un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Camerele 360 de grade ajung la senzori 8K

19 Apr 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

Îmi place ideea de cameră 360 de grade. Nu-ți pasă cum o orientezi pentru că oricum filmează totul în jurul ei, iar apoi un software simplu te ajută să alegi ce porțiune din mediul înconjurător să intre în clipul tău final.

Avantajul este, desigur, că ai filmat totul. Poți alege ce se vede în fața ta când mergi cu bicicleta și ai camera pe ghidon, dar la un moment dat poți arăta și spatele sau ceva în lateral.

Problema acestor camere este următoarea: rezoluția este de obicei mică pentru standardele de astăzi. Camerele raportează de obicei o rezoluție mare (Insta360 X3 are 5,7K, GoPro are 6K), dar nu uitați că asta se referă la întreg câmpul de 360 de grade.

Dacă alegem din acesta doar o porțiune mai apropiată de ceea ce vede ochiul uman, să zicem 90 de grade field of view, folosești doar ce au capturat 1.425 pixeli, respectiv 1500 pixeli. Dacă alegi un ultrawide de 120 de grade, vorbim de o rezoluție Full HD. Camere care filmează doar pe o direcție, dar cu același unghi, se duc lejer în 4K și chiar mai mult, iar asta înseamnă și că stabilizarea digitală este mai bună.

Insta360 a prezentat recent însă camera X4, iar noua generație are în total rezoluție 8K. Poți extrage deci o filmare ultrawide de 120 de grade la rezoluție orizontală de 2.700 pixeli, un mare pas în față.

 

Camera are și ditamai ecranul, poate filma și 5,7K la 60 fps și 4K la 100 fps, are autonomie de 75 minute în 8K, rezistă la apă și praf etc. Costă 560 de euro. Este un pas în față pentru modelele 360 de grade și acum aștept replica GoPro.

    2 comentarii

  1. GoPro are inca multe probleme pe partea de app. E foarte instabila conexiunea si greoaie. Eu am printre altele si GoPro Fusion care mi-a mancat zilele. Inteleg ca la Insta360 app-ul e net superior asa ca ma gandesc sa iau un x2 sau x3 zilele astea.

      (Citează)

    • Am X3 de cand a aparut. Si am simtit nevoia si de GoPro Hero.
      Diferente:
      – in lumina scazuta poti sa uiti de X3, Go Pro e superior
      – culorile imi plac mai mult de GP, posibil sa poti modifica in post procesare, dar e un pas in plus.
      – am filmat sub apa cu ambele (la Insta cu Dive Case invisible – modelul nou, cel vechi nu il recomand). Insta x3 e sub Go Pro la calitate, dar poti scoate un video mai bun (campul mai mare, poti schimba perspectiva).
      – la ski am ajuns sa folosesc doar Insta, cand e soare si atat de mult alb, calitatea e buna. Atentie, sa folosesti video normal, video HDR nu e bun in miscare.
      – Insta X3 este mai bun pentru perspective largi (stick-ul de 3m face filmari ca din drona). In orase, te plimbi cu el, si apoi in editare poti sa muti pe ce ti se pare interesant).
      Da, aplicatia Insta e mult peste cea de GoPro.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus