un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Războiul care nu se va termina niciodată

18 Oct 2023  ·

GÂNDURI  ·

30 comentarii

Mi se pare oribil ce se întâmplă acum în Israel și în Gaza. Dincolo de evenimentele punctuale, mi se pare îngrozitor faptul că israelienii și palestinienii sunt atât de mult adânciți într-un cerc vicios al urii reciproce și al războiului din care nu cred că vor putea ieși vreodată.

Nu în următorii zeci de ani, oricum, având în vedere că acum —că până acum, înainte de o eventuală invazie a fâșiei Gaza sau ce o pregăti Israelul acolo— deja s-au pus bazele unei noi generații de oameni care doar se vor urî între ei după ce și-au văzut familiile și casele distruse de cealaltă parte.

Regiunea aceea se apropie de un secol de lupte aproape permanente. Dacă nu ați citit deja articolul meu despre istoria Palestinei, ar trebui să-i alocati câteva minute. Cred că a fost unul dintre cele mai citite articole românești în săptămâna trecută. Pe scurt, regiunea aceea este locuită de evrei și de arabi la comun de peste 1.500 de ani. După 1917 și mai ales după al doilea război mondial, mulți evrei au emigrat în zona Palestinei din lumea întreagă și în 1948 și-au declarat independența statului Israel.

Conflictul cu populația arabă a locului mocnea de mult, dar în acel an al independenței lucrurile au luat-o pe traiectoria care i-a adus astăzi aici. Israelienii au început un program masiv de deportare a populației arabe din întreg teritoriul țării spre lateralele acesteia, spre Gaza și spre Malul de vest.

Peste 750.000 de arabi au fost deportați sau forțați să se mute. Am citit undeva că, pentru ca cei deportați să nu mai aibă unde reveni acasă, israelienii au demolat peste 500 de sate locuite anterior de palestinieni. Au fost și masacre, precum cel din satul Deir Yassin. Mai jos un supraviețuitor vorbește despre acea zi.

Vă reamintesc și că regiunea este doar un pic mai mare decât Dobrogea, iar în ea trăiesc astăzi vreo 15 milioane de evrei și palestinieni. Deportările și masacrele și demolările de atunci, numite de arabi Nakba, “Catastrofa”, au dus direct la războaiele cu țările vecine și la sutele de lupte și de atentate teroriste din ultimii 80 de ani. Palestinienii trăiesc în tabere de refugiați și în zone mici și aglomerate, dependenți total de Israel pentru electricitate și apă și chiar și alimente. Doar vreo 4.000 din două milioane au permis de muncă în Israel.

 

Și acum probabil că totul va continua pentru alte câteva decenii. M-am uitat pe filmările și știrile care au apărut în această săptămână din zona Palestinei. Ce s-a întâmplat la festivalul Nova din Israel, unde soldați palestinieni au omorât fără discriminare sute de civili, va rămâne mereu în mintea oamenilor. Întreaga zi de atunci chiar va fi un fel de 9/11 pentru israelieni.

Sunt clipuri video, filmate de camere de bord rămase în funcțiune pe automobile, în care soldații Hamas scot civili din mașini, îi împușcă în spate, îi jefuiesc de ce aveau prin buzunare și pleacă mai departe. Sunt martori care au supraviețuit ascunși cu orele printre cadavre sau în pădure.

În alte clipuri, filmate de cei din jur, soldații intră într-o secție de poliție și omoară polițiștii, apoi se baricadează acolo până seara. Alții trag în mașini care fug din zonă. Părinți și copii mici au fost răpiți și duși în Gaza. Sunt înregistrări telefonice cu părinți care vorbeau cu copiii lor când aceștia au fost uciși de militanți.

Într-un clip se vede cum un palestinian aruncă o grenadă într-un adăpost mare cam cât o baie de apartament, în care se refugiase o întreagă familie de evrei. N-au reușit să deschidă ușa, așa că au aruncat o grenadă înăuntru și au plecat. Nic Robertson de la CNN intră ulterior acolo și, deși cadavrele fuseseră luate de mult, cameramanul său vomită aproape imediat de la miros.

Intrarea într-o grădiniță din Be’eri:

O casă din Be’eri:

Uitați un clip din orașul Sderot.

 

Am citit și cum a avut loc operațiunea. Fâșia Gaza este înconjurată de un gard înalt de 6 metri, cu sârmă ghimpată și senzori pe el, iar fundația este de beton până la o adâncime neprecizată, pentru a nu putea fi ușor săpat pe sub el. Pe partea israeliană sunt turnuri de supraveghere (automate, probabil camere cu detecție de mișcare și termoviziune) din 150 în 150 de metri.

Pe 7 octombrie, palestinienii au folosit drone comerciale de mici dimensiuni pentru a lansa exploziv asupra unor astfel de turnuri, apoi au folosit exploziv pentru a distruge bucăți din gard, prin care soldați pe motociclete au trecut în Israel. În alte părți, au folosit tractoare pentru a dărâma secțiuni din gard prin care apoi au trecut mașini. Peste 3.000 de rachete au fost lansate în acea zi.

Întregul atac a avut și o componentă sinucigașă. Mulți militanți s-au baricadat și s-au luptat cu forțele israeliene până la moarte, fără a se retrage înapoi în Gaza.

Este o acțiune teroristă, pur și simplu. Soldații palestinieni au avut ca scop să omoare ce le iese în cale, nu să atace vreo infrastructură militară israeliană.

 

Ce fac israelienii de atunci, însă, nu mai poate fi numit război, ci doar răzbunare. Ochi pentru ochi, la propriu. Începe să semene a genocid sub scuza “ei au început”.

Sunt o mulțime de clipuri din Gaza care arată blocuri înalte, 8-10 etaje și unele cu mai multe scări, prăbușindu-se sub bombardamentul israelian și omorându-i pe toți cei din jur. Cum poate fi acesta un răspuns militar legitim? Chiar și presupunând că acolo locuiau câțiva luptători Hamas, cum poți justifica distrugerea unui întreg bloc de apartamente pentru asta?

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de BBC News (@bbcnews)

Apoi israelienii au cerut ca aproximativ un milion de palestinieni să părăsească nordul fâșiei Gaza și să se refugieze spre sud. Întreaga zonă este cam cât București. CNN are povestea unui palestinian care a făcut asta, și-a părăsit casa și a plecat în alt oraș din sud, iar blocul de acolo, deși în afara zonei vizate de israelieni, a fost bombardat. Omul respectiv și alți 12 membri ai familiei sale, inclusiv 7 copii, au murit, plus cine știe câți alți locatari.

UNICEF a precizat că peste 700 de copii au murit deja în Palestina, cifră din 13 octombrie.

Gaza City înainte și după bombardamente, pe 12 octombrie:

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de BBC News (@bbcnews)

1.400 de israelieni au murit în atacul de pe 7 octombrie. De atunci, peste 2.800 de palestinieni au murit în bombardamente, spun autoritățile lor. Câți erau soldați și câți erau civili?

Un reporter palestinian al CNN a filmat bombardamente în timp ce fugea de acolo:

De 8 zile, de fapt, la știri vezi doar despre civili palestinieni morți. Dezgroapă aproape continuu morți și răniți din ruinele clădirilor bombardate. Mor pe capete acolo civilii, iar invazia efectivă nici nu a început, dacă va fi una.

Erau luptători Hamas în toate clădirile de mai jos?

Fac o paranteză. De când s-a născut Alice, știrile și imaginile cu copii răniți și morți mă afectează mult mai tare. Mi se pune un nod în piept. Mă uit oricum la știri și la astfel de imagini din două motive. Întâi pentru că nu vreau să trăiesc închis într-o bulă în care nu știu ce se întâmplă în lumea din afara ei. Apoi pentru că așa sunt și mai recunoscător pentru tot ce am, pentru că trăiesc într-o țară liniștită și ferită de astfel de conflicte.

Nu știu însă cum reușesc reporterii să vadă chiar și zilnic astfel de scene, să le fotografieze și să le filmeze de aproape, apoi să vorbească despre ele într-un stil informativ, jurnalistic. Uneori li se mai agață și lor vocea sau îi vezi cu ochii emoționați, dar nu mai mult de atât. N-aș putea avea genul acela de stomac.

 

Situația poate fi mult mai rea în viitor. Sunt imagini cu copii nou-născuți în spitale din Gaza, în incubatoare, care ar muri dacă li s-ar tăia energia electrică. Este o criză a apei acolo. Ieri o conductă de apă a funcționat pentru 3 ore, dar nu este suficientă apă pentru întreaga populație și nu mai au nici mâncare. Spitalele sunt pline de răniți. Foarte mulți vor muri dacă nu vor avea electricitate și medicamente. Morgile sunt deja pline de cadavre.

Update: nvm. Peste 500 de oameni au murit într-un spital bombardat pe 18 octombrie. Palestinienii dau vina pe israelieni. Israelienii spun că au imagini cu o rachetă lansată de palestinieni și care s-a defectat și a căzut pe spital. Dar oamenii de acolo tot morți sunt.

 

Dinspre Egipt vin câteva camioane cu ajutoare umanitare. Pe toate celelalte părțile este statul israelian.

Culmea este că nici Egiptul nu vrea refugiați palestinieni și nici Iordania nu-i vrea pe cei din Malul de vest, cu care se învecinează. Înțeleg motivul. Dacă palestinienii trec acum în Egipt sau Iordania, nu se vor mai întoarce niciodată acasă. Israelienii probabil vor ocupa și mai mult din Gaza sau Malul de vest, iar egiptenii și iordanienii nu vor să le dea motiv pentru asta.

O declarație a guvernului din Israel spune:

The Prime Minister made it clear that Israel was attacked by vile and cruel murderers, went to war determined and united, and will not stop until it destroys the military and governmental capabilities of Hamas.

Cum se va putea face asta? Hamas este descentralizat și ascuns în populație pe acolo. Începe Israel un holocaust împotriva palestinienilor, în numele găsirii celor din Hamas printre blocuri? Rade totul de pe fața pământului? Începe de fapt un genocid, cu motto-ul “ei am atacat primii” în față?

Personal sper că Biden se duce astăzi în Israel și ca să-l tragă de mână pe Netanyahu și să-i spună “boss, exagerezi și nu va ieși nimic bun din asta”. Momentan alte țări arabe nu se implică, dar nici nu vor asista la nesfârșit fără să facă nimic.

 

Aproape 50% din populația palestiniană are sub 15 ani. Au avut o natalitate foarte mare acolo, alimentată și de gândul că doar numărul mare, egal cu al israelienilor, îi poate face să întrețină în continuare lupta pentru un stat palestinian adevărat.

Asta, însă, va fi o generație care va crește știind momentele de acum, bombardamentele masive, blocurile care cad precum în cele mai rele cutremure și miile de cadavre scoase din molozul lor. Ce poate ieși de aici decât război în continuare?

Și deja se întinde în lume. Sâmbătă, un băiat de 6 ani din Chicago a fost omorât pentru că era de origine palestiniană. De fapt, era născut în SUA din părinți mutați acolo acum 9 și respectiv 12 ani, probabil bucuroși că au scăpat de război.

Proprietarul casei în care locuiau, un bărbat de 71 de ani, a intrat peste ei acasă, i-a acuzat de crimele din Israel, apoi a înjunghiat-o pe mamă și l-a omorât pe băiatul de 6 ani cu 26 de lovituri de cuțit. L-a arestat poliția, dar nici o pedeapsă nu poate fi suficientă, mai ales la vârsta aceea și pentru o minte nebună.

Totul pentru o bucată de pământ cât Dobrogea, pe care nici băiatul și nici criminalul său nu au călcat vreodată.

    30 comentarii

  1. Nasol ce se întâmplă acolo, din păcate mereu și civilii vor suferi în conflicte de genul, acum speram sa nu înceapă un val mare de atentate prin diverse capitale/orase importante sau mari din lume.
    Asta că le-a tăiat apa, lumina și curentul , iar Hamasul sare sus și tare că mor civilii de la ei… păi când ai atacat Israelul și civilii nu te-ai gândit că o să taie ăia conducta? Când aud asta că vai ce aiurea e Israelul că le-au taiat utilitățile, mi se pare ipocrizie…. gen da-ne apa, curent și mâncare ca să putem lupta în continuare contra ta.

    Poate dacă nu atăcau civilii așa cum au făcut-o, inclusiv alte naționalități, lumea era mai solidară, dar asa….

      (Citează)

    • De acord. Deja a fost terorism si in Brussels, un dement fanatic a omorat 2 turisti suedez.

      Pt cei carora le plac conspiratiile, o teorie mai atractiva decat aia ca Israelul stia de planuri dar nu le-au impiedicat ca sa poata rade Gaza este aceea ca Rusia cu mana Iranului i-a incurajat pe dementii din Hamas sa faca asta, ca sa creeze o alta criza in lume si sa mai scada ajutorul pentru Ucraina.

      Hamas stia foarte bine ce o sa urmeze dupa actiunea lor, doar ca sunt atat de dementi incat nu vor decat sa omoare evrei cu orice pret, inclusiv cu pretul vietii civililor din Gaza.

        (Citează)

  2. Nu este niciun genocid din partea Israelului. Cand ideologia ta este cea a mortii si martirizarii, esti condus de delir religios si pui centura de bombe in jurul propriilor copii, la un moment dat o patesti. Aia e.
    De ce crezi ca niciun stat din jur nu-i accepta?

      (Citează)

  3. Imi pare rau, nu pot sa am solidaritate cu niciun palestinian, in momentele astea. Si cine deosebeste intre militantii Hamas si civili e induiasator de naiv. Acolo un civil e un militant neinarmat. Marea majoritate, daca ar trebui si ar putea, ar ucide un alt civil evreu fara sa clipeasca. Si viceversa.

    Ne miram acum ca mor civili intr-un razboi, ca si cum nu stim nimi despre istoria omenirii, saptamana trecuta am ajuns si noi pe planeta asta, si uite domle ce se intampla.

    Iar toate statele care fac apel la ratiune, sunt pur si simplu ipocrite.
    Iar toate discutiile despre ce a fost acum 80 de ani sunt doar de spart seminte.
    Acum este frica, este teroare, este ura, emotie, razbunare. Care pe care.

      (Citează)

    • Nu poți să ignori contextul istoric când vine vorba de evenimente actuale, mai ales că 80 de ani nici măcar nu e foarte mult. România a pierdut Basarabia tot de vreo 80 de ani dar zidurile murdărite cu “Basarabia e România” arată că încă nu am trecut complet peste asta. În cazul Israelului și a Palestinei e și mai rău, căci palestinienii au fost constant împinși la marginea societății de israelieni.

      Nu există sfinți în povestea asta, cel mult putem discuta despre cine e mai rău și cine e mai puțin rău.

        (Citează)

  4. ”Culmea este că nici Egiptul nu vrea refugiați palestinieni și nici Iordania nu-i vrea pe cei din Malul de vest, cu care se învecinează. Înțeleg motivul. Dacă palestinienii trec acum în Egipt sau Iordania, nu se vor mai întoarce niciodată acasă. Israelienii probabil vor ocupa și mai mult din Gaza sau Malul de vest, iar egiptenii și iordanienii nu vor să le dea motiv pentru asta.”

    Nu chiar. Egiptul abia s-a stabilizat cât de cât după problemele cu Frăția Musulmană, iar Iordania e un stat stabil prin comparație, dar care are o oareșce istorie cu „luptătorii pentru libertate” palestinieni. Nu vor să se lege la cap cu o masă mare de oameni cu un potențial serios de a crea probleme, au în vecinătate exemplul libanez al unui stat de succes controlat de miliții .

    În fapt, e o atitudine comună multor state arabe (plus Iran, capul răutăților) , care sunt mai interesate în a vedea un Israel slăbit, ideal desființat, decât un potențial stat palestinian (sau, Allah păzește, preluarea refugiaților). Stat palestinian care a avut șansa să se dezvolte, contrar propagandei vehiculate în stânga și în dreapta. Doar că au ales Hamas (și s-au complăcut, eventualii opozanți), în aceeași politică, mai bine sărim în aer cu capra vecinului decât să vedem de a noastră.

      (Citează)

    • Nu este greu de gicit unde vor merge refugiații. Sunt problematici pentru vecini așa că vor fi trimisi în Europa și în SUA.
      Israelul scapa de ei, ii trimite vesticilor.

        (Citează)

  5. Ceva imi spune ca, de data asta situatia isi va gasi o rezolvare definitiva, chiar daca vor muri multi oameni.

      (Citează)

  6. Ai scris total eronat în articol despre “soldați palestinieni”, “soldați hamas”, “luptători palestinieni” … cuvântul corect pentru acei nenorociți este “teroriști palestinieni”, “teroriști hamas”.
    Cum scrie și în comentariile de mai sus, nici o țară vecină sau musulmană nu îi dorește pe acei demenți.

      (Citează)

    • N-ai ce să ii ceri, lumea tot îi zice să fie atent la ce postează dar el o ține în a lui, calitatea articolelor scade și tot scade dar ce nu face omul pentru ceva mai mult trafic?
      Crezi că sunt greșeli astea? Știe prea bine ce face și va continua să facă asta, csf ncsf, nu toți au coloană.

        (Citează)

    • Exact. Asta e o eroare frapanta, cu soldatii hamas repetat aiurea, macar pentru ca ei daca sunt prinsi nu sunt tratati ca prizonieri de razboi, ne facand parte dintr-o armata regulata. Doi, ideea din titlul ca razboiul nu se va termina niciodata. Sigur conflictul este acolo din ’48 si nu se va termina niciodata, dar ceea ce a inceput saptamana trecuta se va incheia aproximativ rapid, cand se vor satura israelienii de tocat la ga(o)zari, pana nu o mai ramanea piatra pe piatra acolo. Ceilalti iubitori de capre din jur, inlcusiv palestinienii din west bank nu se vor baga prea mult, pentru ca stiu ca daca o fac o sa fie si ei facuti fasole batuta.

        (Citează)

    • Teroristii au copii, de aceea i-a numit soldati, el si cu BBC-ul…

        (Citează)

  7. am vazut ce bine o duce Europa cu problema imigrantilor tocmai fiindca au fost oamenii prea blanzi. Orice palestinian uraste crestinii si evreii. S-au tocat miliarde de dolari in Gaza si nu au facut nimic, pana la urma orice cetatean e un limitant Hams si vor creste sa devina extremisti.

    Pe de alta parte copiii aia nu au nici o vina ca sunt crescuti in ideologia asta, probabil asa am fi si noi daca am creste in situatia aceea.

      (Citează)

  8. Cat timp vor fi evrei in arealul ala plin de arabeți, nu va fi liniste acolo. Pot sa omoare toti hamașii si hezbolahii sufletului. Liban, Iran, Siria, Iordania, Irak, Egipt chiar si Turcia, tot acolo raman. Si astia n-or sa zica niciodata, gata boss hai s-o lasam moarta si sa-si vada fiecare d-ale lui. Numai vecini simpatici.

      (Citează)

  9. “Erau luptători Hamas în toate clădirile de mai jos?”

    da erau. e trecut chiar in doctrina lor faptul de a se folosi de cladirie civile (locuinte, scoli, gradinite, tabere de refugiati) ca punct ‘de lucru’ (lansari de rachete, intilniri, comasari de luptatori etc) pentru a obtine simpatie ca lupul cel rau ataca civili si o scuza pentru terorism.

    armata isr anunta ininte ca in 10 min sa se evite zona de interes folosind sms-uri gen ro-alert tocmai pentru a evita civilii. ghici cine bruiaza chestiile astea si impune blocaje pe strazi pentru ca civilii sa nu se poata deplasa.

      (Citează)

  10. nu inteleg ce se tot bate moneda atat pe copii morti. bine, bine, copii blah blah. avand in vedere durata conflictului, astia care au atacat israel sunt copiii de acum 20-30-40 de ani. la ce sa ai mila de copii? ca peste 20-30-40 de ani sa atace iar vreun concert? nu, mersi.

    chiar tu zici ca e o generatie care va creste cu bombardamente in minte si tot ce vor face e sa continue razboiul.

      (Citează)

  11. Aparent:

    – nu israelienii au tras in spitalul ala, ca e tot acolo;
    – explozibilul a cazut intr-o parcare si nu exista crater;
    – n-au murit 500 de oameni.

      (Citează)

  12. Tot vad mesaje de ura fata de palestinieni. Eu sunt ateu, mă doare fix in … de religiile lor. Ce știu este ca acea zona a fost populată dintotdeauna de mai multe popoare de mai multe religii, a fost cotropita si condusa de alte tot felul de imperii până când in anul 1948 SUA a inventat statul Israel pentru a-si spori aria de acoperire a intereselor geopolitice si militare. Odată cu apariția statului Israel a început coșmarul tuturor celorlalte populații din zona. Faptul ca Palestina e de fapt la mâna Israelului și e ținută în foamete de atâția ani nu ar trebui sa ne mire de anumite reacții, mai ales că mulși sunt fanatici acolo si total rupți de civilizația modernă pentru ca așa vrea Israel. Da hamas ar trebui destructurată total dar nu cu prețul altora.
    Si ca să dau un exemplu de cum gândesc israeleiții, zilele trecute după atentatul hamas am stat de vorba cu un român stabilit în Israel și care a fugit de acolo după atentate de frică. Când i-am spus că nu cred că e corect ce face acum armata israeliană, el nu a fost deloc de acord cu mine. I-am dat un exemplu că dacă un terorist face o nenorocire și se ascunde la mine în curte nu e normal să mă omoare și pe mine. El a zis ca e perfect normal sa arunce în aer toata casa și curtea să-l omoare pe acel terorist chiar dacă acolo sunt și eu cu familia mea și nu avem nici o treabă cu acel terorist. No comment.

      (Citează)

    • Haide sa incercam sa adaptam povestea ta la situatia din Israel/Palestina.
      Sa spunem ca tu ai o familie mare, dar in fiecare cateva luni vine un terorist si iti omoara un copil/un frate/un unchi/etc. Cand incerci sa il prinzi, fuge si se ascunde in casa vecinului.
      Acum, dupa ce ai pierdut 3-4-5 membri ai familiei, ce ai face mai departe? Ai accepta situatia sau ai da foc casei vecinului, cu riscul de a-l rani si pe vecinul care este nevinovat?

        (Citează)

    • #Dif
      deci ti se pune ca oamenii aia sunt criminali si tu ii adapostesti, permiti ca cei rapiti si tinuti ostatici sa fie ascunsi in casa ta… pai esti complice.
      acum te plingi de consecinte?

      nu am vazut nici un cetatean palestinian sa spuna bai hamas gata nu asa.

      nu nue e razboi religios desi toata media araba asta spune si asta vrea. si nu stii istoria.

        (Citează)

  13. O singură mică observație am: ai scris peste tot soldații palestinieni. Ăia nu sînt soldați, sînt teroriști. Soldații fac parte dintr-o armată, o structură oficială a unui stat, și sînt ținuți să respecte niște reguli.
    (Bine, asta nu înseamnă că soldații ruși, de exemplu, nu sînt și ei niște teroriști. Știm ce-au făcut în Ucraina)

      (Citează)

  14. DAVKO:
    N-ai ce să ii ceri, lumea tot îi zice să fie atent la ce postează dar el o ține în a lui, calitatea articolelor scade și tot scade dar ce nu face omul pentru ceva mai mult trafic?
    Crezi că sunt greșeli astea? Știe prea bine ce face și va continua să facă asta, csf ncsf, nu toți au coloană.

    Adica Radu nu a gresit si are vreun interes ascuns sa ia partea unora sau altora in conflict ?
    :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    Mie nu mi se pare ca a scazut calitatea articolelor.

      (Citează)

  15. Multi viteji de tastatura in comentarii. Sa ii rada pe aia, sa ii omoare. Da puneti-va nene unu in locul lor, ca nu ai niciun merit ca te-ai nascut la braila in loc de palestina. Ce ipocrizie, iti dai seama, acolo sunt 2 milioane de teroristi! Nu conteaza copiii de 5 ani ca si aia se transforma in teroristi. Gandire de …

      (Citează)

  16. Inca un razboi in numele religiei. Cand o sa ne desteptam sai o sa o interzicem peste tot?

      (Citează)

    • Nu se poate asta. Doar sa incerci sa o interzici si vor aparea automat brigazi de martiri care vor lupta pana la moarte pentru religia lor.

        (Citează)

  17. Pe palestinieni nu-i vrea nimeni aproape. Nici macar arabii nu-i recunosc ca fiind de-ai lor sau ca ar avea vreun drept istoric sau de alta natura la vreun metru patrat de pamant pe acolo. Triburi nestatornice au fost, asa vor ramane. Israelul le-a facut niste propuneri, le-au refuzat ba au si terorizat pe cei care au vrut, mai de voie, de nevoie, sa le dea un colt de pamant in fundu’ curtii sa se stabileasca si ei.
    Singurii care ii sustin sunt tot niste non-arabi ca si ei, iranienii. Dar cu scopul ultrameschin de a-si impinge propriile interese in regiune.
    Europa a primit valuri de maimutze din astea fara niciun discernamant. Care s-au enclavizat si radicalizat fata de cei ce le-au dat o sansa la viata decenta.
    Nu acuz islamul, toate religiile au valoarea lor si trebuie sa coexiste dar nu ‘at the expense of one another’. Palestinienii sunt o colectie de triburi corcite (palestinienii nu au fost, nu sunt si nu vor fi niciodata o natie) care daca au avut o sansa minima sa obtina ceva, tocmai au irosit-o iremediabil si josnic.

    Cred, sper, ca israelul va rade gaza complet si plenar impreuna cu toti locuitorii ei care nu stiu sau nu vor sa inoate. Si ca europa ii va limita si indemna pe cei de pe teritoriul ei care nu au ocupatie, dorinta de integrare sa mearga inapoi de unde au venit.
    Probabil israelienii vor face un super resort la Mediterana unde peste 4-5-6 ani ne vom face linistiti si veseli vacantele.

    Asa ca vai, bietii x, y, z, e nice sa dam impresia ca ne pasa, dar in realitate we could not care less. Ia sa faca aia acolo un fairmont sau un peninsula all inclusive. In 8-12 luni ii uita toata lumea pe amaratii aia care nu au fost in stare sa-si dea vreo sansa precum si urmele lor pe pamant.

      (Citează)

    • Tom, cand Hitler a judecat o natie intreaga din cauza faptelor unor oameni de-ai lor, il credeati dement si a intrat in partea neagra a istoriei. Acum ca o natie intreaga este subumanizata si trebuie eradicata pana la ultimul om, din cauza actiunilor unor teroristi, chiar vi se pare normal. Si cica omul evolueaza si invata din istorie.

        (Citează)

  18. Giani Mucea:
    Aparent:

    – nu israelienii au tras in spitalul ala, ca e tot acolo;
    – explozibilul a cazut intr-o parcare si nu exista crater;
    – n-au murit 500 de oameni.

    ce sursa ai folosit ?

      (Citează)

    • Poze de la locul exploziei verificate de BBC, care arata explozia in parcare, fara crater, cu masinile din jur arse. Spitalul e ok. Presupunand ca Israel nu arunca butoaie cu benzina si ca nu erau inghesuiti fix 500 de oameni in locul ala, e greu sa tragi concluzia ca Israel a demolat un spital care nu e demolat, cu o bomba care nu explodeaza suficient incat sa faca o gaura in pamant si care a reusit sa omoare 500 de oameni intr-o parcare.

      Eu zic sa nu mai punem botul la orice zice o organizatie terorista, fara sa verificam.

        (Citează)

    • Unii nu, dar mult mai multi pun boticul, starniti de analfabetii care populeaza 3/4 din massmedia mondiala cu titluri scoase din k..r sau din manualul de propaganda servit de diversi pe al caror payroll se afla direct sau indirect.

      Si uite asa starnesc emotii care nu-si au locul in analiza unor astfel de subiecte.

      Ca judecand mai mult cu inimioara sau portofelul decat cu capul a ajuns lumea unde a ajuns azi.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus