un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Porsche nu va mai vinde Macan în Uniunea Europeană din cauza regulilor de securitate digitală

18 Dec 2023  ·

AUTO  ·

6 comentarii

 

Nu mă așteptam la asta, având în vedere că SUV-ul Macan este cel mai bine vândut Porsche nu doar în UE, ci în lumea întreagă. Acum câțiva ani am vizitat o fabrică Porsche și zicea ghidul că 80% din vânzările companiei sunt SUV-uri, cu Macan luând marea majoritate a lor și modelul Cayenne într-o proporție mult mai mică.

Și totuși, Macan va fi scos de la vânzare în 2024, zic Jalopnik și Autocar. Motivul nu este legat de poluare sau alte norme care țin strict de partea auto, ci de securitate digitală.

De la 1 iulie, intră în vigoare o directivă a Uniunii Europene privind securitatea cibernetică a automobilelor. Aceasta spune că automobilele trebuie să fie protejate la atacuri cibernetice și diverse vulnerabilități, iar arhitectura electronică și sistemele software trebuie certificate. Nu știam acest lucru, dar așa o fi.

Porsche a proiectat modelul Macan înainte ca acest regulament să fie finalizat, iar modificarea în prezent a automobilului ar fi prea costisitoare. Directiva include și amenzi mari pentru fiecare vehicul pus în vânzare care nu respectă aceste reguli, am văzut vehiculată suma de 30.000 de euro per vehicul (nu per model, ci pentru fiecare mașină ieșită pe poarta fabricii).

Așa că Porsche renunță la modelul Macan cândva în 2024. Se va mai produce la Leipzig până în 2025, dar pentru piața americană și britanică și altele.

În 2024, însă, este programat pentru lansare un Macan EV, versiunea complet electrică a acestui SUV, care îl va înlocui pe piață. Acesta va fi prezentat în curând.

Chiar și așa, îmi pare rău să văd Macan-ul ieșind din schemă. Este una dintre mașinile pe care mi-ar fi plăcut foarte mult să le am, mi se pare o îmbinare perfectă de lux și performanță cu un gabarit pe placul meu. Cayenne și Panamera mi se par niște bărci mari, dar Macan…

Iată două imagini cu prototipurile de Macan EV, apropo. Vor arăta cam la fel ca mașinile pe combustie:

    6 comentarii

  1. O sa-mi cer avansul inapoi.

      (Citează)

  2. tevile false de evacuare. damn… nu ma asteptam de la Porsche.

      (Citează)

  3. Piața este făcută de cerere. Dacă vanzarile de EV nu merg bine vor reintroduce versiunea ICE.
    Acum 2-3 ani tot pe blogul asta am citit ca VW isi propunea să renunte la motoarele termice pâna in 2030. M-a bufnit râsul, astia cu NBA-uri sunt atât de pierduți in spațiu?.l Zilele astea am văzut titluri că VW suspendă temporar producția pentru unele electrice.

      (Citează)

  4. o sa cumpar din uk si-i mut volanu, ce sa fac…

      (Citează)

  5. Am un Macan GTS si minus cateva problemute rezolvate in garantie a fost impecabila si extrem de fun.
    INSA, e penibil ca Porsche inca vinde acest model lansat in 2014, proiectat pe o platforma veche de Q5 care e de prin 2009 daca nu ma insel. In loc sa scoata model nou, au facut 2 facelift-uri. Trebuia deja de 2 ani sa scoata model nou.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus