un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am plecat la Carrefour după șosete ieftine. Am cheltuit 900 de lei

26 Jun 2023  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

111 comentarii

Ce să facem noi într-o duminică ploioasă? Și eu, și Matilda am descoperit că avem nevoie de șosete foarte subțiri și joase, iar pe Fashion Days nu se găsește mărimea mea și sunt și cam scumpe. Așa că ne-am zis “hai la Carrefour în Parklake, să luăm niște șosete ieftine și poate niște înghețată”.

Afară ploua, iar un mall părea o destinație bună pentru vremea asta. Eu voiam să mă uit și la Zara după vreun tricou la reduceri. Am zis că mâncăm și ceva pe acolo prin mall.

Conform tichetului de parcare, am stat în mall o oră și 44 de minute. Am cheltuit 900 lei. Am fost chiar șocați făcând totalul.

Un pic de context: Matilda și cu mine încercăm să facem economie pe unde putem. Eu n-am o problemă în a plăti mai mult pe un telefon bun (îl folosesc 4 ore pe zi, minim) sau pe experiențe (un restaurant bun, un concediu etc), dar în viața de zi cu zi cumpărăm deseori la reduceri (gen Save Me pe Freshful, Revoluția Prețurilor, scutece la reduceri, haine în campaniile speciale șamd), comandăm doar ce avem nevoie, gătim noi des, nu ne aruncăm ne aruncăm rar la produse scumpe șamd. Recent chiar ne-am făcut o listă cu cheltuielile fixe lunare ca să vedem ce mai putem tăia pentru eficientizare.

La propriu ne-am dus la mall în Carrefour ca să cumpărăm șosete ieftine.

Pe ce-am cheltuit banii:

Am pus Tesla la încărcat. În Parklake sunt stații rapide de la ENGIE și e-ON. Am încărcat la ENGIE cu 62 kW, de la 42% la 90% în 48 de minute, și m-a costat 106 lei. Destul de scump, este echivalentul unui consum de 7 litri/100 km pe benzină, dar asta era situația acolo.

La Zara am găsit un tricou. Este ca un hanorac subțire, are glugă și buzunar marsupiu, dar este cu mânecă scurtă. Era la reduceri, costa 99 lei.

Am vrut să mâncăm în mall, dar era plin ochi de oameni, că pe afară ploua și nimeni nu pleca acasă. Ne-am luat la pachet două poke bowls. 90 de lei.

Am intrat la Primark, unde au haine de copii ieftine. Costă ceva gen 12 lei tricoul, 40 de lei o rochiță frumoasă. Prea ieftine, că-ți vine să cumperi mai multe și se adună. Am luat trei rochițe pentru Alice și încă un costumaș de dat cadou și am plătit 212 lei la casă.

În Carrefour am cumpărat șosete, înghețată, dar și alte lucruri. În total am plecat cu o singură sacoșă de cumpărături de acolo. Am plătit 402 lei!

M-am uitat cu uimire pe bonul de cumpărături. Am cumpărat 21 de produse. Cel mai scump a fost un stingător auto, 76 de lei. Două alte produse costă 34 de lei, niște bermude de stat prin casă și o cutie mare de înghețată. În rest am luat șosete (genul 3 perechi la 20 de lei), evident, niște Doritos și doi avocado pentru guacamole (roșii și ceapă aveam acasă), niște flori pentru Matilda, un micuț set preambalat de sushi pe care-l produc acolo în interior, un Igienol spray, un pachet de șervețele umede, 6 mini-înghețate, covrigei cu vin, alune.

Iată cum arată coșul de produse, fotografiat după ce am trecut de casa de marcat:

Cum spuneam, o sacoșă de produse, nici măcar plină. 402 lei.

Am stat o oră și 44 de minute. Măcar n-am plătit parcare, că a fost sub 2 ore. Am intrat în 3 magazine. Nu ne-am așezat nicăieri în vreun local. 900 de lei.

Am văzut creșterea constanță a prețurilor în ultimul an. Ieșitul la un restaurant a trecut de la 60 de lei de persoană pe la 100 de lei de persoană. Alimentele de bază s-au tot scumpit. Dar parcă nu am avut niciodată un șoc atât de mare ca acum, când n-am cumpărat nimic special, nici o extravaganță, nici un moft, și cumva tot am cheltuit aproape 500 de lei pe oră de ieșire din casă.

Era mai bine când eram răcit. Stăteam în casă, mâncam supă (când era -30% în Bolt Food), făceam economie.

    111 comentarii

  1. De fapt tot un articol despre Tesla, aflam ca se vinde si fara stingator. Inteleg ca trusa medicala are totusi. Triunghiuri reflectorizante?

      (Citează)

    • Radu, ești norocos. Eu am întrat după pâine.Atăt, pâine. Nici sacoșe nu luasem. Și am ieșit 300 de lei mai ușor. Și nu eram la Mall.
      Sfat. Nu încercați să vă duceți la Ikea în plimbare, fără motiv. Dar și mai rău este la Jumbo.

        (Citează)

    • Mi-a zis cineva ieri că a dat 120 de lei la IKEA la mâncare, în 2 persoane :))

        (Citează)

    • La Jumbo o sa intru cand imi dau ei bani. De ce as vrea sa fac cumparaturi de la unii care isi bat joc de mine prin reclame?

        (Citează)

  2. Atentie ca stingatorul ala nu stinge solide (clasa A).

      (Citează)

  3. Vezi ca ai uitat sa mentionezi de hugen dozen si nirvana. Daca aduni numai inghetata cred ca te apropii de 100 RON.

      (Citează)

  4. Eee…daca și tu te mai vaiți de prețuri.

      (Citează)

  5. Concluzia articolului: te-ai dus in mall ca sa incarci tesla si te-a costat peste 1000 lei.
    Mai bine iti luai o benzinara si te duceai dupa sosete in kik. Ieseai mult mai ieftin.

      (Citează)

  6. Dubios articol, e scris la misto?

    Nu poti sa scrii la modul serios ca tu vrei sa faci economie, si pentru asta te duci la mall cu masina de 50K ca sa cauti sosete mai ieftine cu 5 lei. Realmente nu exista asa ceva.

    Asta e mult mai tare ca articolul ala in care te plangeai ca te costa prea mult laptele pt cafea.

    PS Probabil jumatate din traficul din Buc e generat de oameni care isi fac de lucru doar ca sa iasa cu masina, ca Radu in povestea de mai sus.

      (Citează)

    • Parcă văd că-l șterge până la prânz. Înțeleg nevoia de trafic pe blog, dar e un articol de-a dreptul inutil și total neavenit.

        (Citează)

    • @GuestStar

      ideea de a sterge orice articol mi se pare o chestie foarte… dusa cu capul.

      Asta s-a intamplat, asta povestim. Opusul inseamna sa ajungem sa hranim ipocrizia, in care toata lumea face tot aia, dar pretinde ca nu.

        (Citează)

    • Cel putin la Radu nu am vazut sa stearga articole pana acum. Chiar si articolele legate de Huawei si 5G sunt in continuare online, desi multi dintre ceilalti bloggeri care au scris pe subiect le-au sters de mult.

        (Citează)

    • A sters articole, inclusiv unul dintr-o campanie cu purificatoare Philips care “omorau covidul”

        (Citează)

    • Gândești prea cinic. S-a gândit că în loc să comande șosetele alea poate să se ducă să le cumpere direct din magazin și da, mi se pare normal să caute motive să se urce în mașina nouă să se plimbe, ce naiba. Nu exista un obiectiv matematic de îndeplinit cu șosetele alea, așa s-a gândit el.

      Iei prea în serios postările de genul, care trebuie de fapt savurate în rubrica de comentarii. Nimic nu e mai tare decât oameni care trebuie să-ți explice cum și de unde să-ți iei șosete, ba chiar să te atenționeze că mănânci înghețată prea scumpă.

        (Citează)

    • De ce nu ar vrea omul sa faca economie?
      Daca are masina de 50.000 inseamna ca trebuie sa isi ia sosete de la Louis Vuitton?

      Dar aia care erau la cozi cu masini de 100.000 ca sa prinds benzina mai ieftina cu 50 de bani se pun?

      Nu e ca si cum si-a luat Bentley. Omul si-a luat o masina cu care considera ca iese mai bine pe viitor, inclusiv din punct de vedere al cheltuielilor.

      Deci nu vad logica la comentariile astea de doi lei.

        (Citează)

    • Marean: Nu poti sa scrii la modul serios ca tu vrei sa faci economie, si pentru asta te duci la mall cu masina de 50K ca sa cauti sosete mai ieftine cu 5 lei. Realmente nu exista asa ceva.

      Înseamnă că ai o concepție greșită despre viață. Dacă iau o mașină, nu înseamnă automat că în rest mănânc doar wagyu și homar, mă îmbrac doar Gucci, cumpăr doar bio și mă cazez doar la Hilton.

      Îmi cumpăr Tesla tocmai pentru că fac economie pe alte părți. Sau măcar pentru că nu consider că pe anumite produse trebuie plătit un preț premium. Dacă mâine câștig un miliard la loto, tot nu o să-mi iau pijamale Versace, chiar dacă mi-aș permite.

        (Citează)

    • Nu Radu, nu ai inteles, hai ca explic.
      Te-ai dus la mall cu gandul sa faci economie la pretul sosetelor.

      Ai facut economie?

      Nu. Ba din contra, ai cheltuit mult mai mult decat ti-ai propus, ceea ce era previzibil, ca asta se intampla cand mergi la mall. Numai consumul de combustibilul pana la mall anuleaza orice economie la sosete.

      Daca voiai sa faci economie la sosete, ceea ce este un obiectiv absolut rezonabil, comandai pe net unele mai ieftine sau mergeai pana la magainul din colt.

      Asta pe de o parte. Pe de alta parte, tu nu stii sa faci economie. Exista 2 feluri de a face economie:

      – optimizezi absolut fiecare cheltuiala in parte, la ultimul leu, inclusiv sosete, ceea ce tu nu faci, ca spargi pe alte lucruri. E treaba ta ce faci cu banii, eu doar atrag atentia asupra inconsistentei din discursul tau.

      Sau
      – economisesti la lucruri mari, in ideea ca acolo conteaza, acolo se vede. Sosetele nu intra la aceasta categorie.

        (Citează)

  7. Faptul ca (,) cumperi multe lucruri de care nu ai chiar nevoie, desi sunt la reduceri, nu inseamna ca ai facut economie.
    Vezi ultimul BF, la care era o lista nesfarsita de haine.

      (Citează)

    • Am nevoie de haine, intră la apă în draci.

        (Citează)

    • Ceva nu e in regula aici. Ori sint haine de cea mai nasoala calitate, ori le speli numa la 90 grade. Nu tin minte sa fi avut problema asta cu intratu la apa la nici o tzoală.

        (Citează)

    • nwradu:
      Am nevoie de haine, intră la apă în draci.

      Le usuci cumva la uscatorul electric pe temperatura standard?

        (Citează)

    • Cred ca raspunsul e mai simplu :)) se numeste “ne mai ingrasam cu varsta” :)

        (Citează)

    • @Blackskull: e adevarat, am aceeasi problema, imi intra hainele la apa mereu. Nu stiu daca e apa mai dura, masina de spalat proasta sau burgeri cu bere si ciocolata, dar e o chestie reala. Cineva ar trebui sa inventeze un detergent mai bun sau ceva de genul.

        (Citează)

    • Știți ce e ridicol? Doar spălăm și uscam hainele în aceeași mașina de spălat / uscător – ale mele n-au nimic, ale lui chiar intra la apă. Haine de la aceleași branduri, calitate similara. Cămășile mele de in niciodată nu au intrat la apă, ale lui da. Zero sens. De tricouri nu mai zic.

        (Citează)

    • Matilda: spălăm și uscam hainele în aceeași mașina de spălat / uscător – ale mele n-au nimic, ale lui chiar intra la apă. Haine de la aceleași branduri, calitate similara

      unele sunt de bumbac si altele sintetice?
      in general “intratul la apa” e dependent de tipul fibrei (cele naturale sunt mai afectate) inainte de alti factori care amplifica problema (gen temperatura de spalare).

        (Citează)

  8. Cand ai bani incerci sa faci economii (sanchi!) la cele mai ieftine si banale lucruri. Dar doua cutiute mici de inghetata sunt 100 lei. Mie si Siviero Maria mi se pare scumpa, ca s-a facut 35 de lei o cutie in Kaufland.
    Stingatorul ala e in jur de 50 de lei in magazinele de bricolaj sau piese auto. Pana la 76 lei e taxa de carrefour.
    Iar hanoracul fara maneci la 100 lei, nu stiu ce sa zic. Cred ca face o combinatie buna cu adidasii aia de ni i-ai aratat acum cativa ani aici pe blog…

      (Citează)

    • Carrefour in acest moment este printre cele mai scumpe supermarketuri daca nu chiar cel mai scump.

        (Citează)

    • @vio: Nu, înghețata a fost 35+27, scrie în articol.

      vio: Stingatorul ala e in jur de 50 de lei in magazinele de bricolaj sau piese auto. Pana la 76 lei e taxa de carrefour.

      O fi, dar nu am timp să merg în 7 magazine diferite. Aia înseamnă pierdere de bani.

      vio: Iar hanoracul fara maneci la 100 lei, nu stiu ce sa zic. Cred ca face o combinatie buna cu adidasii aia de ni i-ai aratat acum cativa ani aici pe blog…

      Nu cred, este roz.

        (Citează)

  9. Cam trist sa iti cumperi adidasi de sute de lei, masina de 50k si sa te plangi ca sunt scumpe sosetele de pe fashiondays..dar da, sosetele nu le vede nimeni, merg si rupte la o adica :))

      (Citează)

    • Pe FD nu au mărimea, dar sunt scumpe. Ce sunt scumpe, alea de alte mărimi?
      Acum văd că sunt șosete 42-45, deci nu e vreo mărime exotică.

        (Citează)

    • Poate omului nu ii pasa de sosete si asa economieste pentru masina si adidasii care chiar ii plac. Zic si eu…

        (Citează)

    • Indiferent câți bani aș avea în viață, nu mă văd cumpărându-mi șosete Versace. Unele lucruri merită un preț premium, altele nu.

        (Citează)

  10. incredibil cate comentarii de hate!
    toti facem asa, intram intr-un magazin pentru ceva minor si plecam cu cheltuieli de 10-20 de ori mai mari pentru ca nu ne putem abtine.

      (Citează)

    • Ba eu ma pot abtine Florine. Exista si oameni care sunt capabili sa isi controleze impulsurile si nu gasesc fericirea in cumpararea fara masura. Ma uit la preturile pe kg, daca o chestie prea scumpa fata de pretul mediu pe care il stiu eu, in 95% din cazuri nu il mai iau.
      Chestia asta ma face sa am bani ca sa stau linistit si sa nu fie necesar sa muncesc ca un nebun si in weekend sau sa fiu sclavul sefilor.

        (Citează)

    • Și eu mă abțin binișor. De asta prefer să cumpăr online, acolo chiar iau doar ce-mi trebuie. Dacă mă lași printre rafturi la un magazin real, mai scap și la alune…

        (Citează)

  11. Inteleg flamebate-ul, dar sper ca nu urmeaza sa incepi sa te plangi ca ti-a crescut rata la apartamentul pe care ai dat putin peste 2X cat masina.

      (Citează)

  12. Stingatorul ala e 48 de lei la Dedeman.

      (Citează)

  13. Seful blogului, ma lasa absolut rece ca ti-ai luat cea mai scumpa inghetata sau ca ai fost fraier si ai dat probabil dublu pe incarcarea masinii.
    Ce ma enervează cu adevarat este ipocrizia de a spune ca incerci sa economisesti, dar in acelasi scumpi cumperi lucruri enorm de scumpe. Vezi ca a economisi nu inseamna sa cumperi Doritos (cele mai scumpe chipsuri) sau sa cumperi ciorba de pe Bolt. Cu 2 portii de ciorba de pe Bolt faci supa pentru toata saptamana. Daca voiai sa mananci ieftin, iti luat o salata de varza cu un snitel de la Carrefour si nu dadeati 45 lei amandoi, cat a fost un pokebowl de ala.
    Ai un stil de viata foarte scump si ar fi bine sa realizezi asta si sa iti asumi.

      (Citează)

    • Bineînțeles că realizez asta, că doar văd ce cheltuieli lunare avem. Pe unele tipuri de produse, însă, nu o să cheltui niciodată mult, indiferent câti bani aș câștiga. Și nu mi-e rușine să recunosc că mănânc și pui cu cartofi, nu wagyu în fiecare zi.

        (Citează)

  14. mie mi a placut articolul :)

      (Citează)

  15. Comandai cu Genius sosete de bambus si ieseai de vreo N-ori mai ieftin.
    Sau nu se incadreaza in standardul tau?
    Dar de…

      (Citează)

  16. Un articol foarte instructiv.
    Arata ca daca stai la bloc si ai Tesla, poti sa-ti dai cu ea la oo si dupa aia te plangi ca ai dat 100+ lei la incarcarea la carfura mai mult.
    Apoi faci o mica economie de cativa lei la sosete, dar nu te uiti la ce altceva cumperi.
    Asta indica o defazare a autorului de realitatea cotidiana, pe care majoritatea oamenilor o simt zi de zi.
    Ce nu inteleg de fapt, este daca autorul se lauda sau se plange, pentru ca mie mi se pare attention whore la faza asta.
    Da, stiu, autorul e hater, dar eu sunt extraordinaire, insa e clar ca nu o sa apara comentariul meu, nefiind pupincurist.
    Mno… revino la realitate, care nu este cea in care traiesti, asuma-ti consecintele alegerilor tale si plange-te cand este de plans, ca faze din astea… noi le traim zi de zi, in fiecare zi si vedem ca totul s-a scumpit de la o zi la alta… Bine ai venit in realitatea cotidiana.
    Macar sa ai rabdare sa-l citesti, pe comentariu, ca pe mandrie sigur nu-ti vei calca sa-l postezi, iar daca se va intampla totusi, oh hell, se duce dracu’ lumea!

      (Citează)

    • Niros: Da, stiu, autorul e hater, dar eu sunt extraordinaire, insa e clar ca nu o sa apara comentariul meu, nefiind pupincurist.

      Pare că te-ai victimizat singur.

        (Citează)

  17. Babaieti, nu prea inteleg hate-ul asta. Adica inteleg ca daca doar citesti articolul, suna ciudat rau. Dar eu fac la fel ca Radu (vreau sa economisesc dar cheltui prea mult pe chestii irelevante) asa ca nu am cum sa fiu hater.

    @Radu: eu as reciti articolul si as incerca sa imi analizez putin prioritatile.

      (Citează)

  18. acum ca ti-a mai trecut din socul sumei cheltuite si poate s-a mai dus si cel al comentariilor de aici..
    eu adaug asa:
    – evident ca e treaba ta pe ce iti cheltui banii, deci nu discutam asta
    – daca vrei real sa faci economii.. poate ar trebui sa te pregatesti de cumparaturi intainte de a pleca la magazin.

    asta inseamna:
    – sa iti dai seama ce iti trebuie si ce iti doresti
    – sa iti faci o lista (in felul asta macar o sa fii constient cand iei ceva in plus si te poti gandi daca chiar ai nevoie / il vrei).

    si poate inseamna si o evaluare / resetare a settingului curent in care sa vezi de ce faci anumite lucruri intr-un anume fel si daca nu ar fi mai eficient / bine / comod / placut / ieftin sa le faci in alt fel sau sa le inlocuiesti cu alte chestii.

    daca te limitezi sa spui la o iesire “nu iau sosetele astea pentru ca sunt prea scumpe”.. nu cred ca e o cale spre economie / eficienta / sustenabilitate.

      (Citează)

    • si ca sa adaug si ceva concret..
      eu am ales sa nu mai cumpar inghetata de la supermarket.
      in schimb, pentru inghetata mergem la gelaterie (sau luam de acolo pentru acasa).

      ce difera fata de supermarket?
      – la gelaterie merg o data, poate de doua ori pe saptamana, e o actiune mai constienta / o alegere voluntara, pe cand la supermarket e mult mai “simplu” sa ma agat de o cutie de inghetata (fara musai sa mi-o doresc cu adevarat, e doar “in drum / comod”) si o pot face mai des (3-4 ori pe saptamana).
      – per total e mai ieftin la gelaterie (pentru 3 persoane – 2 adulti si un copil de aproape 4 ani = 6 cupe). o iesire e mai mult decat o nirvana medie, dar mai putin decat o nirvana mare.
      – are beneficii suplimentare: relaxare, sarbatoare, timp in familie, etc
      – tind sa cred ca e mai sanatos (clar ca la gelaterie nu mananc atat de multi conservanti ca la supermarket, probabil si mai putin zahar in aceeasi cantitate, plus cantitate totala mai mica).

      dar pentru alegerea asta a fost nevoie de o constientizare a situatie de pornire si a optiunilor (de care nu eram 100% constient inainte sa le caut, chiar daca stiam de existenta lor)

        (Citează)

    • Eu mi-am luat masina de inghetata cu compresor, fac ce inghetata vrea organul meu.

        (Citează)

    • eu mi-am luat espressor automat (un model decent) :)
      cafea beau de mai multe ori pe zi, inghetata mananc la spatamana.
      prioritati si preferinte personale si sunt ok cu ale mele.

      ps. inghetata mancam toti din casa (deci o putem face impreuna), cafea beau “decat” eu, deci nu ii pot scoate la cafenea sa “sarbatorim” cu cafea.

        (Citează)

    • Am un espressor automat philips lattego 5 series, si cred ca are mai mult lapte spumant facut pentru copil decat cafele, dar noh, e bun la casa omului, mai ales cand ai musafiri.

      De cand da caldura folosesc masina de inghetata aproape zilnic, fac inghetata cu chestii (fructe) de prin curte, iaurt inghetat, una din cele mai folosite scule de prin bucatarie vara.

        (Citează)

    • Avantaj gelaterie: e mai igienic (sarcasm)

        (Citează)

    • john2381: daca te limitezi sa spui la o iesire “nu iau sosetele astea pentru ca sunt prea scumpe”.. nu cred ca e o cale spre economie / eficienta / sustenabilitate.

      Asta așa este. Culmea este că am cumpărat cam ce aveam pe listă. Nu mi-a venit să cred că se adună 400 de lei dintr-o sacoșă de cumpărături.

        (Citează)

    • Clar, pai asta era și realizarea noastră după – prea mult impulse buying, prea multe cheltuieli pe lângă plan. Doar ca înainte parcă nu se adunau sume din astea. Și mai mult decât suma e faptul ca nu simt ca mi-a adus mare plus valoare cheltuiala. Vorbeam cu Radu zilele trecute de tipul ala de pe Netflix, Ramit Sethi, cu “live your rich life” și mi-a plăcut cum pune problema. Vreau sa iau cartea lui și să vad ce pot aplica de acolo.

        (Citează)

  19. @nwradu patesc la fel, sincer evit sa ma duc in supermarketuri ca tot mi se lipesc de mana tot felul de chestii – ca apoi sa realizez ca venisem sa iau ceva de 100 lei si las 400-500 lei.
    Cel mai bine dau comanda prin bringo/auchan/glovo/tazz si iau doar exact ce am nevoie si aia e, plus ca nu mai pierd timp pe drum si ies mai ieftin decat daca mergeam cu masina pana acolo.

      (Citează)

    • Doar ca deobicei site-urile de genul au comenzi minime din ce in ce mai mari pentru livrare gratuita si ajungi sa comanzi si ce nu ai nevoie neaparat.

        (Citează)

    • Sunt de acord, de obicei și noi comandăm online.

        (Citează)

    • @Robert, de data asta probabil ca Radu s-a gândit că își încarcă și mașina dacă tot iese din casă.
      Și în plus, așa cum au mai scris unii cititori, când ai o mașină nouă care îți place cauți motive să “o scoți” la plimbare.

        (Citează)

  20. Eu cred că mulți care comentează pe aici nu realizează că stilul de viață descris de Radu cam face blogul. Da, ar fi super interesant să citești 3 postări despre noul Logan pe care și l-a cumpărat (că n-ai văzut deja în jurul tău) sau despre cum și-a făcut cartofi prăjiți acasă, de 2.7 ori mai ieftini decât ăia de la cârciuma Sania cu Moși Crăciuni.

    Dacă nu și-ar lua tot felul de chestii de BF, după o săptămână de muncă la tot felul de articole și liste cu magazine, ați zice că e ipocrit, că el e cumpătat dar pe voi vă îndeamnă la consum iresponsabil (bine, s-a dat asta oricum, dar na).

    Sunt sigur că o postare a lui Răzvan despre cum calculează prețul pe kg la o bucată de cașcaval ar face furori, e exact chestia pentru care îți dedici timp în viață.

      (Citează)

    • La asta cu stilul de viață ai perfectă dreptate, dar nu de asta s-a inflamat lumea.
      Deși nu am mașină de 50k “stilul meu de viață” este absolut de neconceput pentru rudele mele din fundul sărac al Teleormanului. Deși nu se zbat în sărăcie pur și simplu avem viziuni și priorități diferite.
      Dar știi ce nu fac eu când mă duc la rude? Nu mă plâng câți bani am cheltuit ultima dată când am fost la mall. Cam aia e…

        (Citează)

    • Pai și Radu scrie pentru rudele sărace aici, sau cum funcționează paralela asta?

        (Citează)

    • Atenție, eu nu am zis nicăieri “rudele sărace” am zis (citez exact): “rudele mele din fundul sărac al Teleormanului.” Și am mai zis: “Deși nu se zbat în sărăcie…”.
      Paralela funcționează așa: Romania se bate pe ultimul loc la foarte multe chestii în UE. Unii din cei care trăiesc aici, deși nu sunt chiar săraci nu pot concepe anumite obiceiuri de consum.
      Impresia mea este că Radu scrie în *principal* pentru vorbitorii de română din Romania, nu pentru apașii din Winchestertonfieldville, Iowa, deci o adaptare a discursului la realitatea cotidiană l-ar scuti de interacțiuni așa aprinse.
      Nu-mi vine să cred că a trebuit să explic toată chestia asta.

        (Citează)

    • Lumea s-a inflamat pentru că trebuie să judece. La orice postare despre te miri ce prăjitură sunt 3-4 care sunt consternați că nu toată lumea a găsit nu știu ce cofetărie la care e mult mai ieftin și mai bun și nu e de fiță. Nici eu n-am mașină de 50k și nu vreau să spun cât a costat cel mai scump steak pe care l-am mâncat.

      El are un blog pe care povestește toate chestiile astea, ar fi mai rău dacă ar scrie despre chestii pe acre nu le face. Toți ne plângem, eu unul m-am agitat pentru că mi-am dat seama că o sticlă de-aia mică de sos de soia e 25 de lei.

        (Citează)

  21. In primul rand articolul surprinde niste chestii importante asupra realitatilor cotidiene din Romania si nu numai. Mai precis inflatia si diverse chestii au impins preturile in sus, desi e o linie fina intre crestem preturile ca s-a putem supravietui si le crestem pentru ca putem. Chestia asta este vizibila cam prin toata Europa si solutii in afara de consumat mai putin nu exista, piata reglandu-se la final.
    A doua chestie extrem de importanta este ca fiecare are un nivel socio-economic de care este sau nu multumit. Inteleg dorinta multora de a economisi pentru ca ei asta isi doresc, respectiv nevoia unora de a economisi pentru ca ei asa supravietuiesc. Insa categoriile acestea sunt diametral opuse si foarte greu vor putea ajunge la un consens. Seful la blog probabil ca se afla in situatia de a-si dori sa economiseasca mai mult, dar exista o limita de la care economisesti azi 100 de ron si peste ceva timp vei plati 1000 de ron ca ai vrut sa faci economii. Asta se poate traduce in anvelope ieftine la masina care iti pot produce neplaceri nasoale(accident,pana etc.), sau cumparat cele mai ieftine chestii si care se strica la scurt timp dupa ce le-ai cumparat. Iar asta se poate duce si la mancare unde poti manca ceva ieftin si prost, tocmai ca peste ceva timp sa platesti mai mult pe tratament/medicamente.
    A treia chestie care indirect se leaga de a doua, sunt prioritatile si ce ai reusit sa obti la nivel profesional. Daca esti intr-un oras mare, ai niste competente serioase si in continuare te verifici la portofel cand vrei sa-ti satisfaci niste placeri simple, pe undeva pe drum ai luat niste decizii gresite sau pur si simplu nu poti/vrei sa treci la urmatorul nivel. In fond nu vad nimic in a fi cumpatat/zgarcit financiar atata timp cat iti asumi cu bune cu rele decizia.

      (Citează)

    • Asta cu ieftin si prost vs scump si bun e foarte relativa la mancare. Poti manca o salata dintr-o conserva de fasole rosie, una de porumb si o ceapa taiata marunt si ai facut o masa de sub 10 lei, care e foarte sanatoasa, hranitoare si satioasa. Sau poti sa iei un platou de sushi de 100 de lei, foarte gustos si care are 10 aditivi in el.

        (Citează)

    • @Andrei
      Discutia este foarte subiectiva cand vorbim de ieftin si prost vs ce e scump si bun indiferent de domeniu. In Romania cand vine vorba de mancare exista foarte mult subiectivism in discutie. Faptul ca aleg sa mananc un sushi pregatit de nu stiu ce bucatar care ma costa 100 de euro versus ma duc sa-mi culeg nu stiu ce legume care nu sunt stropite si-mi fac o salata este aceeasi discutie. Diferenta sta in faptul ca unul castiga timp si comoditate dand niste bani, pe cand celalalt economiseste niste bani pierzand niste timp si poate niste comoditate. In functie de prioritati fiecaruia aceste lucruri fac sens sau nu. Insa nimic nu este gratis si totul vine cu un cost si fiecare reactioneaza cum reactioneaza.

        (Citează)

    • Eu cred că mănânci sushi din când în când, de poftă. Îți faci o plăcere chiar dacă te costă.

        (Citează)

  22. Intr-adevar mult hate.Dar in multe comentarii, lumea are dreptate. Practic, au facut o analiza pertinenta si gratuita a cheltuielilor voastre.
    Urmeaza un follow-up, probabil, la Vali pe blog.

      (Citează)

  23. Pfff..răi mai sunteți, mulți dintre voi.
    Când ați făcut ultima dată o faptă bună? Așa..din proprie inițiativă…

      (Citează)

  24. Ieri plecai d-acas cu doamna, in parklake. Scopul: un ceas ptr mama si un portofel ptr sotie.
    Stiti cu ce am plecat din parklake. Cu un ceas ptr mama, un portofel ptr sotie si 2 cafele de nevoie ca ne-a prins ploaia si-a trebuit sa mai stam juma de ora p-acolo, ca eram veniti cu pejosu.
    Deci se poate.
    Dar dincolo de asta, astfel de articole cred ca genereaza cel mai mare trafic si cele mai multe comentarii. Articolele astea sint un fel de “acces direct” sau “la maruta” in interiorul blogului.
    Bravos Radule.

      (Citează)

    • plot twist: ceasul era un Omega de 30 de mii de lei, iar portofelul era de la LV.

        (Citează)

    • Duamne’ajuta….pa viitor.

        (Citează)

    • Blackskull: Dar dincolo de asta, astfel de articole cred ca genereaza cel mai mare trafic si cele mai multe comentarii. Articolele astea sint un fel de “acces direct” sau “la maruta” in interiorul blogului.

      Dar cum crezi că mă ajută asta? Adică scriu pe blog de 17 ani și de atunci tot aud de la diverși “ai scris asta ca să genereze trafic și comentarii!”. Cum? De ce ar face asta? Cu ce mă ajută?

        (Citează)

  25. probabil ca incearca sa agate ceva companie care ii cere un minimum de comentaci sau minimum de trafic si de aceea seria asta de articole nu foarte inteligente

      (Citează)

  26. Poate face doar un experiment social …

    Ce crede lumea cand reusesti sa iti iei o masina scumpa, dar totusi lucrurile de zi cu zi, care pentru multi dintre noi oricum sunt f scumpe (inghetata si chipsurile respective), incep sa ti se para scumpe si vrei sa faci economie la lucrurile care nu sunt vizibile (sosete).

    La fel si dpdv al incarcarii …. 🤷

    Ori poate doar “trolleaza”

      (Citează)

  27. Silviu P:
    Doar ca deobicei site-urile de genul au comenzi minime din ce in ce mai mari pentru livrare gratuita si ajungi sa comanzi si ce nu ai nevoie neaparat.

    caz concret:
    Auchan – livrare gratuita la orice 2 baxuri de apa
    taxt genius – livrare moka multe chestii
    si in cel mai rau caz platesti 20 lei – cu orice masina sau taxi ajungi mai mult de 20 lei dus-intors la supermarket – nu mai pun caratul

      (Citează)

    • Robert: caz concret:
      Auchan – livrare gratuita la orice 2 baxuri de apa
      taxt genius – livrare moka multe chestii
      si in cel mai rau caz platesti 20 lei – cu orice masina sau taxi ajungi mai mult de 20 lei dus-intors la supermarket – nu mai pun caratul

      Cum ai calculat tu ca e mai scump cu masina?

      Hai sa facem un calcul rapid si nu foarte precis. la 7 lei benzina iei 3 litri din cei 20 de lei. Punem un consum de 10 la suta de km ca e motoru rece, aglomeratie, etc.

      Rezulta ca cu cei 3 litri de combustibil ai face 33 de km. Eh, acu nu stiu in ce metropola stai tu, dar singurul mod in care as face mai mult de 33 de km dus intors ar fi daca m-as duce sa fac cumparaturile in Militari Shopping Center eu stand in Titan (adica sa traversez Bucurestiu)

        (Citează)

  28. Andrei G:
    Cel putin la Radu nu am vazut sa stearga articole pana acum. Chiar si articolele legate de Huawei si 5G sunt in continuare online, desi multi dintre ceilalti bloggeri care au scris pe subiect le-au sters de mult.

    Ai uitat de ala sponsorizat de Philips din pandemie precum filtrele lor de aer retin pana la nu stiu cati microni or something si ca ar fi bun si pentru covid care ar fi fost mai mare. Asta cand nu se stiau foarte multe despre covid.

      (Citează)

  29. speedy.gonzales

    26/06/2023 la 1:47 PM

    la stingatorul ala ti-ai luat teapa: acelasi stingator l-am cumparat de la un magazin de piese auto cu 35 lei acum cateva saptamani. si e in termen, e fabricat undeva prin ianuarie anul asta si are 5 ani valabilitate.
    asa ca data vitoare nu mai cumpara stingatoare din supermarket ca apoi sa te plangi ca e scump, domne’, e scump !!!

      (Citează)

    • De fapt ati luat teapa amandoi. Eu am luat un stingator de la una dintre masinile de serviciu ;)

        (Citează)

    • Nu mi se pare că mai contează prețul stingătorului, având în vedere că îl ții 5 ani. Mai bine încerc să fac economie la ceva ce consum mult mai des decât să merg până în Dedeman special pentru un stingător de 50 de lei.

        (Citează)

  30. Masina aia nu este scumpa, este doar o decizie proasta pentru el. Sa iti consume Tesla echivalentul a 7l/100km cu pretul unui range insuficient si a unei incarcari care dureaza o ora, mi se pare doar stupid – asta e o masina pe care ar trebui sa o cumpere cine poate sa o incarce acasa cu 0.75Ron/kwh. De obicei nu sunt hater, si urmaresc acest blog aproape de cand a aparut, dar epatarea asta recenta si articolele in care vad ca cele 8 culori din living nu sunt problematice, confortul fiind afectat doar de canapeaua incomoda, ma fac sa iti recomand sa incerci si mai iesi din bula ta, si sa iti gasesti oameni de la care sa ai ce invata. Btw, referitor la cum arata living-ul, la urmatoarea renovare te-as sfatui sa angajezi un designer cu gusturi bune daca nu te poti descurca pe cont propriu in zona asta.

      (Citează)

    • Alexandru: Btw, referitor la cum arata living-ul, la urmatoarea renovare te-as sfatui sa angajezi un designer cu gusturi bune daca nu te poti descurca pe cont propriu in zona asta.

      So… spend more money?

      Dar ce nu-ți place la design-ul actual?

        (Citează)

    • Numarul de culori si nepotrivirea lor :). Si sfatul era sa cheltui bani pe ceea ce conteaza, dar in final, fiecare face ce vrea cu viata lui :)

        (Citează)

    • Aia e o mașină pentru cel căruia îi place și se poate descurca cu ea. Mie personal nu-mi place, dacă azi mi-ai face-o cadou, mâine ar fi scoasă la vânzare (poate sună dramatic, dar nu glumesc) – asta nu înseamnă că trebuie să ne luăm toți aceleași obiecte.
      Legat de epatare: deci pe un blog care merge des spre zona gadgeturilor să apară că autorul și-a luat teslă? șocant! Totul epatează în ziua de azi, nu mai poți să-ți iei nimic și să arăți pe undeva că repede sar ăia care nu sunt hateri de obicei sa-ți spună că te întinzi.

      Nu e nici o problemă cu culorile, atâta timp cât cei care locuiesc acolo se simt bine. Amenajarea interioară trebuie să fie pe gustul ălora care trăiesc în spațiul respectiv (șocant, știu), iar rolul unui designer e să te ajute să-ți exprimi preferințele, nu să-ți impună el/ea ce e trendy.

      @nwradu: cred că mobila aceea tip bibliotecă nu se potrivește – e pra închisă la culoare și e într-un stil clasic care nu aduce nimic în plus. Părerea mea e că s-ar potrivi ceva deschis la culoare și mai simplă (poate mai deschisă, cu rafturi sau cu goluri), ar face camera puțin mai luminoasă. Chiar dacă ar părea că se pierde lângă un perete alb, puteți voi pune chestii colorate ca accente care să dea contrast.

      Ca idee generală, mi se pare o risipă un designer într-un living de bloc pentru că e un spațiu mic și e greu să contureze un stil anume.

        (Citează)

    • @Alexandru, nu stiu daca atunci cand discutam de o masina de 50k euro mai conteaza atat de mult consumul.
      Din ce spune Radu, el merge in jur de 10.000 km pe an. Asta inseamna ca la o masina pe benzina cu consum de 8-9% ar fi cheltuit in jur de 1200 euro / an.
      Cat poti sa economisesti la o masina electrica? Sa spunem ca ai costuri la jumatate si asta te duce la 600 euro euro pe an (nesemnificativ fata de costul total).

        (Citează)

  31. Trist sa incarci la pretul ala, cand si pe unde apuci. E ca si cum masina electrica si traiul la bloc nu sunt tocmai compatibile.

      (Citează)

    • De fapt, dacă echivalentul unui consum de 7 litri la sută este situația cea mai rea, aș spune că nu-i deloc o situație tristă. Câți au consum 7% la mașină în oraș?
      În practică, încarc în cartier de cele mai multe ori la 1,25 lei/kWh, deci echivalentul unui 3% consum de benzină. Mă aștept să fac economie bună de bani față de cât dădeam anual pe benzină.

        (Citează)

  32. Adi:
    Radu, ești norocos. Eu am întrat după pâine.Atăt, pâine. Nici sacoșe nu luasem.Și am ieșit 300 de lei mai ușor. Și nu eram la Mall.
    Sfat. Nu încercați să vă duceți la Ikea în plimbare, fără motiv. Dar și mai rău este la Jumbo.

    Jumbo e piei satana…intri si pur si simplu nu stii unde ti se duc banii cand ajungi la casa :))

      (Citează)

  33. locuiesc in suedia si suntem in excursie in romania. am descoperit cu mare uimire ca nu mai exista nicio diferenta majora de preturi intre cele 2 tari, in unele cazuri acelasi produs costa mai mult in romania …

      (Citează)

  34. Stingător auto? De ce?
    Serios, de ce?
    1. Dacă ia foc masina, mai ales electrica, nu pot opri focul fără măcar 5-6 stingătoare precum acela.
    2. Ai CASCO!! Las-o sa ardă și iei daună totală. Presupunând (prin absurd) că oprești un început de incendiu, îți convine sa stai cu mașina prin service și pe urma să ai o mașină reparată de niște cârpaci?

      (Citează)

    • Ca sa nu ia amenda.

        (Citează)

    • Asa o fi, nu te contrazic, dar chiar sunt curios de motivul lui Radu.
      Eu conduc de 25 de ani, a fost oprit de nenumărate ori de politie, dar nu mi-au cerut extinctor, și nu cunosc pe nimeni care să o fi pățit. Și decât sa stau cu porcăria aia în portbagaj prefer sa risc o amendă.
      PS. Nici pt ITP nu am. Prefer sa ma duc cu mașina impecabilă tehnic, spun din start ca nu am stigator, las 50 lei și e toată lumea mulțumită.

        (Citează)

  35. Asta e articol scris sa enerveze haterii

      (Citează)

  36. Mi-am luat recent șosete de la Fabrica de Șosete. Recomand.

    Nu mai ai atâtea tentații ca la un drum la mall.

      (Citează)

  37. Urasc sosetele. Rau necesar, vara le evit cat de mult pot.
    Urasc sa le vad la altii si altele.
    Si mai mult le urasc daca nu sunt negre.
    La fotbal sunt ok, ce sa-i faci.

      (Citează)

  38. Genial articolul. Bai mie mi—a placut mult de tot si sper sa mai vedem din astea, pe lifestyle. Haters gonna hate. Ce conteaza ce masina si-a luat. E banii la om, face ce vrea cu ei. Nu va mai ofticatz!! Foarte bine, un articol super. Cu poze, cu documentare peste tot, timpi, preturi, cu tot train of thought, cu tot.
    Absolut genial articolul.
    Eu pt articole de-acestea intru, ca nu ma intereseaza ce rezolutie are nu-stiu-ce ecran mai nou.
    Si da, imi place si ca e usor autoironic tonul articolului, pe alocuri.
    Foarte, foarte misto! Si sa stapanesti masina sanatos!!!!! Bravo!
    Genial.

      (Citează)

    • 😄 Ma bucur ca ți-a plăcut, am fost și noi șocați de ce ni s-a întâmplat/ făcut cu mana noastră și am zis că sigur or mai fi pățit-o și alții. Horror! Avem nevoie clar de un plan mai bun înainte sa ieșim pe ușă 😅

        (Citează)

  39. Poate las comentariul ăsta prea târziu dar cred că e bine să-ți fie amintit încă o dată faptul că nu are rost să consumi energie cu haterii. Intru pe blog-ul ăsta de mai bine de 9 ani și intru și pentru articole de genul ăsta. Atât eu cât și alte persoane de pe aici ne place să fim conectați la realitatea cotidiană a cât mai multor români din medii cât mai diferite. Atât timp cât putem vedea asta într-un mod neintruziv, cum publică Radu transparent pe blog-ul lui, vom intra în continuare aici și vom consuma content-ul.

    Găsesc foarte utile articolele tale despre unele aspecte personale: de la situația financiară până la sănătatea mintală și despre jurnalul creșterii unui copil. Mă bucur că sunt oameni ca tine care se simt confortabil făcând asta căci prin articolele de genul, fără să realizezi pe deplin, ajuți o parte din audiența ta să se pregătească pentru evenimente majore din viață, pe alocuri să învețe din greșeli și să ia în final decizii puțin mai bune.

    Având în vedere că acest content despre viața personală transpus atât de transparent este foarte rar dacă nu chiar unic în online-ul românesc, cred că toți de aici avem datoria să păstrăm un ton cât mai civil, să dăm dovadă de bun simț și să facem un efort să înțelegem perspectiva omului înainte de a trece la critici.

    Desigur, având în vedere că spui chiar tot ce se întâmplă în viața ta e normal să apară oameni cu opinii foarte puternice despre cum ar trebui să faci alocarea banilor. Am și eu o opinie în care chiar cred dar nu mă aștept ca lumea să ia decizii în funcție de ea: Valoarea mașinii nu ar trebui să depășească venitul net pe 8 luni. De asemenea, un leasing financiar de la Tesla pentru o mașină de 50k de euro mi se pare o alegere mai bună decât împrumutul de la prieteni. Dar astea sunt doar sfaturi generice de pe internet. Tind să cred că majoritatea oamenilor cu o educație financiară peste medie reușesc în cele din urmă să ia decizia optimă pentru situația în care se află și pentru nevoile lor.

    Ai o familie frumoasă și sper să te bucuri pe deplin de mașină și să o folosești în continuare pentru contexte mici de genul cumpăratul de șosete din Carrefour atât timp cât o faci împreună cu Matilda și Alice.

      (Citează)

    • La mine regula ar fi: suma costurilor asociate cu o masina (cu exceptia celor ocazionale, gen taxe de autostrada sau parcare) sa nu fie mai mare de 10% din venitul net al familiei si sa nu fie mai mare decat ipoteca.

        (Citează)

    • 🩷🩷🩷 Mulțumim frumos de comentariu și urări, chiar sunt încurajări bine-venite, sa știi.

      Da, sunt de acord ca mașina / casa nu trebuie sa depășească anumite procente. Ca să fiu sincera, nu imi e clar care sunt acele procente mai precis, pentru sănătatea financiara a familiei. De asta vreau sa iau cartea aia a lui Ramit Sethi, poate ma lămuresc și eu.

      La leasing ne-am uitat și noi, însă vorbim de niște dobânzi foarte mari în perioada asta și nu simt ca merită.

        (Citează)

  40. PartidulSpecialiiRomânia

    27/06/2023 la 1:37 PM

    Radu încercând să facă economie e ca naționala de fotbal a României încercând să câștige un meci :))

    Citind acest articol mi-am amintit de scena asta:

    https://twitter.com/muttcutts/status/352434911833100289

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus