un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum arată dronele maritime ucrainene MAGURA care au scufundat 2 nave de război rusești

18 Mar 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Ucrainenii au lovit recent și scufundat nava rusească de desant Caesar Kunikov, folosind câteva drone MAGURA V5 pentru asta. Tot în acest an, 10 astfel de drone MAGURA au fost utilizate pentru a scufunda corveta cu rachete ghidate Ivanovets.

Așa arată navele de luptă:

Caesar Kunikov

Ivanovets

Și asta este o dronă MAGURA V5. Este a 5-a variantă a unei drone maritime de suprafață, ghidată de la distanță și care poate funcționa și autonom la nevoie.

Treaba asta arată din nou cât de mult se vor schimba forțele armate (și, în cazul cel mai rău, felul de a purta un război) prin introducerea dronelor de toate tipurile. Gândiți-vă la costul de producție pentru o navă de dimensiunea celor de mai sus versus cel al unor drone împotriva cărora se dovedesc foarte vulnerabile. Gândiți-vă și la gradul de risc, o navă cu sute de marinari la bord versus o dronă teleghidată.

De asta mulți spun că inclusiv portavioanele nu-și mai au rolul în viitor. Sunt prea mari și prea costisitoare, câteva miliarde de dolari bucata, și devin vulnerabile la drone de suprafață sau submersibile sau la rachete hipersonice. Și crucișătoarele mari au dispărut cu totul, după un secol de dominare a mărilor și oceanelor, pentru că deveniseră vulnerabile în fața armelor moderne. Marina modernă pune mai degrabă accentul pe nave mai mici, dar specializate.

În lume, de fapt, mai multe țări testează drone zburătoare de luptă, unde pilotul controlează de la distanță totul. Marina portugheză construiește un portavion de drone la Damen Galați.  Drone de mici dimensiuni distrug tancuri sau obiective militare de amploare, iar ucrainenii au folosit unele pentru a ataca alte nave de război rusești de-a lungul timpului.

MAGURA V5, prescurtare de la Maritime Autonomous Guard Unmanned Robotic Apparatus, este o dronă de 5,5 metri lungime și 1,5 metri lățime. Arată ca o barcă de viteză și în principiu cam asta și este, doar că fără loc pentru pasageri umani.

Este controlată de la distanță de un operator. Are o viteză de croazieră de 40 km/h și poate urca la maxim 80 km/h la nevoie și, mai important, are o autonomie de 800 km. Ca idee, sunt 330 km de la Constanța până la Istanbul, iar de la Constanța până la Soci, în partea opusă a Mării Negre, sunt 850 de kilometri.

Drona are desigur radar, dar și camere video și telemetru laser. Un grup de drone pot comunica între ele printr-o rețea de tip mesh, iar ghidarea poate fi făcută de la distanță folosind, de exemplu, o dronă aeriană ca releu de transmisie, dar probabil și prin satelit. Propulsia este electrică, pentru silențiozitate, dar și hibridă probabil pentru parcurgerea distanțelor mari.

Poate transporta o încărcătură de 200 kg după unii, 320 kg după alții. Oricum ar fi, înseamnă o bombă foarte puternică.

Dronele MAGURA au fost dezvoltate de ucraineni în 2022. Le-au prezentat și pe la târguri internaționale de armament, iar producția lor este finanțată inclusiv prin strângeri de fonduri, crowdfunding. După cele două acțiuni din 2024, probabil se vor produce și mai multe.

Mi se pare că dronele vor aduce o schimbare la fel de mare în stilul de a lupta precum au făcut-o cândva avioanele, schimbând total desfășurarea conflictelor. Și suntem abia la începutul dronelor, de fapt.

    11 comentarii

  1. Romania e in deplina siguranta, in ceea ce priveste pericolul dronelor maritime.

      (Citează)

    • La noi n-au ce sa scufunde, ca a avut grija Basescu

        (Citează)

    • Boris:
      La noi n-au ce sa scufunde, ca a avut grija Basescu

      Da, bine ca “a vândut Băsescu flota”, altfel toți dușmanii ar fi dorit sa ne scufunde tigaile alea de pescuit oceanic folosite de fapt pentru trafic cu armament în Africa.

        (Citează)

  2. Hai ca e amuzat.
    Portavioanele vor disparea… riiiight.

      (Citează)

  3. Pentru explicatii scurtissime, recomand Anders Puck Nielsen.

      (Citează)

  4. ipo:
    Tancurile sunt pe moarte de la MK1 incoace.

    Nu stiu ce sa zic, de la Mortal Kombat 1 incoace au evoluat mult.

      (Citează)

  5. Partea proastă e ca înseamnă poluare in Marea Neagră, partea buna… rusi mai puțini.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus