un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

iPhone 16 probabil va introduce un buton dedicat de fotografiere și îmi place ideea aceasta

17 Apr 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Generația actuală iPhone 15 Pro Max (review; și Pro, de altfel) este cea care a eliminat de pe lateral acel slider care comuta telefonul pe Silent și a introdus un buton numit Action Button, pe care poți configura mult mai multe funcții.

M-a entuziasmat inițial posibilitatea aceasta. Un buton fizic configurabil în plus nu strică niciodată. Și totuși, până acum nu am reușit să-i găsesc o utilitate reală, în ciuda încercărilor. Dacă aveți sugestii din experiența proprie, le ascult cu plăcere.

Problema principală a butonului este poziția sa, foarte sus pe partea stângă a telefonului. Un slider pe care-l mișcai cu unghia poate că stătea bine acolo, mai ales că nu comuți foarte des de pe Ring pe Silent sau Vibrate.

Când Apple l-a transformat însă în buton configurabil după dorința utilizatorului, a uitat să-i schimbe și poziția pe carcasă. Trebuia mutat într-un loc unde să fie mai ușor de apăsat direct cu mâna dreaptă.

Inițial am pus acel buton să-mi deschidă camera foto, dar mi-am dat seama după o vreme că nu are rost. Este mai ușor să o deschid din Lock Screen cu o apăsare lungă pe scurtătura de jos sau cu un swipe dinspre dreapta.

Am pus apoi Do Not Disturb pe buton, dar am oricum un Focus Mode care activează DND-ul între orele 22 și 7, iar în rest am descoperit că-l activez eu din meniul drop down normal. Este mai simplu să fac asta cu o singură mână, de exemplu dacă o am pe Alice în brațe sau intru într-o biserică și încerc să fac gesturi discrete.

Până la urmă, l-am folosit pentru o setare din Accessibility Menu numită Reduce White Point, care reduce suplimentar luminozitatea ecranului și îl face mai ușor de citit în beznă totală. O folosesc în diverse momente.

Mă gândesc să-l folosesc pentru a deschide o anumită notiță din Notes în care îmi scriu diverse idei de articole. Sau poate aplicația Reminders, că de curând încerc să folosesc Reminders/Tasks pentru a organiza un pic lucrurile. Văd eu.

 

Îmi plac însă zvonurile despre iPhone 16 Pro Max. Nu doar că întreaga seria iPhone 16 ar trebui să treacă la acest Action Button, dar unele modele (sau poate toate, vom vedea) ar urma să introducă încă un buton suplimentar, unul de focalizare și declanșare foto pentru cameră. Este neoficial numit Capture button.

Telefoanele mobile Sony au de obicei așa ceva și mereu mi-a plăcut un buton fizic pentru fotografiere când am testat aceste telefoane. N-au prins niciodată pe alte modele. Dacă Apple va implementa un astfel de buton pe iPhone și acesta va apărea apoi și pe alte branduri de Android, aș fi fericit cu această evoluție, dar aș avea și un râs amar pentru încercările Sony.

Butonul acesta nou se zvonește că ar putea fi chiar foarte complex. Unii spun că va fi doar capacitiv, dar că o apropiere ușoară a degetului de acesta va declanșa focalizarea.

Alții spun că va fi un buton fizic cu două trepte (semi-apăsare: focalizare; apăsare completă: fotografiere), dar și cu componentă capacitivă. Vei putea mișca degetul pe buton pentru a comanda zoom-ul camerei foto. Oricare variantă m-ar face foarte fericit.

Diverse leak-uri de până acum arată acest buton plasat pe partea dreaptă a viitoarelor iPhone, cam la o treime de partea de jos. Este o poziție uzuală.

De ce acest buton și nu apăsare pe ecran? Păi rămâne posibilă și declanșarea de pe ecran, iar butonul Capture doar adaugă opțiuni noi pentru cine le vrea. În anumite poziții de fotografiere, mi se pare mai simplu să apeși un buton lateral decât centrul ecranului tactil și de obicei asta transmite mai puțin tremurat nedorit telefonului. Focalizarea la comandă ar putea fi un avantaj suplimentar în multe situații, de exemplu când te aștepți să se întâmple ceva.

Vom vedea prin septembrie exact ce va anunța Apple.

    7 comentarii

  1. Apple, descoperind un buton vechi de 20 de ani…

      (Citează)

  2. Astea probleme reale…

      (Citează)

  3. Acest buton trebuia de mult sa fie introdus. Tocmai din motivul asta nu am trecut inca la iphone 15. Ma asteptam ca acel buton sa aiba mai multe functii, ma interesa mult sa pot apasa si fac fotografie dar nu merge, momentan. La apple watch ultra folosesc butonul pe post de reportofon, cand apas, incepe inregistrarea automat, discret.

      (Citează)

    • Vezi ca merge de pe volume UP/Volume Down sa faci poze cand esti pe camera.

      La mine Action-ul e pus sa deschida camera (merge mai repede decat tinut apasat pe pictograma cu el blocat), si pe urma cu tastele de volum faci poza.

        (Citează)

  4. reduce white point se poate pune pe power button, triple press, iar pe action button eu am shortcuts și am o selecție de 8 shortcuts bine așezate și ușor de accesat.

      (Citează)

  5. Desi apreciez ideea, pare genul de chestie facuta pentru review-eri si cativa geeks. Oamenii normali n-au inteles treaba cu half-press nici la aparatele digitale acum 10 ani, nu o vor intelege nici la iphone.
    Point and shoot e suficient si recomandabil pentru 95% din utilizatori.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus