un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

IKEA are prelungitoare modulare în care poți monta câte prize vrei tu

2 Feb 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Îmi plac prelungitoarele acestea modulare de la IKEA. Se numesc Askvader și bănuiesc că sunt noi în magazin, că altfel sigur mi-ar fi sărit în ochi la vizitele anterioare.

Gama aceasta “întreabă-l pe Vader” este formată din prize modulare cu unul sau două posturi. Se unesc între ele cu un conector cu trei pini, cap la cap. Inclusiv cablul de alimentare are un prelungitor de același tip, dacă-l vrei mai lung.

Avantajul este că îți poți construi prelungitoare cu câte posturi vrei. Dacă într-un loc ai nevoie de 3 și în altul de 5 prize, cumperi exact atâtea. Conectorul final, cel care rămâne vizibil și deci ușor de pipăit, este mereu unul de tip mamă și deci nu te poți curenta acolo.

Mai este un avantaj: dintr-un modul de priză poți ieși cu cablu prelungitor până la alt modul de priză, adică poți avea ștecher priză-modul 1-prelungitor-modul 2, iar modulul 2 se alimentează practic din primul și nu are propriul său ștecher. Asta mi se pare un scenariu util pentru situațiile în care ai nevoie de niște prize pe podea pentru a alimenta un PC, dar și de două prize pe birou pentru un încărcător de telefon.

Există și modul cu două porturi USB-A, plus un modul întrerupător cu buton, despre care înțeleg că este unul smart. Îl poți conecta la aplicația IKEA Home și poți activa prizele înseriate după el (practic, lasă curentul să treacă prin el, ca orice întrerupător de fir).

M-am entuziasmat în magazin pentru ideea de modularitate și am făcut fotografii pentru acest articol, dar la a doua privire am văzut și o mulțime de dezavantaje ale gamei Askvader, precum:

  • este foarte scumpă. Un kit cu 3 prize (1+2 posturi), un cablu de alimentare de doar 1,2 metri și unul prelungitor de 0,8 metri costă 119 lei. Un singur modul priză este 30 de lei, două posturi costă 45 de lei, încărcătorul USB costă 65 de lei, iar un cablu de alimentare costă 30 de lei și unul prelungitor (de 2 metri) este 40 de lei. Ca să-ți faci vreo două multiprize în lanț ajungi lejer la 200-300 de lei.
  • încărcătorul USB este din anii 2000. Are putere maximă de ieșire 10W pe tensiunea de 5 volți, ceea ce nu s-a numit niciodată fast charge. Un 45W sau 65W ar fi fost mai potrivit.
  • felul în care este expus în IKEA este un pic înșelător. Vedeți acele multiprize stil Tetris sau “vaporașe”, cu 5 posturi orizontale și încă una deasupra, la mijloc? Nu poți construi așa ceva, conectori sunt într-un singur capăt al unui modul.

Acum că știu însă că există așa ceva o să mă uit pe net și după alte soluții. Îmi place ideea de modularitate. Mi s-a întâmplat deseori prin bucătărie sau la televizor să pornesc cu o multipriză cu 4 posturi și în timp să am nevoie de mai multe pentru că mai adaugi vreun aparat în zonă. Când ai un sistem modular, mai pui un modul sau două și gata.

Dacă vreți să citiți mai multe despre dragostea mea pentru prize, citiți despre cum să elimini prelungitoarele de prin casă și despre o priză modulară în care ștecherul poate fi introdus în mai multe poziții.

    17 comentarii

  1. Standardul impune maxim 8 prize pe un circuit. Că pui tu acolo 8 prize NUMAI pentru consumatori mici, nu-i problemă, dar astea se insumează și cu alte prize din apartament. Iar în bucătărie ai de regulă consumatori mari, mai adaugi ceva din altă parte și cam poți să iei foc. Plus că se pot deconecta destul de ușor între ele, din neatenție, sau face un contact imperfect, dacă nu sînt fixate/lipite între ele.

      (Citează)

  2. 200-300 de lei????????? Chiar ieftin …

      (Citează)

  3. Văd că prețurile sunt similare cu produsele PowerCube de la Allocacoc, dar măcar alea arată mai bine.

    Chiar marți am luat un modul cu USB PowerCube și a costat 54 de lei, iar spre deosebire de modulul cu USB de la Askvader (care e mai scump), pe lângă cele două mufe USB ai și 4 prize Schuko. În concluzie, cam scumpă soluția de la IKEA.

      (Citează)

    • Sunt foarte bune power cube, dar trebuie sa ai mult loc in jurul prizei pe toate directiile, si arata ca o salata cu cabluri. Prelungitoarele in linie permit o organizare mai buna a cablurilor.
      Pe de alta parte, astea modulare se adreseaza unui nivel mai mare de OCD decat am eu: trebuie sa te roada rau faptul ca vezi o priza neocupata, altfel nu-mi explic. Nu vad de ce n-ai lua un prelungitor de 3 prize, si cand mai ai de adaugat aparate pui unul de 5 in locul lui. Si ambele costa mai putin decat unul de-asta.

        (Citează)

    • Nu mi-au placut niciodata powercube-urile. Mi se par foarte masive si inestetice daca trebuie sa le pui undeva la vedere. Si din cauza formei nici sa le ascunzi nu este prea usor.

        (Citează)

    • Mie prelungitoarele modulare mi se par o idee bună, e mai economic să iei unul cu trei prize și apoi să mai iei un modul cu încă trei prize atunci când apare nevoia. Mi-aș dori să fie mai multe așa (și sunt, am văzut la Lidl knock-off-uri de PowerCube unde nu mai plătești brandul și factorul wow al acestuia).

        (Citează)

    • Andrei G:
      Nu mi-au placut niciodata powercube-urile. Mi se par foarte masive si inestetice daca trebuie sa le pui undeva la vedere. Si din cauza formei nici sa le ascunzi nu este prea usor.

      Ideea din spatele design-ului PowerCube-urilor e să poți introduce eficient prizele alea butucănoase și mari cu transformator în ele. Pentru asta sunt foarte bune, în rest sunt de acord cu tine că sunt prea mari.

        (Citează)

    • ov1d1u:
      Mie prelungitoarele modulare mi se par o idee bună, e mai economic să iei unul cu trei prize și apoi să mai iei un modul cu încă trei prize atunci când apare nevoia.

      Doar ca nu prea sunt mai economice. Majoritatea prelungitoarelor modulare sunt mai de 2 ori mai scumpe decat echivalentul nemodular.

        (Citează)

    • Și eu am 3 powercube-uri (sau similare, nu mai știu marca), dar așa este, arată ușor inestetic și le-am folosit doar unde le pot ascunde după mobilă.

        (Citează)

  4. Știai că priza aia modulară din link-ul de la sfârșitul articolului e românească? E făcută la Mediaș. Le folosesc și eu des.

      (Citează)

  5. Or fi modulare, da’ cine sta sa le scoata mereu si sa le moduleze. Ca banuiesc ca majoritatea nu le aveti la vedere. Eu am toate prelungitoarele pe sub mobila, nici dreacu nu mai umbla la ele. Asa ca unde e beneficiu’ la modularele astea? Si usburile alea pe prelungitoare…..cam ce-as putea sa bag in mufa usb, cand prelungitoru e sub sifonier?
    Ptr usburi am ceva gen powercube, plin de usburi, care sta frumos p-un colt de masa si in care mufez telefoane, tablete si ce mai merge la usb.
    Mi se pare ca astia ne baga pe gat toate rahaturile, sub sigla “uite ce bine te organizezi cu firele prin casa”.

      (Citează)

    • Blackskull: Or fi modulare, da’ cine sta sa le scoata mereu si sa le moduleze.

      Nu le scoți mereu, ci rar. Este pentru situația când ai televizor, soundbar și o veioză într-o priză. Pui 3 module. Peste doi ani îți cumperi consolă și poate un charger de 2 controllere. Mai adaugi atunci 2 module tot acolo, nu cumperi un prelungitor mult mai mare.

      Blackskull: Si usburile alea pe prelungitoare…..cam ce-as putea sa bag in mufa usb, cand prelungitoru e sub sifonier?

      Not sure. Poți încărca controllere de consolă, poți pune vreo boxă simplă, vreun aparat pentru copii. Până la urmă acesta este avantajul la modulare, iei cu USB dacă ai nevoie.

        (Citează)

  6. Mult prea scumpe si urate si de fapt si cam proaste, e inacceptabil la banii astia sa nu aiba quick charge pentru USB.

      (Citează)

  7. Deci eu am făcut pozele la priză în ziua când de fapt mi-am cumpărat un birou din IKEA. Peste o săptămână apare știrea cu ploșnițe la IKEA Pallady. Sper să nu am surprize.

      (Citează)

  8. Folosesc niste prize modulare luate acum vreo 3 ani de pe aliexpress. fara nume pe ele, fara nimic. Am conectate 8 si nu am avut niciodata probleme cu ele.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus