un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Bursă, cripto, imobiliare, fonduri – ediția de noiembrie 2023

23 Nov 2023  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Ultimele 30 de zile au fost de creștere pentru acțiuni. NASDAQ 100 a ajuns la un nivel istoric pentru acest an. Chiar și Bitcoin a crescut. Probabil toată piața se pregătește pentru căderea tradițională din ianuarie-februarie.

BURSE

Situația mea în eToro în data de 21 noiembrie este:

  • o săptămână: +0,5%
  • o lună: +7%
  • 3 luni: +2,37%
  • 6 luni: +5,68%
  • 12 luni: +14,76%
  • YTD: +18,6%

Îmi place acel YTD. Depășesc performanța lui S&P 500 pe aceeași perioadă. Asta mă face să mă simt mai bine, dar deloc mai bogat.

Poate părea că a fost o lună liniștită, dar realitate nu este aceasta. De exemplu, NVIDIA costă 500 usd astăzi, dar pe 31 octombrie era 400 usd. Apple este 190 usd, dar pe 26 octombrie a fost 166 usd.

Eu am vândut unele dețineri când scădea valoarea lor și le-am cumpărat din nou când am considerat că au ajuns la punctul de inflexiune, de unde și plusurile din lista de mai sus.

În prezent, sunt profitabil pe: Lululemon, Adobe, Eli Lilly, Visa, Mastercard, Pepsi, NVIDIA, McDonald’s, Intuitive Surgical, Microsoft, Novo-Nordisk, Amazon, Berkshire Hathaway, Meta, Apple, ASML, Google și TSMC. Se învârt aproape de profitabilitate Crowdstrike și Liberty Media Formula One Corp.

Nu mă așteptam ca Lululemon să fie cea mai profitabilă deținere, deși compania canadiană face o treabă bună în athleisure. Eli Lilly și Novo-Nordisk au crescut constant pe măsură ce medicamentele lor anti-diabet au fost aprobate pentru tratamente de scădere în greutate și chiar s-a demonstrat că micșorează riscul de boli cardiovasculare. Cine s-ar fi așteptat la asta? De obicei te aștepți la efecte secundare nefaste.

NVIDIA a anunțat chiar zilele trecute un venit cu 206% mai mare YoY în trimestrul 3, depășind așteptările. Acțiunile crescuseră deja până la un maxim de 504 dolari înainte de anunț, iar apoi au scăzut 1%. Motivul scăderii este legat de limitările pe care SUA le impune vânzărilor în China, care au impact direct în venitul NVIDIA. Chiar și așa, analiștii dau în medie o estimare de 639 usd pentru valoarea acțiunilor peste un an.

Și Amazon și-a revenit și acțiunile au crescut lent, dar constant în ultimele luni. Motivul, zic eu, este legat de recăpătarea încrederii investitorilor după ce Amazon a mai tăiat din business-urile lor secundare, au micșorat cheltuielile cu Alexa și tot felul de servicii prea puțin populare, și s-au concentrat pe eficiență în activitatea lor de bază. Prețuri mai bune, logistică mai bună (n-am zis mai bine plătită), folosirea AI-ului pentru a îmbunătăți paginile web de produs și sortarea review-urilor relevante etc. Gândiți-vă că recent au modificat și politica privind livrările în Europa, oferind livrare gratuită în România din Germania la comenzi de peste 49 euro. Rezultatul se vede treptat și la bursă, iar analiștii dau compania în categoria Strong Buy.

Mi-am vândut deținerile la Tesla când valoarea scădea. Încă nu am recumpărat. Cred că o voi face în două tranșe, una acum și una după lansarea Cybertruck (30 noiembrie), cu riscul de rigoare ca atunci acțiunile să crească.

Cybertruck este un pariu riscant. Mulți se plâng de calitatea construcției. Mașina în sine este foarte grea și, dacă primele review-uri după lansare vor fi proaste, cred că o mare parte din cele peste 500.000 de precomenzi se vor anula.

Nu degeaba spunea Musk că această mașină ar putea îngropa compania Tesla. Aș mai adăuga că și propriile sale declarații de pe Twitter ar putea avea acest efect.

Pe de altă parte, Model 3 cu facelift probabil se va vinde foarte bine. Am fost într-o zi la Supercharger, erau 6 acolo în același timp. Două mașini erau ale aceluiași cuplu, el și ea, numere consecutive, fiecare cu Tesla lui (și nu-i prima oară când văd astfel de cupluri, apropo). Cel mai probabil toate au fost cumpărate fără tichete Rabla Plus, care nu cred că se mai găseau în acea perioadă. Altfel spus, treaba merge, electronii curg prin mașini.

Microsoft a crescut mult în această lună. Au tot lansat produse îmbunătățite cu AI, apoi au anunțat că-l iau pe Sam Altman la ei și acțiunile au bubuit. A doua zi au scăzut un pic, după ce au anunțat că poate nu-l mai iau pe Altman. Orientarea lor spre AI este însă clară și investitorii iubesc AI-ul în această perioadă.

Iată companiile din S&P 500 vizualizate pe o lună de zile. Doar sectorul Oil & Gas a scăzut:

Indicele Fear & Greed este pe lăcomie, după ce acum o lună era pe teamă extremă. Wtf, indice?

Iată evoluția pentru S&P 500 și NASDAQ 100, care arată ca niște etape montane de Turul Franței:

BURSA ROMÂNEASCĂ

Ah, bursa românească. Se fac aproximativ 3 luni de când mi-am făcut cont pe Tradeville și am băgat niște bani în el și apoi acei bani în câteva plasamente pe Bursa de Valori București. Iată câteva concluzii:

  • este cea mai plictisitoare bursă din lume! Uneori nu se întâmplă nimic acolo, sunt companii care au doar câteva tranzacții zilnice.
  • uneori valoarea acțiunilor variază fără un motiv clar sau doar pentru că vreun ministru creț anunță idei și mai crețe, iar a doua zi le retrage.
  • toată lumea pare a sta aici pentru dividende.

Ce vreau să zic este că problema lichidității mici de pe BVB pare a fi reală. S-a activat multă lume la listarea Hidroelectrica și s-a văzut că sunt bani în piață, dar apoi se stă din nou cloșcă pe ouă.

Per total, acțiunile și indicii bursieri cresc, semn că economia România este în creștere, dar ați văzut știrile privind încetinirea ritmului și alte asemenea zvonuri pentru anul următor. Pe de altă parte, ar trebui să vină bani din PNRR și să trickle down în toate domeniile, deci nu este clar ce se va întâmpla.

Eu unul sunt pe +5,92% față de momentul când am intrat în Tradeville.

Uitați acum dilemele mele. Am acțiuni la Fondul Proprietatea, luate ca să primesc dividendele acum vreo două luni. Valoarea lor a scăzut mult în același moment, iar apoi s-a apreciat ușor de pe la 0,45 la 0,53 lei.

Acum Fondul Proprietatea a anunțat un plan de buy-back de acțiuni. Vor să recumpere 1,6 miliarde de acțiuni și oferă 0,6319 lei pentru ele. Am trei variante:

  1. le vând și eu acțiunile deținute de mine pentru 0,6319 lei bucata și profit.
  2. mai cumpăr acum alte acțiuni FP la 0,53 lei și le revând și pe acelea la 0,6319 lei. Momentan sunt oferite din piață 289 milioane de acțiuni, iar FP are bani să cumpere 1,6 miliarde, deci loc mai este. Este foarte posibil să nu fie niciodată subscrise cele 1,6 miliarde. Este foarte posibil și să se subscrie chiar mai multe (termenul este 5 decembrie, se pot întâmpla multe până atunci), caz în care cred că se vor cumpăra proporțional cu subscrierea fiecărui investitor.
  3. le țin în continuare în speranța că FP va crește în viitor peste 0,6319 lei. Aici nu e clar ce se întâmplă, statul român părea că nu vrea să continue mandatul actualului manager, adevărul este că pot evolua oricum, inclusiv în jos. Hidroelectrica era cea mai interesantă pentru investitori deținere a FP.

Am cumpărat acțiuni la Sphera Franchise Group. Dacă tot mănânc KFC, măcar să profit indirect de asta. Acțiunile au crescut ușor săptămâna trecută, cam odată cu anunțarea Crispy Shaorma în meniul KFC. Coincidență? Cred că da.

CRIPTO

Bitcoin a avut o creștere neașteptată în ultima perioadă, trecând de la nivelul de 26k-27k la cel de 36k usd și momentan staționând acolo. Am scris separat despre asta, cică sunt 80.000 de milionari din bitcoin și 80% dintre cei care dețin bitcoin sunt pe profit acum.

Așa o fi. Văd că în ultimele zile a scăzut un pic, probabil pe fondul știrii că CEO-ul Binance demisionează după ce a făcut o înțelegere cu autoritățile care îl acuzau de practici mai puțin legale. Exchange-ul va plăti și 4 miliarde de dolari amendă.

Bitcoin este la cel mai înalt nivel de după februarie 2022, apropo, când era pe la 45k usd pe fondul invaziei Ucrainei.

Ethereum a avut o creștere similară, s-a dus de la pragul de 1,5k la 2k. Ripple s-a dus la 0,66 usd înainte să scadă la 0,6 usd, peste cotația de acum o lună, dar sub ath-ul din iulie, când a urcat aproape de 0,8 usd.

Mi se pare o perioadă proastă de investit în cripto. Poate că vor crește, dar sunt șanse mai mari să scadă.

FONDURI DE INVESTIȚII

Probabil a fost miracol de Sf Dumitru pentru că toate fondurile deținute de mine în ING/NN/Goldman Sachs sau cum vreți să-i spuneți sunt pe plus! N-am mai văzut de mult verde across the board.

De fapt, 26 din cele 31 de fonduri Goldman Sachs din ING sunt pe profit la un an, exact ca luna anterioară, dar probabil acum sunt mai-pe-profit™, ca să folosesc un termen de expert.

IMOBILIARE

Într-o zi am scăpat pe site-ul imobiliare.ro și m-am crucit la niște prețuri. “Penthouse” pe Progresului, la One, 475.000 euro pentru 4 camere și 133 mp. Penthouse pe Kiseleff însă, pe lângă MAE, 2 milioane de euro! Și are 177 mp, nu 700 mp sau vreo altă suprafață din aceasta în care te poți ascunde cu succes de nevastă.

Am citit o analiză imobiliare.ro pe Economedia despre piața chiriilor și creșterile din unele zone. Situația ar fi cea din infograficul de mai jos:

Pe la dobânzi la credite nu s-a schimbat nimic, nici nu mai fac calculele. Cred că, după ce acum vreo lună s-a spus că BNR nu va schimba dobânda de referință prea curând în jos, nici băncile comerciale nu vor face astfel de mișcări. Creditele rămân scumpe.

 

asus s5507

    8 comentarii

  1. Tesla a fost la un momentan dat sub 200 actiunea pe la final de Oct. De ce ai cumpara acum cu 230?

      (Citează)

  2. Ar fi interesant un articol despre cum completezi declaratia unica pt impozitarea castigurilor de la bursa.

      (Citează)

    • Ce am inteles eu “dupa ureche”:

      Daca folosesti brokeri inregistrati in Romania si nu depui in mod normal declaratie unica (nu ai PFA, venituri din chirii sau altele extra salariale) nu prea ai nevoie sa completezi nimic.Impozitul pe castigul din vanzarea actiunilor se retine la sursa. Pierderile nu mai conteaza de anul asta.
      Teoretic ar trebui sa declari dividendele, dar si alea sunt impozitate la sursa. Doar daca ai niste tari mai exotice unde ti-au retinut deja mai mult decat conventia de dubla impunere si vrei sa “recuperezi” diferenta, dar inteleg ca in practica nu te ajuta ca nu poti sa compensezi diferenta aia cu nimic altceva. Tari care iau mai putin decat procentul din conventie nu prea sunt, exceptie notabila UK care iau 0 pana la o anumita suma.
      Repet, teoretic TREBUIE sa depui declaratie si daca ai luat 3 dolari dividende, dar practic nu te cauta nimeni.

      Doar daca faci un purcoi de bani din dividende si depasesti 6/12/24 de salarii minime ai de platit CASS la ele, deci devine necesara declaratia.

      Desigur eu nu sunt contabil sau inspector ANAF, deci nu te baza pe ce scriu, verifica cu unul.
      Eu depun oricum, din cauza acelor praguri de CASS care sunt cumulate cu celelalte venituri.

        (Citează)

    • Teoretic, ca PF depui declaratie pentru toate veniturile non-salariale realizate in anul de referinta. In declaratie, functie de tipul de venit pe care il declari si de marimea sumelor se calculeaza si ulterior plateste impozit pe venit si CASS (asig sanatate).

      Cu exceptia chiriilor si a unor tipuri de venit unde impozitul nu se retine la sursa, impozitul este varsat la stat in momentul incasarii venitului direct de catre platitorul de venit (ex. in cazul investitiilor de orice fel pe care le-ai lichidizat in cursul anului, platitorul de venit este banca sau societate de investitii prin care ai operat sau compania unde detii direct actiuni in caz ca esti owner sau co-owner care primeste dividende).

      Insa toate tipurile de venit non-salarial pe care le realizezi genereaza obligatia de a plati CASS daca suma lor depaseste o grila de niveluri de venit, cum spunea antevorbitorul, care pleaca de la 6 salarii minime pe economie si merge pana la 24. Tu platesti 10% din nivelul unde te incadrezi (formularul calculeaza automat). Daca faci 1M de euro, tot 10% din 24 salarii minime pe economie platesti (vreo 7500 lei). :-)
      Declaratia se poate depune oricand pe timpul anului de referinta pana pe 25 Mai anul urmator, moment in care trebuie sa faci si plata sumelor rezultate (impozit si/sau CASS). De notat ca daca depui declaratia anticipat pe baza de venit estimat, poti sa o redepui in forma rectificata/corectata pana pe 25 Mai anul urmator (uneori mizezi pe niste venituri cand depui anticipat si daca din varii motive nu se mai intampla acele venituri sau variatiile sunt importante, depui rectificativa si platesti sumele conform ultimei variante trimise, din 2017 pana azi nu am avut nicio problema si nicio sincopa in relatia cu ANAF via SPV si email).

      Succes
      ps: nu-s contabil doar un contribuabil obisnuit :-)

        (Citează)

    • Uite un clip scurt despre dividendele din strainatate
      https://www.youtube.com/watch?v=fzHaGJ_tnZY

        (Citează)

  3. “Poate că vor crește, dar sunt șanse mai mari să scadă.”

    Superb!

      (Citează)

  4. renunta la actiuni, bursa si investitii pe hartie si vei avea o viata mai linistita.

      (Citează)

  5. eToro acela, daca nu ii pui la treaba si altfel, sunt cam degeaba.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus