un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Dacia va concura în raliul Dakar cu Sebastien Loeb pilot

3 Jul 2023  ·

AUTO  ·

8 comentarii

Nu mă așteptam la asta, dar este o surpriză plăcută și abia aștept să văd cum vor evolua mașinile Dacia. Compania Dacia a nunțat astăzi că, începând cu 2025, va participa la raliul Dakar.

Mai exact, în 2025 Dacia va participa la World Rally-Raid Championship, iar raliul Dakar am impresia că este o etapă în acest campionat mondial sau, oricum, este o competiție organizată de aceiași promoteri.

Mai mult, piloți vor si Sebastien Loeb și Cristina Gutierrez Herrero. Loeb probabil că nu mai are nevoie de prezentare. Este un titan al raliurilor, de 9 ori campion mondial, acum în vârstă de 49 de ani și în ultimii ani participant în raliul Dakar. Cristina Gutierrez Herrero este prima spaniolă care a terminat raliul Dakar și a concurat deja la 7 ediții.

Cei de la Dacia au făcut un parteneriat cu britanicii de la Prodrive pentru această echipă. Comunicatul spune că vor concura la categoria T1+. Nu știu ce semnifică acel + din coadă, dar categoria T1 este de autovehicule cross-country prototip. Încă nu este clar nici la ce fel de prototip se referă asta și cu ce va concura Dacia în campionat, dar îmi închipui că vor folosi ocazia pentru a testa tot felul de tehnologii și deci nu vor fi mașini “de serie”, care ar intra în categoria T2.

Dacia a anunțat deja că va folosi un combustibil sintetic furnizat de Aramco în competiție. Este un trend tot mai întâlnit în sporturile cu motor.

Ce să zic? Abia aștept! Piloții par de top, acum să vedem dacă și mașinile se vor dovedi fiabile în aceste raliuri de anduranță. Competiție World Rally-Raid a avut în 2022 patru etape, Dakar, Abu Dhabi, Maroc și Andaluzia. Nu știu calendarul pentru 2025, dar probabil vor fi câteva și atunci.

Mereu mi-au plăcut raliurile, chiar țin minte vremurile de glorie ale lui Loeb pentru că mă uitam la competiții când le transmitea Eurosport. Mereu mi-a plăcut și ideea de Paris-Dakar, un raliu periculos, dar fascinant inclusiv prin faptul că participau și camioane și tot felul de buggy-uri și mașini cu forme speciale pentru această competiție. Părea aproape un western SF.

Raliul Dakar nu se mai desfășoară de mulți ani pe traseul Paris-Dakar, care devenise foarte periculos. În 2009-2019, s-a desfășurat în America de Sud. Din 2020, s-a mutat în Arabia Saudită. Cred că tot acolo se va desfășura și în 2025.

    8 comentarii

  1. Dacia a colaborat si cu Alain Prost in niste curse pe gheata. Prost a condus un Duster, deci nu sunt la prima colaborare cu cineva faimos. Bravo lor.

      (Citează)

  2. Pana la urma e normal, atatea dacii trec prin proba mult mai dificila de a merge zilnic prin bucurestiul lui nicusor, fara sa se rupa in doua, incat dakarul e floare la ureche.

      (Citează)

    • E ok, după ce se întoarce țața vor putea concura eventual și în Formula 1, antrenându-se pe străzile devenite netede ca-n palmă în Noul Voluntari.

        (Citează)

    • Îți este tare dor de sarmancur să mai primești și tu un voucher ceva. Parașuta pezedista ce ești.

        (Citează)

    • Peredehil, Mihai mergeti la doctor ca suferiti de reductio ad Firam

        (Citează)

  3. Nu stiu ce va fi original pe masina de concurs Dacia, altceva decit emblema. O fi ca El Torro de prin ’84, cu Aro cu motor Ford, 8 cilindri in V si transmisie Land Rover?

      (Citează)

    • Si crezi ca ceilalti producatori se prezinta cu masini de strada usor modificate? Toate sunt modificate la sange pentru conditii extreme.

        (Citează)

  4. Nu mai exista nici un raliu Paris – Dakar.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus