un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Comerț online: Flanco livrează în București-Ilfov cu mașini proprii și Altex deschide marketplace-ul prin EasySales

15 Jun 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Bine ați venit la rubrica de știri despre magazine online care nu sunt eMAG! Deschidem ediția specială de astăzi cu noutăți despre alte două rețele mari din România, Flanco și Altex.

So, Flanco va livra în București și Ilfov prin flota proprie de mașini. Eu din comunicat înțeleg că exclusiv prin flota proprie, nu mai lucrează cu curieratul clasic, dar este posibil să mă înșel.

Începând din luna aprilie, Flanco Retail a internalizat serviciul de livrare în municipiul București și în județul Ilfov. Astfel, în fiecare zi, opt mașini din flota Flanco, fiecare cu câte doi livratori, asigură livrările pentru produsele comandate pe flanco.ro.

Pe parcursul ultimelor luni, retailerul a monitorizat evoluția gradului de satisfacție a clienților și a descoperit că acesta a crescut chiar și cu 25%, comparativ cu situațiile în care livrarea se face standard, prin servicii de curierat.

Mie mi se pare foarte riscantă mișcarea Flanco. Vorbeam cândva cu cineva din industria de HoReCa și spunea că, dacă ai propria flotă de mașini de livrare (pizza etc), te poți aștepta ca 30% să fie nefuncționale. Lovite, defecte, whatever. Se întâmplă. Sau nu vin șoferii la muncă din diverse motive și rezultatul este același, 30% din flotă stă degeaba.

Dacă asta se păstrează și în curierat, Flanco ar putea avea probleme și întârzieri la livrare. Companiile de curierat clasic tratează această problemă având multe mașini pe aceeași zonă și oameni care să preia încărcarea altora.

Flanco are 8 mașini. Cam una și un pic pe sector, în medie. Sper că livrează cu ele doar electrocasnicele mari (cred că Altex face ceva similar cu flotă proprie), deși comunicatul nu spune asta, ci chiar vorbește despre cum poți comanda de pe Flanco inclusiv mărunțișuri gen cosmetică. Dacă vine ditamai camionul să-mi livreze un plic cu un stick USB în el, nu știu câtă economie se face acolo.

Dar na, treaba Flanco, ei știu mai bine calculele. Sper să le meargă.


EasySales, care este o platformă de automatizare și centralizare ecommerce, a anunțat finalizarea integrării cu marketplace-ul Altex.

Nu știu exact cum funcționează marketplace-ul Altex. Compania comunică puțin spre deloc. Pare un sistem în care lumea face ce spune patronul și altceva nu contează. De mers, le merge, Altex se bate de la egal la egal cu eMAG pe venituri din România.

Bănuiesc că până acum alte magazine se integrau singure cu marketplace-ul Altex, iar acum o pot face prin intermediul EasySales.

Interesante sunt însă condițiile comerciale: magazinele eligibile trebuie să aibă minim 500.000 de euro cifră de afaceri și peste 300 de produse în portofoliu. Comisionul Altex este de 8% din valoarea tranzacției.

500.000 de euro pe an pare că îndepărtează o mulțime de comercianți mici, care vând tot felul de produse de nișă (de exemplu, jucării specializate sau poate vreun brand anume de accesorii pentru diverse domenii). Este, însă, decizia Altex.

    3 comentarii

  1. Daca comisionul cerut de altex e de 8% indiferent produsele pe care vrei sa le vinzi e mult mai bine decat la emag unde comisionul e intre 15% si 30% in functie de categorie.

    Daca e asa atunci are cumva sens si pragul de 500k EUR cifra de afaceri. Vor sa evite toti micro-vanzatorii ce ar aduce mai multe probleme decat vanzari.

      (Citează)

    • Nu mai este comision mai mare de 23% pe emag. Totusi 8% pe Altex mi se pare super, nu cred ca o sa tina mult.

        (Citează)

  2. E binevenită condiția referitoare la cifra de afaceri, altfel i-ai vedea si la Alex pe micii bișnițari ai produselor comandate de pe Aliexpress, de parcă n-ar putea oricine să-și ia direct de acolo…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus