un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

StaÈ›iunea Mamaia can’t catch a break, acum cu un nou logo retras după câteva zile

20 Jul 2023  ·

TURISM  ·

16 comentarii

Stațiunea Mamaia este urmărită de ghinion.

ÃŽntâi au fost vremurile “bune” când te puteai pozai cu tigrul în braÈ›e, pe plajă, sau cumpărai porumb fiert de la vânzători ambulanÈ›i. Prin hoteluri, la check-out, mereu îți zicea camerista că-È›i lipseÈ™te un pahar sau altceva din cameră, ca să-i dai È™i ei un ban. Au mai fost vânzătorii de kebab în chiflă, jocuri video cu jetoane, multe buticuri È™i discoteci cu neoane colorate.

Într-o vreme s-a făcut și un parc acvatic mărișor, plus o gondolă pe deasupra. Aia nu-i rea!

A fost o vreme când se părea că jumătate dintre femei fac topless la Mamaia. Apoi au apărut telefoanele mobile cu camere tot mai bune È™i reÈ›elele sociale È™i nu s-a mai făcut topless. A stricat-o Zuckerberg È™i pe asta…

La un moment dat a venit Mazăre. Care alegorice È™i palmieri peste tot, petrecere non-stop! Problema a fost că a venit È™i cu chef de luat È™pagă, iar patronul care dă o È™pagă pentru o concesiune trebuie să o recupereze apoi prin preÈ›uri mari. Mamaia È™i-a făcut de atunci renume de “este mai ieftin să merg în străinătate” È™i a rămas cu el.

A fost o perioadă în care stațiunea s-a întins mult spre nord. Efectele se pot vedea și acum: bloc lângă bloc de apartamente pentru Airbnb, cu diverse terenuri cu buruieni între ele. Atât de multe blocuri încât n-a construit nimeni și infrastructură pentru ele, măcar din cea comercială, adică niște terase unde să mănânci, un magazin cu vată de zahăr și colace pentru copii etc.

Prin 2019, când lumea nu știa ce urmează, Mamaia oferea experiențe de neuitat și odihnă adevărată pe plajă:

Apoi s-a decis lățirea plajei. Sau lungirea ei? Oricum, plajă, mai mare! Atât de mare încât s-au supărat turiștii că au de mers 100 de metri până la buticuri sau toalete și pe bună dreptate, că te întorci la șezlong cu berea deja caldă. Sau mai rău, deja băută și trebuie să faci din nou drumul.

Apoi o pizza a fost 80 de lei, apoi nu s-a mai dus nimeni în Mamaia pentru că pizza costa 80 de lei, iar autoservirile au început să dea și câte un suc gratuit, doar-doar să intre cineva pe acolo la un șnițel și să recupereze și ele șpaga aia grasă.

 

Și acum, un nou logo pentru stațiune! Care deja a fost retras și nu va fi utilizat!

Prin 2014, a existat și un clip plictisitor de promovare a stațiunii. Acum este 2023 și s-a putut doar un logo. O firmă din Cluj a luat 19.000 de euro pentru acest logo (și alte servicii, zic ei).

Lansarea s-a făcut cu următoarea declaraÈ›ie: “Noul logo, conceput într-o estetică minimalistă, încorporează simboluri emblematice ale destinaÅ£iei, reinterpretate cu o abordare actuală. Culorile răsăritului de soare din mare au fost alese ca reprezentative pentru imaginea staÅ£iunii, astfel noul brand va fi reprezentat printr-o îmbinare de oranj, galben, albastru marin ÅŸi bleu.”

Problema este că noul logo a fost “conceput” prin apăsarea butonului de Download de pe o platformă de stock images. De exemplu, este È™i logo-ul unui complex de apartamente din Spania:

Eu nu văd asemănarea, sincer să fiu. Logo-ul Mamaia este cu galben, pe când celălalt are fundal albastru. Sunt păsări în ambele, recunosc asta, dar 3 păsări în Mamaia și nu doar 2 păsări ca la săracii (în păsări) de spanioli. /s

Acum, eu sunt de acord că un logo este mai mult decât un simplu desen. Este, de fapt, povestea din spatele său, ce reprezintă, felul în care s-a ajuns la el șamd. Logo-ul Microsoft nu este format doar din 4 pătrate colorate pe care le poate desena oricine într-un minut pentru o plată de 2 dolari, ci o întreagă poveste legată de Windows și simbolistica din spate.

Doar că, până la urmă, indiferent de povestea din spate È™i “simbolurile emblematice”, nu poÈ›i să ajungi la un logo luat din stock photos. Aia este ceva ce face o gogoÈ™erie, nu o staÈ›iune care vrea turiÈ™ti români È™i internaÈ›ionali. Și chiar mă refer la o gogoÈ™erie, una. Un lanÈ› de gogoÈ™erii deja ar fi cazul să plătească pentru un logo desenat de la zero.

Autoritățile au anunțat deja că reiau procesul de selecție pentru un nou logo.

Oh well. Sorry Mamaia, poate în curând ai și tu noroc!

    16 comentarii

  1. VIDEO Pompierii nu au putut interveni frontal la un incendiu din Mamaia din cauza construcțiilor haotice și a lipsei de spațiu/ City managerul Constanței: Sunt multe astfel de situații în oraș https://www.g4media.ro/video-pompierii-nu-au-putut-interveni-frontal-la-un-incendiu-din-mamaia-din-cauza-constructiilor-haotice-si-a-lipsei-de-spatiu-city-managerul-constantei-sunt-multe-astfel-de-situatii-in-oras.html

    “Unele zone din staÈ›iunea Mamaia sunt butoaie cu pulbere gata să explodeze. S-a construit atât de haotic, încât maÈ™inile de pompieri nu mai pot interveni frontal la un eventual incendiu.”

      (Citează)

  2. M.am oprit la lărgirea plajei: este un proiect de combatere a eroziunii costiere nu de obosit turiștii

      (Citează)

    • Fără turiÈ™ti Mamaia ar fi un cartier mărginaÈ™ al ConstanÈ›ei, departe de port. Și nu ar mai fi nimeni interesat de combaterea eroziunii costiere.

        (Citează)

  3. Logo ul statiunii mamaia ar trebui sa fie un rahat plutitor.

      (Citează)

  4. Nu stiu daca adunatura aia de blocuri unele peste altele, cu terase la care muzica este un mix intre cel putin 4-5 locatii a caror singur scop pare a fi sa acopere muzica vecinului, cu stradutele alea care par alei, se poate numi statiune.
    Una dintre cele mai infecte asezari de pe litoralul romanesc, locul in care toti manelistii pot sa isi etaleze limuzinele albe si burdihanele si locul in care ai sanse mai mari sa castigi la loto decat sa scapi fara toxinfectie alimentara.

      (Citează)

  5. Mamaia e faina. Primavara devreme si toamna tarziu. Doar atunci merg p acolo. Parcari cate vrei, liniste. Mai prost ca n-ai unde manca, da’ e constanta aproape plus ca glovo vine unde vrei.
    Mamaia in sezon e o flegma plina de puroi. Coca peste tot, la terase si magazine numai tzepe, aglomerat.
    De ce sa te duci in mamaia in full sezon? Ptr ce? Ca sa ce?

      (Citează)

  6. Eu nu-i inteleg pe aia care iau un logo de pe internet si zic ca-i inventie proprie. Nu-i ca si cum n-ar putea sa-i prinzi in cateva secunde cat dureaza sa faci un image search… Pe ce lume traiesc?

    In rest Mamaia inclusiv aia Nord, se omoara singura prin modul ala de cartier muncitoresc in care se construieste acolo. Macar acele cartiere muncitoresti aveau spatii verzi.

      (Citează)

    • Iulian: Nu-i ca si cum n-ar putea sa-i prinzi

      cand clientul e statul.. probabil ca altele sunt relatiile si criteriile de acceptare a livrabilului

        (Citează)

  7. Sincer mie imi creste sufletul de bucurie cand aud lucruri cat mai oribile despre litoralul romanesc.
    Foarte greu gasesti ceva mai mizerabil, injositor si ridicol de scump in tara asta.

    Sa dai 167 de euro pe noapte la 3 (trei) stele in Eforie si de la 200 in sus la Mamaia mi se pare noaptea mintii. Ca apoi sa mergi pe o plaja cu gunoaie, scutece de copii si caini care beau apa din frapiera stapanilor.Dupa care intri in apa aia plina de bacterii si coprocultura de la turisti.

    Toate astea dupa ce ai facut 4 ore in trafic pe ruta Bucuresti/Constanta si ai mers prin orasul ala absolut mizerabil si plin de santiere neterminate, condus de cel mai prost primar in viata, haznaua numita Constanta.

    Anul trecut plateai 96 de lei pe zi parcarea, seems legit.

    Sigur, e foarte bine la mare in rromanistan! Sper sa se aleaga praful si pulberea!

      (Citează)

  8. Ezemplu dă scoruri la mamaia. Io unde ma duc ca sa stau, acu pă seson ie 700 lei pă noapte. Cu mic dăjun incorporat, halău bun. Hotel mijtoc. Pizcină interioara incalzita.
    In octombrie pă la inceput e 240. Aceleasi conditii. Acu intreb….cat de tembel sa fii casă dai 700 dă lei pă noapte la mamaia, acu în sezon.
    Nu mai zic cat ie la hotel Vega, care dupe mine e sub asta unde ma duc io, rezpectiv niu splendid hotel.
    Deci….

      (Citează)

  9. Cred că este unul dintre cele mai bune texte ale tale. Fain scris!

      (Citează)

  10. Eu o sa merg la mare la noi (ca excursie exotica, cum se duc unii sa vada cum e prin Nigeria, de exemplu) nu am mai fost de pe vremea cand era Basescu suspendat a doua oara. Dupa aia in Spania , mai ieftin. In buric de oras cu plaja langa centru. Sunt incantat ca preturile din vest sau din Grecia par mult mai mici datorita litoralului romanesc.

      (Citează)

  11. Ieri, un Guinness la draft pe Costa del Sol, Malaga – 1.50 EUR.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus