un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Samsung a prezentat A55 și A35, telefoanele care de obicei sunt best-seller

12 Mar 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

Samsung a prezentat ieri oficial telefoanele Galaxy A55 și A35. Știți cum zic de obicei: modelul A55 ar putea fi cel mai bine vândut Samsung în acest an în România, seria A fiind mereu cea care domină vânzările.

Update: au apărut în magazine, găsiți A55 la eMAG și PC Garage, A35 la eMAG și PC Garage.

Anul acesta nu mai sunt așa sigur. Ar putea fi Samsung A35, de fapt. Trendurile din ultimii ani în lume cam așa arată, deși Samsung nu face publice cifre exacte despre vânzările din România. Așa că vorbesc despre amândouă mai jos.

Telefoanele sunt, de altfel, destul de asemănătoare și, aș zice eu, un upgrade mai mare decât mă așteptam. De exemplu, ambele au sticlă pe față și pe spate, iar aceasta este una Gorilla Victus+.

Iată cum arată telefoanele. Au aspectul seriei S24, ambele au ecran de 6,6 inci și rezoluție Full HD+ cu refresh la 120 Hz. Mie îmi place că au revenit niște culori jucăușe în ecuație. A55 este disponibil pe negru și bleu, dar și în două modele mai complexe și viu colorate, Awesome Lilac și Awesome Lemon.

Ecranul este protejat cu Victus+ pe ambele modele, iar A55 are aceeași sticlă și pe spate. Pentru A35 nu s-a precizat tipul sticlei de pe spate. A55 are și rama metalică, pe când A35 folosește plastic.

Bateria ambelor modele este una de 5.000 mAh cu încărcare la 25W. Chipsetul diferă un pic. Modelul A55 folosește un Exynos 1480 cu modul grafic bazat pe tehnologia AMD RDNA2, iar memoria RAM este de 8 GB cu stocare internă de 128 sau 256 GB.

A35 are în interior un Exynos 1380, care este cu un an mai vechi dacă țin bine minte. Există o variantă cu 6 GB RAM și 128 GB stocare și alta cu 8 GB RAM și 256 GB stocare internă. Este un pas în față, având în vedere că generația anterioară de A54 avea variante cu 4 și 6 GB memorie RAM, pe lângă cele cu 8 GB.

Camerele foto sunt foarte similare acolo unde contează și diferă un pic în rest. Avem așa:

Galaxy A55:

  • principală de 50 Mpx, f/1,8 cu stabilizare optică
  • ultrawide de 12 Mpx, f/2,2
  • macro de 5 Mpx, f/2,4
  • selfie de 32 Mpx, f/2,2

Galaxy A35:

  • principală de 50 Mpx, f/1,8 cu stabilizare optică
  • ultrawide de 8 Mpx, f/2,2
  • macro de 5 Mpx, f/2,4
  • selfie de 13 Mpx, f/2,2

Nu sunt sigur că este același senzor de 50 megapixeli în ambele, va trebui să văd chiar telefoanele pentru asta. Oricum, pe partea foto par a fi destul de asemănătoare.

Ambele telefoane au fost anunțate cu Knox Vault la bord, care este un soi de mediu de execuție protejat pentru aplicații importante, mediu izolat fix de procesorul și memoria principală. Acolo sunt ținute și procesate date precum parole, chei de criptare și alte elemente importante.

Software-ul include 4 ani de upgrade-uri de Android și 5 ani de update-uri de securitate. Nu este la nivelul recentelor S24, dar 4 ani de upgrade de OS mi se pare oricum o perioadă lungă de suport pentru un mid-range.

 

Sunt însă multe amănunte care pot fi aflate doar când voi pune mâna pe un telefon sau pe ambele. Există vreo diferență la bezel-uri? Experiența spune că da, chiar dacă din fotografiile de acum nu pare a fi una. Cât de bune sunt camerele foto? Ce luminozitate oferă ecranele? Genul acesta de detalii le vom afla din review-uri.

Telefoanele se lansează în România pe 20 martie. A55 de 8/128 GB va costa 480 euro, iar A35 6/128 GB costă 380 de euro.

    16 comentarii

  1. Din păcate Samsung n-are nici un model compact în seria A. Singurul compact din ofertă este S24.

      (Citează)

    • Motivul este simplu: nu prea cumpara nimeni telefoane compacte. Si pe langa asta sunt si mai greu de produs pentru ca trebuie sa inghesui acelasi procesor, acelasi modul de camere, etc. intr-un spatiu mai mic.

        (Citează)

  2. Cam scumpe. Eu m-as limita la 200 euro ca telefon de buget nou, sau 500 euro flip/resigilat flagship cu o generatie in urma. Seria a la 400-500 euro, meh.

      (Citează)

  3. Okochea:
    Din păcate Samsung n-are nici un model compact în seria A. Singurul compact din ofertă este S24.

    Exact. Nu inteleg de ce nu fac A35-ul mai mic, asa mi se pare ca nu se diferentiaza suficient cat sa aiba 2 modele. Pana si A1x-urile sunt la fel de mari.
    O fi si asta o tactics de upsell spre S24

      (Citează)

  4. Poate le fac așa mari pentru a economisi pe linia de producție. Având mai multe modele cu ecrane de dimensiuni mari și asemănătoare, ar putea economisi atât la ecrane cât și pe linia de asamblare.

    Seria A5x e bestseller pentru că nu fac rabat la calitatea ecranului sau la camere. Soția are un A53 și e foarte mulțumită de el.

      (Citează)

  5. Vrea cineva sticlă pe spate? De ce?

      (Citează)

  6. Rasul curcilor cu 380 euro pentru 6/128 GB. Ala e pret de Xiaomi Redmi Note 13 Pro+, 8/256 GB sau Xiaomi Redmi Note 13, 12/512 GB sau Motorola Edge 40 8/256 GB. Si o sa apara curand si la noi Nothing Phone (2a) cu 12/256 GB cam la acelasi pret.

      (Citează)

  7. alunelu:
    Aia 128 se termină super repede cand faci poze si mai ales filmezi.
    Dar alta era observația: dacă e așa de slab de ce sa coste asa de mult? Motorola Edge 30 Neo e sub 1000 de lei azi si face tot ce trebuie pentru un user fără pretenții, si tot are 8/256 GB la jumătate din bani.
    https://www.emag.ro/telefon-mobil-motorola-edge-30-neo-dual-sim-256gb-8gb-ram-5g-ice-palace-pav00099ro/pd/D4XGWMYBM/

    Costa atat de mult deoarece pretul nu e dat de performante, ci de raportul cerere-oferta. Sunt putini care vor Motorola, multi care vor Samsung.

    Daca urci in cloud ce pozezi si filmezi si stergi apoi din telefon, nu se mai umple memoria. Cine nu are acest obicei va umple 256 putin mai tarziu ca cel cu 128 si va avea aceeasi problema.

      (Citează)

    • Da, fix ce vreau sa fac in vacante, eventual in roaming, sa fac backup la poze si filme (atunci pozez si filmez cel mai mult, nu?)
      Apropo de cerere si oferta, aparent Samsung a scazut in 2023 fata de 2022, deci niste bun simt n-ar strica.
      https://www.statista.com/statistics/276477/global-market-share-held-by-samsung-smartphones/

        (Citează)

    • @mArius, am crezut ca doar fanii Apple sunt indoctrinati de nebunia asta cu urcatul pozelor in cloud. Vad ca acum a inceput sa apara si printre utilizatorii Android.
      Daca tot tinem totul in cloud, de ce mai avem chiar si 128GB? Nu putem sa ne descurcam cu doar 64GB?
      De ce se mai vand laptopuri cu SSD de peste 256GB? In afara de cateva jocuri care ocupa foarte mult, majoritatea pozelor/fisierelor pot fi tinute in cloud.

        (Citează)

    • @Andrei G: te faci că nu înțelegi. Îndoctrinarea e că odată salvate în cloud le poți accesa de oriunde (PC, Mac etc.), chiar de pe alt telefon – azi îl ai, mâine cumperi altul. Ideea e să nu stochezi pe telefon, pentru că ăla se poate strica sau îl poți pierde, nu neapărat că trebuie să iei unul cu mai mult spațiu – hai că nu e greu.

      Pe laptopuri nu toți ne jucăm, până să poți urca ceva în cloud descarci material media de minim zeci de GB pe care trebuie să-l prelucrezi. Când ajungi la ținut de fișiere da, tot pe un cloud sau server la păstrezi.

        (Citează)

  8. A35 se lupta la prețul ăla cu Pixel 7a (400 eur pe Amazon.de), cred ca e o gluma. Undeva pe la 280 eur ar avea ceva șanse, dar nu la 380.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus