un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Util un burghiu de ceramică la casa omului pentru dat gaură în faianță

28 Aug 2023  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

21 comentarii

Acesta este un burghiu pentru dat găuri în ceramică. A fost prima oară când am folosit unul și mi-a plăcut eficiența sa. Găsiți multe burghie de ceramică și sticlă inclusiv pe eMAG.

În general mă feresc de dat găuri în plăci de faianță cu burghie normale de teama că se va sparge placa, chiar și la turație mică. Nu mi s-a spart vreuna până acum, dar am stat mereu cu frică din acest motiv.

Burghiul acesta de ceramică arată ca o săgeată și face încet gaura, începe cu un punctuleț și apoi forma sa de săgeată o tot lărgește până la dimensiunea sa nominală. Știu, probabil că am descoperit apa caldă și roata rotundă, dar e bine de știut că există așa ceva.

A mers bine, dar mi s-a părut inutil odată ce s-a terminat placa de ceramică. În perete normal nu face aproape nimic, am trecut la un spiral normal după aceea. Bănuiesc că poate fi folosit și pe alte obiecte de ceramică, precum ghivece, căni și altele. Cred că îl voi încerca în curând pe o savonieră care nu are găuri de scurgere, dar va avea după aceea.

    21 comentarii

  1. Ai descoperit roata. Alea sint de vreo 25 de ani pe piață, cind am gaurit niste geamuri de la dulapul cu pahare din bucatarie

      (Citează)

  2. Nu ai descoperit roata pana la capat, adica pare ca ai descoperit-o intr-un final. Da, sunt doar pentru placa ceramica, dupa aia bagi burghiul in functie de materialul pe care e aplicata gresia/faianta.

      (Citează)

  3. Pe scurt: ai folosit un burghiu inutil, pe care probabil l-ai si stricat :-)

    Placile ceramice se gauresc fara probleme cu burghie de beton, trebuie doar sa nu dai cu viteza mare si evident fara vibratii (nu stiu ce numesti tu “burghiu normal”, ca exista cel putin burghie de beton (cap vidia), de zidarie, de lemn si de metal).

      (Citează)

    • Pentru un timp și ăia au transferat GPL “fără probleme”.

        (Citează)

    • O sa fii surprins ca atat burgiele de beton cat si cele de ceramica au varf de vidia (care e de fapt un nume vechi pentru carbura de tungsten).

      Deci este exact acelasi material.

      Diferenta este la geometrie, intr-adevar e ceva mai usor cu burghiul de ceramica pentru ca are varf.

      Una din dificultati cand dai gaura in faianta cu burghiu de beton este ca iti fuge burgiul la inceput, pana face un pic de gaura. Dar e o problema cu mai multe solutii simple – meseriasii stie :-)

        (Citează)

    • Dar oricum, foarte potrivita paralela intre exploziile de la crevedia si burgie, I must say :-)))

      E fix acelasi lucru, ce sa mai vorbim, uite de asta se duce tara de rapa, ca nu folosim burghie speciale pt ceramica

        (Citează)

    • Cand ai scris vibratii, vroiai sa scrii percutie, nu?

        (Citează)

    • Burn

        (Citează)

  4. acum incearca si cu percutie

      (Citează)

  5. Marean:
    Pe scurt: ai folosit un burghiu inutil, pe care probabil l-ai si stricat :-)

    Placile ceramice se gauresc fara probleme cu burghie de beton, trebuie doar sa nu dai cu viteza mare si evident fara vibratii (nu stiu ce numesti tu “burghiu normal”, ca exista cel putin burghie de beton (cap vidia), de zidarie, de lemn si de metal).

    Merge cum spui tu, dar foarte greu. Cel special pentru ceramică il poți folosi cu o filetanta de mână cu acumulatori

      (Citează)

  6. spui savoniera ca sa pari mai interesant?

    “Radu, ia si tu niste savon cand vii acasa!”

      (Citează)

  7. Astăzi a trebuit să dau 4 gauri in faianță. Am făcut-o cu un burghiu normal de beton, cu cap Vidia, fără percuție. Înainte am trasat cu markerul locul și am bătut ușor cu un ciocănel și un holțșurub in placa de faianță sa fac un mic punct de plecare. Ajuta mult daca poți pune și un pic de spray wd40 in timp ce dai gaura și să alegi locul la o distanta cat mai mare de marginea plăcii, cred că undeva la câțiva mm de margine placa se sparge. Nici nu știam de burghie speciale pentru faianță/gresie…

      (Citează)

    • Cu burghiul asta nu mai trebuie sa dai gaura departe de margine. Poti sa o dai unde vrei, ca nu sparge placa

        (Citează)

  8. pare ca vrea sa-si monteze singur incalzitor de apa instant.

      (Citează)

  9. Sa dea naiba, toți v-ați născut deștepți, mai puțin omul ăsta

      (Citează)

  10. Esti gata sa iti schimbi singur uleiul la Tesla in fata blocului. Fii sigur ca si atunci o sa vina @Marean sa isi dea cu parerea ca ai putea folosi un PET de 5l de Biborteni taiat pe din doua, nu era necesar sa cumperi lighean.

      (Citează)

  11. Pentru faianța sau gresia normală se poate folosi lejer un burghiu pentru beton cu cap vidia. În schimb, burghiul pe care-l descrie Radu e foarte eficient la gresia/faianta porțelanată care e mult mai dură și mai rezistentă, iar acesta taie foarte bine. Bineînțeles, depinde și de calitatea burghiului.

      (Citează)

  12. Opa… oare vrea Radu sa intre pe nisa blogurilor de bricolaj? Se anunta concurenta pentru Vali.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus