un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Huawei lansează căștile FreeClip cu un design deschis

15 Dec 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

Nici nu știam că există astfel de tipuri de căști. Le-am văzut ieri pentru câteva minute și cred că au șanse cu ele pe piața noastră. Căștile FreeClip sunt deschise, design open cum se zice în engleză, în sensul că nu se introduc pe canalul urechii, nici măcar în lobul acesteia.

Există un mic difuzor care stă la distanță de ureche, aproximativ jumătate de centimetru. Tu auzi bine muzica redată din căști, dar și alte zgomote ambientale din jur.

Practic, FreeClip se adresează unor oameni care:

  • nu suportă căști care le stau în ureche sau le cad des căștile din urechi.
  • vor să audă ce se întâmplă totuși în jurul lor, ceea ce poate fi util în multe scenarii. Ai call-uri toată ziua, dar vrei să auzi și ce-ți spun colegii de birou din când în când. Alergi, dar vrei să auzi mașinile sau oamenii din jurul tău.
  • te temi că-ți strici auzul folosind căști care redau sunetul direct pe canalul auditiv.

FreeClip arată astfel:

Au un difuzor sferic care este legat printr-o punte elastică de o pastilă ce conține bateria și unitatea de procesare. Puntea elastică părea bine gândită, elastică exact cât trebuie pentru a ține căștile bine fixate de ureche în mișcare, dar fără a te deranja.

Căștile se controlează prin apăsare pe ele, oriunde, și au o autonomie de 8 ore și 36 de ore în total cu cutiuța lor (care se încarcă prin USB-C sau wireless). Muzica se auzea bine. Au protecție IP54 la stropi de apă și praf.

Par a fi și niște dezavantaje, așa la o primă vedere. Întrucât nu izolează nici măcar prin acoperirea urechii zgomotele din jur, nu sunt căști pentru purtat pe avion sau în alte medii zgomotoase. Apoi, cei din jur aud că redai muzică. Nu prea se prind exact ce muzică este (difuzoarele căștii sunt bine direcționate spre tine), dar își dau seama că asculți ceva, ceea ce i-ar putea deranja.

Prețul mi s-a părut mare, costă 999 lei, bani la care iei căști cu anulare de zgomot performantă. Bănuiesc că este o nișă a celor care preferă căști deschise și Huawei lor li se adresează cu acest model. De remarcat și că, la achiziția prin Huawei Store, au o ofertă bună: 28 de lei în plus pentru a avea garanție extinsă și 20 de lei în plus pentru ca, dacă pierzi una dintre căști în decurs de un an, să-ți dea alta la schimb.

Ultima extraopțiune este foarte bun. Dai 1000 de lei pe căști, mai dai 20 și pentru a te proteja de riscul de pierdere. Simt că posibilitatea va fi abuzată de toți cei care își scapă casca în baltă sau o calcă sau o defectează în alte moduri, dar Huawei își asumă asta.

    19 comentarii

  1. De ce ai cumpăra ceva de la Huawei?

      (Citează)

  2. PartidulSpecialiiRomânia

    15/12/2023 la 2:38 PM

    Looks uncomfortable

      (Citează)

  3. La cum arata, daca erau ceva mai mari, puteau fi folosite si de către femei cum am văzut eu prin niște filme. In fine, par interesante, Radu a zis bine scenariile de folosire.

      (Citează)

  4. Nu am cum să nu îmi imaginez că au și rolul de a capta sunete din jur.

      (Citează)

  5. eu am dezvoltat o sensibilitate la urechi de la căștile in-ear sau over-ear și am ajuns să fac otită de cel puțin 2 ori pe an din cauza asta.

    în vară am fost la un control al acuității auditive după un astfel de episod și am descoperit conceptul de bone induction. așa că mi-am luat jucăria asta: https://shokz.com/products/opencomm2?variant=42859112562888

    best spent money.

    1. căștile sunt mai comode decât care se bazează pe urechea internă și pe osul maxilarului pentru a transmite sunetul.
    2. sunt water proof (de multe ori am intrat în call-uri în timp ce făceam duș, nimeni nu s-a prins)
    3. microfonul se aude foarte bine în call-uri
    4. ai totuși idee ce se întâmplă în jurul tău, în detrimentul noise cancelling-ului

    iar ca preț, e sub ceea ce propune Huawei.

      (Citează)

    • Subscriu! Am avut toate modelele de Apple AirPods in-ear si am sfarsit cu forme nasoale de otite si cu timpan perforat de multiple ori. Totate castile sunt ok atat timp cat le folosesti ponderat. Daca le porti cum faceam eu(aveam 2 perechi pt ca atunci cand se termina bateria luam perechea de rezerva in urechi) atunci ai nevoie de model cu transmitere osoasa.

        (Citează)

    • Gabi Udrescu: am descoperit conceptul de bone induction

      Și eu sunt curios să simt cât de bine este redat sunetul pe conducție de acest tip. Vreau să văd dacă muzica se aude la fel, că vocea este mai simplu de transmis.
      Nu cred însă că sunt concurente cu caștile normale, nu pare ceva ce ar purta oamenii prea ușor la ureche când merg la sală sau la alergat.

        (Citează)

    • Dan: Am avut toate modelele de Apple AirPods in-ear si am sfarsit cu forme nasoale de otite si cu timpan perforat de multiple ori.

      man, wtf? Îți urez multă sănătate!
      Ascultai la volum ridicat sau doar faptul că le-ai folosit multe ore ți-a adus problemele astea?

        (Citează)

    • Potrivite doar daca lucrezi într-un call center.
      Te-ai vedea iesind pe strada cu asa ceva ?
      Ce se prezinta in acest articol e o solutie pt intreaga zi, le-ai pus dimineața si ai uitat de ele.

        (Citează)

    • Există și variante fără microfonul ăla foarte lung. Am văzut că bone-induction sunt în general targhetate către alergători (și sportivi).

        (Citează)

    • Alea de intră în canalul auditiv îți nenorocesc urechile din cauză că nu se aerează și flora bacteriană crește de cam 700 de ori.

        (Citează)

  6. Sunt mai multe variante, și Sony au unele “open ear”, JBL, si am văzut și pe la alții. Au alte sisteme de fixare. Mi se pare interesant conceptul și aș vrea să le încerc. Eu nu suport căștile în-ear, ma dor urechile după câteva minute. Și cad foarte repede. Iar cele over ear par cam mari pentru mers pe stradă și noise cancelling-ul pare cam periculos.

    Ar fi interesant dacă ai mai face câteva review-uri.

      (Citează)

  7. Chiar arata fain, zici ca e veriga din aia in ureche cum mai poarta punkerii. Dar arata super misto.

      (Citează)

  8. Ca om care are tinitus in mod constant de multi ani de nici nu mai stiu cand a aparut, sunt cam dependent de casti in timp ce dorm.
    Ideea e ca sunt multi ca mine si nu prea avem ce sa alegem dintre castile de pe piata, astfel incat sa dormim pe o parte confortabil cu ele in urechi. Nici aceste Freeclip-uri nu satisfac, e clar ca nu suntem in targetul acestor casti. Exista o nisa de sleepbuds dar nu prea sunt ce trebuie.
    Exista ceva la nivel de promisiune, Ozlo sleepbuds, dar meh, promisiune si o gramada de bani.
    In schimb aceste casti par bune pentru a le purta aproape non-stop in timpul zilei. Nu risti sa faci otita/infectii locale.
    Din cauza ca eu port des casti nu am suportat niciodata castile in-ear. Asa ca am avut samsung galaxy buds live si acum sony linkbuds (alea ca doua cerculete unite, am incercat, nu pot sa dorm cu ele). Asta cand vreau sa fiu mobil.

    Cand stau in casa port niste over-the-ear Sony wh-1000xm3 pe care le am de 4 ani, din 2019, si cu care DORM aproape zilnic. Nu-mi vine sa cred cum au rezistat aceste casti abuzului pe care il aplic lor in fiecare noapte. Dorm pe o parte si urechea de la perna o pun direct pe perna si deci trebuie sa indoi casca spre spate, astfel incat sa stea doar pe urechea de sus. Si ma mut des de pe o parte pe alta. Nu pot sa le recomand indestul(pe varianta mai noua XM4)! Sony all the-way la casti over-the-ear!

    Ma tot uit dupa perne care permit casti, insa nu prea am dat peste ceva care sa-mi satisfaca nevoia cu adevarat. Poate astea dar tot nu, ca pari foarte egoist in ochii colegului de pat: perna-ergonomica-pentru-dormit-innovagoods-v0101175.
    Cred ca aici e un loc in piata :)

      (Citează)

  9. eu folosesc beoplay EX si sunt f multumit de ele :)

      (Citează)

  10. Astea arata a bile a….le

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus