un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Știrile zilei despre tehnologie – 11 decembrie 2023

11 Dec 2023  ·

ȘTIRI  ·

26 comentarii

Știri din România:

Cele mai importante știri:

Altele:

    26 comentarii

  1. Spotify ar rupe dacă ar băga în decembrie un filtru “No Christmas songs whatsoever”.

      (Citează)

  2. Referitor la eliminarea gazului pentru incalzire:
    Chiar acum am comparat pretul de pe ambele facturi – electricitate si gaz.
    0.78 lei pe kWh la electricitate si 0.685 lei pentru gaz.
    Centrala pe gaz este mai scumpa, se defecteaza mai des, are nevoie de revizii periodice iar randementul este de 93%, comparativ cu 99% centrala electrica.
    In plus, de obicei pentru constructiile noi bransamentul de gaz este cel putin triplu fata de cel electric.
    Daca mutam discutia la pompa de caldura, unde avem COP 3 sau chiar 4 deja este mult mai avantajos pe electricitate. Da, aici este costul pompei de caldura si costul mentenantei, ca sa fim corecti.
    Electricitatea o putem produce singuri – panouri fotovoltaice pe acoperis,

      (Citează)

    • Ai nevoie de curent pt pompa aia fix noapte iarna, cand nu prea e Soare.
      Ai nevoie de pompa de caldura(scumpa), montaj si instalatii aferente(f scumpe), schimbat calorifere cu incalzire in pardoseala, izolat muult mai bine(f scump) si baterii de mare capacitate ca sa stochezi toata energia asta(f scump) si multe fotovoltaice(f scump).
      Daca nu le primesti gratis si ai o casa mai veche nu prea e rentabil.

      Toate tarile astea au ars gaz 100 de ani si acum cand la noi inca nu a ajuns gazul peste tot trebuie sa il interzicem.Nais bre’!

        (Citează)

    • In teorie suna excelent. In practica la 3 camere la bloc consum > 1 MWh in lunile de iarna. Cam de cate hectare de panouri ai nevoie ca sa produci 30kWh intr-o zi de iarna?
      Si stai sa vezi cand te duci mai departe si constati ca 3 sferturi din energia aia e de fapt necesara noaptea, fix cand nu e soare. Deci mai trebuie si niste metri cubi de baterii
      Sau o retea electrica mult supradimensionata care sa iti ia megawatii aia ziua, vara (si sa-i dea cui?) si sa ti-i dea inapoi noaptea, iarna (de unde?)

        (Citează)

    • Chiar dacă prețul pe kwh o fi comparabil, nu poți compare consumul. Cu toate că dacă elimini toate subvențiile, plafonarile și pomenile de la stat…

      Iar gargara asta cu pompă+panouri o faci doar pe jumătate și doar după ureche. Eu am 12.8 kwpi panouri puse direct pe S și pompă de căldură la o casă izolată decent. CoP-ul este de-a dreptul 6-8, nu 3-4 cum spui tu, dar ce omiti este faptul că aia este la o temperatură exterioară de 10-15 grade. Când ai nevoie mai mare de căldură (iarna) eficiența pompei scade drastic și tot atunci poți să te piși pe ele panouri fotovoltaice și poți avea și mama acumulatorilor că n-o să îți acoperi consumul. A costat 20000€+ toată distracția, fără acumulatori care m-ar costa de la 10000€ în sus. Câți oameni crezi că își permit o asemenea investiție?

        (Citează)

    • Toti ignorati prima parte a mesajului meu.
      Centrala pe gaz vs centrala electrica, e aproape acelasi cost pentru combustibil.
      panourile fotovoltaice sunt pentru cei care au casa eficienta energetic, au camera tehnica unde pot monta un puffer plus acumulatori pentru electricitate.

      Si sa revenim la fotovoltaice:
      O instalatie de 26 kW panouri fotovoltaice cu invertor hibrid si 44 kWh stocare plus puffer de 2000l cu serpentina igienica plus un boiler simplu. Asigura incalzirea, apa calda si consumul casnic pentru 20 de zile din 30, iar in rest trebuie doar putin compensat din retea. Vorbim de cele 4 luni de iarna. Sa mai spunem ca vara se exporta 80% din electricitate care acopera lejer consumul suplimentar din iarna chiar cu compensarea 1:3.

        (Citează)

    • Florin:
      Toti ignorati prima parte a mesajului meu.
      Centrala pe gaz vs centrala electrica, e aproape acelasi cost pentru combustibil.
      panourile fotovoltaice sunt pentru cei care au casa eficienta energetic, au camera tehnica unde pot monta un puffer plus acumulatori pentru electricitate.

      Si sa revenim la fotovoltaice:
      O instalatie de 26 kW panouri fotovoltaice cu invertor hibridsi 44 kWh stocare plus puffer de 2000l cu serpentina igienica plus un boiler simplu.Asigura incalzirea, apa calda si consumul casnic pentru 20 de zile din 30, iar in rest trebuie doar putin compensat din retea. Vorbim de cele 4 luni de iarna. Sa mai spunem ca vara se exporta 80% din electricitate care acopera lejer consumul suplimentar din iarna chiar cu compensarea 1:3.

      Prima problemă în ceea ce spui este că pt 26kwpi îți trebuie ~80-90 mp de acoperiș pe sud, dacă vrei să ai eficiență în producție. 44kwh de stocare îți acoperă consumul pe 2-3 zile, în nici un caz pe 20 dacă tu nu vezi soarele cu săptămânile.

      Și din nou, vorbim de costuri. 26kwpi ~25k€, 44kw stocare ~18k€, puffer ~2k€ făcute așa rapid pe burtă, fără manoperă. Cam cât gaz plătești de 45k€?

      Și toate astea sunt gândite la o casă izolată, cu încălzire în pardoseală unde apa nu trece de 30 de grade, că dacă trebuie să încălzești la 50-60 de grade pentru calorifere bagi penisul în ea pompă.

        (Citează)

    • nici macar nu e vorba de cati oameni isi permit, dar cu 30k euro iti platesti gaz si curent timp de 25 de ani, pentru o casa ~250mp. deci treaba e ca nu renteaza. change my mind!

        (Citează)

    • Florin., repet intrebarea, ce suprafata ocupa panourile alea care dau 26kW? Eu gasesc pe google orientativ 10 mp/kw, dar daca ai tu deja instalat sistemul poti sa imi spui precis.
      Unde instalezi 200-300 mp de panouri? Pe o casa de 500mp amprenta la sol? Sau ocupi jumatate de curte?
      Nici nu discut costuri sau eficienta aici, doar spatiul fizic ocupat.

        (Citează)

    • Pe acoperis inclinat facut special spre sud la 37 de grade panourile ocupa ~ 5mp/kwp. in proiectie verticala mai putin. In plus mai sunt montate pe o copertina a unui carport si pe o copertina a unei terase.

      Nu este la casa mea, ci a unui client. Acesta are casa din ICF la standard de casa pasiva. Ventilatie cu recuperare de caldura, prin care functioneaza si un aer conditionat de duct (poti spune pompa de caldura aer-aer). In martie-octombrie totul functioneaza pe aerul conditionat, doar noiembrie-februarie are nevoie de incalzire conventionala. Incalzire in pardoseala uscata, care necesita 30 grade pe tur, alimentata din puffer. Pufferul are 3 rezistente simple, unde merge energia in plus. Sunt 3 rezistente si nu una mare pentru ca energia suplimentara variaza, se cupleaza cate una cu o automatizare simpla. Are si termosemineu care poate incalzi si el apa din puffer dar nu il prea foloseste pentru ca nu e nevoie. Isi incarca si masinile electrice cu ce are instalat.
      Sa nu uitam componenta de prosumator din toata instalatia.

        (Citează)

    • @Florin
      1. Deci vorbim de un acoperis care sa aiba 130 mp pe partea sudica, ceea ce se traduce intr-o casa cu amprenta la sol de minim 260 mp.
      Asta intr-o tara in care suprafata medie a locuintelor este de 48 mp.
      Care este procentul romanilor care au case cu amprenta la sol mai mare de 260 mp construite recent?

      2. Vara tu exporti 80% din energie acum, cand sunt 2-3 case care au panouri solare. Dar cand toate casele din cartier vor avea panouri solare, nu vei mai putea exporta nimanui fiindca toti vor avea acelasi surplus in timpul zilelor insorite de vara.

        (Citează)

    • @Florin deci cum bine am intuit din prima, vorbești din auzite și povești cosmetizate. Asta a fost cea mai mare problemă pentru noi când a trebuit să stabilim soluțiile energetice la construcția casei – să găsim pe cineva care să ne poată relata o experiență reală, fără cifre date de producători și distribuitori, fără vrăjeală, fără reclamă.

      Ceea ce are clientul tău acolo l-a costat cel puțin 100k de euro în plus față de o soluție standard (izolație bunicică, centrală pe gaz). Și vorbești de cazul ideal de construcție nouă, gândită din start pentru asta.

      Și repet, ți-o spun din perspectiva unuia care are panouri PV, pompa de căldură și AC duct de 45000btu. Într-adevăr, din martie-aprilie până prin noiembrie am avut in jur de 50kw consum din rețea (pentru că facem duș seara/noaptea) în condițiile în care nu am branșament de gaz, în casă au fost 22-23 de grade constant. Dar din noiembrie până prin februarie consum ~1000kw pe lună cu aport din PV aproape inexistent. Partea de prosumator (sunt și de ăla) e frecție la picior de lemn având în vedere că compensarea se face cantitativ dar în afară de kw efectivi, plătești în continuare toate taxele pt ce tragi din rețea. Până peste 2 ani când se va face compensarea financiară se vor schimba multe și slabe șanse să “câștigi” ceva.

      Faci o asemenea investiție pentru că poți și ai banii ăia de dat, nu să faci economie pe termen lung (doar dacă gândești pe vreo 150 de ani) și nici pentru comoditate (nu e ca și cum ar trebui să crapi lemne și să faci focul). Dar nu este o alternativă fezabilă la gaz din nici un pct de vedere.

        (Citează)

    • OK, asa cu casa proiectata de la 0, de niste oameni care stiu ce fac dupa cate se vede, pare fezabil. Dar asta e o chestie care e aplicabila poate la 10% din casele nou construite. Pentru majoritatea tot ce spui acolo e SF, noi inca descoperim polistirenul de 10cm lipit cu mamaligi.

        (Citează)

    • Ai cam tras de par cifrele alea ca sa iti iasa cum vrei tu.
      KW de curent este 0.8 lei daca esti la Hidroelectrica, altel ajungi pe la 1.3 lei plafonat sau chiar mai mult daca nu te incadrezi la plafonare. Si cu incalzire electrica NU te vei incadra la plafonare.

      Calcul pe factura personala la gaze, luna septembrie: am consumat 20 mc gaze, am platit 57.76 lei. PCS 10.63 kWh/mc.
      Deci acei 20 mc au insemnat 213 kWh/57.76 lei, adica 0.27 lei kwh de energie din gaz.
      Adica fix de 3 ori mai putin ma costa kw din gaz decat cel electric.

        (Citează)

  3. Legat de interzicerea centralelor termice de apartament, nu cred ca se poate aplica in momentul asta, poate la constructiile noi, dar nu poti interzice oamenilor din orase unde aproape 100% folosesc centrale pe gaz, ce vor face acei oameni ? Centrale electrice si pompe de caldura nu merge ca majoritatea nu au bani de asa ceva. Ne intoarcem la anii 90 cu sobe pe lemne la apartament…

      (Citează)

    • o centrala electrica de 6kW incalzeste lejer orice apartament.

        (Citează)

    • Cred ca mesajul nu este neaparat pe a desfiinta consumul de gaz cat de a desfiinta consumul individual de gaz. Ma gangesc ca va fi o explozie a centralelor de bloc sau de ce nu o reintoarcere catre un sistem centralizat.
      Sper sa am dreptate… si sa vezi cum ne vom reimprieteni cu vecinii.

        (Citează)

    • In Cluj-Napoca pentru locuintele colective cu mai mult de 6 apartamente este obligatorie centrala de bloc. In plus se aplica obligativitatea nZEB.

        (Citează)

    • sa speram totusi ca nu va exploda nimic…

        (Citează)

  4. Apropo de ” Mi se pare chiar hilar cum spuneau ei cu seninătate că reverse engineeringul este acceptat prin lege dacă are ca scop interoperabilitatea.”

    Poate nu-s destul de implicat, dar nu-mi dau seama ce-i așa de hilar dacă nu pe cale legală or blocat Apple serviciul.

    Hilar ar fi cât de siguri pe ei erau că Apple n-au ce să schimbe de la ei ca să le dea peste cap lucrurile.

      (Citează)

    • Da, au blocat pe cale tehnică, nu legală:

      We took steps to protect our users by blocking techniques that exploit fake credentials in order to gain access to iMessage

      Nu cunosc dedesubturile protocolului folosit de iMessage, dar mă aștept ca înregistrarea în serviciu să fie strâns legată de un identificator al dispozitivului, iar probabil Beeper fie refoloseau unul de la un anumit iPhone fie simulau unul. Cum Apple sigur are o evidență a dispozitivelor sale de pe piață, nu a fost foarte dificil să pună pe butuci aplicația Beeper Mini.

        (Citează)

    • De pe blog-ul jjtech.dev, cel care a făcut reverse-engineering protocolului:

      Warning: In order to generate the “validation data”, pieces of information about the device such as its serial number, model, and disk UUID are used. This means that not all validation data can be treated equivalently: just like with Hackintoshes, the account age and “score” determine if an invalid serial can be used, or if you get the “customer code” error.

      Note: The binary that generates this “validation data” is highly obfuscated. pypush sidesteps this issue by using a custom mach-o loader and the Unicorn Engine to emulate an obfuscated binary. pypush also bundles device properties such as the serial number in a file called data.plist, which it feeds to the emulated binary.

      Deci cum am bănuit, au folosit un serial number fals (ori reutilizat de la un dispozitiv real).

        (Citează)

  5. Florin:
    Pe acoperis inclinat facut special spre sud la 37 de grade panourile ocupa ~ 5mp/kwp. in proiectie verticala mai putin. In plus mai sunt montate pe o copertina a unui carport si pe o copertina a unei terase.

    Nu este la casa mea, ci a unui client. Acesta are casa din ICF la standard de casa pasiva. Ventilatie cu recuperare de caldura, prin care functioneaza si un aer conditionat de duct (poti spune pompa de caldura aer-aer). In martie-octombrie totul functioneaza pe aerul conditionat, doar noiembrie-februarie are nevoie de incalzire conventionala. Incalzire in pardoseala uscata, care necesita 30 grade pe tur, alimentata din puffer. Pufferul are 3 rezistente simple, unde merge energia in plus. Sunt 3 rezistente si nu una mare pentru ca energia suplimentara variaza, se cupleaza cate una cu o automatizare simpla. Are si termosemineu care poate incalzi si el apa din puffer dar nu il prea foloseste pentru ca nu e nevoie. Isi incarca si masinile electrice cu ce are instalat.
    Sa nu uitam componenta de prosumator din toata instalatia.

    Lumea tot te intreaba, dar vad ca nu dai raspuns : zi-ne un pret !
    La casa noua, care o construiesti – f ok, implementabil , super dude !(nu baterii , ca si alea te rup si un 5kwH, ca mai mult nu ai suprafata)
    Dar cand am o casa deja cu gaz, cu calorifere toata distractia ma duce la 30-35 K cu baterii si instalare incalzire in pardoseala.
    Si atunci vin sa te intreb: avioane sau rachete se viseaza?

      (Citează)

    • Poti inlocui centrala pe gaz cu una electrica, fara alte chestii complicate. vei vedea ca in curand gazul va fi mai costisitor decat electricitatea de la retea.

      Toate de mai sus, inclusiv ventilatia cu recuperare de caldura au fost ~ 42 000 Euro.
      Sistemele fotovoltaice aduc confort si o economie importanta, dar nu e pentru cei care cauta cele mai ieftine solutii.

        (Citează)

    • CCTD…
      Cum ziceam : e pretabil daca iti faci o casa noua…altfel, sa ne lase pe noi cu gazul nostru , ca intre timp China baga in aer de milioane de ori mai mult CO 2 decat o amarata de centrala pe gaz.
      In plus, nu e ca si cum, gazele astea arse nu merg in sus…deci sa ne calmam tatisoarele ca nu respiram cancer de la centralele pe gaz ale amaratilor

        (Citează)

    • Nu cred ca producerea de co2 e importanta ci reducerea dependentei de marele urs.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus