un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Articole interesante de citit astăzi – 27 august 2023

27 Aug 2023  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Ciudățenii în sectorul 3. Primăria a trasat încă un rând de parcări în fața celor deja existente. Locatarii din locul din spate trebuie să-i ceară vecinului din locul din față să mute mașina ca să poată intra și ieși ei. “Astfel, un loc de parcare este situat în fața altui loc de parcare, primul loc fiind cel existent, accesul făcându-se prin spațiul destinat celui de-al doilea loc”.

Luna plină din 30 august va fi cea mai strălucitoare a anului. Este o “lună albastră”, cum se numește a doua lună plină din aceeași lună calendaristică, o potrivire rară. Acum, însă, este și mai aproape de Pământ decât alte dăți, ceea ce o face o lună plină și mare. A blue supermoon, i se zice în engleză.

De ce a picat Wirecutter. Site-ul făcea recomandări de produse bazate pe teste exhaustive. A picat în timp din multe motive: editori plătiți la articol, nu la oră de muncă și, mai ales, schimbarea comportamentului cumpărătorilor, care nu mai au chef de review-uri lungi și detaliate.

Femeile au mai multe migrene decât bărbații. Sunt cauze biologice pentru asta, inclusiv hormonale și genetice.

Un american de 42 de ani a fost reunit cu mama sa din Chile. Mamei i s-a spus la naștere că bebelușul ei a murit, dar de fapt a fost vândut unor americani pentru adopție. Se pare că peste 20.000 de bebeluși din Chile au avut aceeași soartă în acea perioadă, într-o rețea complexă de medici, asistente, preoți și judecători. Totul s-a aflat abia în 2014.

Japonia a început să deverseze apa radioactivă de la Fukushima în Pacific. Iată de ce era apă acolo și ce se întâmplă cu ea. Japonezii construiseră deja 1000 de rezervoare pentru peste 1 miliard de litri de apă, dar și acele rezervoare sunt acum pline. Va dura zeci de ani să golească totul pentru că o fac în ritm lent, ca să dilueze cât mai mult tritiul rămas acolo. Pare o operațiune impresionantă.

Premii pentru inovație în design.

Campionul de yo-yo:

4.752 de copii și adolescenți au murit împușcați în SUA în 2021. Cât vine în medie pe zi?

Michael Jordan are o avere estimată la 3,5 miliarde de dolari. Omul a știut sau a fost sfătuit bine unde să investească și s-a ferit de scandaluri, iar colaborarea cu Nike probabil va rămâne legendară.

Ce este pumpkin spice. Îți poți face acasă un pumpkin spice latte din amestec de condimente.

Betonul devine cu 30% mai rezistent dacă o parte din nisip este înlocuită cu cafea. Puteți citi aici studiul original, dar pe scurt cafeaua prăjită se leagă de anumiți compuși organici din beton care altfel împiedică dezvoltarea unor structuri mai rezistente în material sau cel puțin așa am înțeles-o eu.

Long covid va fi o problemă de sănătate tot mai mare. Cresc riscurile pentru o mulțime de alte boli, inclusiv Alzheimer sau diabet, și este nevoie de tratamente.

Un angajat Burger King a primit un cadou de la management pentru că nu și-a luat niciodată o zi de concediu medical în 20 de ani. A arătat cadoul pe net. Oamenii de pe Internet au donat 400.000 de dolari într-o campanie de strângere de fonduri pentru el.

Cum fac regizorii să dispară camerele din oglinzile din filme:

Idei de amenajare a unei spălătorii.  Prăjitor de cafea pentru casă. Aparat de curățat covorașe de mașină.

20 de restaurante bune în Porto. Cele mai ciudate restaurante din lume. Cină în beznă, cină sub apă, cină cu rollercoaster etc. Rețetă de gin basil smash.

Fotografii frumoase cu fenomene meteorologice.

Cum să-ți organizezi spațiul de sub chiuvetă sau locul unde ții detergenți, bureți, punga cu pungi și altele.

Brandurile de whiskey intră și în fashion. Nu știu ce să zic. Îmi place o băutură bună. Să am și haine scumpe branduite cu acea băutură parcă transmite că îmi place mult prea mult băutura. Rolex cumpără Bucherer. Proprietarul Bucherer, un miliardar de 86 de ani, nu are descendenți care să preia afacerea, așa că o vinde. Și ce face cu banii încasați? Au cumpărat inclusiv lanțul de magazine al Bucherer, nu doar fabrica de ceasuri Carl F. Bucherer.

Formula 1 în Olanda, la ora 16. Ricciardo și-a rupt un os al mâinii (al degetului, de fapt) în Practice și va fi înlocuit de Liam Lawson, pilotul de rezervă al Alpha Tauri. Va rata mai multe curse, de fapt, pentru că are nevoie de o operație. Așa cum am făcut la ultimele curse, aștept interviurile și declarațiile de luni și marți apare articolul meu despre cursă.

    8 comentarii

  1. Betonul cu cafea:
    – cine plătește activitatea de înlocuire a părții fine a nisipului și transportul zațului de unde îl aruncă lumea până la locul unde se amestecă cu nisipul?
    – cine plătește neutralizarea deșeului de praful nisipos abandonat?

      (Citează)

    • Normal ca n-o sa stea nimeni sa adune zațul, dar sint aditivi pentru asta, deja. Aditiv pentru beton este de mult si pe la noi, s-a folosit si pe timpul lui Ceașcă la betonul ecluzelor si la “cracii lu’ Leana” (podul de la Agigea) si la virolele pentru cheu.
      Disan se numeste si culmea e ca are aspect de cafea macinata…

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      27/08/2023 la 9:16 AM

      E un studiu, calmează-te :)

        (Citează)

  2. Parca nu as încerca rețeta aia de pumpkin spice Fukushima cu tritiu. (link-ul de la articolul cu pumpkin duce la știrea cu Fukushima) 😁

      (Citează)

  3. @Marinel
    Aditivii nu înlocuiesc componentele betonului, aici e vorba de asigurarea granulometriei nisipului (0-4 mm) cu alt material în zona de minim.

    @Cătălin
    Studii sunt și alea care concluzionează că trebuie tuneluri pentru urși monitorizați și înregistrați în număr de 0 bucăți.

      (Citează)

  4. Numa ingineri pe aicea!

      (Citează)

  5. Betonul se intareste extrem de mult si daca adaugi “apa de sticla” relativ ieftina de procurat

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus