un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noul Zephyrus G16: laptop de gaming cu OLED și RTX 4090 la doar 1,49 cm grosime

23 Feb 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Știam că Asus lansează noul ROG Zephyrus G16 și că este subțire, dar abia când îl vezi te impresionează, de fapt, prin realizarea sa tehnică.

Închipuiți-vă un laptop de grosime 1,49 cm, subțire chiar și între ultrabook-uri office, și cu un design modern. Diferența este că Zephyrus G16 are în interior o placă RTX 4090 și un procesor Core Ultra 9 185H și un ecran foarte bun pentru laptopuri de gaming, plus 32 GB RAM și 2 TB stocare internă, plus conectică foarte bună.

Are și 1,85 kilograme. Nu prea poți avea un laptop de gaming performant și mai portabil decât acesta.

G16 are un șasiu din aluminiu, frumos prelucrat, iar capacul monitorului este îndoit la capăt, ascunzând vederii balamaua laptopului. Asta îi dă un aspect modern, curat, iar capacul a făcut un pas spre minimalism eliminând acele puncte LED multiple de pe generația anterioară în favoarea unei singure “dungi” pe diagonală, numită Slash Lightning. Sunt acolo 7 zone LED pentru câteva jocuri de lumini, dar destul de discrete și ele.

Design-ul mi-a plăcut și când deschizi capacul. Sunt două difuzoare mari pe marginile tastaturii și un touchpad 16:10 de mari dimensiuni, așezat pe mijloc sau foarte aproape de acesta. Laptopul vine în două culori, gri închis sau alb. Mergeți pe gri închis, zic eu.

Ziceam de porturi: 1x Thunderbolt 4, 1x USB-C 3.2 Gen 2, 2x USB-A 3.2 Gen 2, 1x HDMI 2.1, jack audio și un cititor de carduri SD rapid. Faptul că au pus și cititor de carduri este chiar o surpriză plăcută, având în vedere, până la urmă, că spațiul interior este limitat.

Există un singur ecran în configurațiile lui G16: un model OLED de 2.560 x 1.600 pixeli și refresh 240 Hz. Are G-Sync și o deviația mică de culoare cu Delta E < 1. Luminozitatea maximă este de 500 nits, decentă, scoate chiar și un HDR limitat și are certificare Dolby Vision.

Hardware-ul de gaming este bun. Procesorul poate fi un Core Ultra 7 155H sau modelul de top Core Ultra 9 185H.

Laptopul este disponibil cu 3 plăci video, RTX 4060 8 GB, 4070 8 GB și 4090 16 GB. Până la 32 GB de RAM integrat pot fi în laptop, iar stocarea poate fi maxim 2+2 TB PCIe 4.0. Mai are desigur și Wi-Fi 6e, iar cele două difuzoare laterale par capabile de sunet de calitate sau măcar puternic.

Toate acestea au nevoie de răcire performantă. Zephyrus G16 are 3 ventilatoare în interior și o mulțime de camere cu vapori, plus metal lichid pentru transfer termic. Când nu te joci, însă, sistemul consumă suficient de puțin pentru a opri ventilatoarele de tot, ca să nu te deranjeze zgomotul.

Bateria este de 90 Wh și am înțeles că se încarcă la maxim 200W, deși încărcătorul din cutie este de 240W. Zephyrus folosește un port proprietar de încărcare, dar poate fi alimentat și pe USB. Am înțeles chiar că există un alimentator opțional cu două porturi USB pentru putere mare de încărcare, care ți-ar permite să te joci alimentat prin priză de la USB.

Prețurile sunt:

Acestea nu includ Windows. Sunt în comerț și variante cu Windows integrat sau vă puteți cumpăra separat o licență la achiziție. Mai sunt probabil și alte configurații în acest interval de preț.

Eu am văzut laptopul. Poate îl testez în viitor, mi-ar plăcea să-l studiez mai îndeaproape pentru că sunt curios, de fapt, cum rezolvă problema căldurii și a throttlingului termic și a zgomotului. Poți face un model foarte subțire, dar dificil este să-l și răcești bine după aceea. Până atunci, puteți citi review-uri la Gadget, Ultrabook Review.

Ce nu mi-a plăcut mie la o primă vedere este că Asus pare că schimbă în fiecare an aspectul general. Anul trecut, monitorul cu foarte multe LED-uri era prezentat ca fiind cel mai tare, permite animații și efecte special. Anul acesta, a fost deja eliminat pentru că avea un consum prea mare și acum noul Zephyrus G16 are doar o lumină pe diagonală.

Mi-ar plăcea să văd o continuitate în design. În fiecare an, însă, pare a fi un concurs de design intern și brief-ul principal este “să nu semene cu modelul anterior” în ce privește balamalele, design-ul, șasiul și altele. Pentru potențialii clienți, însă, poate apărea (pe bună dreptate) întrebarea “de unde știu că design-ul de anul acesta este bun sau măcar superior celui precedent?”

    13 comentarii

  1. Sunt chinezi, nu vei vedea continuitate în design. Ce visează președintele lor noaptea, aia fac țârcovnicii de sub el a doua zi.
    Și e vorba de Asu(ck)s, nu se pricep ei la culori, elegantă, simetrie…

      (Citează)

    • Mamă, câtă exigență. Tu fiind?

        (Citează)

    • Asus sunt Taiwanezi nu au treaba nici de departe cu China comunista. Doar pentru ca au o limba comuna nu inseamna ca vorbim despre aceasi tara. Cat despre Design Asus au inovat foarte mult pe partea de Design in multe categorii de device-uri. Sunt printre putinii care chiar vin cu ceva nou. Lasand deoparte modelul asta zic sa te uiti la divizia lor ROG, sa vezi acolo design.

        (Citează)

    • Eu fiind unul care a cumparat ~15 ani marfa IT ;)

      Toti sunt o apa si-un pamant cand vine vorba de facut bani.

        (Citează)

  2. Legat de partea termica: undervolt/underclock

      (Citează)

  3. tndb:
    Legat de partea termica: undervolt/underclock

    De ce dau banii pe firepower ca să tai ulterior din putere? 🤔
    Iau BMW de 500 de cai și îl limitez electronic la 300 să scad consumul?

      (Citează)

    • Se zice limp mode :)

        (Citează)

    • @g3#, comparatia cu masinile nu este foarte buna.
      Ar fi ca si cum ai cumpara un BMW cu 500 de cai la 8000 de turatii si ii limitezi puterea pentru ca in general il folosesti la 2000-3000 de turatii.

        (Citează)

  4. Ultimele 2 generatii au aratat extrem de similar si chiar era greu sa le deosebesti, deci probabil de aici schimbarea pt. anul asta.
    Cat despre gimmick-ul cu matricea aia de led-uri de pe capac, costa semnificativ mai mult asa ca nu foarte multa lume a fost interesata sa plateasca pt. ea.

    Altfel ramane cam singurul model de laptop high end gaming / multimedia care nu arata oribil si are 30kg. Mi-as dori totusi sa il livreze cu charger USB-C si sa renunte de tot la mufa aia idioata proprietara.

      (Citează)

  5. Eu nu inteleg cum racesc ei un i9 cu 4090 cand te joci pe setari maxime la un joc cu pretentii.

      (Citează)

  6. Pare un laptop de gaming complet pe care poti juca orice joc la detalii maxime. Dar niciodata nu am inteles de ce te-ai juca pe laptop? Nu te poti juca in pat ca daca il tii pe picioare, iti iau foc, la birou nu ii vad rostul sa te joci cand poti sa te joci pe un monitor mai mare. De banii astia poti lua un desktop destul de decent care iti permite mai multe.

      (Citează)

  7. sincer, desi e in afara bugetului meu (m-am multumit cu un ROG G713RC, 6800H, 32G, 3050, 1T+512G SSD, la jumate pret), visez de mult un Zephyrus, cu sau fara matricea aia de LED-uri aiurite. am vazut unul la cineva, dar nu am avut ocazia sa testez eficienta racirii in contextul unei configuratii atat de compacte. totusi, putem reprosa multe celor de la Asus (inclusiv lipsa tastei Home, sau acele sageti pa sarakie, prezente inclusiv la 17″!!), dar faptul ca au un aspect nasol la modelele de peste trei mii de lei, nu.

    eu nu prea vad Zephyrus ca pe o masina de gaming, ci ca pe un concurent pentru Macbook Pro, atat de laudat si la noi, cu rol de statie de editare video mobila pentru vlogger-asii creatorii de continut run & gun. limbajul de design pare inspirat de marul putred oricum.

    totusi, zice Dan acolo ca autonomia la Macbook-ul cu seria M e imbatabila; la Zephyrus avem putere compacta, dar bateria nu cred ca rezista ca la un ARM ruland un sistem super optimizat fix pentru acel procesor. deci, mai degraba miss decat hit cu acest exemplar, nu ca asta m-ar face sa aleg Apple daca as avea bugetul.

    daca ai nevoie sa editezi materiale (clipuri, imagini) din hotel/aeroport, unde e si o priza prin preajma, cred ca stilul minimalist si forta lui 4090 vor merita investitia. daca e doar de fitza (gen student in anul intai cu tatal marinar), atunci…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus