►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știrile zilei despre tehnologie – 19 septembrie 2023
Bursă, cripto, imobiliare, fonduri – ediția de septembrie 2023 »
Ministerul Finanțelor a publicat forma finală a proiectului de lege ce include noi taxe și impozite și schimbări fiscale prin care practic ia bani tot de la oamenii și companiile cinstite care își plătesc taxele, în loc să facă ceva pentru a micșora neîncasările și pentru a trage banii care i se cuveneau și înainte.
O să zic de la început, înainte de mici observații despre măsuri punctuale, că mie mi se par echivalentul unui pansament. Sunt prea mici și prea puține pentru a asigura banii necesari funcționării țării noastre, așa că multe sisteme se vor degrada în continuare, iar “nu avem buget” se va auzi în continuare în orice colț al țării.
Măsurile de acum poate că adaugă niște bani la buget în acest an sau în 2024. Cheltuielile statului însă cresc odată cu toate prețurile și salariile, măsuri reale de reducere și eficientizare a birocrației nu se iau, iar în curând urmează alegeri de câștigat și deci pomeni electorale de dat.
Mai stați un an și statul va fi în același impas în care se află și acum. Ce va face atunci? Va fura din nou bani de la oamenii cinstiți sau va lua în sfârșit măsuri pentru a opri corupția și evaziunea fiscală, pentru reducerea cheltuielilor și a sporurilor inutile care căpușează totul? Cred că știm deja răspunsul.
Articolul de pe Economedia este bine scris, începe cu un rezumat al măsurilor și apoi le prezintă detaliat. Citiți-l pentru a afla mai multe. Puteți găsi proiectul de lege aici, cu toate articolele sale, iar legea pe care o modifică este aceasta.
Aici mă interesează mai degrabă pe mine și din ce îmi dau seama nu se schimbă mai nimic pentru PFA-uri. Rămân aceleași taxe ca până acum și cu aceleași plafonări raportate la nivelul a 6-12-24 de salarii minime.
Apare o singură excepție, un plafon nou de 60 de salarii minime:
31. Articolul 170 se modifică și va avea următorul cuprins:
”Art. 170 – Baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b) – h)(1) Persoanele fizice care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b), din una sau mai multe surse datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, la o bază anuală de calcul egală cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuală de venit, respectiv norma anuală de venit ajustată, după caz, stabilite potrivit art. 68, 68^1 şi 69, după caz, care nu poate fi mai mare decât cea corespunzătoare unei baze anuale de calcul egală cu nivelul de 60 salarii minime brute pe ţară în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120.
Veniturile corespunzătoare art 155 alin 1 litera b sunt cele din pensii.
ART. 155 – Categorii de venituri supuse contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate
(1) Contribuabilii/Plătitorii de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzuți la art. 153, datorează, după caz, contribuții de asigurări sociale de sănătate pentru următoarele categorii de venituri:
b) venituri din pensii, definite conform art. 99;
Așa că îmi închipui că nu mulți dintre voi sunt afectați de asta.
“În IT, construcții, agricultură și industria alimentară vor fi scutiți de impozit doar angajații cu venituri sub 10.000 lei.”
Altfel spus, doar programatorii cu venituri sub 10.000 de lei vor fi scutiți de impozitul pe venit. Mulți dintre ei câștigă mai mult de atât. Nu m-ar mira să vedem acum o încetinire a creșterilor salariale sau chiar o plafonare a lor. Salariatul IT care acum are 9.500 de lei probabil nu va primi prea curând o creștere de salariu pentru că ar fi nevoie ca angajatorul să plătească și impozit pe venit.
“Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS”
Aici nu-mi dau seama ce se va întâmpla. Vor primi mai puțini bani în mână, dacă din același salariu brut se ia acum și CASS?
“Microîntreprinderile care realizează venituri de până la 60.000 de euro pe an vor fi impozitate cu 1% din cifra de afaceri iar acest impozit crește la 3% dacă veniturile depășesc 60.000 de euro.”
“Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti impozit de 1% pe cifra de afaceri, dacă aceasta este mai mare față de impozitul de 16% pe profit. Anterior, existau două varianta, respectiv de 0,5% și 1% din cifra de afaceri, în funcție de un criteriu de profitabilitate.”
Nu plâng de mila marilor companii, dar totuși trebuie să reținem că toate aceste creșteri de taxe se vor transfera în prețul plătit de consumatori pentru diversele lor produse și servicii. Companiile atât de mari practic fac parte din viața fiecăruia dintre noi. Așteptați-vă din nou la creșteri de prețuri la abonamente, alimente, benzină și altele.
“Crește de la 5% la 9% TVA pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă
Crește de la 9% la 19% TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat.”
Creșteri de TVA = creșteri de prețuri pentru consumatorul final. Aș vrea să văd și definiția pentru alimente cu zahăr adăugat. Orice preparat în care se pune și zahăr? Sucul de roșii sau conserva de fasole, doar pentru că are și zahăr adăugat suplimentar?
“Guvernul obligă persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 euro și mașini mai scumpe de 75.000 euro să plătească un impozit special.”
Fair enough. Trebuie totuși că este vorba de o formă de impozitare progresivă, în esență. Doar pentru că nu se aplică pe praguri de venit, ci doar mașinilor și caselor scumpe, nu înseamnă că de fapt nu se taxează suplimentar oamenii cu avere mai mare.
“Voucherele de vacanță vor fi majorate la valoarea de 1.600 lei, dar se va plăti contribuție de asigurări de sănătate de 10% și se vor acorda doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 lei.”
OK, deși mi se pare birocrație în plus ca statul să dea vouchere și apoi tot statul să ia înapoi impozite pe ele.
Partea mai rea este următoarea:
“Voucherele de vacanță și tichetele de masă vor putea fi acordate și în bani, iar cota de CASS va fi aplicată și acestei sume.”
Asta este o greșeală mare. Chiar ascultam o rugăminte a patronatelor din turism care spuneau că acordarea voucherelor de vacanță în lei îi va face pe cei care le primesc să cheltuie acei bani la supermarket și la benzinărie, nu la hotelurile din România. Voucherele acestea mai dădeau o infuzie de turiști în diverse stațiuni din țară, ceea ce asigura acolo salariați, autoserviri, magazine cu suveniruri și altele.
Este ridicol ca statul să dea cadou vouchere de vacanță direct în lei. Dacă statul dă astfel de beneficii, măcar să fie unele de cheltuit doar în România.
Și tichetele de masă tot în lei? Păi cine le-ar mai vrea atunci în formatul de până acum? Și eu aș alege lei pentru ambele cazuri, dacă aș beneficia de ele.
“Începând cu data de 01 iulie 2024, se propune modificarea cotei de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a căror proveniență nu poate fi dovedită, prin introducerea unei cote de 70% aceasta având ca scop creșterea conformării voluntare a contribuabililor, cu implicații favorabile asupra creșterii încasărilor bugetare.”
Asta este o măsură bună.
Lăsând la o parte creșterile de taxe și impozite din diverse domenii, care se vor resimți până la urmă tot în prețuri, creșteri directe vor avea și următoarele:
“Acciza în prezent la țigarete este 594,97 lei / 1.000 țigarete. Va crește la 672,92 lei / 1.000 țigarete în 2024.” Este o creștere de vreo 11%.
Se introduc și taxe speciale pentru:
“d) băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este cuprins între 5g – 8 g/100 ml;
e) băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este peste 8 g/100 ml.”
« Știrile zilei despre tehnologie – 19 septembrie 2023
Bursă, cripto, imobiliare, fonduri – ediția de septembrie 2023 »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
32 comentarii
19/09/2023 la 2:09 PM
Mai sapa nitel cu PFA-ul. Ia arunca un ochi aici: https://economie.hotnews.ro/stiri-finante-26544952-pfa-uita-cum-vrea-taxeze-oficial-coalitia-psd-pnl-ajungi-platesti-cass-84-salarii-pentru-scris-ciudat-proiectul-nou-cas.htm
Sergiu(Citează)
19/09/2023 la 2:45 PM
Inteleg ce zice omu acolo, nu putem decat sa speram ca e o eroare care va fi corectata in proiect.
Recomandarea cu micro mi se pare extrem de optimista, e evident ca se face totul pentru a scapa de micro. Renunti la PFA si treci la micro doar ca se descoperi la anul ca se schimba pragurile si nu te mai incadrezi. Si intre timp platesti contributii pe dividende la aceleasi plafoane.
Sorin(Citează)
19/09/2023 la 2:19 PM
Eu încă nu sunt sigur dacă reducerea din IT a impozitului de 10% se aplică doar sumei sub 10.000 lei brut sau dacă ai salariu 10.001 lei platești 10% pe tot.
Mă bucur însă că au scos mizeria cu profitabilitatea micro >30% să treacă la impozit pe profit. Probabil au fost zeci de mii de căutări pe google: Cum să deschizi o firmă în Cipru? Sau a fost gandită de la început ca bau bau să înghițim mai cu poftă impozitul de 3% pentru orice firma cu CAEN de IT.
GeorgeV(Citează)
19/09/2023 la 2:39 PM
Pai daca o fi 10 k RON brut/ luna – clar ca tot IT-ul va fi lovit… incepatorii au doar sub 5000 RONI…
Se dubleaza TVA la fotovoltaice, dar ei dau tot atatia bani prin programul lor + ca la situatia globala, cumva fotovoltaicele ar trebui stimulte…
La Berea fara alcool si sucurile creste TVA…cat de cat consumul in Romania merge…cu chestie asta, iti dai un pic foc la caciula..
Taxele pentru sucuri – astea nu or fost parca amu 2 ani bagate ? le maresc iarasi ?
Efectiv in loc de o colectare mai eficienta a TVA-ului si de renuntarea la persoane puse in Guvern de dorul lelii, solutia lor e o taxare a prostimii…
Dave(Citează)
19/09/2023 la 3:28 PM
Nu e pe tot, e pe diferenta. Asa se face ca sa eviti capcana: salariu 9999 si impozit 0 sau salariu 10000 si impozit 1000. Nimeni nu si-ar mai dori marire de la 9999 la putin peste 10000, doar la peste 11111 ca sa merite.
Deci, daca ai brut de 20000, platesti impozit 1000, deci netul iti scade cu aceasta suma, nu cu 2000.
Octav(Citează)
20/09/2023 la 10:56 AM
se impoziteaza doar ce depășește 10.000 Ron.
daca ai 12.000 net, plătești impozit doar pt 2.000
Tano(Citează)
20/09/2023 la 11:39 AM
scuze am vrut sa zic brut
Tano(Citează)
19/09/2023 la 2:46 PM
IT: „Partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei nu beneficiază de facilități fiscale” – deci la un salariu brut de 15 mii se plătește impozit pe 5 mii.
Construcții, agricultură etc. – da, se plătește 10%, deci net va fi mai mic. La același salariu angajatul va lua mai puțini bani în mână.
dam167(Citează)
19/09/2023 la 2:47 PM
“Aici nu-mi dau seama ce se va întâmpla. Vor primi mai puțini bani în mână, dacă din același salariu brut se ia acum și CASS?”
Dacă nu se negociază o creștere compensatorie a salariului brut, da, salariile nete vor scădea.
Vali(Citează)
19/09/2023 la 4:30 PM
In orice caz , ar fi buna o crestere de preturi la alimente, ca salariile probabil vor creste cu cat se scade CASS.
Dr Love(Citează)
19/09/2023 la 3:03 PM
Toate masurile astea sunt opera PSD, deci nu au treaba cu fiscalitatea:
1. Razbunare pe domeniul privat, adica cel votator cu pnl si usr.
2. Populism romanesc pentru bugetari, asistati, pensionari, adica electoratul psd. Foarte probabil ca anul viitor or sa urmeze niste cresteri de salarii si pensii, pe principiul: luam de la bogati si dam la saraci.
Andrei(Citează)
19/09/2023 la 3:41 PM
Asta pentru că ai uitat că tot PSD a emis OUG 114/2018, printre care cu facilitățile acordate pentru sectorul construcțiilor (culmea, cu aplicare până în decembrie 2028).
Ai putea fi un anti PSD onest invocând tratamentul fiscal egal aplicat tuturor contribuabililor sau celebra lozincă “fără pomeni”.
Vali(Citează)
19/09/2023 la 3:47 PM
Nu inteleg punctul 1. PNL e in guvernul care a propus masurile, si va vota pentru (ca altfel zboara de la guvernare). Prostia asta cu good cop bad cop nu mai tine, sper eu, la nimeni. Vor mai vota PNL doar membrii PNL
Sorin(Citează)
19/09/2023 la 4:33 PM
Sorin și Vali: PSD e rău, victima e domeniul privat, iar domeniul public fură și ar trebui (chipurile) să li se ia ălora banii – am mai zis-o pe aici, dar sunt printre așa zișii bugetari mulți cu salarii mici și de care depind multe investiții. Deci PSD nașpa, bugetarii hoți, votați toți USR că aia-i condiția să se rezolve totul. La stat trebuie aduși oameni capabili, care n-o să vină pe bani puțini.
Nu știu câtă lume realizează că ăia din construcții n-au plătit 5 ani CASS, deci de undeva trebuiau să vină banii ăia. Poate cu impozitul mai e cum e, că se mai intorc banii prin consum, dar cu sănătatea… acolo trebuie să-i aduci din altă parte.
dam167(Citează)
19/09/2023 la 9:59 PM
Masurile anuntate sunt in mare parte indreptate spre IT: salarii scazute pentru angajati, cheltuieli crescute pentru companii. Dupa cum va amintiti, si data trecuta cand a fost PSD la guvernare, tot in IT-isti a lovit prin transferul contributiilor. Probabil au foarte multa ura pe ei.
Si maririle de salarii au inceput deja la stat – vezi Metrorex si STB, pentru moment.
Lorin(Citează)
20/09/2023 la 11:06 AM
Măsurile sunt îndreptate spre ăia care au beneficiat de scutiri – IT, construcții, agricultură etc. Voiai să ia mai mult de la ăia cu salariul minim?
Așa-i, toată lumea urăște IT-știi, că sunt frumoși, deștepți și produc pentru toată țara.
dam167(Citează)
19/09/2023 la 3:45 PM
“crește la 3% dacă veniturile depășesc 60.000 de euro.””
3%, pentru microîntreprinderile care:
1. realizează venituri peste 60.000 euro;
sau
2. desfășoară activități, principale sau secundare, corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5510 – Hoteluri şi alte facilități de cazare similare, 5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe şi perioade de scurtă durată, 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere, 5590 – Alte servicii de cazare, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice – numai pentru societățile profesionale cu personalitate juridică, constituite de avocați potrivit legii, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.”
butcher(Citează)
19/09/2023 la 3:49 PM
Cum adica nu s-a schimbat nimic la PFA?
Plafonul ala modificat de la 24 la 60 de salarii poate inseamna mii de euro in plus la taxele anuale.
Sol(Citează)
19/09/2023 la 4:21 PM
2,7 mii de euro, ca sa fim exacti
Sorin(Citează)
19/09/2023 la 6:57 PM
Orice numai sa nu umble la evaziunea fiscala, la colectarea TVA din parti, la executarea silita a marilor datornici, la hemoragia de profituri exportate din tara de multinationale.
Gaelex(Citează)
19/09/2023 la 7:05 PM
Iar pe partea cealaltă, a reducerii cheltuielilor, se fac eforturi intense în vederea menținerii numărului de funcții de conducere, deja se detașează și se numără subordonații de câte 2 ori numai să iasă minim 10 bucăți cât prevede legea.
Vali(Citează)
20/09/2023 la 6:42 AM
Esti informat eronat, trebuie 7 posturi de executie pentru 1 post de conducere.
Gaelex(Citează)
19/09/2023 la 8:02 PM
Nu a facut nimeni un calculator de taxe SRL vs PFA pe aceste prevederi?
Gabriel(Citează)
19/09/2023 la 9:50 PM
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1_kT2lQhNyt9I2GIcLl-Q50pWdnKZWQd5Cv5OZfHKhA4/htmlview# primit, nu facut se mine
Tudro(Citează)
20/09/2023 la 8:07 AM
Eu la IT intelesesem ca ori ai, ori nu ai deducere de impozit sub 10k brut, nu ca se impoziteaza doar diferenta de peste prag, ci toata suma.
V(Citează)
20/09/2023 la 11:21 AM
Ai inteles gresit. Din brut ti se trag CASS si CAS, ca si pana acum. Din ce ramane scazi 10K, iar pe suma ramasa se calculeaza 10% impozit.
Sol(Citează)
20/09/2023 la 11:31 AM
Nu cred ca scazi si sanatatea si pensia. Cred ca doar pensia se scade…..dar nu sunt 100% sigur. Oricum, sa vedem forma finala.
Silviu(Citează)
20/09/2023 la 1:04 PM
Evident ca din brut scazi si sanatatea si pensia..ca si pana acum. Mai departe, pentru ca oamenii astia habar n-au sa se exprime dar conduc o tara, e insa un mister ce se intampla, existand doua posibilitati. Posibilitatea numarul 1: din salariul brut scazi CAS si CASS (-35%), apoi ce e peste 10000 se impoziteaza cu 10%, urmand ca salariul tau net sa fie 10000 + ce ti-a ramas dupa impozitare. Posibilitatea numarul 2: Din salariul brut se ia partea ce depaseste 10000. Din aceasta parte se scad contributiile sociale (-35%), apoi se scade impozitul de (10%) sau poate il scad din valorea initiala odata cu contributiile, evident nimeni nu stie, si din asta iti rezulta o suma finala la care adaugi cei 6500 de lei ramasi dupa ce ai platit contributiile sociale pe cei 10000 scutiti de impozit, si ajungi la salariul net final.
zetanu(Citează)
20/09/2023 la 11:44 AM
La SRL din IT, daca deja ai 3% impozit, mai e necesar sa ai angajat?
Gabriel(Citează)
20/09/2023 la 2:00 PM
“Salariatul IT care acum are 9.500 de lei probabil nu va primi prea curând o creștere de salariu pentru că ar fi nevoie ca angajatorul să plătească și impozit pe venit.”
Angjatul plateste contributia, nu angajatorul.
Si impozitul se va plati doar pe suma peste 10.000 lei, nu la toata suma.
La cate articole scrii despre economie/bursa/etc, nu stiai asta?
Tano(Citează)
22/09/2023 la 6:17 PM
Pe hartie angajatul plateste, dcar in realitate din ce bani se achita ? Tot in cheltuiala angajatorului intra. Mai gandeste-te .
Doru(Citează)
20/09/2023 la 2:04 PM
Din text, si Radu parea ca a inteles gresit partea de la IT si constructii.
Scria clar in comunicate, “Pentru partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu se aplică facilităţile fiscale.”. Si nu vad de ce nu ti-ar mai mari tie salariul de la 9500 la 11000 pt acei 100 de lei impozit “nou”.
mArS(Citează)