un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Îmi place noua alertă din Waze (porțiune de drum cu multe accidente)

9 Nov 2023  ·

AUTO  ·

6 comentarii

Waze va introduce în curând un nou tip de alertă pentru șoferi: porțiune de drum pe care au loc frecvent accidente.

Arată ca mai jos:

Eu încă nu o am pe telefonul meu, dar alții spun că li s-a activat opțiunea. Probabil este un rollout global treptat.

Alerta în sine seamănă cu indicatorul rutier de bulină neagră în triunghi. Oficial este indicatorul de zonă cu risc ridicat de accident È™i “reprezintă un sector de drum cu lungimea de maximum un kilometru, pe care, într-o perioadă de 5 ani consecutivi, s-au înregistrat minimum 10 accidente grave de circulaÈ›ie, soldate cu cel puÈ›in 10 persoane decedate sau rănite grav.”

Acum și în Waze și îmi place ideea. Este bine de știut că urmează o porțiune de drum pe care au loc des accidente pentru că asta te face mai atent. Poate că este vreo trecere de pietoni mai ascunsă, poate o curbă periculoasă, poate niște străduțe unde nu se dă bine prioritate — nu contează exact, scopul este să te facă mai atent.

Cei de la Waze spun că nu vor să te bombardeze cu astfel de alerte, așa că le vor limita ca număr și le vor afișa doar pe drumurile pe unde nu circuli uzual, ceea ce probabil este o idee bună. Eu le voi activa imediat ce apar în aplicație.

În alte știri, pe DN2/E85 spre Moldova, Drumul Morții, începe reconfigurarea în porțiuni de 2+1 benzi, ca să nu se mai circule pe acostament. O să dureze câțiva ani, desigur.

    6 comentarii

  1. mda, pe E85 reconfigureaza la 2+1 benzi: pe portiunea unde avem 1 banda si acostament/o banda si jumatate limita de viteza e de 100km/h, pe portiunea largita e doar de 80km/h. Nu ma prind care e logica…

      (Citează)

    • Apar posibile probleme la revenirea de la 2 benzi la 1 banda – cam asta e explicatia simpla.

        (Citează)

    • Daca apar aceste probleme si trebuie sa scada viteza maxima la 80, nu e o recunoastere implicita a faptului ca se merge mai prost in varianta noua?
      Scad viteza cu 20% si cresc densitatea de masini cu cat?

        (Citează)

    • Ba da, se merge mai prost, ceea ce e tragic având în vedere faptul că înainte se mergea mai bine dar se murea mai des. La român important e să se meargă bine, că de moarte se fereÈ™te el singur.

        (Citează)

    • din partea mea poate sa faca tot e85 o banda si cu limita de 60. macar asa nu mai dau flashuri toti cazanarii sa te dai sa mearga ei cu 5km/h mai repede.

        (Citează)

    • S-a zis si mai sus, dar reiau pentru claritate: logica e sa nu mai moara oameni!

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus