un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Israelienii au interceptat o rachetă în spațiul cosmic folosind un interceptor Arrow 2 hipersonic

9 Nov 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

O rachetă israeliană Arrow 2 a distrus o rachetă balistică suborbitală lansată din Yemen. Intercepția s-a făcut la o altitudine de peste 100 de kilometri, care este considerată limita spațiului cosmic.

Este o premieră. Este prima astfel de intercepție făcută într-un conflict, unde o rachetă avea rol clar de bombardament. Anterior astfel de interceptări s-au făcut doar în regim de test, probabil de către americani.

Și mai uimitor pentru performanța sistemului Arrow 2 este că a fost dezvoltat de către israelieni. Au avut know-how american, dar Arrow a fost dezvoltat și produs integral în Israel, dorința fiind de a dezvolta un sistem mai performant decât Patriot-ul american.

Sistemul a primit numele Arrow în SUA și Hetz în Israel. Arrow 1 a fost o demonstrație tehnologică. Arrow 2 este sistemul de rachete aflat în producție și serviciu. Racheta în sine are 6,8 metri lungime, zboară cu maxim Mach 9 (2,5 km/secundă), intrând deci cu brio în categoria rachetele hipersonice, și are un focos de 150 de kilograme în vârf.

Arrow anti-ballistic missile launch2.jpg
By US NAVY – Link

Cu ajutorul unor radare performante, racheta interceptează și se detonează la distanță mică de racheta-țintă, distrugându-o și pe aceasta. Rachetele acestea sunt instalate în baterii de 6 unități pe un trailer.

Arrow 2 launcher. Circa 2006–2007.
By Link

Există și Arrow 3, cu capabilități care nu sunt clare. Israelienii spun că poate zbura și mai sus în spațiul cosmic, fiind capabilă să distrugă și sateliți. În dezvoltare este Arrow 4, cu scopul de a intercepta rachete hipersonice.

 

Ca să înțelegeți nebunia conflictului din acea zonă, racheta interceptată de Arrow 2 fusese lansată din Yemen. Voiam să scriu asta de acum 2 săptămâni, când un distrugător american a distrus alte 3 rachete lansate din Yemen către Israel, dar m-am luat cu altele.

Yemen este la 1.800 de kilometri distanță de Israel! Între cele două țări se află întreg teritoriul Arabiei Saudite, una dintre cele mai mari țări din lume!

Asta se întâmplă acolo. De la graniță de nord a Yemenului și până în Israel, poate în Eilat sau Ierusalim, sunt vreo 1.800 de kilometri. Ca analogie, este ca și cum noi din România am lansa din când în când rachete către Londra. Cam aceeași distanță este și între România și capitala britanică.

Yemeniții sunt susținuți de iranieni pentru a lansa aceste rachete. Pare o activitate riscantă, rachetele acelea trec peste Mecca și peste Medina în zborul lor, un mic accident acolo și mâine Yemenul dispare, invadat de Arabia Saudită. Uneori și iranienii lansează rachete către Israel, deși sunt 1000 de kilometri între cele două țări.


Practic, dacă trăiești în Arabia Saudită, Irak sau Iordania, din când în când trec rachete pe deasupra ta deoarece alte țări se bat de la distanță așa.

sursa: Gizmodo.

    2 comentarii

  1. Nu inteleg de ce are o performanta uimitoare pentru ca a fost dezvoltat de israelieni. Faptul ca israelienii sunt buni la tehnologie, de la software la hardware, e o noutate pentru tine?

      (Citează)

  2. Ma bucur ca uite, am ocazia sa citesc si la Radu ca israelienii mai fac lucruri bune si in cer, nu doar pe pamant! 😆😆

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus