un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noile procesoare Intel Core gen 14 au intrat în stoc, inclusiv vârful de gamă Core i9 14900K

26 Oct 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Sunt toate la PC Garage și alte magazine, dacă erați în așteptarea noilor procesoare Intel Core din generația a 14-a pentru a vă construi vreun sistem.

PC Garage le listează pe toate: Intel Core i5 14600KF și 14600KIntel Core i7 14700KF și  14700K, Intel Core i9 14900KF și 14900K.

Procesoarele KF nu integrează și modul video direct în procesor. Dacă veți folosi oricum o placă video dedicată, cumpărați un astfel de procesor cu sufix KF, este mai ieftin.

Acum, Intel a urcat cifra generațională la 14, dar în același timp le spune acestor procesoare “Raptor Lake Refresh” dintr-un motiv bun: diferențele de arhitectură și de performanță față de Intel Core 13xxx sunt minime.

Iată o comparație între Core i9 13900KF și i9 14900KF. Același număr de nuclee și threaduri, aceeași configurație, dar frecvența a crescut aproape nesemnificativ. Nucleele P rulează la 3,2 GHz în loc de 3 GHz, boost-ul urcă la 6 GHz în loc de 5,8 GHz, astfel de modificări.

O diferență notabilă apare între Core i7 13700KF și Core i7 14700KF. Generația nouă are 12 nuclee eficiente energetic față de 8 pe generația anterioară, plus frecvențele un pic mai mari.

Cele Core i5 din ambele generații au același număr de nuclee și diferă un pic frecvența.

Un an distanță între “generații” și Intel nu poate arăta decât o creștere de 3-6% a frecvenței procesoarelor. În rest au același consum energetic, aceeași disipare termică, aceleași specificații pentru memoria suportată, canale PCI-Express șamd. La un moment dat poți să te întrebi ce-a făcut Intel un an întreg.

Dacă însă vă construiți un sistem nou, diferența de preț între generații este de 100 de lei per procesor și aș spune că mai bine mergeți pe cele noi în acest caz. În particular, dacă vă gândiți fix la modelul Core i7 14700KF, chiar merită diferența mică de preț.

Mai jos sunt două review-uri ample de la Gamers Nexus, primul pentru 14700K și al doilea pentru 14900K. Dincolo de mișto-urile de rigoare pentru așa un salt generațional mic, în teste procesoarele noi sunt mereu în fața celor vechi. Diferențele chiar sunt infime, câteva procente în cel mai bun caz, uneori nu cât să conteze (nu-i mare diferență între 8 și 8,1 secunde la arhivare), dar până la urmă și prețul este cu sub 5% mai mare, așa că măcar se scalează bine.

    3 comentarii

  1. “Dacă veți folosi oricum o placă video dedicată, cumpărați un astfel de procesor cu sufix KF, este mai ieftin”

    Mai ieftin cu 150-160 de lei, adica 4,7% pentru 14900.
    O diferenta aproape insesizabila in contexul constuirii unui sistem nou.
    Eu zic ca mai bine dai 160 de lei in plus si ai o placa video integrata pe care s-o poti folosi la o urgenta, un debug sau pana vine placa la care ai facut upgrade

      (Citează)

  2. te-ai lepadat de linus?

      (Citează)

  3. Poate scad preturile la seria 13.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus