Digi. Intenția declarată este de a lăsa însă Telekom Mobile ca o companie independentă în piață, deși nu înțeleg scopul acestui lucru.

Mai exact, achiziția se face printr-un vehicul investițional, adică probabil o companie nou înființată în acest scop. Compania se numește West Network Invest SRL și are ca acționar majoritar pe Digi România și acționar minoritar pe Clever Media.

Digi știți cine este. Clever Media, în schimb, este compania lui Adrian Tomșa, care deține 90% din acțiuni, și a Mariei Nicoară (10%). Clever deține posturile Prima, Look, Agro TV și Profit TV, plus multe altele. Uitați mai jos un rezumat al structurii grupului media:

Următorul anunț a fost publicat pe Bursa de Valori București de către Digi, care este obligată să informeze actionarii despre astfel de chestiuni:

Evenimente importante de raportat: Acorduri încheiate de Digi Romania S.A. (denumită anterior
RCS & RDS S.A.), filiala din România a Societății

Societatea informează piața că, în data de 27 mai 2024, Digi Romania S.A. („Digi”) a încheiat un acord de principiu privind principalii termeni și condiții pentru achiziționarea de către West Network Invest S.R.L, un vehicul investițional deținut majoritar de către Digi și minoritar de către grupul Clever Media, a unei dețineri de 99,9999994% din capitalul social al Telekom Romania Mobile Communications S.A. („Telekom Romania Mobile”) de la Hellenic Telecommunications Organization S.A. („Tranzacția”).

Încheierea Tranzacției este condiționată de mai multe aspecte, printre care finalizarea analizei de due diligence, obținerea aprobărilor necesare de la autoritățile competente și finalizarea și semnarea documentației aferentă Tranzacției.

Conform înțelegerii dintre acționarii West Network Invest S.R.L., în cazul în care Tranzacția este finalizată, Telekom Romania Mobile urmează să rămână în piață ca operator independent de telecomunicații.

Îl puteți citi pe site-ul BVB la compania Digi, secțiunea Știri.

Despre Adrian Tomșa, Economedia spune următoarele:

Adrian Tomșa deține și 90% din Clever Media Network, alături de Maria Nicoară (10%), mama lui Orlando Nicoară, fost șef la Mediafax Group. Clever Media deţine posturile Look, Prima TV, Agro TV şi Profit TV. Orlando Nicoară este co-fondator la profit.ro. Tomșa mai deține și 49,62% din eAd Interactive, firma care a cumpărat drepturile TV pentru Liga 1 până în 2024, unde director este tot Orlando Nicoară. În 2019, Adrian Tomșa a preluat Prima TV de la Cristian Burci, patronul Adevărul, plătind 5 milioane de euro pentru postul TV.

Presa locală a scris anterior că Adrian Tomșa este apropiat de Zoltan Teszari, patronul Digi / RCS&RDS

Așa o fi.

Dacă tranzacția va fi finalizată și aprobată (inclusiv în CSAT, dacă nu mă înșel), se încheie astfel epopeea Telekom în România. Digi sau, mai degrabă, West Network Invest, spune că vrea să păstreze Telekom Romania Mobile ca operator independent de telecomunicații, dar nu înțeleg exact cum și de ce.

Oamenii din top management sunt, până la urmă, aduși de Deutsche Telekom acolo. O parte se vor întoarce în compania mamă după vânzare. În plus, de ce ar vrea Digi să păstreze și Telekom în piață, un operator doar de mobil și cu care Digi oricum seamănă destul de mult dpdv servicii și oferte (sau, mai bine spus, Telekom în ultimii ani s-a plasat similar cu Digi)?

Nu știu. Poate că o fuziune ar costa prea mult. Alte fuziuni similare din piață au costat mult, au avut întârzieri, au avut mari probleme de rezolvat cu interconectarea bazelor de date, a clienților, a programelor de management și orice altceva ce nu înseamnă schimbarea unei sigle cu alta. Poate că Digi va absorbi Telekom în viitor, eventual dacă face un buy-out pentru partea lui Clever Media, dar asta rămâne de văzut abia peste câțiva ani.

Funny story: deși Profit.ro este un site din grupul Clever Media, știrea Digi x Telekom are la ei doar câteva paragrafe, dintre care doar două anunță tranzacția și restul sunt filler despre rezultate financiare. Zici că au fost prinși în ofsaid de decizia propriei companii-mamă. În schimb, Economedia are ditamai articolul cu comunicatul oficial, informații despre acționari, istoricul zvonurilor șamd.

    8 comentarii

  1. Nu mai exista canalele Look.

      (Citează)

  2. Motivul pentru care Digi va pastra momentan noua companie ca operator independent pe piata este foarte simplu: pentru a putea primi acordul de la Consiliul Concurentei.

    La inceputul anului, cand se zvonea ca Tomsa va cumpara Telekom, Bogdan Chiritoiu a declarat ca trebuie analizat daca este oportun ca Romania sa ramana cu doar 3 operatori de telefonie.

      (Citează)

  3. Nici Vodafone nu o sa mai stea prea mult timp prin Romania la cum încearcă să își consolideze operațiunile in ultima vreme.

      (Citează)

    • Vodafone nu va avea voie sa vanda divizia din Romania catre un alt jucator local. Ei vor trebuie sa gaseasca un cumparator independent de ceilalti doi operatori (Digi si Orange).

        (Citează)

  4. Nu cred că îmi displace mai mult o companie din operatorii de telefonie mobilă ca Telekom. Au cele mai proaste reclame unde mint pe față sau spun prostii ca să arate cât sunt ei de buni. Mă bucur că i-a cumpărat cineva și sper ca Digi să-i absoarbă, nu vreau să mai văd Telekom în România. Ar fi tare să nu-i lase guvernul pentru a nu rămâne doar 3 mari companii de telefonie. E păcat, prin Vest Telekom e o companie serioasă, nu copia asta nereușită din România.

      (Citează)

  5. Nu se va da acordul de la consilui concurentei sau daca se va da se va termina cu compentitia pe access fix in Romania unde doar Digi si Telecom pot sa ofere cablu fizic.

    In orice tara cu apa calda nu se va aproba chestia asta din motivul de mai sus.

      (Citează)

    • Nu cumva partea de infrastructura fizica a Telekom a fost deja cumparata de Orange acum ceva vreme?

        (Citează)

  6. ,,Speculaţia că aș acţiona în numele lui Zoltan Teszari sau RCS nu are nici substrat, nici adevăr, nici dovezi’, a declarat Tomşa într-un interviu pentru Profit.ro, site care face parte din grupul de presă pe care îl deţine.
    Din noiembrie și până azi s-au împrietenit. Peste noapte au făcut o companie care să cumpere Telekom. Este pur și simplu o întâmplare. O coincidență. Oameni de afaceri cinstiti, onești, vor să facă afaceri în România și nu sunt lăsați.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus