un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Apple lansează noi MacBook Pro (bune și scumpe), plus un model cu M3 standard, primul chipset în 3 nm

31 Oct 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Apple a anunțat noile chipseturi M3, M3 Pro și M3 Max, primele construite în 3 nm pentru computere personale. Pare că Apple vrea să bată Intel și AMD pe toate planurile. Au mai anunțat și computere cu aceste cipuri, dar vin și cu prețuri pe măsură.

M3, M3 Pro și M3 Max

Sunt update-uri generaționale bune, zic eu. Apple compară M3 cu M1 și spune că nucleele performante sunt cu 30% mai rapide și cele eficiente cu 50% (și respectiv 15% și 30% față de M2), iar Neural Engine este cu 60% mai rapid. Aș spune că asta contează mai puțin, oricum chipseturile Apple Silicon erau foarte rapide.

Sunt însă alte două modificări importante integrate în ele:

Dynamic Caching: un mecanism integrat în placa grafică și care alocă memorie în timp real pentru fiecare task, după nevoi. Din ce îmi dau eu seama, asta înseamnă că GPU-ul poate rula simultan mai multe task-uri, în loc ca primul să rezerve toată memoria disponibilă și celelalte să aștepte la coadă pentru a fi eliberată. Apple numește asta “the cornerstone of the new GPU architecture”. Așa o fi.

Hardware ray-tracing: acum le mai trebuie doar jocuri, dar deja se ocupă și de acest aspect în paralel. Dar nu-i vorba doar de jocuri aici, ci și randare și alte task-uri de muncă.

Și pe lângă nucleele mai rapide pentru orice task, tehnologia de fabricație în 3 nm înseamnă consum redus de putere și căldură disipată mai puțină. Procesoarele includ decodor AV1, iar engine-ul neuronal este mult mai rapid pentru aplicații de tip AI. Memoria maximă poate fi de 128 GB.

Pare că tehnologia ARM și ideea de system-on-chip se pretează mai bine pentru nevoile moderne de procesare decât procesorul-și-atât din arhitectura x86, nu?

Noile MacBook Pro

O să fiu fashionist și voi spune întâi că îmi place că introduc carcase negre. Space Black le zice Apple și par un gri închis. Mi-ar plăcea așa ceva.

MacBook Pro-urile clasice de 14 și 16 inci au acum procesoare M3 Pro și M3 Max, cu configurații ce ajung la 128 GB RAM dacă vrei asta. Costă pe măsură, am pus mai jos prețurile. Au și ecrane mai bune și alte îmbunătățiri.

Apple le numește game-changing. Ca posesor de Macbook Pro de 14 inci cu M1 Pro, aș spune life-changing dacă faceți upgrade-ul de la un laptop clasic cu procesor Intel. Autonomie de 20 de ore, performanță foarte mare (gen randare video 4K) pe baterie și în timp ce laptopul rămâne silențios, ecran superb. Începe să mă bată gândul la un buy-back pentru a trece la M3 Pro și carcasă neagră cândva.

Apple introduce acum și un MacBook Pro de 14 inci cu chipset M3 standard. Mie mi se pare un soi de MacBook Air, care tradițional are chipsetul standard al seriei, nu variantele Pro sau Max — dar cu mai multe porturi. În fond, ai pe el trei USB-C și un HDMI și un cititor de carduri.

Mi se pare însă și foarte scump. Nu sunt sigur cui se adresează. Probabil celor care vor un Air cu mai multe porturi sau celor care vor un MacBook Pro un pic mai ieftin pentru că nu abordează decât rar task-uri intensive. Totuși, noul MacBook Pro cu M3 simplu mi se pare că mai degrabă te face să mai scoți încă niște bani din card și să iei varianta cu M3 Pro, dacă tot ai ajuns acolo. Pare gândit pentru upselling.

Noile iMac

Este un all-in-one de 24 de inci cu chipset M3 și maxim 24 GB RAM. Ecranul este unul retina de 4,5K rezoluție.

Nu sunt eu fan al acestor computere, dar se potrivesc în multe scenarii de utilizare și de asta rămân populare. Acum și cu M3.

Prețuri

MacBook Pro cu M3 standard (8+10 nuclee)

Începe de la 2.000 de euro. O mulțime de bani, cam atât costa varianta cu M1 Pro la lansare (sau după o lună în magazine, oricum).

Cu 16 GB RAM deja sare la 2.229 euro, iar cu 1 TB de stocare la 2.459 euro.

MacBook Pro 14″ cu M3 Pro/Max

Acesta începe de la 2.499 euro, dar primești un procesor cu 11+14 nuclee și 18 GB memorie RAM.

Deci varianta cu M3 standard și 16 GB RAM costă 2.229 euro, cea cu M3 Pro și 18 GB RAM costă 2.499 euro. De asta zic că MacBook Pro de bază este mai degrabă un instrument de upselling decât o configurație best buy.

Prețurile se duc în sus de aici. Dacă vrei procesorul un pic mai rapid (12+18 nuclee) cu 18 GB RAM și 512 GB stocare, costă 2.769 euro, iar cu 1 TB stocare a urcat la 3.000 de euro.

Cel mai ieftin MacBook Pro cu M3 Max vine cu 36 GB RAM și costă 3.769 euro, dar la banii aceștia mai bine dai 4.000 euro pe varianta cu 1 TB.

Dacă vrei varianta cu 96 GB RAM și 4 TB stocare, ajunge la 6.000 de euro.

MacBook Pro 16″ cu M3 Pro/Max

Pe 16 inci se pune direct procesorul cu 12+18 nuclee și 18 GB RAM și 512 GB stocare la 3.000 euro. Adăugați 229 euro pentru a trece la 1 TB stocare.

Pentru M3 Max entry-level, cu 36 GB RAM și 512 GB stocare, prețul este de 4.019 euro, cu 250 de euro mai scump decât varianta de 14 inci. Măcar diferența aceasta nu este foarte mare, dacă vreți ecranul de diagonală superioară.

Diferența aceasta de preț de 250-300 de euro față de versiunea de 14 inci se păstrează cam în toate combinațiile de RAM și stocare, de altfel.

iMac

Începând cu 1.599 euro pentru 8 nuclee CPU și 8 nuclee GPU, 256 GB stocare și 8 GB RAM.

Probabil că veți dori 512 GB stocare, care înepe de la 1.829 euro. Unul cu 16 GB și 1 TB stocare costă 2.519 euro.

Prețurile în euro sunt de pe Apple Germania. Pe la noi încă nu au fost afișate. Puteți să vă jucați acolo cu configuratorul pentru a le vedea pe toate.

asus s5507

    15 comentarii

  1. Mi-ar fi placut sa fie un iMac de 27′, ecranul de 24 ca single monitor mi se pare un pic prea mic (fara sa ai si un al doilea monitor)

      (Citează)

  2. owner de mac m1 pro de vreo 2 ani. Primul mac dupa ff multe laptopuri high end cu windows ca sistem main. Nu fac procesari video, ocazional mai rulez niste modele de ml relativ basic si mult word/excel/ppt/mail si chestii web gen figma.

    Nu vad de ce l-as schimba mai devreme de 2-3 ani. Bateria e in continuare ff buna – m-am uitat la filme non stop pe ultimul zbor care a avut vreo 4 ore – si nu simt probleme de performanta in afara faptului ca se incalzeste un pic cand deschid Baldur’s gate.

      (Citează)

    • Prespun ca nu se incalzeste semnificativ la Baldur’s Gate, nu?
      In principiu jocul asta nu cere resurse extraordinar de mari.

        (Citează)

    • mi se pare ca se incalzeste cam la orice joc care are un pic de grafica.
      bateria zice ca e la 85% si are 195 cicluri

        (Citează)

    • Eu văd un lucru comun la cei ce se plâng de degradarea bateriei la MacBook-uri: îl țin tot timpul la încărcat. Am văzut pe mulți cu 100-200 de cicluri cu o baterie degradată ca una folosită normal pe la 500+ cicluri. Chestia asta e valabilă la toți producătorii, nu doar la Apple. De asta am susținut tot timpul că nu e ok să înfigi 2 monitoare într-un laptop toată ziua, sau mă rog, nu e ok dacă vrei să te țină câțiva ani buni.

      Apoi mai e și problema cu throttling-ul, când e praf bateria nu numai că merge 3 ore în loc de 4, merge la viteze mai mici alea 3 ore. Cam ca la telefoane, dar la un laptop s-ar putea să conteze diferența aia.

        (Citează)

    • as zice ca e prost gindit sistemul ..

      in mod normal ar trebui sa incarce bateria full si apoi sa faca bypass cit e in priza.
      reincarcare baterie cind scade sub 90%, care nefolosita ar ajunge greu sa piarda 10%.

      cred ca unele laptopuri fac ceva de genul .. ba chiar si unele smartphones!

        (Citează)

    • Dan, așa face, dar pe termen lung nu e o soluție. Cel mai sigur mod de a păstra un acumulator e încărcat pe la 50%, dar tot trebuie folosit din când în când. Chiar și dacă ai putea scoate acumulatorul din laptop să-l ții în sertar tot s-ar degrada semnificativ nefolosit. Ar trebui să-l folosești la câteva zile, să-i faci niște cicluri.

      Deci degeaba faci bypass, acumulatorul stă nefolosit la 80-90% și se mai și încălzește odată cu laptopul. De când am văzut eu în jurul meu laptopuri, cei care-l scoteau din geantă și îl legau direct la încărcător avea acumulatorul praf repede – atât de praf că nu ținea deloc. La telefoane nu se vede asta că e greu să ții un telefon tot timpul la încărcat, dar ar fi același lucru.

        (Citează)

    • li-ion parca se degradeaza cu vreo 3% pe an chiar daca sta pe raft.

      dar si daca il folisesti tot se degradeaza .. nu o sa tina vesnic

      ma amuza aia care isi scot bateria din laptop si o tin la pastrat sa nu se strice.
      (cu ea in laptop e ca si cum ai un ups, fara ..)

      cind se strica o schimbi chiar si la telefoane care trebuie vacuum, plita, etc .. totul e sa pui in loc acumulatori de calitate

      pt celule panasonic sau samsung e si o firma din arad .. recell punct ro

      la telefoane acumukatorii cellonic parca is f ok

      https://pushevs.com/2018/04/27/battery-charging-full-versus-partial/

      Cycling from 100 to 0 % we get 500 cycles

      Cycling from 70 to 20 % we get 6.000 cycles

      bine, conteaza si tipul chimic al bateriei .. lifepo4 au alt regim ..

      ———–

      fara legatura directa cu acest subiect is si aia care tipa ca la telefoane incarcarea la 100w strica bateria .. ei bine .. nu .. ca de fapt sint doua sau mai multe celule incarcate in paralel .. nu se da cu 100w in una singura

        (Citează)

  3. Faptul că tot evenimentul a fost filmat cu iPhone 15 Pro Max este mind blowing!

      (Citează)

  4. Mi-am luat un MBP cu M2 Pro la puțin timp după lansare. După încă 2 zile l-am returnat. Apoi iar l-am comandat și l-am ținut vreo 40 de zile după care l-am returnat din nou.

    Așa că mi-am luat un X1 Carbon gen 13 cu i7-1370P, ecran OLED 2K și wifi 6e ca să nu simt c-ar fi un downgrade de la perfomanțele MBP-ului :)
    De care sunt extrem de mulțumit și acum. Dar da, nu ține 22 de ore pe baterie, interesul meu de bază fiind să pot rula anumite aplicații compatibile Windows, iar pentru asta încă ai nevoie de x86, din păcate.

    Ce apreciez mult la MacBook-urile moderne e performanța procesoarelor din seria M, pe baterie, căci conectate la o sursă ai mai multă putere raw pe intel, e display-ul care se vede superb, împreună cu engine-ul de rendare al fonturilor, precum și touchpad-ul care n-are rival.
    Ce mă deranjează e că încă nu au implementat FaceID pe ele. Logarea se face încă cu parolă, iar touch ID e folosit doar pentru unlock.

      (Citează)

    • Eu nu cred că vor implementa prea curând FaceID pe macuri. Logarea se face cu parolă doar când îl pornești, din sleep merge cu amprenta sau cu ceasul, hai să zicem că acolo ar fi mai ușor, dar unde e nevoie de permisiune (sudo) oricum nu poate continua doar pentru că te-a identificat în săatele display-ului, tot are nevoie de confirmare – iar dacă tot apeși vreun buton poți direct folosi touch id. Plus că ar fi semnificativ mai scump un laptop cu FaceID.

        (Citează)

  5. dan:
    as zice ca e prost gindit sistemul ..

    in mod normal ar trebui sa incarce bateria full si apoi sa faca bypass cit e in priza.
    reincarcare baterie cind scade sub 90%, care nefolosita ar ajunge greu sa piarda 10%.

    cred ca unele laptopuri fac ceva de genul .. ba chiar si unele smartphones!

    Asa este. laptopul este alimentat de la monitorul extern prin usb-c si bateria este fully charged si not charging

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus