un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Știați că deținerea unui termometru cu mercur este infracțiune? Mult noroc să scapi de unul într-un mod sigur

3 Oct 2023  ·

GÂNDURI  ·

30 comentarii

Știrea aceasta mi se pare o încununare a românismului. Mă refer (de data aceasta) la acea situație în care se dau legi bune în esența lor, dar pe care nu are cine să le implementeze. Nu există oameni care să facă asta în teritoriu sau nu există proceduri sau serviciile necesare.

De câte ori nu ați auzit spunându-se “legea a apărut astăzi, dar regulamentul de aplicare va fi elaborat peste câteva luni?” Sau de câte ori nu m-ați auzit pe mine spunând că, în general, avem legi foarte bune în țară, dar nu are cine să le aplice?

Cam așa și acum. Aflu cu surprindere că deținerea unui termometru cu mercur este o infracțiune în România. Simpla deținere! Nu știu exact de ce este o infracțiune și nu o contravenție. Adică să circuli cu orice viteză pe șosele este o contravenție, deși pui în pericol o mulțime de oameni, dar să ții un termometru în casă este de dosar penal? O-kay.

 

Și partea și mai stupidă este că nu poți să scapi de termometrele cu mercur atunci când descoperi că riști dosar penal pentru că ai unul în casă, cum sunt sigur că au zeci de mii de români în continuare.

Știrea din Hotnews este despre un sucevean care a vrut să scape de termometrul său într-un mod organizat, adică să-l predea unora care colectează deșeuri periculoase. Agenția Națională pentru Protecția Mediului i-a zis să vorbească la salubritate, la ISU sau la administrația locală. Salubritatea din Suceava nu preia deșeuri periculoase. ISU i-a zis că ei se ocupă doar de urgențe. Administrația Locală probabil i-a zis că ei se ocupă doar de șpăgi, nu știu.

Până la urmă a găsit o firmă din alt județ care i-a cerut 190 de lei per termometru pentru preluarea lor. 380 de lei în total. În cele din urmă, însă, i le-a acceptat o farmacie care preia și deșeuri periculoase, “care a acceptat să depoziteze în condiții de siguranță cele două termometre cu mercur, până când vor apărea normele de aplicare a legii referitoare la regimul deșeurilor, publicată în Monitorul Oficial în ianuarie 2023”.

 

Să presupunem că preluarea unui termometru cu mercur costă însă 190 de lei oriunde în țară. Altfel spus, avem o lege care spune că este infracțiune să deții un termometru cu mercur (am scris din nou toată fraza pentru că sună amuzant de câte ori o spun), dar lipsesc metodele simple de a scăpa de aceste termometru, metode care ar fi trebuit nu doar gândite, ci și făcute operaționale înainte ca legea să fie promulgată.

De exemplu, ar fi putut exista niște puncte de colectare la fiecare spital județean sau chiar în fiecare oraș din țară. Poate la sediile agențiilor de mediu, unde oricum ar fi o idee bună să se găsească cele mai mari puncte de colectare de termometre, baterii, becuri și orice altceva cât de cât periculos.

Asta, desigur, considerând că statul român chiar vrea să facă o treabă bună, nu doar să dea o lege, să-și frece mâinile parlamentarii că gata, s-a făcut treabă, și apoi să se întoarcă la ale lor.

Care este consecința? Să zicem că vrei să scapi de termometrul tău cu mercur. Nu ai unde să-l duci și să-l predai. Nu o să dea nimeni 190 de lei ca să i-l ridice cineva de acasă.

Știți ce se va întâmpla? Oamenii le vor arunca la gunoi. Poate nu la gunoiul lor, ci în primul tomberon de pe afară, adică fix opusul spiritului în care a fost dată legea. Pentru că este prost gândită, obține fix efectul opus, oameni aruncând mercur pe furiș la gunoiul menajer.

Iar mercurul chiar este toxic. Este singurul metal în stare lichidă la temperaturi normale. Arată ca un lichid argintiu. Se absoarbe prin piele și vaporii săi pot fi inhalați, iar compuși ai săi sunt la fel de toxici și pot provoca otrăvire periculoasă atât imediat cât și pe termen lung.

Pouring liquid mercury bionerd.jpg
By Link

Mercurul se separă în picături mici. Procedura de curățare presupune împingerea lor cu ceva pentru a le uni într-o masă mai mare, care apoi trebuie luată cu o pipetă sau împinsă într-un recipient. Chiar și așa, cantitățile microscopice de mercur rămase în materiale poroase sau în țesături sunt periculoase în continuare. Este una dintre substanțele care nu vrei să ajungă în gunoi sau toaletă.

Dar hei, s-a dat legea, s-a făcut treabă, felicitări autorităților!

    30 comentarii

  1. Eu am spart două termometre cu mercur când eram copil. La unul, țin minte că încercam să țin mercurul în palme dar fără succes.
    Data viitoare voi fi mai atent :).

      (Citează)

    • Se putea și mai rău. Borcea parcă a avut intoxicație cu mercur pentru că a mâncat prea mulți creveți.

        (Citează)

    • Asta explica de ce este Borcea așa prolific

        (Citează)

    • Mda, si eu m-am jucat zile in sir cu asa ceva. Si alti copii, alergam “bila” pe masa, uneori cadea pe covor si se spărgea in mii de alte bilute. Au trecut mai bine de 35 de ani, deocamdata nu a murit nici unul din cei care au “fotbaluit” cu mercur (si nici nu stau rau cu sanatatea). Mai vedem

        (Citează)

    • @Dan.S, @Add01: nu inteleg, citind cat de toxic este mercurul si ce efecte poate avea intoxicatia cu el, nu inteleg daca voi trollati sau daca astia exagereaza cu efectele mercurului.

        (Citează)

    • Nu trolez, nu stiu cat e de toxic, cert e ca prin anii 80 ne jucam cu asa ceva fara greturi, il tineam in mana, il adunam de pe jos (spargeam termometre mari sa il adunam, termometre gasite prin curtea spitalului). Unii copii aveau pe acasa cantitati cat o nuca mare, eu nu am trecut de un bob de porumb marime :)
      Ma gandesc ma muream demul daca e chiar asa toxic. Totusi ni l-am înghițit

        (Citează)

    • la asta ma gandeam si eu .. pe la 8-9 ani.. tot alergam o biluta de aia de mercur prin palma.. singura frica era sa nu afle ai mei ca le-am spart termometrul :))

        (Citează)

    • Mercurul este relativ inert, greu te poti otrăvi cand este în forma lichidă.
      Acum ceva vreme era un canal pe youtube Cody’s Lab si tipul facea tot felul de experimente cu zeci de litri de mercur manipulati cu mainile libere. Apoi și-a făcut analizele iar nivelul de mercur din sange nu era crescut.
      Am înțeles ca este extrem de toxic atunci cand face parte din molecule organice. Astea pot fi asimilate de organismul uman.

        (Citează)

    • Confirm, joaca cu mercur era activitate de interior iarna cand nu puteam bubui carbid/t si sprayuri. Era pe vreamea cand cresteau oameni nu fluturi.

        (Citează)

    • Mercurul este toxic daca intra in contact cu sangele, altfel prin piele nu se absoarbe.

      Deci toti aia care s-au jucat cu mercur au avut noroc ca nu au avut zgarieturi sau alte rani in palme.

      In plus, aia care au avut zgarieturi si au murit nu sunt aici sa ne povesteasca cum se jucau cu mercur cand erau mici, asa ca pare ca este safe – corect?

      Asta se numeste in statistica “survivorship bias”, apropo. E o forma extrema de sampling bias (eroare sistematica de esantionare).

        (Citează)

  2. Tu pari prea tanar si prea orasean sa stii ce se face cu “argintul viu” prin zonele mai departe de civilizatia urbana

      (Citează)

  3. E cineva care nu are in casa, si daca nu el, parintii, termometru cu mercur din vremurile comuniste?!

      (Citează)

    • Termometrele acelea cu un lichid rosu sau albastru in interior nu sunt cu mercur. Nu imi e clar daca acelea medicinale de luat temperarura “la subbrat” aveau mercur, erau cu o linie argintie in interior. Ca din astea sigur aveau marea majoritate a familiilor de pe atunci.

        (Citează)

    • Erau

        (Citează)

    • Linie argintie = mercur.
      Alea cu roșu sau albastru cred că sunt cu alcool.

        (Citează)

  4. Sunt curios cum se procedeaza cu azbestul de pe acoperisuri, care si el e periculos.

      (Citează)

  5. În caz că este cineva curios, se pare că articolul 359 din Codul Penal pedepsește deținerea de substanțe toxice: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/109855

    Iar lista lor (parțială, probabil că mai sunt și alte acte normative) este în HG 347 care a mai fost apoi actualizată de câteva ori https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/113239

      (Citează)

  6. @nwradu – din al doilea link pe care l-ai pus mai sus.

    Nu poti fi pedepsit ca ai termometru cu mercur acasa, iar daca legea ar fi interpretata așa poate fi atacată.
    Câtă vreme deținerea s-a efectuat ( anume ai achiziționat) în condiții legale, la momentul respectiv, ți se poate maxim confisca , produsul, substanța, eventual poți primi vreo amendă administrativă, că nu l-ai predat statului la timp, DACĂ s-a organizat o asemenea acțiune de colectare – în ceea ce privește mercurul din termometre, asta a fost o adaptare a legislației cu zero eforturi de informare și de normalizare din partea statului, iar în justiție – că asta înseamnă infracțiune, vrăjelile ăstea nu țin, mai mult decât subiect de presă.

    Nu știu dacă mai au ai mei termometru cu mercur acasă, nici nu catadicsesc să verific, m-am jucat cu destule bile de mercur în copilărie, ăia de la Oltchim, informație la prima mână, deversau direct la canal în anii 80-90 mercur în volume de zeci / sute de litri , din electrolizoare ( foloseau catozide mercur).

    Iar legea mi se pare oricum tâmpită și limitativă – dacă vreau să experimentez cu sustanțe de genul ăsta, educativ sau în scop de cercetare privată, cu cantități infime, nu merge, că sunt infractor și beau mercur sau le dau altora să bea.

    __________

    │ Substanţe, grupuri │ │
    │ de substanţe şi preparate │ Condiţii de restricţionare │
    │ chimice periculoase │ │
    ├───────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
    │ A │ B │
    ├───────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
    │ 19^1. Mercurul │1. Nu poate fi introdus pe piaţă: │
    │Nr. CAS: 7439-97-6 │a) în termometre medicale; │
    │ │b) în alte dispozitive de măsurare destinate │
    │ │vânzării către publicul larg (precum manometre, │
    │ │barometre, sfigmomanometre, termometre, altele │
    │ │decât cele medicinale). │
    │ │2. Restricţia de la pct. 1 lit. b) nu se aplică:│
    │ │a) dispozitivelor de măsurare cu o vechime de │
    │ │peste 50 de ani, socotită la 3 octombrie 2007; │
    │ │sau │
    │ │b) barometrelor [cu excepţia celor menţionate la│
    │ │lit. a)] până la 3 octombrie 2009.

      (Citează)

    • Nu știu dacă legea e tâmpită sau limitativă, dar e nevoie de norme de aplicare. Comisarul-șăf nu știe să citească, deținerea unui termometru nu e infracțiune, că nu e nici substanță și nici obiect periculos (aici intervin normele alea). Dacă ai scos mercurul și îl păstrezi separat e altă poveste, termometrul în sine e un dispozitiv medical. N-ai voie să-l vinzi, da, dar nu e o infracțiune că-l ai. E nasol să te trezești cu dosar penal că nu știe comisarul să citească, asta se întâmplă în RO, și e păcat că se întâmplă asta pentru că suntem ignoranți si rău intenționați. Normal că în justiție nu țin, dar e bătaie de cap până ieși nevinovat de acolo.

      Poți experimenta, dar trebuie să ai dreptul de a face asta – probabil păduri de hârtii și ani de bătăi de cap dar na, teoretic poți.

        (Citează)

    • Poți experimenta, dar trebuie să ai dreptul de a face asta – probabil păduri de hârtii și ani de bătăi de cap dar na, teoretic poți.

      Asta inseamna un fel de privilegiu, nu drept. Stiu ca si prin restul Europei e la fel , lucru care limiteaza cercetarea la cadrul academic si corporatist, lucru care e cum e, dar ma gandesc ca nici nu-i mare presiune pe tema.

        (Citează)

  7. Am 2 termometre cu mercur (pe langa 2 cu alcool, termomentre infrasorii cu sau fara contact samd) si comform legendei, sunt cele mai precise.

      (Citează)

  8. Toate soneriile de la usa din blocurile comuniste contin mercur si in cantitate destul de mare

      (Citează)

  9. Add01:
    Nu trolez, nu stiu cat e de toxic, cert e ca prin anii 80 ne jucam cu asa ceva fara greturi, il tineam in mana, il adunam de pe jos (spargeam termometre mari sa il adunam, termometre gasite prin curtea spitalului). Unii copii aveau pe acasa cantitati cat o nuca mare, eu nu am trecut de un bob de porumb marime :)
    Ma gandesc ma muream demul daca e chiar asa toxic. Totusi ni l-am înghițit

    Concur.
    Am spart un termometru copil fiind, am adunat cu greu de pe jos de pe gresie bilutele cu o foaie de hartie si in toaleta s-au dus. Alor mei le-am spus ca l-am schimbat cu un alt prieten de la bloc pentru o alta jucarie.
    Nimeni nu se speria/soca de chestii din astea. Azbest de exemplu tineam la mine in camera, faceam din ele armuri pentru luptele cu invizoace (ace sau sarmulite indoite in U, folosite pe post de proiectile pt prastii mici), etc.

    Nu era panica pe atunci, man! :-)

      (Citează)

  10. Mercurul metalic (cel din termometre) nu este așa periculos dacă intră în contact cu pielea sănătoasă (fără leziuni), în schimb este foarte periculos dacă ai leziuni sau dacă face contact cu ochii, nu mai vorbim dacă este înghițit. Trebuie să aveți grijă.

    Mercurul organic în schimb este extrem de periculos, chiar și 1-2 picături de mercur pur în contact cu pielea pot fi fatale, cu sau fără leziuni. Se găsește în cantități extrem de mici în pește, dar trebuie să mănânci mult și des astfel încât să-ți facă probleme.

    Pe tema asta recomand un clip de la Chubbyemu pe YT care merită urmărit: https://www.youtube.com/watch?v=NJ7M01jV058

      (Citează)

    • Cătălin Tănase

      04/10/2023 la 8:32 AM

      Mercurul din pește nu se găsește în stare liberă, ci sub formă de compuși. Nu există mercur organic/anorganic, ci doar elementul chimic mercur

        (Citează)

  11. Mercurul organic în schimb este extrem de periculos, chiar și 1-2 picături de mercur pur

    Mercurul pur este cel metalic, cel organic, care intradevar mai periculos decat cel metalic ( nu neaparat mai toxic) ci ca accede mai usor / necontrolat si mai perfid in organism si e complicat de eliminat , si nu e vorba de 1-2 picaturi de mercur pur ci de compus pur ( de obicei metilic). Care nu se gaseste asa in natura, gen picaturi concentrate.

      (Citează)

  12. Vad ca sunt multi daci liberi prin comentarii. Bai, si eu am fost la tara la Bucovina in 86, si uite, n-am luat iod, si inca n-am cancer la 40+.

    Comentariul meu nu face legea mai putin cretina, dar m-ar fi mirat sa nu fie asa.

      (Citează)

  13. Eh, in toate tarile exista legi din astea fantoma. Dar probabil rolul lor e sa se aplice prin sondaj, sau tactic. Adica cand e nevoie sa prinzi pe cineva sau cand ai indicatii ca o sa faca ceva cu mercurul ala. Inclusiv daca vezi ca cineva se apuca sa stranga o multime de termometre cu mercur. Ai o baza sa-l opresti.
    Ideea asta ca orice lege e facuta sa fie aplicata non stop e nerealista.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus