un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sondaj: ați plăti pentru Facebook sau Instagram fără reclame? (cei de la Meta sunt duși cu pluta și cred că da)

4 Oct 2023  ·

GÂNDURI  ·

24 comentarii

Sunt zvonuri că Meta ar putea introduce abonamente lunare plătite pentru cei ce vor să elimine reclamele din Facebook și Instagram. Prețurile sunt foarte mari: 10 euro pentru Instagram sau Facebook și încă 6 euro pentru fiecare alt cont suplimentar asociat celui principal.

În plus, aceste abonamente vor fi mai scumpe cu 30% dacă vor fi cumpărate din AppStore sau Google Play pentru că Meta nu vrea să suporte taxa acelor platforme și o transferă tot utilizatorului.

Cred că cineva la Meta este dus rău de tot cu pluta daca are impresia că utilizatorii vor plăti în număr mare astfel de prețuri pentru a elimina reclamele și trackingul personal din Facebook sau Instagram. Acelea sunt prețuri pentru care primești toate filmele și serialele din Netflix pe lună, tot fără reclame, nu rețele sociale pline de fake news sau selfie-uri.

Pentru ce să dai 10 euro pe Facebook? Și încă 6 euro pe Instagram? Și încă 6 euro dacă ai încă un cont sau profil de Instagram, probabil, că eu așa înțeleg structura de prețuri?

Sigur că unii ar da, dar în număr mic. Poate cei de prin agenții media sau power userii de top ai acestor plaforme. Restul, însă, nu o vor face.

Ce trebuie reținut aici, însă, este că Meta s-ar putea nici să nu caute mulți abonați, de fapt. Problema este că UE îi presează să ofere Facebook și Instagram fără tracking personal de orice fel. Regulamentul GDPR însă nu forțează companiile să ofere acces gratuit la platforme în astfel de condiții, așa că Meta ar putea spune “dacă vrei fără tracking și reclame personalizate, accesul la rețelele noastre sociale costă bani”, așa cum multe servicii online sunt oferite direct contra-cost de creatorii lor. Iar cine acceptă trackingul personal, primește acces gratuit.

Cam aceasta este miza acestor posibile abonamente zvonite.

Ați plăti 10 euro/lună?

(vedeți direct rezultatele)

Loading ... Loading ...

surse: TechCrunch, 9to5mac.

    24 comentarii

  1. https://www.reddit.com/r/memes/comments/bd2kz3/streaming_pretty_good/

    Acu vre 2-3 ani am oprit toate abonamentele diverse pe servicii online, ca se adunasera la un numar nesimtit. Mai am abonament la gamepass pe vreo 3 ani (facut cu conversie) si la google photos pentru extra spatiu.

      (Citează)

  2. E simpatic băiatul ăsta (Zuck), dar aș vrea să comenteze cei care au votat că ar plăti.

    De reclame n-o să scăpăm prea curând pentru că au întins prea tare coarda, iar lumea e scârbită și nu se grăbește să plătească pentru ceva ce e aparent gratuit.

    La film ar trebui să se mai schimbe lucrurile, altfel se va ajunge la piraterie, probabil mai agresiv decât înainte de serviciile de streaming.

      (Citează)

  3. As accepta sa fiu platit ca sa incep sa le folosesc.

      (Citează)

  4. Eu nu as plati, in schimb cred ca vor fi multi dispusi sa plateasca. Mai putini din Romania si mai multi din UK, US …

      (Citează)

  5. Eu nu folosesc niciuna din ele pentru ca mi se par niste platforme idioate si inutile.
    Dar daca as fi utilizator, as plati fara probleme. Data mining-ul e un lucru foarte rau iar Meta a dovedit de fiecare data o lipsa completa de etica sau bun simt.

    Asta e o chestie pe care mi-am dorit-o de mult la Google. Prefer oricand sa platesc direct pt. un serviciu decat sa sa imi vanda ei date personale.
    Platesc deja pt. Youtube Premium si face absolut toti banii, nu as avea nicio problema sa extind asta.

    Orientativ, sub 9% din userii de Youtube au Premium, dar de la ei au venit peste 35% din venituri anul trecut.

      (Citează)

  6. Laughing in folosesc facebook doar pe PC deci cu adblock, iar pe telefon doar messenger si asta rar.

      (Citează)

    • Reclamele de pe Facebook și Instagram de obicei trec și de AdBlock. Eu văd reclame cu uBlock Origin

        (Citează)

    • @Octavian Breda, nu ai suficiente adblockere, de-asta :D
      Am asa:
      adblocker ultimate
      ublock origin
      adblock
      adblock plus

      Nu trece ceva de la FB decat foarte, foarte rar si atunci de obicei e ceva in neregula cu netul nu imi dau seama exact ce se intampla.
      pe instagram reclamele nu mi se par intruzive … deocamdata.

        (Citează)

    • Reclamele pe facebook sunt inserate ca postări nu le blochează adblock.

        (Citează)

    • N, probabil ca nu stii ce e aia reclama pe facebook. Uita-te in feed ai doar postari de la prieteni sau la care au reactionat/comentat prietenii, atunci nu ai reclame. Ai orice altceva, aia e reclama. Mie imi apar in draci articole de la mihai vasile cu blog, desi nu e nici sharuit nici liked de cineva dinb reteaua mea.

        (Citează)

  7. Nu voi plăti. Dar mi-aș dori sa facă acest pas, poate se vor duce pe copcă… Pe mine nu reclamele mă deranjează în acest moment, ci algoritmul în care îți bagă conținut, faptul că nu sint reglementați mai deloc (any?), că marketplaceul e plin de boti si scamuri si raportez degeaba nu ma baga nimeni in seama. Abia astept un motiv din asta sa plec de tot.

      (Citează)

  8. Fb l-am inchis, pierdeam prea mult timp si nu aveam nici un castig.

      (Citează)

    • Aș plăti să nu se mai deschidă aiurea câmpul de comentarii, aici. Sau nu vrei sa mai citim comentariile…
      Pe bune, l-ai mutat pe stanga unde ajung si mai ușor pt ca folosesc mâna stângă, alta nu pot.
      Există o soluție și ți-o dau gratis. Butonul să acționeze deschiderea dacă este apăsat și eliberat in aceeași zonă! Așa funcționează majoritatea butoanelor de comentarii, doar tema ta nasoală a moștenit de la creator asta cu apăsare si.. Hop! Vrei sa comentezi.

      Câțiva euro pe Fiverr te rezolva.

        (Citează)

  9. Ma gandesc ca asa cum sunt destui cei care platesc pentru Youtube Premium, se vor gasi si utilizatori care sa plateasca pentru Facebook/Instagram Premium.

      (Citează)

    • Andrei G: asa cum sunt destui cei care platesc pentru Youtube Premium

      eu platesc de multa vreme youtube si nu am in plan sa opresc.
      in schimb, instagram am intalat doar sa testez (nu folosesc real, nu folosesc des, etc), iar facebook am folosit “pe vremuri” si acum am ramas din inertie acolo (folosesc tot mai rar si mai putin, iar messengerul lor e inactiv de ani pt mine), deci aproape ca l-as inchide si cand e free.

      fb si insta au o problema de ce livreaza, nu de cost, lucru care la youtube sta diferit.

        (Citează)

  10. Acelea sunt prețuri pentru care primești toate filmele și serialele din Netflix pe lună, tot fără reclame

    Pai o sa se scumpeasca si Netflix lunile urmatoare, asa ca egalitatea nu se va mai aplica

      (Citează)

  11. Nu. Și așa nu folosesc să postez, gratis. Să se spele pe cap cu ideea.

      (Citează)

  12. eu as plati. Mi se pare ff util fb pt a tine legatura cu oameni pe care ii vad rar. Sunt prof si am ff multi copii care imi sunt dragi si cu care ma mai vad ocazional pe la evenimente tech si in rest ma bucura cand ii vad ca sunt bine si realizati. + colegi de scoala, liceu, facultate, joburi.

    Am renuntat la fb din motive de suggested posts si ads si cred ca as plati pt a primi serviciul si nu pt a fi eu produsul

      (Citează)

  13. Reclamele ma deranjeaza mult mai putin decat suggested posts. Toate tampeniile pamantului imi apar acolo si nici nu mai poti sa te uiti pe fb la altceva.

    Nu pricep de ce fb crede ca o sa petrec mai mult timp pe platforma lor daca imi arata niste femei care isi lipesc peruci de cap sau niste asiatici care isi storc punctele negre, decat daca imi arata postari de la paginile la care am dat EU like. Nu are sens pt mine aceasta strategie

      (Citează)

  14. Facebook este o porcărie care ÎNCĂ mai merge câtă vreme lumea (50+) încă o confundă cu internetul.
    Facebook e o furăciune pe față. Acum vreo 3-4 ani am cumpărat de la ei urmăritori pentru o pagină Facebook. Apoi ce s-a întâmplat? Facebook mi-a redus groazanic reach-ul paginii. Ca să mă convingă să plătesc și pentru vizibilitatea postărilor. Marș, măăăă!

    Da, știu, acum e o prostie să plătești pentru urmăritori, în loc să sponsorizezi pur și simplu postări. Dar, practic, Facebook m-a văzut că dacă dau bani și a zis că dacă-mi limitează drastic reach-ul, atunci o să scoată alți bani de la mine.

    Nu le-am mai dat nici un ban de atunci.

      (Citează)

  15. Eu de exemplu am găsit multe magazine foarte bune (zona alimente/băuturi) din reclamele FB, deci mai mult mă ajută decât să fie deranj.
    Pe de altă parte, nu îmi imaginez să stau fără abonament YouTube Premium, să suport reclamele acolo (vorbim de dispozitive fara posibilitate AdBlock, nu PC). Aproape la fel de “scandalos” părea și la ei, și știu multi ce încă nu concep să plătească YT…

      (Citează)

  16. As plati pentru FB fara reclame.
    Apar acum multe prostii si pierd timpul.
    L-as folosi astfel doar pentru a vedea ce mai fac cunoscutii si atat, asa cum a fost gandit.
    Si sa nu imi mai sugereze filmulete cretine si reclame care chiar cand sunt raportate nu sunt scoase (e acum un semi-deepfake cu Esca)

      (Citează)

  17. Bineinteles ca ultimul paragraf e raspunsul, normal ca nu vor abonati.

      (Citează)

  18. As plati “fara reclame” anumite platforme pe care le folosesc(deja o fac la Youtube), dar Facebook si Instagram nu sunt zone de interes pt mine. Deschid aceste aplicatii de 2-3 ori pe saptamana si urmaresc pe aceste platforme doar ce mai fac prietenii indepartati care nu am ocazia sa socializez… Nu urmaresc stiri si influienceri pe facebook/instagram.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus