un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Diablo 4, Hogwarts Legacy sau Cyberpunk 2077 rulează bine pe MacOS, dar momentan doar de test

9 Jun 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Apple a făcut niște pași interesanți pentru gaming pe MacOS, un domeniu unde tradițional compania americană stătea slab. Momentan sunt diverse jocuri disponibile sau care vor fi în curând disponibile și pe MacOS, precum No Man’s Sky, iar la recenta prezentare s-a zis că Death Stranding Director’s Cut va fi portat pe Mac.

Culmea este că chipseturile Apple Silicon sunt performante în gaming și integrează procesare video multi-core. Apple are și un API numit Metal pentru gaming, care permite inclusiv jocuri cu ray tracing să ruleze foarte bine. Dar nu sunt jocuri.

Și aici vine partea interesantă. A scăpat oarecum neobservată, dar la conferință WWDC Apple a lansat și un Game Porting Toolkit, un interpretor prin care jocurile de Windows pot rula direct pe MacOS. Apple spune că nu este gândit ca să rulezi direct jocuri și gata, ci mai degrabă pentru ca dezvoltatorii jocurilor respective să poată testa rapid (gen, câteva clickuri) cum ar funcționa jocul lor pe diversele chipseturi M1 și M2. Altfel, chiar și un simplu astfel de test ar fi durat înainte câteva săptămâni de programare pentru modificarea jocurilor pentru software-ul Apple și metodele lor de acces la hardware.

Game Porting Toolkit este construit pe software-ul open source al celor de la Code Weavers, care fac Wine și CrossOver. Wine este cel mai popular interpretor pentru rulat aplicații de Windows în Linux sau MacOS. CrossOver este o versiune un pic mai complexă. De exemplu, consola Steam Deck rulează Linux și folosește o versiune de Wine numită Proton pentru a rula jocuri de Windows.

Apple înțeleg că a folosit CrossOver, dar în general mult mai mulți oameni știu de Wine, care este mult mai popular, așa că să-i zicem Wine. Mai important este că Game Porting Toolkit funcționează excelent.

Iată mai jos clipuri postate pe un cont de YouTube cu jocuri rulând pe un MacBook Pro de 14 inci cu procesor M2 Max la bord.

Diablo 4:

Cyberpunk 2077

Hogwarts Legacy:

Stray:

Par să ruleze foarte bine. Poate ca cineva va crea un software ușor de instalat pentru a rula direct jocuri în Wine. Cum am spus, unealta Apple este gândită mai degrabă pentru dezvoltatori pentru ca aceștia să-și dea seama dacă are rost sau nu să lucreze la o versiune nativă a jocului lor pentru MacOS. Pentru câteva momente de gaming din când în când, însă, ar merge și un simplu interpretor.

    4 comentarii

  1. Visul oricărui gamer, să aibă un laptop cu autonomie mare, fără ventilatoare, display foarte bun, subțire și cu jocuri optimizate. Exact cum este MacBook-ul și mă bucur că Apple acordă mai multă atenție gaming-ului pe Mac.

      (Citează)

  2. 980p 44 fps pe top of the line M2 chip cu FSR:on nu e ‘bine’ oricat cope ar face apple sau fanii.

      (Citează)

  3. Imi aduce aminte de eforturile zadarnice ale Microsoft-ului de a crea emulatoare pentru ca aplicatiile Android sa ruleze pe Windows Phone/Mobile…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus