un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Israelienii au fost luați prin surprindere și acum probabil începe un conflict de durată care ne afectează și pe noi

9 Oct 2023  ·

GÂNDURI  ·

54 comentarii

După cum probabil ați văzut la știri, Israelul este în stare de război după un atac semnificativ al palestinienilor. Cică în ultimii 17 ani nici un soldat israelian nu a fost luat prizonier în timpul unor lupte. Acum palestinienii au probabil zeci de ostatici din rândul soldaților și cu siguranță zeci sau sute de civili răpiți din Israel și duși înapoi în Gaza sau alte zone. Sunt deja sute de morți de ambele părți, inclusiv sute de civili.

Dincolo de toate, este uimitor cum o asemenea operațiune militară a putut lua prin surprindere forțele israeliene. Ceva n-a mers deloc bine acolo. Am văzut experți în domeniu, oameni care lucrează în marile centre academice sau de consultanță care studiază astfel de lucruri, nesfiindu-se să compare acest atac cu 9/11 sau cu Pearl Harbor dpdv al eșecului serviciilor de informații și al armatei în a fi pregătiți și a respinge atacul (unu, doi).

Israelienii aveau senzori de mișcare la granițe, ziduri, drone, camere cu termoviziune care bat și la 30 de kilometri și totuși au fost luați prin surprindere.

S-au cam culcat pe o ureche, nu? Din nou, dacă v-ați uitat la știrile ultimilor ani din acea zonă, cel mai des ați auzit despre scandaluri politice și instabilitate în guvernare. Netanyahu, actualul prim-ministru, se confruntă cu acuzații de corupție. Cel puțin din 2019 încoace, Israelul trece printr-o perioadă de pace în raport cu vecinii, mai multe țări arabe făcând pași spre recunoașterea formală a statului și spre normalizarea unor relații diplomatice. Au marșat tare pe vaccinuri în pandemie și au trecut prin ea, iar apoi începuse o campanie amplă de “vizitați Israel”. Tel Aviv era în toate topurile de destinații cosmopolite.

Zona se dovedește însă din nou a fi proverbialul butoi cu pulbere. Cred că se arată că, atunci când ai război la granițe, nu poți să te relaxezi niciodată.

 

Și mai tare mă uimește însă determinarea palestinienilor de a purta acest război. Citeam despre atacurile curente și toate părea ghidate de o mentalitate de tipul “să ardă totul, nu-mi mai pasă”. Probabil că nu toți gândesc așa. Probabil că majoritatea vor, de fapt, să trăiască în pace și să le crească bunăstarea și să iasă din sărăcia în care sunt ținuți în fâșia Gaza și în Cisiordania (“Malul de vest” sau “West bank”, cum îi zic străinii). După atacurile de sâmbătă, probabil că urmează ani în șir de conflicte.

Ce altceva să fie după ce au răpit probabil sute de civili, iar pe alții i-au omorât unde i-au găsit în stradă? Cadavrul contorsionat al unei femei de 30 de ani era plimbat de soldați ca trofeu de război. O femeie din Germania, care venise în Israel pentru un festival de muzică. Dacă citiți aici, participanții la acel  festival de muzică de lângă granița cu fâșia Gaza povestesc cum au început să cadă rachetele acolo, apoi au venit soldații Hamas și pe unii i-au omorât, pe alții i-au răpit. Ultima știre despre asta este că 260 de persoane decedate au fost găsite la acel festival până acum.

O studentă de 25 de ani este filmată în timp ce țipă după ajutor când soldații o bagă într-o mașină. O femeie de 34 de ani și cele două fetițe ale ei de 3 și 5 ani au fost de asemenea răpite. În altă parte, o femeie vorbea la telefon cu cei doi copii ai ei când soldați palestinieni le-au spart casa și i-au răpit. Și sunt multe alte filmări pe net, blurate sau nu, cu astfel de scene sau cu oameni morți în mașinile lor.

Ce sprijin mai vor palestinienii de la comunitatea internațională după astfel de imagini? Cine le mai poate susține cauza de autonomie sau independență după astfel de acțiuni? Deja multe țări europene au catalogat totul ca o acțiune teroristă de amploare.

Israelul s-o fi culcat pe o ureche și a fost prins nepregătit, dar se trezește și are tancuri, avioane, elicoptere și tehnologie militară de nivel înalt. Când lovesc, o fac cu arme puternice. Sunt deja imagini cu clădiri înalte distruse în Gaza City și ruine ca după un cutremur (mai multe și aici). Undeva mai la sud, un singur atac israelian a omorât 13 membri ai unei singure familii, inclusiv 4 copii.

Astfel de tragedii se vor întâmpla de sute de ori și de asta devine crucială întrebarea “dar de ce n-au existat informații despre acest atac?”. Informații sau măcar aplicarea tehnologiei existente și un răspuns rapid ar fi oprit atacurile în zona graniței, înainte de atâtea decese în rândul civililor, iar represalii sângeroase precum cele de mai sus probabil nu ar fi avut loc.

N-aș fi uimit dacă israelienii vor merge până la o ocupa de tot fâșia Gaza și poate și Cisiordania, plus acțiuni în Liban și câteva lovituri spre iranienii care finanțează probabil totul. Urmează însă un nou deceniu de acțiuni militare, rachete lansate în noapte și terorism.

 

Cine câștigă de aici? Păi cu siguranță nu palestinienii și nici israelienii, ei au sute de victime din rândul soldaților și al civililor și trăiesc constant în alerte de bombardament și dâre de interceptoare Iron Dome deasupra lor. Cred că cel mai mult are de câștigat Putin, care are tot interesul să creeze tensiune și conflicte în lumea vestică prin diviziune politică internă și cheltuieli militare semnificative, astfel încât sprijinul acordat Ucrainei să fie micșorat. Iar noi suntem chiar lângă…

Mai câștigă și iranienii, care îi fac pe israelieni și pe aliații lor să toace miliarde de dolari pe armament și acțiuni militare, în timp ce Hamas folosește moto-deltaplane și rachete trase de pe umăr. Iar mai subtil, din rândul doi, câștigă și chinezii, care la fel văd cum lumea vestică este tot mai divizată și diverși pro-ruși sau naționaliști câștigă pe rând alegerile din diverse țări (să vedeți scorul AUR la noi), ceea ce chinezilor lor le permite să-și vadă în continuare mai puțin deranjați decât până acum de genocid și de presiune militară împotriva Taiwanului și a statelor din jur.

Așa se schimbă, treptat, balanța puterii în lume.

Btw, știți cât de mare este fâșia Gaza? 365 kilometri pătrați, conform Wikipedia. Un pic mai mare decât Bucureștiul. Cam cât teritoriul din interiorul șoselei de centură a Bucureștiului, de fapt. 3 milioane de oameni locuiesc acolo, în special în orașul Gaza. West Bank, Cisiordania, are 5.655 km2, cam cât județele Olt sau Gorj. Iar Hamas este partidul care guvernează teritoriile palestiniene, categorisit însă de unele țări ca fiind organizație teroristă.

    54 comentarii

  1. ba baiatule, cum le stii tu pe toate.

      (Citează)

    • Mulțumesc! Feel free să mă contrazici, dacă am greșit pe undeva. Sau doar observai că mă pricep la mai multe decât tine?

        (Citează)

    • Pai spune-ne tu cum sta treaba.

        (Citează)

    • Inca o chestiuta,atacul incepe de ziua lui Putin.In ultimul an niste teroristii din aia fac doua vizite in Rusia.Asa for fun.

        (Citează)

    • Mie mi se pare un articol foarte la obiect.

      Omul scrie in general despre tech si uneori actualitate. Asta inseamna ca este doxa in orice?

        (Citează)

    • Primești multe felicitări pentru analiza asta. Pe bună dreptate. Să vedem însă câți realizează ce pericol ne Paște pe noi la alegeri cu aur. Ne auzim peste un an. Tare m-aș bucura să mă înșel.

        (Citează)

  2. Le-au furat palestinienilor tara de sub ei si acum sunt surprinsi de consecinte… Nu exista decat o singura solutie acum, sa ii omoare pe toti si sa transforme ce a ramas din Palestina intr-un desert de sticla.

    Cine castiga? Serviciile secrete, vanzatorii de arme, politicienii. Intr-o criza doar simplii civili au de suferit.

      (Citează)

    • De sticlă mai greu, nu e bombardament cu plasmă aici.

        (Citează)

    • Nu le-a furat nimeni nimic. Asta e istoria. Asa au decis niste tratate internationale, demult semnate si acceptate. Da poate palestinienii asta simt, ca li s-a furat tara de sub ei. Si poate au dreptate, nu contest. Dar cand defileaza cu trupuri de femei batjocorite si striga ca turbatii allahu akhbar, cand rapesc, la gramada, barbati, femei, copii, batrani, cand isi bat joc de copii si apoi pun filmarile pe net… ce compasiune mai vor? Ce intelegere pentru cauza lor “dreapta” mai cauta?

        (Citează)

    • Florine stai stai că tratatele internaționale zic că zona aia era împărțită în 2, jumi juma. Dar Israelul a ocupat mult mai mult de 50% după războaiele câștigate. iar comunitatea internațională nu a zis nimic, a lăsat-o asa.

        (Citează)

    • Nu o mai dati atata cu Palestina, aici e vorba doar de Gaza. Ca se mai agita unii si dincolo, e normal. Dar nu e razboi acolo.

        (Citează)

    • Fii dragut si arata-mi tratatele acelea internationale care nu spun ca Palestina e arabilor si ca UK garanteaza integritatea statului arab… Pana si filmul facut de evrei cu evrei despre crearea statului evreu recunoaste ca au violat tratate internationale, ca marina britanica i-a lasat sa treaca de blocada cu nave pline de refugiati si sa invadeze un stat suveran si suzeran la acel moment.

      Suna cumva cunoscut asta cu refugiatii care invadeaza?

        (Citează)

  3. Serviciile israeliene au știut ce urmează. Aveau nevoie de ceva mare, șocant. Si asta ca sa desființeze Palestina cumva acoperiți de nevoia de apărare si răzbunare. Le-a ieșit si de data asta si cred ca vor nivela gaza.

      (Citează)

    • @Coco: nu crezi că au mai multe de pierdut după atâția civili morți, inclusiv turiști? Cred că pierderea economică este mult mai mare.

        (Citează)

    • Radu, deloc. Cateva sute de morți sunt nimic in strategia pe termen lung. “Merita” efortul pentru teritoriile acelea pe care le pot lua mai usor acum. Se apară acum, deci pot face orice iar cei care pana acum mai tineau partea Palestinei vor avea gura închisă. Ma refer la țările non arabe.

        (Citează)

    • Da, eu le tot ziceam prietenilor anii trecuti ca sunt nebuni ca se duc in Israel. Lumea are impresia ca orice tara spre care zboara low costuri e la fel de sigura ca Romania.
      La fel le zic si cu Emiratele, sunt intre Iran si Arabia Saudita, nu mergeti acolo ca si cand ar fi Thassos, doar pentru ca sunt “shiny”. Ramaneti in UE, la fel cum unii zic in Romania sa ajutam horeca romaneasca, asa zic si eu, extins la UE. Nu ca nu as merge prin locuri exotice, dar stiu sa recunosc butoaiele de pulbere.

        (Citează)

    • Si eu am avut tot timpul o senzație de nesiguranță cand a fost vorba sa ne ducem prin locurile alea. Si Egiptul mi se pare dubios, si Iordania. Si am zis sa stam cuminți la noi in curte in uniune. Ca niciodată nu stii ce face bum bum pe strada sau ce li se pare ălora ciudat la noi.

        (Citează)

    • Da coco, de fapt a fost un atac orchestrat de Biden si Hilary, in timp ce beau sange de bebelus. Au mare nevoie sa creasca vanzarile de armament.

        (Citează)

    • Asta aberezi tu, nu am zis nimic de asa ceva ci doar ca știau și le pică la fix.

        (Citează)

    • Dupa cum s-au grabit toti sa ne anunte ca va fi un razboi lung, cred ca nici macar teritoriile nu ii intereseaza. War is good business.
      Daca voiau sa rezolve Gaza o faceau intr-o noapte, ca tur..pardon azerii in Nagrono Karabah.

        (Citează)

    • Azerii au inconjurat NK. Si le-a trebuit 30 de ani sa reuseasca. Astia au granita cu Egiptul.

        (Citează)

  4. Daca tot se face comparatie cu Pearl Harbour (ca tot am revazut recent Tora Tora Tora), pai atunci raspunsul cel mai simplu e ca stiau si ca le-au dat mana libera.
    Iar raspunsul va veni pe masura, palestinienii vor primi curand ce si-au dorit, se pare.

    P.S: asta cu buldozere si parapante vs Iron Dome si Mossad merg asa ca povesti istorice de la 1200 toamna, cand cu celebra ambuscada de la Posada.

      (Citează)

  5. Au navalit aia cu deltaplanu si parapanta….)))))))))))))))) hai las-o-n sînge….

      (Citează)

  6. 700 de morti si 2100 de raniti israelieni, pana acum. Ce nu stiu multi, este ca Gaza isi lua 60% din energia electrica din Israel. Si nu doar energia electrica. Acum s-au intrerupt serviciile furnizate de statul evreu. Ce va fi de asteptat, pe langa victime din randul palestinienilor, ca Gaza sa devina un loc unde nu se va mai putea trai. Palestinienii vor culege ce au semanat.

      (Citează)

    • Sunt curios de unde își iau apa. Este o resursă importantă pentru 3 milioane de oameni într-o suprafață atât de mică. Israelul știu că are centrale de desalinizare din apa marină, dar Gaza?

        (Citează)

    • gaz, apa, curent luau gratuit din israel conf unui acord de pace.
      ca nu era intretinut (sunt frecvente intreruperi) este partea a doua, dupa ce echipele de intretinere au fost atacate nu a mai intrat nimeni acolo. dupa ce si-au ales leaderii din secta lor mizerabila, au declarat ca se simt sufocati de occidentalismul infrastructurii si prefera sa o lese in ruine ca ‘ínainte era mai bine’.
      niste jeguri umane. populatia va culege ce a semanat.

        (Citează)

    • Apa vine din Israel. Presimt că iar o să facă ciuhapii pe ceata lui Pițigoi când o să le închidă evreii robinetul.

        (Citează)

  7. Hamad nu guvernează Cisiordania, acolo e Fatah.

      (Citează)

  8. Ce ma pot gandi e ca dronele schimba stilul in care se face razboi si pot face posibil genul asta de surprize.

    Inainte o armata inainta mai mult sau mai putin orbeste, acum cu imagini din satelit si drone poti arunca grenade si trage cu rachete in unitatile inamice inainte sa treci granita.

      (Citează)

  9. Parere personala, pentru cine nu stie in SUA este o lupta crancena in parlament intre cei pro-ukraina si cei pro-rusia, s-au luat la bataie, s-a inchis guvernul, s-a suspendat tot.

    In timp ce nato este concentrat pe ukraina, iar sua pe probleme interne, palestinienii s-au gandit ca acum este momentul potrivit.

    Din ce am citit, Israel ar putea putea tine piept atat palestinienilor, libanezilor, si iranienilor in acelasi timp chiar si fara sprinjin occidental.

    Ce ma ingrijoreaza personal este propaganda rusa la cote maxime, ca israelienii sunt invadatori, cu armele sunt din ukraina, ca aia, ca ailalta. Initial am crezut ca doar cretinii si AURolacii savureaza dejectiile astea, dar uite ca si Musk, si republicanii mesteca cu pofta

      (Citează)

    • Nu-i vorba de ținut piept. Trebuie reaprovizionat cu muniție, trebuie să ai cui exporta în continuare marfa ta etc. Mă rog, comertul va merge ca și până acum, poate chiar mai tare. Statele aliate tot te ajută însă cu informații, sateliți, susținere formală în declarații șamd. Toate acestea costă, în cele din urmă.

      De exemplu portavionul Ford mutat în Mediterană înseamnă totuși zeci de milioane de dolari în costuri. Cineva va spune și acolo “de ce cheltuim atâția bani pentru israelieni?”

        (Citează)

    • De ce scrii “ukraina”? Pe romaneste e cu c
      Si Ucraina e doar un mod de a muta bani publici in sectorul privat, militar. Si in Rusia, si in SUA.

        (Citează)

    • Musk si aripa aia de republicani intra lejer si la cretini si la aurolaci.

        (Citează)

  10. Israelul nu a fost luat prin surprindere, probabil stiau ca urmeaza sa se intample ceva dar au subestimat amploarea (era si Sabat, poate erau prea relaxati). Dar e o salvare pt Netanyahu (prea multe acuzatii de coruptie) asa ca acum poate face ceva util pentru tara. Din acest moment gruparea Hamas si toti adeptii ei nu mai au nicio scuza in fata comunitatii internationale. Vor fi exterminati! SUA au anuntat ca-si muta vapoarele de lupta spre estul Mediteranei, (zic eu) nu ca sa ajute Israel ci sa descurajeze pe ceilalti care ar putea/vrea sa intre in lupta. Israelul se poate apara singur, Iron Dome face minuni pe cer (cu mici exceptii) iar populatia e bine antrenata. Si acum sunt foarte suparati…

      (Citează)

  11. Mi-a plăcut “susținerea” mulțimilor adunate din Londonistan.
    În inima Oiropei.

      (Citează)

  12. Daca tu chiar crezi ca au fost luati prin suprindere esti chiar naiv.

      (Citează)

  13. Ce-mi place cum se arunca conspirationistii romani, i-au ginit imediat pe guvernantii israelieni care stiau dar aveau nevoie de un pretext ca sa rada Gaza de pe fata pamantului.

    Ma rog, nu stiu cum razi 2-3 milioane de oameni de pe fata pamantului, dar sunt sigur ca vom afla in curand, ca daca asta a fost planul israelienilor, inseamna ca sunt pregatiti.

    Deocamdata eu raman la ipoteza incompetentei lui Bibi & co.

      (Citează)

  14. Sa incepem cu cateva chestii care ar trebui sa fie clarificate:
    1. Israelul se afla in instabilitate politica de extrem de multa vreme. Bibi a cautat sa-si promoveze propria agenda, iar asta a dus la mari proteste de strada. Proteste carora s-au alaturat o parte din armata(in special din zona rezervistilor). Asta este oricum ai vrea s-o dai un moment de slabiciune.
    2. Aroganta si vanitatea de care au dat dovada se dovedeste o sabie cu doua taisuri intrucat ei fie s-au culcat pe o ureche, fie au ignorat diverse informatii. Este destul de greu sa nu fi aparut niste lucruri suspecte acolo, mai ales ca vorbim de o zona mica si destul de bine supravegheata. Asta arata inca odata ca poti avea cea mai buna tehnologie din lume, insa factorul uman intotdeauna va face diferenta. Iar daca vreodata se va dovedi ca serviciile stiau, dar au preferat sa nu actioneze multe mituri vor disparea.
    3. Diplomatic Israelul cauta sa se integreze mai bine zona, iar acordul cu Arabia Saudita ar schimba un pic optica in zona din punct de vedere al felului in care este perceput statul in zona araba.
    La toate lucrurile astea adauga faptul ca modul in care atacurile s-au desfasurat sunt fix pe chestia sensibila a Israelului si anume cetateanul israelian. Mossadul avand un renume pe faptul ca nimeni nu scapa nepedepsit daca se atinge de un israelian, recte vor face orice pentru cetatenii israelieni care au probleme in diverse parti ale lumii. Faptul ca Hamas a ucis atatia cetateni israelieni plus ostatici, a zgarmanit fix in orgoliul lor, iar dorinta ca Hamas sa fie ras de pe fata pamantului este mai mare ca oricand. Chestia asta o sa fie un factor declansator pentru un razboi la scara mai larga in zona. Hezbollah desi ameninta ca o sa intervina, daca operatiune desant se va intampla in Gaza. Pe langa asta au inceput sa apara pe diverse surse ca aceasta invazie ar fi fost finantata de Iran, iar lucrurile ok-ul pentru a invazie a fost stabilit lunea trecuta in Beirut. Daca informatiile se dovedesc a fi fiabile, lucrurile se complica si mai mult.

      (Citează)

  15. Yom Kippur reloaded. Au fost luati prin surprindere acum 50 ani, e putin suspect cum si acum au putut fi luati prin surprindere. Mai ales dupa ce, la vremea respectiva au zis “never again”. Fix ca si acum.
    Personal imi vine greu sa cred ca nu au mirosit nimic, dar cand il ai din nou PM pe Benny care vrea sa treaca niste legi dubioase, iar sustinerea parlamentare e infima, s-ar putea sa ai nevoie de ceva care sa uneasca…
    Sau, poate s-au saturat sa le dea celor din fasia Gaza apa si curent pe gratis …

      (Citează)

  16. Hamas nu guverneaza teritoriile palestiniene, guverneaza doar Gaza. Si e in conflict cu Fatah (partidul lui Arafat) care guverneaza Cisiordania. A fost si un fel de razboi civil intre ei, in anii 2000 parca. Si alegerile au fost amanate pe termen nedefinit pt ca e conflictul asta intre ei.
    Eu zic ca nu o sa ne afecteze cu nimic,cel mult o sa ne calificam mai usor la Campionatul European.

      (Citează)

  17. Astia sunt in razboi de cand lumea, sa nu uitam ca in primavara au mai avut cateva zile de foc (la propriu).
    Toti aruncam cu noroi in Gaza, dar sa ne uitam ca e vorba de o zona cu 2mil locuitori vs 9mil cati sunt in israel. Ce faci? Nivelezi 2 mil de oameni pentru un teritoriu de kkt? Lucrurile nu-s asa simple oricata tehnologie ar avea israelul. Pe de o parte israelul are parteneri puternici dar civilizati iar pe de alta Palestina are cativa dar nemilosi. Cert e ca toti au de pierdut. Singurii castigatori sunt cei din umbra, putin, iran, sua, etc etc.

      (Citează)

  18. Enjoy: “Why the Middle East’s Borders Guarantee Forever Wars”

    https://www.youtube.com/watch?v=JN4mnVLP0rU

      (Citează)

  19. Coco:
    Radu, deloc. Cateva sute de morți sunt nimic in strategia pe termen lung. “Merita” efortul pentru teritoriile acelea pe care le pot lua mai usor acum. Se apară acum, deci pot face orice iar cei care pana acum mai tineau partea Palestinei vor avea gura închisă. Ma refer la țările non arabe.

    Sunt mii deșteptule

      (Citează)

  20. nwradu:
    Sunt curios de unde își iau apa. Este o resursă importantă pentru 3 milioane de oameni într-o suprafață atât de mică. Israelul știu că are centrale de desalinizare din apa marină, dar Gaza?

    Israel le furniza apa și curentul, Egiptul care au și ei graniță nu le dădeau acces la nimic

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus