un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum să iei decizii și de câte informații ai nevoie pentru asta (recomandare de podcast bun)

18 Mar 2024  ·

GÂNDURI  ·

3 comentarii

Din ce podcast-uri am mai ascultat eu recent, vi-l recomand pe aceasta. Mel Robbins îl are ca invitat pe Steven Bartlett, un om de afaceri, care vorbește despre metode de a lua decizii în viață.

Pe scurt, zice că sunt decizii de tipul 1 (ireversibile) și de tipul 2 (reversibile, poți reveni la situația dinainte sau poți face altceva dacă lucrurile nu au mers bine). La cele de tip 1 trebuie să te gândești la bine. Pe cele de tipul 2, chiar dacă sunt importante, le poți lua mai rapid.

De fapt, este mai important să iei o decizie decât să tot aștepți noi informații și să amâni decizia până ești sigur că este cea corectă. Chiar și dacă este o greșeală, înveți din ea și următoarea decizie va fi mai bună. Failure is feedback, feedback is knowledge, knowledge is power.

Zice pe acolo multe alte exemple și analogii bune și alte idei care lui personal i-au adus succesul. Steven Bartlett are o poveste interesantă. A emigrat din Botswana în UK la 2 ani și erau printre cei mai săraci din oraș, nu a avut niciodată cadouri sau dulciuri sau din astea. Se prefăcea că intră în magazine doar ca să nu creadă alți copii că nu își cumpără nimic. A fost exmatriculat prin clasa a 6-a, iar după ce a intrat la universitate, a abandonat-o aproape imediat.

A avut mereu însă spirit antreprenorial, a fost genul care prefera să riște decât să stea în expectativă. De-a lungul timpului a tot lansat și vândut companii, este în board-ul altora, a dus diverse business-uri la evaluări de sute de milioane etc. Podcast-ul său, Diary of a CEO, este cel mai urmărit în Europa și în top 10 la nivel global. A scris cărți (asta), este speaker la conferințe, a fost pe scenă cu Obama, este în Marea Britanie la o emisiune de tipul Arena Leilor etc.

    3 comentarii

  1. “A avut mereu însă spirit antreprenorial” asta-i și ai încheiat discuția. Restul doar pierd timp și eventual bani.

      (Citează)

  2. Omul e foarte interesant. Pare ca a descoperit apa calda.

      (Citează)

  3. La 1 de astia, sunt 1000 de altii care dau gres : fara scoala si totusi sa reuseasca ceva de genul in viata…
    Cunosc si eu o persoana de genul: tot timpul a avut un spirit sa faca afaceri cu masini, apoi vanzatori in reprezentanta, apoi patron de service…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus