un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Vodafone depășește și în acest an ceilalți operatori într-un test de rețea prin toată România

17 May 2023  ·

PUBLICITATE, TEHNOLOGIE  ·

34 comentarii

Acesta este traseul pe care l-au avut nemții de la Umlaut (care sunt parte din Accenture) când au testat rețelele mobile din România în februarie-martie 2023:

Au folosit un Samsung S21+ pentru testele de voce și un S22+ pentru testele de rețea de date. Au avut 20.624 de măsurători de voce și 148.931 măsurători de date. Au condus mii de kilometri, 52% dintre ei parcurși în orașe, 20% în localități mai mici și 28% în afara lor.

Scrie în certificat că pe voce testează cu apeluri VoLTE de anumite durate, plus parametri ai conexiunii. Pe date fac diverse teste ce includ download și upload de fișiere de mai multe dimensiuni, YouTube și browsing, totul testat de preferință pe 5G cu carrier aggregation.

La final, cel mai bun scor l-a avut Vodafone, cu un punctaj total de 877 din 1.000. Următorii operatori clasați au luat, în ordine, 850 de puncte, 803 și 748 puncte. Vodafone a luat astfel certificarea Best in test și, prin rezultatele defalcate, și Best in Voice, Best in Data și Best in Reliability în acest an.

Vodafone a câștigat la categoriile Voice și Data. A pierdut în testul de crowdsource data, dar la limită, 222 puncte față de 225 puncte. Datele crowdsource sunt adunate de Umlaut pe o perioadă de 32 de săptămâni în 2022 și 2023. Crowdsource-ul pare mai degrabă axat pe acoperirea broadband.

Certificatul are mai multe tabele privind testele. Timpul mediu de stabilire a apelului pentru fiecare operator și calitatea vocii în orașe, atât în timpul condusului cât și mersului pe jos, timpi de download, rată medie de biți și altele, dacă vreți să vedeți detaliile.

Nu m-a surprins rezultatul testului. Vodafone a avut mereu rezultate bune în acest gen de testare, care măsoară pe scară largă. Probabil că oricine știe vreun loc fără semnal suficient, dar evaluarea rețelelor se face cel mai bine pe scară largă. Așa o gândesc și operatorii, întâi pe scară largă și apoi tratează cazuri punctuale sau situații speciale.

Eu fac la vară 20 de ani de când sunt abonat Vodafone pe același numărul de telefon. Am început la Connex. Poate că sunt norocos trăind în București, dar n-am avut niciodată motive să mă plâng, iar de anul trecut am trecut și la 5G, care are acoperire tot mai mare pe unde merg. Planul este să o trecem acum și pe Matilda pe 5G și probabil de la cartelă la abonament, cu această ocazie, că în sfârșit are telefon compatibil.

Auzeam recent însă, într-o discuție neoficială, că vreo 80% din bănci folosesc serviciile Vodafone, plus majoritatea spitalelor, plus alte servicii care au nevoie de uptime permanent. Or fi știut ele ce-au știut…

    34 comentarii

  1. Tre’ sa fie babana campania, de toti blogerii o tot afiseaza in acelasi timp.

      (Citează)

    • barto, nu vezi, clar, sub titlu, categoria?!

        (Citează)

    • Sunt două metode de a publica o campanie: toți în aceeași zi sau pe rând. Primul caz este considerat mai bun pentru că face buzz mare, e știrea peste tot, pe undeva tot o citești tu. Dacă apare la fiecare 2 zile pe câte un alt site, se poate pierde, iar dorința este să nu se piardă.

        (Citează)

  2. Fain cum ieri peste tot s-a scris ca vodafone va concedia 10k oameni si azi apar advertorialele astea. Gata, si-au spalat imaginea.

      (Citează)

    • Ce legătură are un plan pe 3 ani la nivel mondial cu performanța rețelei din România? Firmele de tehnologie mereu sunt în concedieri și angajări chiar și prin natura activității, că unele domenii de business se închid.

        (Citează)

  3. Îmi pare rău la domnii de la Vodafone, dar mai mereu văd că semnalul de la Oranj e mai bun oriunde aș fi (am fost atât în orașe mari, dar și în locuri cu mai puțini oameni). Poate e faultat abonamentul corporate sau așa trebuie să fie abonamentul corporate, nu am idee. Am mereu la mine un telefon de muncă cu Vodafone și telefonul personal cu Oranj. Ca să fie și mai bine, de la Oranj am trecut la Yoxo – a fost cea mai bună alegere pe care am făcut-o vreodată pentru prețuri și mai mici decât la cartelă și servicii modulare.

      (Citează)

  4. barto:
    da, si varu’ nici macar nu-si marcheaza publicitatea

    Si eu l-am luat peste picior de multe ori pentru nemarcarea publicitatii insa de data asta scrie clar sub titlu “PUBLICITATE”.

      (Citează)

    • Și titlul este cu albastru, ceea ce doar la publicitate se întâmplă. Sunt vreo doi ani de când am modificat culoarea, ca să fie și mai vizibilă.

        (Citează)

  5. Vodafone, compania pentru care luna are 28 zile.

      (Citează)

  6. O părere nesolicitata, evident: pentru cei care te urmăresc de ani de zile, e destul de clar și evident când e publicitate și când nu e; știm și de existenta tagului. Pentru cineva care începe să te citească, tagul de publicitate de sub titlu (mic, culoare gri deschis, împreună cu alte taguri) nu cred că evidențiază suficient faptul că articolul e sponsorizat. Pare (repet, pare, nu spun că asta e intenția) mai degraba ca un mod de a marca articolul cu speranța că va fi observat de cat mai putina lume. Sigur, nu e nici o obligație de a face mai mult, dar cred că o mențiune la sfârșitul articolului (sponsorizat de …) ar fi mai apreciata de cititori.

      (Citează)

    • Eu cred ca până la urmă lumea intra pe blog mai mult pentru discuții, gen ce capace mai primește gaelex, sau ce alte știri mai pun urmăritorii, ce alte animozități, etc și nu neapărat pentru un nou articol.
      Un nou articol e un pretext pentru noi discuții.
      Sad but true.
      Si in definitiv ce și cât să se mai scrie că e destul gunoi digital nereciclat.

        (Citează)

    • Dar de ce ar vrea, neapărat, cititorul să scrie PUBLICITATE mai mare decât titlul?!
      Și de ce ar putea avea pretenția cititorul să fie informat, relaxat, distrat, etc în timp ce autorul nu primește nici un ban de la cititor, cititor care-și mai instalează și AdBlock pentru că-l deranjează reclamele?!

      Văd tendința asta generală ( de aceea știu și că opinia mea e nepopulară) să iei la 3 păzește autorii de bloguri, deși nu-i plătești în vreun fel, dacă ți se pare ție că ei fac bani fără să-ți spună ție, în loc să pună mâna să scrie ceva și să aducă bani de acasă ca să țină blogul.

        (Citează)

    • „cititor care-și mai instalează și AdBlock pentru că-l deranjează reclamele”

      Există asemenea ființe odioase? Se sparie gândul…

        (Citează)

    • Intercity: Pentru cineva care începe să te citească, tagul de publicitate de sub titlu (mic, culoare gri deschis, împreună cu alte taguri) nu cred că evidențiază suficient faptul că articolul e sponsorizat. Pare (repet, pare, nu spun că asta e intenția) mai degraba ca un mod de a marca articolul cu speranța că va fi observat de cat mai putina lume.

      Nu, cred că sunt sigurul care scrie PUBLICITATE cu majuscule imediat sub titlu. Ba chiar de vreo 2 ani am făcut și titlul cu albastru, ca să fie vizibil că este ceva special.

      Dacă citești alte site-uri, poți vedea diverse metode de a face publicitatea invizibilă: nu anunți asta; pui un tag mic la final; scrii la final publicitate, după ce ai parcurs articolul. Eu te anunț de la început despre ce este vorba.

      De asemenea, eu mă și laud cu publicitatea, că așa mai atrag și alte companii.

      Este, însă, o limită. Nu are rost să pun girofaruri și gifuri animate cu publicitate, că nu-i discotecă. Cine citește de mult blogul, știe cum sunt marcate articolele. Cine intră doar acum, vede scris cu CAPS sub titlu. Dacă nu vede nici acolo… păi despre orice metodă de a marca aș putea spune la fel.

        (Citează)

  7. Putem stii care sunt operatorii 2,3,4 – adica cine ii cine? Ca asa ii banuim noi.
    Aditional testul asta cu certificarea au fost platite, presupun de Vodafone. Exista asemenea teste platite de ceilalti operatori?

    Daca nu, sunt accesibile undeva metodologia si detaliile masurarii dincolo de aspectele statistice prezentate – anume in localitatile cu pricina cum au fost alese locatiile de masura ?
    Aleator, in raport cu punctele de interes si de concentrare de activitati, in raport cu turnurile de antene ?…

      (Citează)

    • Da, este foarte dubios cum se fac testele astea platite de un anumit operator. Nici macar nu isi asuma sa scrie numele celorlalti operatori ca sa nu existe psibilitatea de a contesta rezultatele.
      Nu zic ca Vodafone este o retea slaba, dar cred ca orice furnizor ar putea sa iasa pe locul 1 daca plateste un test si stabileste punctele de pe traseu unde se va verifica semnalul.

        (Citează)

    • E un link în articol la certificat, poți citi în PDF mai multe despre testare și procedură https://www.umlaut.com/uploads/documents/Reports-Certificates/202304_umlaut_Romania_Mobile_Benchmark_Certificate.pdf

      Catalinx: Putem stii care sunt operatorii 2,3,4 – adica cine ii cine? Ca asa ii banuim noi.

      În principiu, Umlaut face bani pentru că operatorii cumpără dreptul de a se lăuda cu rezultatul testului. Atunci îți vor spune cine sunt ceilalți operatori.

      Au fost ani, de exemplu, în care Telekom parcă a câștigat categoria Voice și au cumpărat și ei dreptul de a se lăuda cu asta, așa că în certificat erau trecuți doi operatori.

        (Citează)

    • Andrei G: cred ca orice furnizor ar putea sa iasa pe locul 1 daca plateste un test si stabileste punctele de pe traseu unde se va verifica semnalul.

      Din ce știu din alți ani, Umlaut alege traseul și perioada de testare și fac treaba și apoi obțin niște rezultate și operatorul decide dacă vrea să se laude cu ele sau nu. Dacă da, îți dau acel certificat frumos.

        (Citează)

  8. Cătălin Tănase

    17/05/2023 la 4:57 PM

    Până și Digi s-a autodeclarat Rețeaua #1. În realitate, cei mai buni operatori de la noi sunt Vodafone și Orange (tehnic vorbind).

    Apropo, între Voda și Orange exista interconectare HD Voice. Eu sunt pe Orange și observ clar diferența de calitate a sunetului când sun pe cineva din Vodafone, față de Digi, de exemplu

      (Citează)

    • Aici gresesti destul de mult.
      Digi nu s-a autodeclarat reteaua nr. 1, doar au preluat rezultatele masuratorilor facute de ANCOM de unde reiese ca sunt reteaua cu cea mai mare acoperire de Voce.

      Poti sa cauti pe site-ul ANCOM comunicatul din 07.12.2022.

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      17/05/2023 la 5:57 PM

      Ai dreptate, nu s-au autodeclarat, dar cea mai mare acoperire de voce nu înseamnă neapărat cel mai bun serviciu, în asamblu

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      17/05/2023 la 6:26 PM

      Am căutat și eu acel comunicat de presă.
      Zice așa:

      “În cadrul acestei campanii au fost verificate 13.388 de localități, care aveau mai mult de 10 locuitori[…] Acoperirea cu servicii de voce a fost calculată ca raportul dintre suma populației acoperite și populația totală a României”

      Același raport ne spune că sunt diferențe minore între operatori, de ordinul zecimilor de procent, dar asta e situația la nivel de localitate, nu spune nimic despre acoperirea și calitatea internetului mobil în afara localităților.

      Nu mă înțelegeți greșit, e foarte bine că există alernative, dar nu degeaba Digi e mai ieftin decât Vodafone

        (Citează)

    • Catalin, ai batut campii cu prima afirmatie, ca s-ar fi autodeclarat, si bati campii in continuarea, clasic “double-down”.

      As putea sa zic ca degeaba e vdf mai scump ca digi de exemplu.

      Hai, mai cauta si altceva negativ despre digi, sa trecem la “triple-down”.
      Iti sugerez … nu are nici un roaming date inclus!!!, lasand la o parte faptul ca platesti datele prin UE cu banii de seminte.

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      17/05/2023 la 9:39 PM

      Baltha, cred că nu ai înțeles ce am scris. Dacă nu mă crezi, citește și comunicatul de presă menționat mai sus. Am argumentat ce am scris, sper sa faci la fel

        (Citează)

  9. Cel mai bun operator e ala care raspunde cel mai bine nevoilor tale. Degeaba se declara voda cei mai buni, daca la mine la tara de ex, doar digi si orange fac fata. Vodafone e praf. Semnal sus pe casa doar. La 15 km de oras. La fel prin metrou, vodafone e in coma, in schimb digi rupe.
    Fix acum scriu din metrou, pe directia titan-preciziei. Vodafone. Abia se taraie pe 2G. In statii mai prinde un 4G.

      (Citează)

    • Si Pentru faza cu metroul am trecut si eu de la vodafone la Orange. Asta si desi le am cerut celor de vodafone abonament de maxim 7 euro cu roaming, mi au zis ca nu au optiunea asta. Dar dupa ce am facut cererea de portare si probabil le a aparut ceva in sistem m au ofertat cu 5 euro(roaming inclus).. daca ar putea explica cineva cum vine a doua parte din pucnt de vedere business as aprecia.

        (Citează)

    • Blackskull: Cel mai bun operator e ala care raspunde cel mai bine nevoilor tale.

      Da, normal. Eu am situația inversă undeva lângă Iași. Vodafone semnal peste tot în casă, ceilalți doar în curte. Și este oraș, nu sat.

        (Citează)

  10. Cătălin Tănase:
    Ai dreptate, nu s-au autodeclarat, dar cea mai mare acoperire de voce nu înseamnă neapărat cel mai bun serviciu, în asamblu

    Pentru că e evident, o rețea bună are semnal doar în fața sediului propriu și atât.
    Rețelele se obligă prin licențele primite să acopere procent din populație, din zonele locuite. De aia la unii e cum e semnalul pe șosele și zonele îndepărtate, necirculate. La noi încă stăm bine, în Cehia, Slovacia, Germania pe autostradă sunt zone unde mergi cu E.

      (Citează)

  11. (R) Vodafone are zilele astea Red day sau cum i-o zice, băieții deștepți de pe Softpedia au prins red 15 cu 5, 4 euro di red 12 cu 3.6 după aplicarea unui voucher din aplicatia Kaufland (din aplicatia My Vodafone nu se poate, doar din browser web android ..)

    Totul gratis cu 5g etc și cu 4 gb roaming unul și 7 gb altul..

    A fost bătaie pe activări mai ales ca Flex s a închis..

    Dacă vreți luna de 30 de zile și veniți din portari sau locuiti in unele judete din sud.. după ce ați donat un rinichi la Toby primiți oferta 6 Regionala la 3 euro..

      (Citează)

  12. Sunt curios dacă la Drobeta au intrat în roaming

      (Citează)

    • Or fi dezactivat și ei roaming pe telefon :P

        (Citează)

    • Problemele cu semnalul de Roaming din Drobeta nu sunt din cauza operatorilor din Romania.
      Pe teritoriul Uniunii Europene exista niste norme legate de puterea maxima cu care poate emite o antena. Normele din Serbia sunt ceva mai relaxate si automat operatorii de acolo transmit cu putere mai mare. Astfel daca esti la jumatatea distantei dintre 2 antene, cu siguranta te vei conecta la cea din Serbia care emite cu putere mai mare.

        (Citează)

  13. Pai daca au dat bani, normal ca-i lauda toti

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus