un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cursa de Formula 1 din Emilia Romagna a fost anulată din cauza inundațiilor

18 May 2023  ·

AUTO  ·

24 comentarii

Weekendul acesta nu mai avem Formula 1 după inundații caracterizate de autorități drept catastrofale în regiune și inclusiv pe circuitul de la Imola. A plouat foarte mult în regiune, sunt localități sub ape, oameni dispăruți, case distruse și restul calamităților ce apar în astfel de situații, așa că FIA a decis ieri să anuleze această cursă.

Sunt foarte mici șansele ca ea să fie reprogramată la altă dată în acest an. Calendarul este aglomerat și are un soi de “circuit” prin lume pentru a face logistica mai simplă, grupându-se cursele de pe același continent, pe cât posibil.

Nu cred că inundațiile de la circuit au fost problema. Am văzut în niște zone inundate, dar dacă asta ar fi fost tot, FIA probabil le-ar fi dat niște mopuri și i-ar fi pus pe toți la treabă.

Aspectul care a contat a fost întâi cel moral. Dacă ai oameni decedați și case distruse în zonă, parcă nu prea merge să ții o competiție de mașini care se învârt în cerc acolo, cu sărbătoarea de rigoare asociată ei.

În al doilea rând, la un mare premiu vin vreo 300.000 de oameni în weekend, chiar și 450.000 la cele mai mari. Asta înseamnă un efort logistic foarte mare din partea autorităților locale și naționale, cu forțe de ordine multe, dirijat traficul, trenuri și autobuze suplimentare. Ain’t nobody got time for that acum, când sunt mii de oameni evacuați și drumuri rupte. Probabil autoritățile locale le-au spus că nu vor asigura deloc suport pentru cursă, având în vedere situația din regiune.

foto via Reuters.

 

Am spus însă că voi comenta și în acest an fiecare mare premiu, așa că iată comentariul meu. Întâi, de observat că numele oficial al acestei curse urma să fie “Formula 1 Qatar Airways Gran Premio Del Made in Italy e Dell’Emilia-Romagna 2023”. That’s… a lot!

Apoi, Mercedes urma să aducă un pachet de upgrade la această cursă, unul semnificativ, declarau nemții. Hamilton chiar spunea anterior că este foarte entuziasmat să vadă schimbările. Urmează cursa din Monte-Carlo, unde probabil orice upgrade nu se va vedea la nivelul său maxim, deci mai este de așteptat.

Update: Bitdefender anunță extinderea parteneriatului lor cu Scuderia Ferrari. Păcat că n-a avut loc cursa chiar în Italia pentru a anunța asta acolo. GG Bitdefender!

Urmează Monaco, pe 28 mai, la ora 15.

    24 comentarii

  1. Oh, no! Anyway…

      (Citează)

  2. Parca vazusem la stiri asta. Ce pierdere, ce dezastru…

      (Citează)

  3. Probabil asta va fi un argument pentru a muta si mai multe curse in orientul mijlociu pe viitor. Deja sunt 4, din totalul de 23…

      (Citează)

    • E complicat de mutat mai multe. Temperaturile sunt extreme chiar și noaptea. Urmăritorii principali F1, momentan, sunt europenii. E adevarat ca arabi au mulți bani sa finanțeze acest sport, dar nu sunt atât de mulți totuși. Dacă ai mers la curse live ai fi văzut puhoiuri de olandezi, englezi, spanioli, nemți și aproape deloc arabi(asta chiar și in Australia sau Brazilia). Americanii abea încep sa guste F1, la ei având mai mult interes NASCAR.

        (Citează)

    • Se mută unde dau organizatorii bani. Un mare premiu face o țară să pară mai boemă, mai interesată de lucruri frumoase și sporturi de top.

        (Citează)

    • Dacă se vor duce doar unde dau organizatorii mai mulți bani va fi un dezastru. Așa cum a fost și campionatul de fotbal. Nu cred ca vor face asta. Oricat de mulți bani dau organizatorii nu pot sa egaleze banii din drepturile TV și din bilete. Cu tribunele goale și fără telespectatori nu cred ca poate sa meargă prea mult competiția. Urmăresc F1 din 94 iar balamucul și circul asta din ultima vreme a apărut tocmai din haosul produs din schimbările dese de regulament pt a induce la telenovela. Fără serialul de pe Netflix, F1 nu era aici ca și popularitate. Era mai bine înainte, dar cei care au început sa se uite in ultimii ani la acesta competiție, nu au cum sa înțeleagă.

      Înclin sa cred ca nu ai dreptate Radu. Dacă era vorba de bani circuitele din UK, NL, IT ar fi dispărut de mult. Le țin încă pt a păstra încă acei fani infocati.

        (Citează)

  4. de apreciat ca nu ti-ai exprimat parerea despre cursa cam la 5 zile dupa ce ar fi trebuit sa se intample. Cam asta e media de raspuns pentru cursele trecute.

      (Citează)

    • Nu văd așa o urgență în a comenta cursa. Aștept și să apară pe net toate interviurile de după cursă și apoi diverse declarații care se fac la 2-3 zile după aceea, după ce echipele își fac analizele.

      Articolele sunt mai mult un loc de discuție pentru cei interesați de F1 de aici de pe blog. Dacă cineva vrea știri despre cursa tocmai încheiată, nu acesta este locul pentru asta.

        (Citează)

  5. Weekendul acesta nu mai avem Formula 1 după inundații “catastrofale”
    “Aspectul care a contat a fost întâi cel moral”

    Pentru tine conteaza ca nu mai vezi TU formula 1.

    poti sa stergi comentariul “cum faci de obicei” dar sa intelegi mesajul

      (Citează)

  6. Climate change incepe sa isi faca simtita prezenta din ce in ce mai pregnant :)

      (Citează)

    • Dar hei, uite, inca putem sa plimbam 500 de tiruri/avioane pline cu masini de curse si cateva mii de avioane private pline cu seici pe tot globul, pe banii seicilor, ca sa se mai distreze si seicii uitandu-se la masinile care se invart in cerc, alimentate cu petrolul seicilor.
      Un fel de cursa de camile la scara planetara. De aia au si anulat-o pe asta, ca nu stiau camilele sa inoate.

        (Citează)

  7. Nu au fost “catastrofale” ci chiar catastrofale.

    Nu trebuie sa fii ironic…

      (Citează)

  8. Mergea si aici un link la Casa aia din Delta, pana la urma e tot cu apa :))

      (Citează)

  9. Am modificat exprimarea. Chiar nu înțeleg de ce ar crede cineva că sunt ironic, era doar un citat din anunțul văzut de mine. De ce aș fi ironic despre așa ceva?!

      (Citează)

    • nwradu:
      Am modificat exprimarea. Chiar nu înțeleg de ce ar crede cineva că sunt ironic, era doar un citat din anunțul văzut de mine. De ce aș fi ironic despre așa ceva?!

      Poate pentru ca te-ai luat dupa o greseala izvorata din hipercorectitudine care a devenit o obisnuinta in presa romaneasca. Cand ai pus ghilimelele asa cum ai facut-o, ai sugerat ironia. Puteai sa citezi o fraza-doua din stire si sa mentionezi sursa. Sau faci economie de pixeli? 😊
      Citeste si tu aici:
      https://dexonline.ro/articol/08._Semnele_cit%C4%83rii_%28ghilimelele%29

        (Citează)

    • Înțeleg de unde a venit problema. Este o problemă clasică a exprimării prin text, de fapt, că nu se vede inflexiunea din voce și tonul conversației. De asta am nuanțat mai bine acum fraza.
      Sunt doar uimit că mulți oameni au considerat că aș fi ironic pe tema asta. Credeam că mă cunosc mai bine.

      N-am ce frază să citez, am văzut un clip video de la fața locului și mi-a rămas termenul în minte pentru că l-a rostit cu mult accent respectivul.

        (Citează)

    • nwradu:
      Am modificat exprimarea. Chiar nu înțeleg de ce ar crede cineva că sunt ironic, era doar un citat din anunțul văzut de mine. De ce aș fi ironic despre așa ceva?!

      Stai liniștit, eu am luat-o exact cum ai gândit-o, avem pe aici vânători de chestii interpretabile care abia așteaptă motiv de indignare (adu-ți aminte de hamburgerul cât un “cap de copil”). Nu cred că am fost singurul.

        (Citează)

  10. Cry me a river.

      (Citează)

  11. Astept cu nerabdare o noua cursa in Germania – avem si piloti de acolo, se zvoneste si chiar va intra Audi sau Porsche, we should wait no more !
    Referitor la inundatii, faptul ca s-a anulat e cumva normal.
    Referitor la grupat, dupa etapa de acum din Barcelona se duc in Canada si apoi se intorc in Europa pentru cateva curse … plus plimbatul pe toata planeta din Azerbaidjan in Miami.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus