un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Articole interesante de citit astăzi – 15 octombrie 2023

15 Oct 2023  ·

GÂNDURI  ·

10 comentarii

Locuitorii din Gaza și-au luat ce-au putut în spate și se refugiază către sud. Întreaga regiune este cam cât Bucureștiul ca suprafață. Acum 1 milion de oameni trebuie să se refugieze cumva în jumătate din acel spațiu, din nord în sud, fără să știe dacă se vor mai putea întoarce cândva acasă.

Și ei sunt cei norocoși, până acum. UNICEF spune că 700 de copii au fost omorâți în fâșia Gaza de către bombardamentele israeliene. 700! Cifra este dintr-o declarație de clarificare dată către CNN, dar e un articol care se actualizează periodic, fără link.

Nu vor ieși niciodată din cercul acesta de violență. Un jurnalist Reuters a murit și alți 6 au fost răniți deși aveau costume cu marcajul PRESS. Mai mulți jurnaliști palestinieni au murit de asemenea în zilele trecute. Fotografii din Israel și Gaza aici.

 

Săptămâna trecută spuneam că o femeie de 104 ani va sări cu parașuta, un nou record mondial de vârstă. A făcut asta. Câteva zile mai târziu a murit în somn. Așa pleci cu stil!

Viața unui mystery shopper. O femeie povestește cum evaluează alți vânzători, în cât timp îți prepară cafeaua, cu cât entuziasm îți vând serviciile companiei șamd. Și dacă nu iese bine, angajatul respectiv este concediat. Culmea, este o meserie prost plătită.

Stadioanele din NFL trec de la gazon la iarbă artificială. O întreabă dezbatere pe această temă, cu statistici despre accidentări pe fiecare tip de teren, plus faptul că fiecare tip de suprafață se comportă mai bine în anumite tipuri de climă.

Airbus propune un nou sistem de compartimente de bagaje în avion. Trollerele ar încăpea “pe lateral” în ele. Practic ar fi cu vreo 5 cm mai mari, dar ar încăpea mult mai multe bagaje.

Rețeta aceasta de pui pare delicioasă, vreau să o fac și eu:

Cineva din California a câștigat 1,7 miliarde de dolari la loterie. Iar California nu impozitează veniturile din loterie.

Charles Feeney, un om de afaceri care a donat 8 miliarde de dolari de-a lungul vieții sale, a murit la 92 de ani. A înființat un lanț de magazine duty free pe care le-a vândut în 1996 grupului LVMH. Treptat și-a donat toată averea.

Australienii au votat… Nu la un referendum pentru a da mai multe drepturi populației indigene. Un pic împotriva tendințelor actuale, nu?

Ce ceasuri au mai purtat vedetele în această săptămână.

    10 comentarii

  1. O întreabă dezbatere?!

      (Citează)

  2. Gaelex:
    O întreabă dezbatere?!

    O dezbatere întreabă

      (Citează)

  3. 1. Trist. Dar anii în care cele doua părți s-au urat și omorât reciproc au săpat adânc în ideologii. Acolo nu va fi niciodată pace. Legea talionului – pasul pe care îl fac acum evreii va fi plătit cumva de partea musulmană. Nu fac predicții – dar probabil va mai curge sânge.

    2. Probabil suntem înclinați sa le dam dreptate evreilor deoarece în restul lumi sunt mult mai integrați și funcționează la un nivel superior. În plus ei nu exporta violenta. Dar asta nu implica faptul ca viețile palestinienilor civili sa fie considerate inutile.

    3. Ar trebui ai nostri consumatori sa ia aminte la cum se conduce o țară. Cât de eficiente și prompte sunt mecanismele din Israel. Cum arata o armata moderna și inzestrata – spre comparație cu noi care ne canonim sa luam fiare vechi și ne încurcăm în parandaraturi.

    4. Noi. Noi cum am reactiona intr-o situație similară? Nu putem pune toți Palama în fund și sa plecam în bejanie.
    Ucraina nu e departe și Doamne ferește, dacă lucrurile merg rău acolo, poate vine cineva și la noi sa ne denazifice? Noi ce știm sa facem, cum ne organizam, cum trecem peste animozitățile interne ca sa scăpăm cu viață. Evreii zic ceva de genul – scăpăm acum de război, cu Bibi ne răfuim după.

      (Citează)

    • “4. Noi. Noi cum am reactiona intr-o situație similară?”

      Pai sa luam un exemplu extrem de soft, recent:

      Suntem natia cu cea mai lunga frontiera cu Ucraina. Spre deosebire de granita Ucrainei cu Polonia, Slovacia sau Ungaria a noastra este “hot”, vede atacuri de cel putin 2-3 ori/ sapt cu munitie care survoleaza si explodeaza fie pe teritoriul nostru fie la 100-200m de granita.

      Si ies tot felul de cretini cu motz cum e primarele de Galatzi care in loc sa anunte cetatenii despre masurile complementare de protectie luate de municipalitate in continuare mesajelor de avertizare distribuite centralizat, se gaseste sa le critice ca il deranjeaza, ca nu contribuie la nimic si in plus creeaza senzatia ca suntem sub asediu.
      Pai, in anumite zone din tara aceste atacuri chiar creeaza un risc real pentru viata locuitorilor iar armata a pus in dispozitiv sisteme de aparare gata se deschida focul; deci suntem de facto sub asediu in anumite zone.
      Contribuie la constientizarea pericolului si ar trebui ca chiar primarul sa aiba pregatita o celula de criza, masuri de protectie si instructiuni specifice pentru cetateni in caz de alarma de atac. Cate exercitii de evacuare a facut de cand a aparut situatia? Exact! Iresponsabilitate criminala.
      Te deranjeaza? Cara-te si lasa functia unuia care stie sa actioneze in sprijinul real al cetatenilor in situatia data, nu sa stea ca baba pe prispa bodoganind trecatorii care-o deranjeaza din motzaiala.

      Astora nici daca le dai fondurile, instructiunile si coordonarea nu sunt in stare sa faca nimic in caz de ceva, sunt primii care fug facandu-si loc cu coatele printre femei, batrani si copii.

        (Citează)

  4. Campionatul mondial de rugby – Franta – sferturi de finala.
    Astazi de la ora 18,00 cel de-al treilea sfert de finala (cel mai dezechilibrat) Anglia – Fiji, iar de ora 22,00 ultimul sfert de finala Franta – Africa de Sud.

    Primele doua sferturi de finala care s-au jucat ieri au fost nemaipomenite !

      (Citează)

  5. “Australienii au votat… Nu la un referendum pentru a da mai multe drepturi populației indigene. Un pic împotriva tendințelor actuale, nu?”

    Odata si odata trebuie sa incepem sa ne trezim din prostia actuala.

      (Citează)

  6. Adevărata știre a zilei este că se închide FL :(

      (Citează)

  7. Gaza – 365 km2; Bucuresti – 239 km2. Cam cat Bucurestiul, “doar” 50% in plus, sau cat Bucurestiul plus inca un sector 2, 3, 4 si, 5.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus