un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Facebook tocmai a anunțat rezultate record, semn că va mai sta mult și bine cu noi

3 Feb 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Nu este ca și cum aș vrea ca Meta/Facebook să dispară. Angajează mulți oameni. Servicii precum Messenger și WhatsApp sunt foarte dificil de înlocuit. A devenit o companie de tipul “infrastructură” pe Internet.

Aș vrea doar să facă lucrurile mult mai bine, mult mai bine, cu o orientare user-first, nu money-first. În continuare rețeaua mi se pare un cancer al Internetului, care mai degrabă adună și dă voce tuturor elementelor care fac rău societății decât celor care o fac mai bună.

Orice ați crede, însă, despre Meta, cifrele arată că acestei companii îi merge incredibil de bine. Mai jos este evoluția acțiunilor Meta ieri, când au crescut cu 20% după anunțarea rezultatelor financiare trimestriale.

Compania a depășit cu mult așteptările analiștilor, de unde această creștere. Averea lui Zuckerberg a crescut cu 28 de miliarde de dolari ieri. Acum are o avere de 170 de miliarde de dolari, l-a depășit pe Gates și este pe locul 4 în lume.

Meta are acum recordul pentru cea mai mare creștere de valoare a unei companii într-o singură zi. Tot Meta are și recordul pentru cea mai mare scădere de valoare, peste 200 de miliarde de dolari într-o singură zi, în februarie 2022.

Acțiunile companiei valorau 375 usd în august 2021, apoi au scăzut la 200 usd în februarie 2022 și au ajuns la un all-time low de 90 usd în octombrie 2022. Astăzi valorează 475 usd după saltul recent și analiștii spun că va mai crește. Probabil și pentru că urmează ani electorali și asta înseamnă venituri mari din publicitate.

Meta pare de fapt să-și fi revenit spectaculos de bine după fiasco-ul cu metaverse-ul. Cu așa cifre, cert este că vor mai rămâne multă vreme pe piață și atunci întrebarea devine “ce s-ar putea face pentru ca Facebook să nu mai aibă atât de mare influență în viața oamenilor?” Cum îi poți face să nu mai creadă orice fake news promovat acolo, orice rețea de boți care amplifică niște conspirații, orice grup care le dă valoare propriilor idei, oricât de extreme?

Meta a anunțat și că va plăti dividende trimestriale de 50 de cenți per acțiuni. Cum Zuckerberg deține 350 de milioane de acțiuni la Meta, în următorul an va încasa 700 de milioane cash, pe lângă că rămâne cu toate acele acțiuni care valorează miliarde.

De asemenea, NVIDIA a crescut 300% față de acum fix 12 luni, că veni vorba. AI-ul a îmbogățit pe mulți.

    9 comentarii

  1. Nu imi este clar dacă lui Meta i-au crescut veniturile sau dacă a crescut doar valoarea de pe bursă.
    Astept să vină criza..

      (Citează)

    • For the fiscal year ended 31/12/2023: Meta Platforms Inc’s revenues increased by 15.69% and amounted to 134.90B. Net income increased by 68.53% to 39.10B. Net assets increased by 21.84% to 153.17B and EPS increased from 8.59 to 14.87.

        (Citează)

  2. Cum plm că Facebook a devenit cel mai plictisitor și/sau enervant loc posibil. Nu sunt chiar așa de mulți pensionari.

      (Citează)

    • Mai multe motive. Intră periodic noi oameni din țări mai sărace și numeroase, care acum dau de net și de Facebook. Au dat afară 21.000 de oameni și au redus multe proiecte de cercetare. Au crescut veniturile din publicitate, până la urmă.

        (Citează)

  3. Proști, da’ mulți. Capul lui Zuckerberg îl vrem.

      (Citează)

  4. Eu zic că va urca tot mai mult, iar google va scădea vertiginos pentru că nu vor putea rezolva problema spam-ului generat de LLM-uri. Deja văd o grămadă de site-uri 100% spammy care sunt peste stackoverflow în rezultate, și când intru e doar o clonă a aceluiași răspuns de pe stack overflow, dar are vreo 10 răspunsuri în plus complet artificiale.

    Aproape orice caut găsesc o grămadă de clone umplute de text generat automat. În maxim 2-3 ani google va fi inutilizabil fără revenirea brutală la sistemul de reputație, pentru că reputația va fi singura care va mai putea garanta ceva, restul se va putea genera și păcăli foarte ușor. Și nu, AI nu va putea detecta AI, e ca și un fel de criptare one-way, dacă nu știi pe baza a ce s-a generat textul inițial, va fi greu să deduci dacă e AI sau doar un om care chiar a scris ceva foarte academic.

    Iar Meta…well, orice AI model vrei să faci, nu prea va mai conta, vor fi pe toate gardurile, însă va conta cine are datele bune pe care să îl antrenezi, iar meta are cea mai mare bază de date de pe planetă despre oameni și comportamentul lor + inclusiv tot ce vorbesc în (ceea ce cred ei că e) privat.

      (Citează)

    • Este o problemă reală, dar tot Google este bine poziționat să ia măsuri din timp.

      Multă lumea zicea că Google e terminat când a apărut Bing cu ChatGPT. Uitau însă că Google are atât de mare cotă de piață încât își permite să piardă un pic din ea înainte de a veni cu un răspuns adecvat.

        (Citează)

  5. [..]va plăti dividende trimestriale de 50 de cenți per acțiuni. Cum Zuckerberg deține 350 de milioane de acțiuni la Meta, în următorul an va încasa 700 de milioane cash[..]

    Poate îmi scapă mie ceva că nu sunt familiarizat cu domeniul, dar pare că va încasa 175 de milioane cash nu 700, dacă se plătesc câte 1/2 USD de acțiune.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus