un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Miza conflictului Microsoft-Sony pe Call of Duty este de câteva miliarde de dolari pe an

6 Jul 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Microsoft vrea să cumpere Activision Blizzard. Asta i-a dus în scandal cu cei de la Sony, inclusiv la tribunal. Subiectul principal este legat de jocul Call of Duty și teama celor de la Sony că Microsoft ar putea decide să nu-l mai lanseze și pe PlayStation, ci doar pe PC și Xbox.

Știam că motivul scandalului este legat de bani. Nu știam însă cât de mulți bani.

Ei bine, sunt foarte mulți bani. Închipuiți-vă un container umplut cu bancnote de 1 dolar. Acum imaginați-vă 3 astfel de containere și încă 2 containere umplute cu bancnote de 5 dolari.

Glumesc, habar n-am câți bani ar fi acolo. Scandalul, însă, se poartă pe o miză de zeci de miliarde de dolari.

Niște acte confidențiale de-ale Sony au ajuns publice. Au fost depuse la tribunal câteva acte cu anumite sume înnegrite cu un marker, dar, funny story, în lumină puternică se vede ce scria în spatele markerului respectiv. Altfel spus, în actele scanate și puse pe net de tribunal se văd sumele.

Uitați niște cifre.

Horizon Forbidden West a costat 212 milioane de dolari pe o perioadă de 5 ani, cu 300 de angajați.

The Last of Us 2 a costat 220 de milioane de dolari pe o perioadă chiar mai lungă. Acesta costuri nu includ și pe cele de marketing și publicitate pentru joc, care probabil sunt și ele de zeci de milioane.

În aprilie 2023, Horizon se vânduse în 8,4 milioane de exemplare. Considerând că toate s-au vândut la 70 de dolari bucata (și chiar dacă nu, să zicem că unii jucători au cumpărat edițiile deluxe mai scumpe, iar alții pe euro sau lire sterline), înseamnă cam 500 de milioane de dolari venituri înregistrate de Sony până acum din acest joc.

500 de milioane de dolari minus costurile de dezvoltare de 212 milioane și minus câteva zeci de milioane de dolari costuri de marketing tot înseamnă un profit bun pentru Sony. Bănuiesc că o sută de milioane tot au făcut și ei acolo profit.

Și acum ajungem la cifrele despre Call of Duty. Cele de mai sus sunt practic aici doar ca să înțelegeți amploarea Call of Duty fața de un joc AAA first-party de PlayStation.

În 2021, zic actele respective, peste 140 de milioane de jucători au petrecut 30% sau mai mult din timpul lor pe consolă jucându-se Call of Duty. 140 de milioane de jucători! (mă rog, console; probabil chiar mai mulți jucători, considerând că într-o familie o consolă poate fi împărțită de mai mulți jucători).

În 2021, Call of Duty a adus celor de la Sony un venit de 800 de milioane de dolari în SUA și peste 1,5 miliarde de dolari în întreaga lume doar din vânzarea jocului. Și Call of Duty nici măcar nu este produs de ei! Alții l-au produs, Sony doar îl vinde pentru consolele PS și ține o parte din bani ca profit.

Mai mult, Sony estimează că, luând în calcul abonamentele PS Plus pentru multiplayer, hardware-ul, accesoriile și alte achiziții făcute de jucătorii CoD pentru a juca acest joc, veniturile lor totale produse de jocul Call of Duty între 2019 și 2021 sunt de 15,9 miliarde de dolari, deci aproximativ 5 miliarde de dolari per an!

Din care nu știm exact câți bani dă Sony celor de la Activision și cât păstrează pentru ei și cât este profitul la final, dar oricum, vorbim de sume foarte mari. Call of Duty este un generator foarte mare de bani pentru tot sistemul de gaming.

Din astfel de motive achiziția Activision Blizzard de către Microsoft este contestată în diverse piețe și de către diverse companii. Posibile limitări introduse de Microsoft după achiziție ar putea avea un impact semnificativ în industria de gaming.

sursa: The Verge; Wikipedia.

    3 comentarii

  1. Microsoft a ofertit garantii contractuale catre Sony ca vor continua sa lanseze CoD pe PS pentru urmatorii 10 ani. Temerea lor e mai degraba legata de faptul ca MS ar oferi “gratuit” CoD pe Game Pass iar asta ar face multi jucatori sa migreze.

    Meanwhile Sony plateste bani catre Square Enix ca sa tina Final Fantasy 16 departe de platforma Xbox…

      (Citează)

  2. 1 miliard de dolari in banconte de 100 USD ocupa 10 paleti, are vreo 10 tone – e practic un container. Daca folosesti bancnote de 1 USD, atunci ai 100 containere pentru 1 miliard :)

    Sursa: https://demonocracy.info/infographics/usa/us_debt/us_debt.html

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus