un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

GoPro Hero12 vine cu trei îmbunătățiri importante (filet de trepied!) și multe alte funcții noi

6 Sep 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

1 comentariu

Noul GoPro Hero12 Black (cu picățele albastre) m-a surprins plăcut. Zvonurile apărute înainte de lansare anunțau filmare HDR și aceeași carcasă ca în ultimii ani, ceea ce este mereu o veste bună, dar au fost anunțate mult mai multe funcții noi pentru Hero12 la lansarea oficială. Camera este deja la eMAG în precomandă, iar livrările încep pe 12 sau 13 septembrie.

Și da, filmează HDR și Log, are 10 biți de culoare, iar clipurile oficiale GoPro arată un HDR care pare prea bun ca să fie adevărat.

1️⃣ O surpriză plăcută este însă apariția filetului de trepied pe Hero12. Între urechile de fixare clasice pentru prinderea tip GoPro a încăput și un filet, ceea ce este o veste foarte bună. Asta va micșora vânzările lor de accesorii, dar cred că și-o asumă. Pentru oamenii care vor doar să înfigă camera într-un minitrepied și să facă vlogging cu ea, este o veste excelentă.

2️⃣ Apoi, Hero12 suportă conectivitate Bluetooth multipoint și poți conecta la ea căști cu microfon, de exemplu. AirPods merg sigur, probabil și alte modele, cel mai probabil orice tip de căști cu microfon pe bluetooth. Avantajul? Camera preia sunetul din microfonul căștilor, deci poți vorbi liniștit când camera este mai departe de tine, de exemplu montată în afara mașinii când tu conduci sau într-un colț al vreunei camere mari.

Funcția aceasta simplifică foarte mult filmarea. Eu filmez de mulți ani în diverse situații cu GoPro și de multe ori am fost nevoit să folosesc o lavalieră cu recorder ținut în buzunar atunci când camera nu mă putea auzi bine.

3️⃣ O altă evoluție binevenită este creșterea semnificativă a autonomiei bateriei. Hero12 este livrat tot cu noile baterii Enduro, care sunt mai rezistente la temperaturi extreme. Autonomia oficială a crescut mult. Uitați-vă în tabelul de mai jos, înregistrarea la 5K 60 fps a crescut de la 35 la 70 de minute, iar filmarea 4K la 120 fps a crescut de la 28 la 58 de minute. Aștept și eu să testez o astfel de cameră în viitor ca să văd cu cronometrul meu această minune inginerească.

Și mai sunt multe alte noutăți. Stabilizarea Hypersmooth a fost îmbunătățită (cum se mai putea îmbunătăți?!). Are același senzor 8:7 de anul trecut și deci poate filma în rezoluție mare chiar și dacă rotește camera la 360 de grade, iar acum poate face video vertical direct în cameră, din filmarea inițială. Are sincronizare de timecode pentru filmări cu mai multe camere. A fost îmbunătățit acel Max Lens Mod, lentila și-mai-wide care se poate monta pe cameră pentru un unghi de 177 de grade. Interfața a fost simplificată.

Camera rezistă singură până la 10 metri adâncime, iar pentru mai mult de atât ai nevoie de o carcasă separată. MediaMod-ul de pe generațiile trecute este în continuare compatibil cu Hero12. Aplicația Quik va fi lansată pentru MacOS peste vreo lună și la anul pentru Windows.

Hero 12 se vinde în două variante:

  • Hero12 Black: include baterie și un cablu și o montură adezivă, ca de obicei. Se găsește deja la eMAG la 2.299 lei.
  • Hero12 Black Creator Edition: include camera și o baterie, dar și un trepied Volta, care are baterie mare și butoane dedicate de record, plus un MediaMod (microfon mult mai bun) și o micuță lampă de montat pe MediaMod. Costă 3.399 lei la eMAG.

Un alt accesoriu bun este încărcătorul de baterii + 2 baterii suplimentare Enduro.

Puteți cumpăra camera și de pe site-ul oficial GoPro.com, livrează în România. Spre deosebire de alți ani, însă, a dispărut acea oferă specială de cloud prin care camera era mult mai ieftină pe site. Prețul acum este de 449 €, adică tot ca la eMAG.

Bundle-ul Creator Edition are un preț bun. Eu mi-am cumpărat separat Volta, este un accesoriu excelent pentru ore întregi de filmare deoarece este practic o mare baterie externă pentru cameră, dar în formă de grip și trepied de mână. Am și MediaMod, care include un microfon mult mai bun. Lampa nu o am, dar în total am dat separat pe Volta și MediaMod mai mult decât aș fi dat la un astfel de Creator Bundle.

    1 comentariu

  1. de ce nu precizezi ca ai fost la evenimentul de lansare, ca a fost cu piscoturi si concursuri?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus