un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Știrile zilei despre tehnologie – 4 ianuarie 2024

4 Jan 2024  ·

ȘTIRI  ·

25 comentarii

Știri din România:

Cele mai importante știri:

Altele:

Pe lângă: multe zile libere în 2024.

    25 comentarii

  1. “Top 10 mărci auto” – bravo, Ford, cea mai mare scădere (din cele 2 mărci care au scăzut, restul au crescut). Bună ideea cu eliminarea Fiesta și Focus. Not.

    Poate cu ocazia aceasta aplicația Renovatio nu va primi o investiție, momentan este cea mai proastă dintre toate

    Typo?

      (Citează)

    • Am avut Focus și am fost mulțumit de el, chiar recomandam. În altă ordine de idei Duster automat pe benzină și cu 4×4 consider că o să fie la mare căutare și că au decis destul de târziu să îl producă.

        (Citează)

    • pahomi:
      Am avut Focus și am fost mulțumit de el, chiar recomandam. În altă ordine de idei Duster automat pe benzină și cu 4×4 consider că o să fie la mare căutare și că au decis destul de târziu să îl producă.

      Am Focus luat de nou in 2010 si sunt multumit.
      Duster automat 4×4? Nu am vazut stirea, ai vreun link? Din cate am vazut e fie 4×4, fie automat.

      Singura motorizare care va putea fi cuplată cu tracțiune integrală este TCe 130. Adică un motor de 1,2 litri, cu trei cilindri, supra-alimentat și cu tehnologie mild-hybrid pe 48v. Puterea maximă este de 130 CP, cuplul atinge 230 Nm, iar cutia va fi una manuală cu șase trepte.

        (Citează)

    • Ford din 2010 e tank pe langa modelele noi.
      Fiabilitate din ce in ce mai slaba.

        (Citează)

    • @enzo același model de focus l-am avut și eu, versiunea scurtă(hatchback).
      @alunelu văzusem unul într-un video demult(https://youtu.be/vI8oqzuQYw4?t=705) și pe pagina celor de la Dacia când am văzut motorizarea de 2.0 Benzină(TCe 150 EDC) am crezut că au și cu 4×4 la cutiile automate. Rămân la aceiași părere, dacă o să pună 4×4 pe benzină la 2.0 cred că o să rupă la vânzări, mai ales cu noul design.

        (Citează)

    • pahomi:
      @alunelu văzusem unul într-un video demult(https://youtu.be/vI8oqzuQYw4?t=705) și pe pagina celor de la Dacia când am văzut motorizarea de 2.0 Benzină(TCe 150 EDC) am crezut că au și cu 4×4 la cutiile automate.

      Renault Duster, ala nu se vinde oficial in UE.

        (Citează)

    • Nu mi-e clar dacă scăderea Ford a apărut pentru că au fost ei varză sau pentru că au modele la final de gamă, îmbătrânite, pe când ceilalți au venit cu noutăți în ofertă. Toate mărcile au ani și de scădere din astfel de motive.

      Știrea adevărată este că s-au înmatriculat de 2,5 ori mai multe SH-uri pentru prima oară în România:
      “În acelaşi timp, înmatriculările de autoturisme second hand înmatriculate pentru prima oară în România a rămas constant, la 316.695 unităti, fată de 316.332 unităti în 2022.”

        (Citează)

    • alunelu: Typo?

      Yes, thx.

        (Citează)

  2. din cele 17 zile libere pe 2024 doar 10 pica in timpul saptamanii, pe cand la bulgari pica 12 din 16, la croati 11 din 15, la cehi 10 din 13, la unguri 11 din 12, iar la ucrainieni 11 din 14. prin urmare doar cei care lucreaza weekendurile sunt campioni la zile libere pe 2024

      (Citează)

    • Hai, hai….
      Vorbeam cu o rudă, profesoară, era nemulțumită ca nu poate să-și ia concediu când vrea ea precum ceilalți bugetari. Nu-i ajunge ca are atâtea vacanțe.

      Nwradu, te rog să-mi dai unblock la Okochea, să nu mai fiu nevoit să folosesc alias.

        (Citează)

    • Dan.S: Nwradu, te rog să-mi dai unblock la Okochea, să nu mai fiu nevoit să folosesc alias.

      Ti-am dat. Te rog să nu-mi dai motive să-l blochez iar.

        (Citează)

    • Mulțumesc!
      Glad to be back.

        (Citează)

    • Nu e tarziu sa dea o ordonanta sa mute Pastele lunea.

        (Citează)

    • Mie mi se pare aiurea ca prima zi de Paste si prima zi de Rusalii sunt considerate zile libere nationale, in conditiile in care pica mereu Duminica, zi care oricum este libera in Romania.

      Adica avem doar 15 zile libere teoretice… nu 17 zile.

        (Citează)

    • Andrei G: Mie mi se pare aiurea ca prima zi de Paste si prima zi de Rusalii sunt considerate zile libere nationale, in conditiile in care pica mereu Duminica, zi care oricum este libera in Romania.

      Nu este zi liberă, foarte mulți muncesc duminica în magazine și horeca. Cu legea asta, patronii sunt obligați să le dea liber și lor sau să se considere că-i cheamă la muncă în zi liberă, ceea ce atrage anumite beneficii.

        (Citează)

    • nwradu: Nu este zi liberă, foarte mulți muncesc duminica în magazine și horeca. Cu legea asta, patronii sunt obligați să le dea liber și lor sau să se considere că-i cheamă la muncă în zi liberă, ceea ce atrage anumite beneficii.

      Nu prea este asa.
      Peste tot, pontajul se realizeaza in functie de numarul de zile lucratoare din luna/saptamana respectiva.

      Iar zilele lucratoare sunt calculate ca zilele de Luni pana Vineri minus sarbatorile legale din aceste zile.
      Daca avem:
      – saptamana cu sarbatoare legala Marti => rezulta 4 zile lucratoare (Luni, Miercuri, Joi, Vineri), iar angajatul trebuie sa primeasca 3 zile libere.
      – saptamana cu sarbatoare legala Duminica => rezulta 5 zile lucratoarea (Luni, Marti, Miercuri, Joi, Vineri), iar angajatul trebuie sa primeasca doar 2 zile libere.

      Asta este valabil indiferent daca programul standard este Luni-Vineri sau este Miercuri-Duminica.

        (Citează)

    • Ziua de duminică nu este zi liberă în ROmania și nici zi legala de odihna.
      Legea prevede doar dreptul la repaus saptamanal de 48 de ore, care se acorda de regula sambata si duminica, dar nu este obligatoriu nici pentru angajator și nici pentru angajat să-și ia repaus sambata-duminica, se poate acorda legal repaus luni-marti ,de ex.

        (Citează)

    • @Ovidiu, conform art 137 din Codul Muncii

      Art. 137. –
      (1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.

      (2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

        (Citează)

  3. Ma indoiesc ca vor incepe in martie cursele spre Ruse, ieri am vazut stirea asta
    https://www.news.ro/politic-intern/dan-motreanu-lucrarile-redeschiderea-liniei-tren-directe-bucuresti-giurgiu-s-au-efectuat-proportie-89-parlamentarii-pnl-giurgiu-cer-ministerului-transporturilor-informari-rapoarte-trimestriale-1922400303252024011021449317

    Pare ceva lupta interna intre penelisti si Grindeanu
    Oricum planul cu martie avea probabil sens daca intram in Schengen.
    Nu prea vad cum sa faca 50 de minute pana la Ruse cu tot cu controlul de frontiera.

      (Citează)

    • Sorin:
      Nu prea vad cum sa faca 50 de minute pana la Ruse cu tot cu controlul de frontiera.

      Poate fi facut control inainte de a te urca in tren, ca la Eurostar

        (Citează)

  4. Vezi ca ai greșit cu evacuarea JAL, a fost mai rapidă evacuarea efectivă. 18 minute a durat evacuarea plus bilanțul tuturor pasagerilor pe baza manifestului de zbor să vadă daca lipsește cineva. “it took crew 18 minutes to get all 367 travellers off the plane and safely accounted for.”, “It was not immediately clear what portion of the 18-minute operation was spent physically getting passengers down slides, but safety experts said interviews with passengers would be examined worldwide to help shape future evacuation procedures.” https://www.reuters.com/world/asia-pacific/how-japan-airlines-crew-led-367-passengers-safety-burning-plane-2024-01-03/

      (Citează)

  5. Marvel’s Guardians of the Galaxy | Download and Buy Today – Epic Games Store https://store.epicgames.com/en-US/p/marvels-guardians-of-the-galaxy

      (Citează)

  6. Aia cu Otopeni – Ruse e de domeniul Radio Erevan din mai multe motive. Am găsit aici mai multe explicaţii: https://www.romaniaferoviara.ro/l/clarificari-asupra-viitorului-tren-ruse-aeroport-otopeni-via-comana-pe-linia-102/

    Deci şansele să îi dea drumul din martie sunt nule, iar unele info nu au treabă cu realitatea, mai ales în ceea ce priveşte viteza cu care se va merge pe acest traseu.

    Cel mai important element în toată povestea asta va fi frecvenţa zilnică a trenurilor, în condiţiile în care noul traseu Bucureşti – Giurgiu ar fi mult mai util pasagerilor, atât navetişti, cât şi pentru accesul la Parcul Comana, ceea ce ar aduce un aflux mare de călători. Dacă se va face un românism, cu un program de trenuri din an în Paşte, atunci e cooperativa munca în zadar

      (Citează)

  7. Trenul ala cu stop in Gara de Nord pare pentru a mai ciupi niste calatori “interni”.
    Pierdere de timp trecerea printr-o astfel de gara care nu are continuitate, ci ai nevoie de manevre multiple pentru in/out.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus