un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Seriale: 3 Body Problem este bun (Netflix)

21 Mar 2024  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

11 comentarii

Sunt fericit să raportez că serialul 3 Body Problem este bun. Mă temeam că va putea fi realizat așa cum trebuie, cartea fiind foarte complexă, dar Netflix s-a descurcat bine cu primul sezon.

Scenariul a fost adaptat cu succes formatului de serial, zic eu. Doi dintre cei trei creatori (David Benioff și D.B. Weiss) sunt cei care au făcut serialul Game of Thrones, iar acela a fost foarte bun cât timp s-a ținut de cărți și, chiar dacă nu ne-o fi plăcut finalul său, realizat bine până la capăt.

So, 3 Body Problem. Nu știu dacă să dau niște spoilere minore sau nu. Știu că unii dintre voi ați citit cărțile. N-am scris niciodată un articol dedicat despre ea, deși am menționat-o de multe ori în tot felul de topuri personale. Vă recomand tuturor să le citiți (eMAG, Libris), sunt trei volume SF excelente, cu multe concepte interesante despre univers, cu multă viziune despre viitorul omenirii și cum poate trece printr-o criză de amploare.

 

Revenind la serial, cele 8 episoade ale primului sezon urmăresc primul volum al seriei până la capăt, inclusiv cu niște scene care apar abia prin volumul 3 ca flashback. A fost, desigur, adaptat pentru formatul de serial și un pic simplificată acțiunea față de carte, dar per total eu zic că au păstrat ceea ce contează, cu suficiente detalii pentru a face dreptate cărții.

(Mie volumul 2 mi s-a părut cel mai tare. Ideea de Dark Forest este foarte bună, la fel și toată înfruntarea wallfacerilor și apoi acțiunile militare care au loc. Dacă vă place serialul, ar trebui să citiți cărțile, că un sezon nou probabil va apărea peste vreo doi ani.)

Povestea începe cu un detectiv și câțiva fizicieni care cercetează de ce o mulțime de alți cercetători din lume s-au sinucis. Apar niște viziuni misterioase, cerul se stinge și se aprinde, pare a fi o legătură cu un radio-telescop din China anilor 70 și, probabil ați ghicit deja, aliens!

Un joc VR fascinant, numit Problema celor trei corpuri, este de asemenea un alt mister care trebuie rezolvat.

Actorii sunt buni. Mi-a făcut plăcere să-l revăd pe John Bradley, care l-a jucat pe Samwell Tarly în Game of Thrones. Un rol principal îl are Benedict Wong, pe care-l știți ca fiind asistentul lui Dr Strange în universul Marvel, aici într-un rol mai serios. Liam Cunningham și Jonathan Pryce au jucat de asemenea în Game of Thrones, dar și multe alte filme și îi veți recunoaște imediat ce-i vedeți.

Am văzut toate episoadele. Ne-au ținut cu sufletul la gură, deși știam ce urmează, până la urmă. 3 Body Problem probabil va fi un succes pentru Netflix și mă aștept să facă multe sezoane. Prima carte să zicem că a fost rezolvată de primul volum, dar apoi acțiunea se complică și nu m-ar mira să fie loc de vreo 5 sezoane din 3 cărți.

Singurul lucru pe care l-aș putea reproșa ar fi legat de mici modificări, dar care până la urmă intră în conceptul de “adaptare” pentru televiziune și o audiență globală. Autorul cărților, Cixin Liu, este chinez și deci majoritatea personajelor sale sunt tot chinezi, chiar dacă acțiunea are loc în întreaga lume. Netflix se adresează unei audiențe internaționale și deci au o varietate mult mai mare de personaje din întreaga lume.

De exemplu, în carte detectivul este Shi Qiang. În serial, îl cheamă Clarence Shi. Luo Ji, unul dintre wallfaceri, este aici Saul Bernard. Înțeleg schimbările, probabil că un serial cu 80% chinezi n-ar fi fost la fel de interesant pentru întreaga planetă și oricum nu știu dacă Netflix măcar este permis în China.

Un alt lucru de reținut este că serialul, ca și cartea, presupune că există un pic de cunoștințe despre știință. Ce-i un an-lumină, ce importanță are un accelerator de particule în zilele noastre pentru avansarea tehnologică, cum poți imprima imagini pe retina cuiva etc. Mie mi-a plăcut că nu există multe momente de genul “explicații simple pentru to(n)ți”, care fură din timpul total.

Oricum, de urmărit.

    11 comentarii

  1. am terminat al treilea volum de curand si mi-a placut asa mult ca am comandat tot ce am gasit de Liu Cixin… apoi am vazut primul episod si nu m-a convins deloc dar chiar deloc si vad ca in general review-urile sunt f proaste. sper sa ma convinga pina la capat.

      (Citează)

    • Mie mi-a placut super mult, dar le-am vazut cam unul dupa altul. Nici nu mai tin minte daca primul m-a prins din start sau nu.

        (Citează)

  2. Acum un an si ceva au facut si chinezii un serial 3 Body Problem care e chiar bun. Doar ca are 20 de episoade, ceva de genul, asa ca o sa iti ia ceva timp sa il vezi. Dar merita (poate nu chiar acum, dupa ce ai vazut cel de pe Netflix, dar la un moment dat).

    https://en.wikipedia.org/wiki/Three-Body

      (Citează)

    • 30 episoade si nu au ecranizat toata cartea, mai era partea văzuta din cealată tabără, nu mi vine sa ma uit la asta de la netflix ,

        (Citează)

    • Au fost mai multe filme si seriale care mi au stricat memoria carții, poate o sa l vad mai tarziu .

        (Citează)

  3. Am încercat primele episoade, dar nu m-a atras. În schimb Shôgun-ul mi se pare cel mai bun serial din ultima vreme.

      (Citează)

  4. Pare interesant, dar nu a reusit sa ma tina treaz, nu-s implicat emotional in el.

      (Citează)

  5. Am vazut 5 episoade si e foarte bine facut. Ideea e acolo, evenimentele principale sunt acolo, unele chestii sunt dumbed down (acceptabil) sau adaptate pentru TV (bun), unele chestii sunt introduse mai devreme decat in carte.

    Peste asteptari.

      (Citează)

  6. Mi se pare stupid serialul.

    Niciun personaj/actor carismatic, nu, aia din GoT nu se pun, cel putin nu in rolurile de aici.

    Pe la inceputul primului episod cineva spune “Einstein nu a avut mereu dreptate, doar tu poti gasi rezolvarea”, unui actor care nu are niciun fel de carisma de om mai inteligent decat Einstein. Nu e vorba de culoare, sunt actori excelenti de culoare.

    CGI, prin episodul 3, cu soldatii, prost facut.

    Personajele par superficiale de multe ori, dialogul foarte slab si de umplutura.

    Nu am citit cartile, dar asta e exact genul de serial pe care daca il vezi inaintea lor aproape ca nu mai esti curios cum sunt cartile.

    Poate ca serialul chinez cu 30 de episoade o lalaie, dar clar e si o mai mare atentie asupra povestii acolo.

    Iar producatorii… sa fim seriosi. Astia-s aia care de pe la ultimele episoade GoT faceau navele sa ajunga dintr-o parte a alta a hartii de la o secventa la alta.

      (Citează)

  7. Pana acum, cel mai reusit serial din 2024 (8/10). M-a prins din primele 2 episoade, are cel putin 3 scene mari memorabile, doar sa nu te astepti la scene SF cap-coada (ca e mai mult drama).
    Dar privind succesul, nu-s deloc optimist. Nu merge asa bine cum te-ai astepta in SUA… Sunt mai mari sansele sa aiba soarta 1899

      (Citează)

    • Iar pentru cei neconvinsi de primele 1-2 episoade: pai nici nu apuca sa dea in vileag adevaratul subiect (incepand intai ca mister politist sau gaming imersiv)…

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus