un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Google lucrează la un mod de cameră video auto pentru gama Pixel și nu știu dacă va fi o idee bună

31 May 2023  ·

AUTO, TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Cineva a găsit informația de mai jos într-un build de lucru al aplicației Personal Safety, care este de obicei în telefoane Pixel și câteva alte modele. Printre funcții este și una numită Dashcam.

Din ce se vede prin meniurile sale, telefonul va putea înregistra continuu, timp de 24 de ore, ceea ce surprinde camera sa. Înregistrările sunt păstrate timp de 3 zile, exceptând cazul în care vrei să salvezi permanent vreuna dintre ele. Poți alege dacă vrei sau nu și sunet.

În timp ce telefonul filmează astfel, poți utiliza pe ecran Waze sau Spotify sau ce vrei tu. Filmarea se face în background. O altă idee bună este că filmarea poate fi automat activată în funcție de bluetooth, adică atunci când te conectezi la sistemul mașinii.

Ideea este să pui telefonul în suportul său în parbriz, când conduci, și acesta să funcționeze ca o cameră video. Și ar fi una foarte bună, față de senzorii camerelor video auto din piață.

Funcția pare bună în teorie, dar în practică mă întreb dacă nu cumva va produce probleme mari telefonului. Un telefon care filmează se încălzește, în special după câteva minute de înregistrare continuă. Chiar și cu procesoarele moderne pentru care codarea video nu este un mare efort, tot se încălzește pentru că de obicei nu sunt gândite pentru astfel de activități, iar disiparea termică nu este astfel dimensionată.

Apoi ai un telefon pus în parbriz. În soare, poate ajunge lejer la 40 de grade. Sunt sigur că ați rulat Waze pe un telefon pentru multe ore și apoi să-l găsiți fierbinte. Adăugați la asta și înregistrare video continuă și pot fi probleme. De asta poziția cea mai bună pentru un telefon mobil este mai degrabă pe un suport agățat de gurile de ventilație, unde bate aer rece în el, nu sus pe parbriz.

Dacă vrei dashcam, însă, trebuie pus pe parbriz. Și mai pot fi și alte probleme. Nu știu dacă stocarea dintr-un telefon este gândită pentru scriere secvențială continuă de 4-5 ore, de exemplu, ca la un drum mai lung. Stocarea din telefon este gândită pentru clipuri de 60 de secunde sau pentru câte 2-3 fotografii făcute deodată, apoi stă degeaba.

Nu în ultimul rând, stabilizarea optică s-ar putea strica precum butonul lui Esca. Probabil că telefonul va evita oricum asta folosind camera ultrawide, că vrei acel unghi de fapt.

Mai este și faptul că majoritatea telefoanelor puse în parbriz sunt orientate de fapt cu ecranul spre șofer și nu stau chiar perpendicular pe direcția de deplasare. Asta înseamnă că vei obține foarte mult cer în imagini și mai puțină șosea, ceea ce te interesează de fapt.

Per total, folosirea îndelungată s-ar putea să vă strice telefonul.

surse: 9to5Google și Verge.

    9 comentarii

  1. Multumesc de pont!

    Cu siguranta nu voi folosi aceasta functie incerta a unui telefon pe care nu o sa il cumpar si care de fapt nici nu a fost lansat…

      (Citează)

    • Realizezi ca functiile de genul asta nu sunt specifice pentru un telefon anume, nu?

        (Citează)

    • Relizezi ca aia de la gogu / aia care proiecteaza telefoane nu sunt tampiti, deci daca decid sa faca asta, vor face asa incat sa evite problemele cu incalzirea, deci eu zic sa stam linistiti ca nu se va strica telefonul.

      Oricum, Radu se pare ca nu stie ca field of view la camerele tipice de telefoane este vreo 80 de grade in timp ce la dash camuri este 130-140, deci nici nu se pune problema sa foloseasca cineva o camera normala de telefon pt functie de dash cam. Cel mai probabil vor introduce o camera ultrawide special proiectata pt dash cam.

      Aia cu cerul iar nu am inteles-o, la fel cum nu am inteles ce masina are Radu de nu se poate da aer pe la parbriz. Eu fac asta de cand am pus telefonul in bord, tocmai ca sa nu se incalzeasca. In fine.

        (Citează)

    • Realizezi ca nu ai citit si mesajul de mai jos?

        (Citează)

    • Ba da am citit dar cum comentariul meu e mai sus decat al tau si lumea nu se uita la timestamp, am vrut sa te privez de ocazia de a fi tu primul care a zis ceva destept.
      :-)
      Bine, acum ai atras tu atentia, dar nu stiu daca e in favoarea ta, ca se poate zice ca esti atat de preocupat sa fii tu cel mai destept incat poate fi considerat meschin.

      Si oricum, exista posibilitatea ca acest comentariu sa fie sarcastic, deci you never know.

      Dupa cum vezi, totul e supercalculat la mine :-))

        (Citează)

  2. Se va încălzi și mai tare pentru că va fi ținut la încărcat la drumuri mai lungi…

      (Citează)

  3. Si pe parbriz ai debit de aer. Este mult mai ergonomic sa racesti parbrizul decat sa iti sufli aer spre fata.

    Altfel, cred ca senzorul este destul de mare incat sa filmeze HD landscape indiferent de pozitia in care pui telefonul. Unii prefera sa foloseasca waze in mod orizontal.

    Camera wide ar fi mai utila pentru scopul propus.

      (Citează)

  4. Are baterie + soare = umflat.
    Dashcam-urile mai rasarite folosesc condensator tocmai pentru a evita umflarea bateriei de la fluctuatiile mari de temperatura.

    Ce pot sa zic, le urez succes :)

      (Citează)

  5. Ar fi o modalitate foarte buna de a da o a doua viata telefoanelor. DEcat sa ma chinui sa vand pe nimic un Pixel mai vechi mai bine il utilizez asa pana la stadiul de deseuy electric

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus